Tujina

Države mirijo napetosti po ameriškem napadu na drugega človeka Irana

Washington/Teheran, 03. 01. 2020 12.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.P. / V.Š. / STA
Komentarji
838

Po ameriškem zračnem napadu, v katerem so ubili generala Kasema Solejmanija, so se odzivi zvrstili z vsega sveta. Kitajska in Velika Britanija sta pozvali k umiritvi razmer, Rusija je Irancem izrazila sožalje, Izrael pa naj bi se bal maščevanja Irana.

V prvem odzivu na ameriški zračni napad je Kitajska pozvala k miru. Tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Geng Šuang je dejal: "Nedavnim incidentom pripisujemo velik pomen. Kitajska je vedno nasprotovala uporabi sile v mednarodnih odnosih in zagovarja stališče, da bi morali vsi vpleteni spoštovati ustanovno listino Združenih narodov ter osnove norme mednarodnih odnosov."

V Teheranu so po atentatu izbruhnili protesti.
V Teheranu so po atentatu izbruhnili protesti. FOTO: AP

'Nadaljnji konflikt ni v interesu nikogar od nas'

Kdo je bil Kasem Solejmani?

Dodal je, da bi morali spoštovati suverenost in teritorialno integriteto Iraka, ter da morajo obdržati mir in stabilnost v regiji. "Pozivamo vse vpletene, še posebej ZDA, da pokaže zadržanost in prepreči dodatno eskalacijo napetosti," so še pozvali.

K umiritvi razmer je pozval tudi zunanji minister Velike Britanije Dominic Raab: "Vedno smo prepoznali nevarnost, ki so jo predstavljale enote Kasema Solejmanija. Po njegovi smrti spodbujamo vse vpletene k deeskalaciji. Nadaljnji konflikt ni v interesu nikogar od nas."

Kaj se bo zgodilo v regiji po ameriškem zračnem napadu?
Kaj se bo zgodilo v regiji po ameriškem zračnem napadu? FOTO: Dreamstime

Rusko zunanje ministrstvo je opozorilo, da bo zračni napad vodil v večje napetosti na Bližnjem vzhodu, ob tem pa so Irancem izrazili sožalje: "Solejmani je predano služil cilju, ščitenju iranskih nacionalnih interesov." Pomemben ruski senator Konstantin Kosačev je v izjavi na svojem Facebook profilu dejanje ZDA označil za napako in dejal, da lahko na dolgi rok to uniči vsa prizadevanja, da bi rešili jedrski sporazum.

"Verjamem, da pri tem gre za več kot le umor pomembne figure, to je napaka. Razlog za to napako tiči v tipični ameriški navadi, da personalizirajo vsak problem. 'Znebi se Sadama (Miloševića, Janukoviča, Gadafija, Bin Ladna itd.) in vse bo rešeno.' Ampak to je logika le pri šovu, ne politiki. Na dolgi rok ne deluje, ampak organizatorje tega lahko zadene kot bumerang," je zapisal.

Netanjahu stopil v bran Trumpu

Izraelski premier Benjamin Netanjahu pa se bo predhodno vrnil z obiska v Grčiji, so sporočili z njegovega urada. Prav tako naj bi po poročanju tujih medijev njihova vojska bila v pripravljenosti zaradi strahu pred maščevanjem Irana ali njihovih zaveznikov. Netanjahu je bil v Atenah zaradi podpisa sporazuma o izgradnji plinovoda v Sredozemlju.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu se bo predhodno vrnil z obiska v Grčiji.
Izraelski premier Benjamin Netanjahu se bo predhodno vrnil z obiska v Grčiji. FOTO: AP

V izjavi je Netanjahu po pričakovanjih stopil v bran odločitvi ameriškega predsednika: "Tako kot ima Izrael pravico do samoobrambe, imajo to pravico tudi ZDA. Solejmani je odgovoren za smrt ameriških državljanov in mnogih drugih nedolžnih ljudi, načrtoval pa je še več tovrstnih napadov. Predsednik Trump si zasluži zasluge za hitro, odločno in vehementno ravnanje. Izrael stoji ob ZDA in podpira njihovo prizadevanje za mir, varnost in samoobrambo."

Francoska ministrica: Svet je zdaj postal bolj nevaren

Zaradi likvidacije iranskega generala so zaskrbljeni tudi v Franciji. Ministrica za evropska vprašanja Amelie de Montchalin je menila, da je "svet zdaj postal bolj nevaren". Napovedala je, da se bo francoski predsednik Emmanuel Macron kmalu posvetoval s ključnimi akterji na Bližnjem vzhodu.

Vlagatelji na deviznem trgu so se po zaostritvi odnosov med ZDA in Iranom obrnili k varni ameriški valuti. Tečaj dolarja se je zato zvišal, pomembnejše mednarodne valute pa večinoma pocenile, piše STA. To velja tudi za tečaj evra - pozno popoldne so s skupno evropsko valuto v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1164 dolarja, kar je nekaj manj kot zjutraj. Evropska centralna banka je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1147 dolarja oz. 0,46 centa nižje kot v četrtek.Umor vplivnega iranskega generala je cene nafte zvišal za več kot tri odstotke. Za 159-litrski sod teksaške nafte je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 63,45 dolarja, kar je 2,27 dolarja več kot v četrtek. V Londonu so se terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 2,41 dolarja na 68,66 dolarja.

Podobno so k zmanjšanju napetosti pozvali v Nemčiji, ki z zaskrbljenostjo spremlja aktivnosti Irana v regiji. "Smo na nevarni točki, in zdaj bi bilo treba trezno in zadržano umiriti razmere," je dejala tiskovna predstavnica Ulrike Demmer. Predstavnik nemškega zunanjega ministrstva pa je spomnil, da je bil Solejmani tudi na terorističnem seznamu EU.

H končanju "kroga nasilja, provokacij in povračilnih ukrepov" je pozval tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Dodatnemu stopnjevanju nasilja se je treba izogniti za vsako ceno, je zapisal v sporočilu za javnost. Opozoril je tudi, da je Irak v zelo krhkem stanju in da je nevarnost izbruha splošnega nasilja v regiji velika. Prav tako pojav novih "obskurnih terorističnih sil".

Zvezo nato skrbi varnost svojih pripadnikov

Razmere pozorno spremlja tudi zveza Nato. Predvsem jih skrbi varnost pripadnikov, ki v Iraku pomagajo pri urjenju tamkajšnjih varnostnih sil, je sporočil tiskovni predstavnik Dylan White. Na varnost Natovih vojakov je posredno opozoril tudi iraški premier Adel Abdelmahdi, ki je ameriški napad obsodil kot agresijo na Irak in nevarno zaostrovanje položaja. Američani so po njegovih ocenah flagrantno prekršili svojo vlogo pri urjenju iraških sil in boja proti džihadistom IS.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres pa izrazil "globoko zaskrbljenost zaradi zadnjih eskalacij" ter poudaril, da si svet ne more privoščiti še ene vojne v Zalivu.

"To je trenutek, v katerem se morajo voditelji držav maksimalno zadržati. Svet si ne more privoščiti še ene vojne" v regiji, je zapisal v izjavi. Dodal je, da se "dosledno zavzema za deeskalacijo v Zalivu".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (838)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pankration
05. 01. 2020 14.14
+0
V tem članku skačete iz Irana v Irak pa spet v Iran. Zato me samo zanima, kje so Američani izvedli terorizem.
dreko123
04. 01. 2020 17.18
+0
Iracani plesejo na ulicah ko so americani pomorili vec kot miljon iracanov... res se veselijo... mislim ste ze vsi ratali prf.....??? Pol miljona iraskih otrok je umrlo samo zaradi ameriskega embarga na irak...
Tir1
04. 01. 2020 12.30
+5
Američani skrbijo, da terorizem ne ugasne...zdaj ga bo še več. Biznisa z orožjem pa tudi.
setisfekšn
04. 01. 2020 09.02
+8
Amerikanci imajo moc!!naredijo tisto kar hocejo ostali svet pa se v strahu potuhne!!v tem smislu -psi lajajo karavana gre dalje!!
komarec
04. 01. 2020 09.50
+5
Migranti bojo prišli v Evropo ne v Ameriko. Te sorte moč je zelo trhla, saj se ne bojo oni ukvarjali s problemom. Tudi oni bojo prišli na svoj račun.
setisfekšn
04. 01. 2020 08.52
+2
A vi razumete ta stavek!!netanjahu se bo "predhodno" vrnil iz grcije!!
cekinar
03. 01. 2020 21.24
+19
Bush,Klinton,barack,tump...vsi so isti,zgleda še slednji najbolj dreza v osje gnezdo,zdaj pa ameri navalte z minusi.
Casey Ry
03. 01. 2020 21.21
+10
Nasilje rodi samo nasilje in začaran krog je sklenjen!
komarec
03. 01. 2020 21.29
+4
?enka
03. 01. 2020 21.20
+23
Še en korak jenkijev za destabilizacijo Evrope ...
Malinha
03. 01. 2020 21.18
+6
Ubogi janez, cela ulica nori, kaplar pa okope gradi; krivi so strici vsi, daj, milostni bog, da kot Mel Gibson vsaj se pokončno v bel rov zvrnem, ah, oče, zakaj zapustil si me ti. - Pesmica naj služi kot epitaf našemu dragemu Ibri Sprehajalćićiju. Mama, tata, stlic, dva soseda, en pijanček
pravisprehajalec
03. 01. 2020 21.20
-5
Za tale verzek bi v slovenski levičarski srenji zagotovo dobil prešernovo nagrado Miško. Še kakšnega ljubljenca vključiš, da bo bolj ziher....
komarec
03. 01. 2020 21.33
+11
pravi nekako posplošuješ izraz levičarji. Za vse kar ni po tvojem kriviš preprosto levičarje. Pa naj bo po tvojem.
pravisprehajalec
03. 01. 2020 21.37
-9
Slovenija je dežela ekstremov Pipane. Ali si ali nisi. Vmesnega ni. Takšni so tudi obračuni s političnimi nasprotniki, radikalni. Kot je pokazala zgodovina.
Malinha
03. 01. 2020 21.39
+3
Najbolj smešno je to kako čisto izven konteksta uporablja pojem revolucije. Namreč iz konteksta oz. koncepta sociologije, lingvistike, filozofije, ki je obče svetovno sprejet. Seveda, spretno krmari po blatnih belih vodah, čisto zgubljen, oče ga je zapustil, je pa še vedno zvest svoji rkc paradigmi zagovarjanja spolnega nasilja. To jedro biti njegovega nezavednega je pa zlimano z libidom. Tu ni kaj.
komarec
03. 01. 2020 21.40
+5
pravi pa bi te nekaj vprašal. Evropa je skoraj v celoti krščanska . Skoraj v vsaki evropski državi je večina vernih kristjanov , tako je tudi v Sloveniji. Kako lahko to razložiš, da pa vse obvladujejo levičarji?
Malinha
03. 01. 2020 21.40
+3
Če je kaj, potem Slovenija NI dežela ekstremov. Če pa kdo to želi, pa pač tako vidi.
komarec
03. 01. 2020 21.52
+3
pravi, da vse obvladujejo levičarji, ki so v EU v veliki manjšini, potem je to velik problem in nesposobnost desničarjev. Tako kaže po tvojem.
pravisprehajalec
03. 01. 2020 21.52
-1
@pipane po europskih faksih se valja marsikaj. Levičarstvo je mladostna distrofija mladega človeka, tam do 30 leta starosti, preden nastopijo vsakdanji problemi boja za kruh in čim boljšega življenja njegove družine. Potem levičarstvo odpade, zato so beli moški srednjih in starejših let primarna tarča levičarjev in leglo konzervatizma. Po faksih se pa valjajo poklicni levičarji, ki si delajo svojo volilno bazo, ki jo voli predvsem mlada generacija. Levičarstvo je torej filozofija družbe obilja. Ko se razmere v družbi zaostrijo, ali grozi zunanja nevarnost, potem bo to europsko levičarstvo odpadlo. Vzdržuje ga pa v precejšnji meri tudi politična korektnost, ki jo je ravno zadnjič kritiziral Pahor v svojem govoru. Dokler se ljudje ne brigajo za politiko, so na oblasti levičarji europskega tipa. Ko se začnejo brigati, ali čutiti ogrožene, bodo ti odpadli...
ivan.z Doba
04. 01. 2020 09.20
+3
@šetač, "Levičarstvo" je rešilo Slovence pred iztrebljenjem s strani tujca in kolaborantov. Slednji bi tudi končali v krematorijih, če bi Nemci zmagali!....Še nekaj mi razloži. Če je levičarstvo "mladostna distrofija", kako so lahko "beli moški srednjih in starejših let primarna tarča levičarjev in leglo konzervatizma"?! In kje so ženske? A ja, desnuhi jih ne jemljete sebi enake! Nebuloze vredne desnuha! P.s.Konzervatizem je domena desnuhov. In ti, konzervativci počasi odhajajo na gnojišče zgodovine.
User1094863
03. 01. 2020 21.18
+6
Pandorina skrinja se odpira!................
ivan.z Doba
03. 01. 2020 21.16
+6
Državni terorizem. In potem se čudimo islamskim teroristom?!
cekinar
03. 01. 2020 21.01
+11
Sramota!jenkiji ,ki so ubili tega človeka,ki je stal ob strani Baširju,se boril proti islamski državi,so samo prilili na ogenj,zdaj se bo pa isis spet razpasel in še več migrantov bo krenilo proti evropi.
srebrnibreg
03. 01. 2020 21.07
+9
Zato pa sedaj Američani bežijo iz Irana kot miši in zapuščajo naftna polja.
pravisprehajalec
03. 01. 2020 21.23
-7
Se zna zgoditi Srebreni, da ko bodo odšli, nihče ne bo znal mašine za vrtanje vključiti. Že videno v preteklosti...
Malinha
03. 01. 2020 21.35
+2
Mhm. Mašine bojo pa zagnali nedolžni angeli iz Vatikana. Še prej jih bo papa malček naklestil, pa bo. Že videno pred kratkim.
pravisprehajalec
03. 01. 2020 21.40
+0
Danes si filozofsko razpoložen Miško. Simbolika kar bruha iz tebe...Le okolica se mora delati, da jo razume, pa bo...
Malinha
03. 01. 2020 21.47
+1
Danes si pa zgodovinsko spreminjajoč zelo razpoložen, Ibro. Slaba metaforika se ti zatika v belem grlu. Ne skrbi, okolice se ti ne prilagaja, saj se sam svoji spreminjajoči zgodovini komaj.
pravisprehajalec
03. 01. 2020 21.56
Moj namen je, da okolica čita in premišljuje. Teh stvari namreč ne pozna Miško...
klukec
03. 01. 2020 20.57
+5
Si ne predstavljam da bi iran pompeota skenslu...
Maks Novak
03. 01. 2020 20.50
+2
Pestro ne vem , zažgali bodo par Ameriških zastav, to pa je tudi vse kar zmoejo.
komarec
03. 01. 2020 20.23
+6
Še bo pestro na tem svetu.
Rains
03. 01. 2020 20.14
-6
Levaki, dejte bojkotirat vse kar je Ameriškega. Začnite z odklopom Interneta. Hahahaha.
Rains
03. 01. 2020 20.14
-5
komarec
03. 01. 2020 20.24
+13
Ko bodo na ta račun nastradali nedolžni Američani jim povej, da je to zaradi interneta in Windowsev.
srebrnibreg
03. 01. 2020 20.34
+10
Rusi delajo svoj internet tako, da ni panike.
pravisprehajalec
03. 01. 2020 20.37
-8
@rains, pa nič ameriških filmov. pa nič več Krisov tja...
pravisprehajalec
03. 01. 2020 20.38
-1
Strogo kontroliran srebreni. sem imel priliko biti na iranskem, pa sem vtipkal v google "seks". Sem dobil takoj preusmeritev na spletno stran z Ajatolinim opozorilo...
komarec
03. 01. 2020 20.43
+3
Na enak način kot so se zgodili povojni poboji, se je zgodil ta atentat, brez sojenja. Kam to pelje bo čas pokazal.
srebrnibreg
03. 01. 2020 20.44
+5
pravisprehajalec 03.01.2020, 20:38:24 Strogo kontroliran srebreni....??????????????
pravisprehajalec
03. 01. 2020 20.54
-7
@pipan, če ti je iranski revolucionarni general več vreden, zato ker je bil pač revolucionar, in slovenski fantiči manj, ker so bili pač protirevolucionarji, potem te bodi sram.
pravisprehajalec
03. 01. 2020 20.55
-4
Malinha
03. 01. 2020 20.57
+7
Slovenski fantići... šmrc... HA HA HA HA HA. Ej, srebrni, ta Ibro Sprehajalćić čisto travmatično živi v zgodovinskem času od druge vojne do danes. Njegovo božje poslanstvo? Ločevati ljudi na komuniste in antikomuniste. Ah, niso mu lahko božja pota.
Kollerik
03. 01. 2020 20.58
+1
Le zakaj bi bojkotirali svoje zaveznike iz druge vojne samo zaradi zanič predsednika, ki ga imajo? Še vedno je upanje, da se ameri znebijo svoje lastne bolezni republikanske.
pravisprehajalec
03. 01. 2020 21.00
-4
Iščeš zaveznike Miško? Si labilna oseba, ki potrebuje ves čas potrditev?
komarec
03. 01. 2020 21.03
+5
pravi, kar se ameriških filmov tiče sem rešil tako, da jih sploh ne gledam, ker so res žajfnice pa polni nasilja. Kris je res odšel tja na zdravljenje, a zastonj? A so to zdravilo odkrili ameriški strokovnjaki? Sedaj ga Novartis, ki ni ameriška firma podarja baje 100 bolnikom. To zdravilo za Krisa je bilo pošteno plačano in nič zastonj. Pa še nekaj, če bo delovalo bomo šele videli, sicer pa to srčno upam.
Kollerik
03. 01. 2020 21.06
+3
Zgodovina vas tepe, zdaj pa ti je neki miško kriv? Razumem, težko oziroma nemogočo bo svetu dopovedat, kako so se neki kvizlingi borili za svobodo naroda skupaj s tistimi, ki so hoteli njegovo smrt..
Malinha
03. 01. 2020 21.07
+2
Labilna oseba sem zato, ker se ukvarjam izključno z zgodovino - vse do dinozavrov, pa Boba Geldofa ne pozabim. Zaveznike imam že na oni strani luže, pa na kvizlinge svoje mrtve ne pozabim. Kak' strumno, pokončno umrli so v pozi Mel Gibsona, ničesar v zgodovini ne pozabim. Seveda, če kaj mi prav ni, hitro popravim. Ha ha ha ha ha ha ha
srebrnibreg
03. 01. 2020 21.08
+0
Zaradi mene, če imajo seks v Iranu ali ne. Sicer pa ne vem, kako jih je toliko brez seksa.
pravisprehajalec
03. 01. 2020 21.09
-1
@miško, če bi se ukvarjal samo s filozofijo, bi postal podoben tebi. Da bi se mi vsi smejali potem...
pravisprehajalec
03. 01. 2020 21.12
-1
@kollerik, torej bi ti Ameriko delil na tiste "progresivne" in na "sile reakcije" če uporabim tebi domače besede iz preteklosti. Demokrate in republikance. Bi dal ameriškim Republikancem kakšen napotek slovenskih sil progresa iz preteklosti? Kako se rešijo demokratov morda?
ivan.z Doba
03. 01. 2020 21.19
+5
Oče interneta je Britanec Tim Berners-Lee.
komarec
03. 01. 2020 21.21
+3
pravi mene nima bit za kaj sram, ker sem ti napisal samo to kar naj bi bilo pošteno. Očitno pa tebe sploh ne skrbi kaj je pošteno, važno je, da se tebi ne dogaja krivica. Največja napaka povojnih pobojev je bila ta, da so bili likvidirani brez sojenja in to je zločin, ki se mu ne moremo izogniti. Ravno to se je zgodilo temu generalu in to storili ravno tisti, ki se imajo za najbolj demokratične. Razumi kdor more.
pravisprehajalec
03. 01. 2020 21.26
-4
#Največja napaka povojnih pobojev je bila ta, da so bili likvidirani brez sojenja in to je zločin, ki se mu ne moremo izogniti.# lahko se mu izogne z iskrenim obžalovanjem izgube življenja 18 letnih fantičev ter imenovanjem odgovornih. Če ste za gornje že Trumpa označili za krivca.
komarec
03. 01. 2020 21.26
+3
Če Iranci ne bi seksali, jih preprosto ne bi bilo. Glede na to, da jih je preko 80 milijonov nas Slovence lahko učijo teh veščin.
komarec
03. 01. 2020 21.28
+3
pravi, že brez filozofije deluješ zelo smešno.
Kollerik
03. 01. 2020 21.29
+3
pravemu so povojni poboji očitno fetiš... z že znano kolaboracionistično kolektivno amnezijo spomina na medvojno dogajanje, seveda.... kako porozno!
pravisprehajalec
03. 01. 2020 21.30
-2
Seveda seksajo, le če na netu želiš poiskati seks, te preusmeri na opozorilno stran ajatole...
pravisprehajalec
03. 01. 2020 21.42
-2
@pipane, "političnega nasprotnika je treba uničiti, najprej moralno potem pa fizično" Vladimir ilič Lenin, Pot v revolucijo...
Malinha
03. 01. 2020 21.50
Politični nasprotniki so bili za nacije - pardon, ti bi jim rekel delavski socialisti - Judje, Čehi, Madžari, Poljaki, Rusi, Angleži, Francozi, seveda tudi Američani, etc., etc., etc... No, niso bili pa Argentianusiranci.
pravisprehajalec
03. 01. 2020 21.58
-1
Težko je gledati profesorja na Filo faksu, ki je tako sovražen in tako javno izraža sovraštvo do dela slovenskega naroda, Igor.
CyberWorm00000
03. 01. 2020 19.09
-3
lej sprehajalec bli ste na napačni strani zgodowine : ))) lohka se na glawo obrnete : )) partizani so bli priznani kot del zawezniške wojske itd : ))) wsaka rehabilitacija je k pogrezanje w žiw pesek itd : )))
CyberWorm00000
03. 01. 2020 19.11
-3
pravisprehajalec
03. 01. 2020 19.40
-2
#partizani so bli priznani kot del zawezniške wojske i# Vendar jim to ne da pravice likvidirati 15.000 fantičev v starosti tretjega in četrtega letnika srednje šole. In to po končanih sovražnostih. Tega svet ne pozna od Džingis kanove Zlate hpored naprej ter verskih vojn Europe 16. stoletja. In ta pomor še slaviti vsako leto. Gre za 1% slovenske populacije tistega časa.....Tukaj je jedro spora, ker ti in takšni kot ti pomor slavite ter se nad njim naslajate. Umor svojih sosedov ter sošolcev. Ki niso bili za Komunizem.
Pepe Bolcev
03. 01. 2020 19.50
+2
Setac... cela evropa ve za to... cela evropa je pocela isto.... in kaj sedaj? Cesa ne stekas? Si premlad? Niso bili za komunizem? A zato so pa z naciji ze leta 1918 lovili in pobijali komuniste???
pravisprehajalec
03. 01. 2020 19.59
-4
Francija ni Pepe. Pa Norveška tudi ni, pa Danska itd. Francija je deloma, dokler de Gaulle ni tega ustavil. Počeli so francoski komunistični Partizani, obdoje pa je danes znano kot "rdeči teror". Nanj se danes sklicujete pod "cela Europa".
CyberWorm00000
03. 01. 2020 20.04
+0
ne dujameš da partizani niso likwidirali : )))) likwidirali so SKOJ pa pol komunistična partija itd : ))))
CyberWorm00000
03. 01. 2020 20.11
-1
wi domobranci se ste pa s skrajnim lewičarjem hitlerjem borili : ))))
komarec
03. 01. 2020 20.13
+9
pravisprehajalec, res je zgodili so se zločini. Nobena vojna ni prinesla blagostanja. zgodili so se tudi drugačni zločini, kot so naprimer izdaje svojega naroda. Točno se ve kaj je in kdo je bil Hitler in kaj je hotel. Zgodila se je Srebrenica pred očmi cele demokratične Evrope. In? Zgodil se je Irak pred očmi celega sveta. In? Zgodila se je Libija pred očmi celega sveta. In? Zgodil se je Vietnam pred očmi celega sveta. In? Dogaja se Sirija pred očmi celega sveta. In? In???????????????????
CyberWorm00000
03. 01. 2020 20.15
-6
hitler je bil skrajni lewičar : ))) wi domobranci ste bli pa njegowi zawezniki : )))))
pravisprehajalec
03. 01. 2020 20.29
-1
Likvidirali so ljudje z rdečo zvezdo na kapah. ki so se borili za Revolucijo in Komunistični prevzem oblasti. Cyber. Ni tukaj Mel Gibsona pa Rob Roya...Tako ves Mancester United osvoji naslov UEFA prvaka, in se ne delijo na tistega, ki je dal gol in tiste ki ga niso dali...
pravisprehajalec
03. 01. 2020 20.35
-5
@pipan, izdaja je relativen pojem v času neobstoja slovenske države in srbskega kralja kot vladarja. Je brez pravne podlage in pogodbe, ki bi sancionirala stopnjo izdaje, zato postane interpretacija pesniški pojem. Oziroma stvar presoje nekoga za šankom, ali si za naše ali nisi. Tako pa pravni red od rimljanov naprej ne funkcionira več. Takrat so slovenci živeli v 4 državah. zakaj je ravno tista pod srbskim kraljem izdaja? Srebrenico sankcionirajo danes in so krivce imenovali in obsodili. Libija pa Vietnam je pa neresno, saj je šlo za agresijo komunističnega severa na mednarosno priznani jug. Za Libijo pa tako, zakaj se je pa začelo v tuniziji, pa razširilo v libijo potem? danes kokodakate o libiji o tuniziji pa pač ne. ker vam ne sede v kontekst...
Malinha
03. 01. 2020 20.42
+2
".. izdaja je relativen pojem," je izjavil lingvist, strukturalist, pa zraven še fizik. Ha ha ha ha... Od a do ž pisari na tem portalu, po navadi ob izdaji omeni Valentina Vodnika, čeprav ve za katero izdajo se gre, vmes nekaj omeni Boba Geldofa, Metelkovo, dinozavre, nikjer pa ne piše o kompozicijah enosmernih vlakov za časa druge vojne. Raje napiše par jokajočih vrstic o par postreljenih študentih, vsekakor kvizlingih, milijoni drugih žrtev niso všteti. Žrtve so samo takrat, kadar jih povzroči komunizem, antikomunizem je pa tu poštena božja roka. Ha ha ha ha ha ha ha....
Malinha
03. 01. 2020 20.46
+3
Cyber, ne boš ga prepričal. Posegel bo v zgodovino vse do dinozavrov, da bi našel ideološko razpoloženjske primerjave. Najbolj bo pisal proti revoluciji, seveda pa pojma nima kaj revolucija dejansko pomeni.
pravisprehajalec
03. 01. 2020 20.51
-2
@Miško, si prišel k sebi? Vodnik se je priklonil Francoskim okupatorjem in izdal Avstrijskega cesarja. Natlačen se je priklonil Italijanskim okupatorjem in izdal Srbskega kralja. Po kateri logiki torej Vodnik ni izdajalec, Natlačen pa je izdajalec? Zakaj je torej poklon Italijanom izdaja Miško, Francozom pa ni izdaja? Je v ozadju možnost, da so bili med Francozi Jakobinci, levičarji? Enosmerne vlake so pošiljali delavski socialisti in nimajo nič veze s slovenskimi Antikomunisti. 15.000 likvidiranih fantičev ni nekaj študentov Miško. Razen če jih smatraš manj vredne, ker so bili Antikomunisti? Je to to?
pravisprehajalec
03. 01. 2020 20.56
-2
@Miško, vem kaj je Revolucija. Zanjo so se borili in umirali. Na vsakem spomeniku NOB piše Umrli za revolucijo...
Malinha
03. 01. 2020 21.00
+0
Evo ga, je že tu! Delavski socialisti, državljanska vojna, cela zbrkljana zgodovina, čeprav je jasno za katere izdajalce je govora... uf, še dobro, da se mi odpira možnost postati dekan. Najprej bom vse desne zmetal ven. Potem pa polpismene. He he he...
Kollerik
03. 01. 2020 21.02
+3
Tvoji so udobno čepeli v kasarnah svojih bratov v orožju nacifašijev in sem ter tja poslali svojim zaveznikom kak spisek svojih sonarodnjakov.
Malinha
03. 01. 2020 21.02
+1
Sicer pa, Ibro, voham nastrojenost proti drugače mislečim? Pusti jo raje doma, tam, zraven svetega pisma.
pravisprehajalec
03. 01. 2020 21.17
-1
Torej si Igor Pribac. Ta "a" je štokavsko. Kajkavci bi bili na "e" Pribec. Odkod pa je čukunđeđa?
pravisprehajalec
03. 01. 2020 21.18
+0
@Kollerik, moji so bili NOB. Zato sem se sploh rodil. Vendar so zgodaj spoznali komunistični nateg v samem NOBju...
ivan.z Doba
03. 01. 2020 21.22
+3
@šetać , Partizani so ubili skupaj s povojnimi poboji 14.000 domosrancev. Način "sojenja" je bil isti, kot so ga domosranci uporabili za 83.000 zavednih Slovencev, ki so umrli zaradi njih! In takim naj bi sodili? Zakaj?
Malinha
03. 01. 2020 21.25
+2
Lažeš. Napisal si, da so tvoji BILI BELI, ter se infiltrirali v NOB, da so preživeli. Matr, tak zgodovinar, pa lastne zgodovine ne pozna. Mogoče pa zato, ker preurejaš zgodovino, pa si še svojo spremenil? Da nisi ti kot jajčasti rojen na Kosovu?
pravisprehajalec
03. 01. 2020 21.32
-1
Ja, krščanski socialisti so bili po današnji klasifikaciji ta Beli @miško. Lahko tako rečeš. Le Komunisti niso bili.
pravisprehajalec
03. 01. 2020 21.35
-1
@Ivane grozni, Revolucije niso začeli domobranci z streljanjem na slovenske policiste v Tacnu. Pariz je bil poln francoskih policistov med vojno, pa nobenemu Francozu ni padlo na pamet, da bi na njih streljal ker so kolaboranti.
Malinha
03. 01. 2020 21.43
+1
S streljanjem, ne "z" streljanjem. Ja kakšne zgodovinske knjige hudiča zelenega pa bereš, za milega boga!?!
pravisprehajalec
03. 01. 2020 21.59
Kako je že tisto z Zarjavelim Miško? pa saj poznaš ta pregovor in ti je domač....
širimresnico
03. 01. 2020 19.00
+11
napake so bile storjene pred praktično sto leti in naprej s strani zahodne politike. evropejci so jim odkrili nafto na bližnjem vzhodu, izgradili infrastrukturo in postavili države. takrat bi jim morali nacionalizirati nafto. druga velika napaka je bila ustanovitev izraela kot države. tretja pa ,da so pustili islamski revoluciji zavzetje irana. brez teh treh dogodkov danes ne bi bilo vseh teh problemov...
ivan.z Doba
03. 01. 2020 21.23
+1
CyberWorm00000
03. 01. 2020 18.51
-6
ateist missa je že prtisnu čelo ob tla proti meki za iran : ))))
cekinar
03. 01. 2020 18.55
+1
Ateist je oni mali, debeli,poševnooki in jezikavi kim,ki se druži z raznimi Rodmani in ostalimi klovni. Iran je pa povsem druga zgodba.
pravisprehajalec
03. 01. 2020 18.47
-6
Levičarji ste tako alergični na to dejanje danes, ker je šlo za Iranca, Generala Revolucionarne garde. Kjer je besedna zveza Revolucija, se levičarjem dvigne pritisk. In Ameriško dejanje je bilo po tej shemi Protirevolucionarno. Torej besedne zveze še kako znane iz slovenskih šol zadnjih 70 let....
M teorija
03. 01. 2020 18.49
+5
... A ti pa v Moravče, da se pokloniš svojmu idolu!?
pravisprehajalec
03. 01. 2020 18.50
-7
M teorija
03. 01. 2020 18.55
+8
..u Kumrovc pa v Jajce je hodu tvoja maketa od idola!?
pravisprehajalec
03. 01. 2020 19.41
-1
Edinega, ki je od 120.000 članov po zadnjem partijskem kongresu 1986 Partiji obrnil hrbet si našel...
komarec
03. 01. 2020 20.15
+3
pravi ravno tako se vam desničarjem dvigne pritisk ko slišite besedo izdaja.