Tujina

Po fašističnem pozdravu v Rimu kazensko ovadili pet ljudi

Rim, 10. 01. 2024 17.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Italiji so po množičnem fašističnem pozdravu v središču Rima identificirali več kot sto udeležencev nedeljskega neofašističnega shoda in kazensko ovadili pet ljudi, poročajo italijanski mediji. Notranji minister Matteo Piantedosi je v parlamentu pojasnil, da je šlo za pet članov neofašističnega gibanja CasaPound.

Državno tožilstvo v Rimu razmišlja o začetku preiskave zaradi poveličevanja fašizma, ki ga italijanska ustava prepoveduje. Preiskovalci analizirajo videoposnetke s shoda, na katerem je več sto ljudi ob vzklikih dvignilo desnico v fašistični pozdrav, da bi identificirali še več udeležencev.

Množica se je v središču Rima v nedeljo zbrala ob obletnici napada, ki se ga je prijelo ime pokol Acca Larentia. Levičarski teroristi so 7. januarja 1978 v istoimenski ulici v Rimu s streli iz avtomatskega orožja ubili mlada neofašista. Odtlej pred nekdanjim sedežem neofašističnega gibanja Movimento Sociale Italiano (MSI) na ta dan vsako leto poteka spominska slovesnost.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Posnetki shoda, ki so zakrožili po družbenih omrežjih in medijih, so v Italiji sprožili ogorčenje in razburjenje. Opozicijska levosredinska Demokratska stranka je v zvezi s fašističnim pozdravom naslovila vprašanje na notranjega ministra Mattea Piantedosija, njena vodja Elly Schlein pa je pozvala k razpustitvi neofašističnih organizacij.

Piantedosi je v torek pred komisijo za boj proti nestrpnosti, rasizmu in antisemitizmu v italijanskem senatu poudaril, da ni dvoma, da dogajanje na shodu vzbuja ogorčenje. Vendar pa bi bila prepoved shoda po njegovem mnenju kontraproduktivna. Dodal je, da bo policija svoje poročilo o shodu predala sodstvu, ki bo sprejelo ustrezne odločitve.

Piantedosi je danes v odgovorih na vprašanja v poslanski zbornici poudaril, da so na shodu z gestami in simboli iz obdobja, ki ga je zgodovina obsodila, izdali spomin na tako hude tragedije, kot je pokol Acca Larentia. Kar zadeva pobude za razpustitev organizacij, pa je opozoril, da so postopki zapleteni.

Schleinova je bila ob tem v spodnjem domu parlamenta kritična do molka premierke Giorgie Meloni glede fašističnega pozdrava in ga označila za sramotnega, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Med tistimi, ki so obsodili fašistični pozdrav, je tudi evropski poslanec iz Slovenije Matjaž Nemec (S&D/SD). Kot je v torek zapisal v sporočilu za javnost, je ta demonstracija pripadnosti fašizmu, ki je milijonom Evropejcev zadal nepopisno trpljenje in uničeval temelje človečnosti, alarm celotnemu demokratičnemu svetu, še posebej Evropski uniji. Menil je tudi, da bi zadeva morala dobiti ne le politični, temveč tudi sodni epilog.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zhadum
11. 01. 2024 13.52
ce imajo toplo..... in 3..spolniki zborovanja jih tudi vi imejte. mene ne moti..
borjac
11. 01. 2024 10.41
+1
Po prihodu Desničarjev na oblast so se pojavili pogoji za dvig fašizma, tisti Slovenski politiki ki se komplementirajo z fašisti, naj si preberejo , kaj vsega hudega so Italijanski fašisti od 1920 naprej storili Slovenskemu narodu, pobijanje, zapiranje, poitalijančevanje (kdor ne razume- prepoved Slovenskega jezika v Šolah, cerkvah, prepoved pisanja knjig, pesmi ...v Slovenskem jeziku, spreminjanje imen , priimkov, imen vasi .... v Italijanščino) , zaplembe premoženj, pošiljanje v taborišča itd........
Mi16
10. 01. 2024 20.13
+0
Ivan in Janez se zgleda poznata iz doba!
Macuro Kosalamo
10. 01. 2024 20.06
-1
Tudi pri sosedih zgleda golobi kakajo z žlebov.
punkracij
10. 01. 2024 19.22
+2
Ave triuphator.
Kollerik
10. 01. 2024 19.09
+0
Farsa. Spet so vstali in grozijo, spet iščejo lekcijo.
ActiveR
10. 01. 2024 18.37
+2
Iz zgodovine se nismo ničesar naučili in nikoli ne bomo. Ko ustvariš dovolj revežev te zlahka prepričaš v "novo ureditev" saj nimajo več kaj zgubiti, razen mizernega življenja drugega nimajo. Vsekakor se bo zgodovina ponovila, veliko prej kot si upamo priznati.
ivan z Doba
10. 01. 2024 18.16
+1
Smrt janšizmu!