TUJINA

Po 70 letih v indijski divjini zopet tekata geparda

Bhopal, 12.03.2023, 17:28 | Posodobljeno pred 11 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
V Indiji so izpustili v divjino geparda, ki so ju lani pripeljali iz Namibije. Samec in samica sta iz karantene v narodnem parku Kuno naglo stekla na prosto. Sta prva pripadnika te živalske vrste na prostem v Indiji, po tem, ko so gepardi v tej državi pred 70. leti izumrli.

"Obema gepardoma gre dobro," je na Twitterju zapisal indijski minister za okolje Bhupender Yadav. "To je velik dan za program ponovne naselitve gepardov," je dodal.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Geparda imata satelitske ovratnice, uprava parka pa jih bo v prvih dneh budno spremljala.

"Še vedno moramo paziti nanje, da se ne bi zatekla v vasi zunaj Kuna. Danes sta bila od ograje oddaljena le slabe pol kilometra. Videti moramo tudi, kako se bosta prilagodila življenju z leopardi," je pojasnil uradnik nacionalnega parka Prakash Verma.

Obaan in Asha sta iz skupine osmih gepardov, ki so jih septembra lani pripeljali v Indijo, po tem, ko je vrhovno sodišče leta 2020 potrdilo, da je treba to vrsto poskusno ponovno naseliti. Program je eden od prestižnih projektov predsednika indijske vlade Narendre Modija, ki je osebno prisostvoval prihodu gepardov v narodni park v osrednji Indiji.

Petletni Obaan je mladič druge generacije, rojen v divjini. Rodil se je rehabilitirani samici v zasebnem rezervatu Erindi v Namibiji. Njegovo mamo so že vrnili v divjino. Asha pa je približno 3,5 leta stara gepardka, ki je enako kot Obaan rojena v divjini.

Geparda.
Geparda.FOTO: Shutterstock

Zadnjega azijskega geparda, ki se je prosto gibal po indijski podcelini, je leta 1947 ulovil nek indijski princ. Zver s pikčastim kožuhom so za izumrlo uradno razglasili leta 1952. Uvoz afriškega geparda v Indijo je prva medcelinska premestitev te živalske vrste. Kritiki so opozarjali, da bi lahko imele živali težave pri prilagajanju na indijsko okolje, predvsem pri iskanju plena, in sicer zaradi velikega števila leopardov v omenjenem narodnem parku.

Gepardi so ena najstarejših vrst velikih mačk, saj imajo prednike do okoli 8,5 milijona let nazaj. Nekoč so bili v velikem številu prisotni po vsej Aziji in Afriki. Danes jih živi le še okoli 7000, predvsem v afriški savani.

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.