25°C

Po Ever Given v Sueškem prekopu nasedla še ena ladja

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Maja Pavlin /
KOMENTARJI
13
Potem ko je marca v Sueškem prekopu nasedla velika kontejnerska ladja Ever Given in za šest dni blokirala prekop, se je incident zdaj ponovil. Tokrat je na tej pomembni plovni poti nasedla tudi ladja Coral Crystal in za kratek čas blokirala kanal. Vendar pa so pristojni težavo rešili, preden bi bil pomorski promet resno moten.

V Sueškem prekopu je danes znova nasedla velika ladja ter blokirala to pomembno trgovsko pot, ostala plovila pa prisilila v vzporedni kanal. Incident so hitro primerjali z velikansko kontejnersko ladjo Ever Given, ki je tam nasedla marca letos. A za razliko od takrat, so bile težave odpravljene veliko hitreje, še preden bi bil promet lahko moten, so dejale tamkajšnje oblasti.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Ladja za prevoz razsutega tovora Coral Crystal, ki je s tovorom težkim 43 tisoč ton plula pod panamsko zastavo, je pot onemogočila še štirim ladjam, so povedali viri pri upravitelju Sueškega prekopa (SCA).

Vendar pa se po podatkih spletnega mesta za sledenje plovil MarineTraffic.com Coral Crystal že premikala proti Port Sudan, mestu v vzhodnem Sudanu. Plovilo naj bi se premikalo s hitrostjo okoli 12 vozlov in bilo obdano z drugimi velikimi kontejnerskimi ladjami, poročajo tuji mediji.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Da bi se po marčevskem incidentu izognili še eni večji motnji, naj bi uprava Sueškega prekopa danes hitro mobilizirala ekipe, ki so poskušale plovilo ponovno splaviti.

Prizadevanja so se izkazala za veliko hitrejša od poskusov splavitve Ever Given, za kar je bila potrebna tudi pomoč specializiranih ekip ter dodatni vlačilci in bagri, ki so jih poslali na pomoč pri operaciji. Po incidentu v začetku leta pa so pristojne oblasti Sueškega prekopa napovedale več milijard evrov vreden projekt, s katerim želijo med drugim tudi razširiti nekatere dele kanala.