Tujina

Po 40 dneh molka je spregovoril Jair Bolsonaro: boli ga duša

Brasilia, 10. 12. 2022 16.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prvič po porazu na predsedniških volitvah v Braziliji je svoj molk prekinil Jair Bolsonaro. Govoril je s svojimi podporniki, ki so vseh 40 dni, ko se Bolsonaro ni oglašal, pozivali k vojaškemu udaru, da bi preprečili prevzem položaja novoizvoljenemu levičarskemu predsedniku Luizu Inaciu Luli da Silvi.

"Molčal sem tako rekoč 40 dni. Boli, boli me duša. Med vami sem bil vedno vesel človek, med ljudmi sem celo tvegal svoje življenje," je dejal Jair Bolsonaro podpornikom. "Tisti, ki se odločijo, kam naj grem, ste vi. Tisti, ki se odločijo, v katero smer bodo šle oborožene sile, ste vi," je naznanil pred vrati predsedniške rezidence. Na tisoče podpornikov je namreč blokiralo ceste in demonstriralo pred vojašnicami, da bi vojsko pozvali k preprečitvi prevzema oblasti Luli.

Kot poroča Reuters, pa Bolsonaro ni podprl poziva k vojaškemu udaru, hkrati pa ni niti priznal Lulove zmage. Tesno zmago in nadvlado Lule bo v ponedeljek tudi uradno potrdil brazilski nacionalni volilni organ.

Bolsonaro je naznanil, da ni nič izgubljenega in da bo njihov cilj nekega dne prevladal. "Oborožene sile so enotne, dolgujejo zvestobo našemu narodu. Spoštujejo ustavo in so odgovorne za našo svobodo." Oborožene sile je označil za "zadnjo oviro proti socializmu".

"Zmagali bomo," je napovedal Bolsonaro.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Medtem ko je Bolsonaro molčal in se skrival pred očmi javnosti, pa Luiz Inacio Lula da Silva ni izgubljal časa. V petek je imenoval pet ključnih ministrov, do 1. januarja, ko bo tudi uradno prevzel funkcijo, pa bo imenoval še preostale.

 Luiz Inacio Lula da Silva
Luiz Inacio Lula da Silva FOTO: AP

Potem ko je Lula razglasil ministre, je obljubil, da bo sčasoma v brazilskem parlamentu "videti več žensk kot moških, pa tudi številne Brazilce afriškega porekla". 

"Poskušali bomo sestaviti vlado po podobi brazilske družbe," je zaključil.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bronco60
10. 12. 2022 20.27
+0
Ja, malo bodo nacionalizirali, da bodo vsi enaki, še bolj revni.
Zmaga Ukrajini ...
10. 12. 2022 20.39
+5
Medtem, ko so pod Bolsonarom vsi "zacveteli" od blagostanja, ki jim ga je prinašal ta primerek ultra neoliberalizma, a ne?
nur-amrabar
10. 12. 2022 18.21
+7
na slikah pa brailski sfečkarji!