Tujina

Po izbruhu nasilnih protestov v 'mestu iphonov' strogo omejili gibanje

Peking, 25. 11. 2022 12.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, T. R. K.
Komentarji
4

Okoli šest milijonov ljudi v mestu Zhengzhou, kjer se nahaja največja tovarna pametnih telefonov iPhone, je zaradi koronavirusa podvrženo strogi omejitvi gibanja. Na območju tovarne so v sredo izbruhnili nasilni protesti, ki so bili po pojasnilih tajvanskega podjetja Foxconn, ki je lastnik obrata, posledica napake pri izplačilu plač. Problematično je tudi v Pekingu, kjer prebivalci praznijo police supermarketov.

Prebivalci nekaterih predelov kitajske prestolnice so spraznili police supermarketov in mrzlično naročevali hrano prek aplikacij za dostavo. Mestna vlada je odredila hitrejšo gradnjo karantenskih centrov za covid, kar bi lahko pomenilo, da se pripravljajo na nove izbruhe.

Ljudje se bojijo karantenskih centrov in bolnišnic, ki so jih vzpostavili na hitro v telovadnicah, razstaviščih in drugih velikih notranjih prostorih. Postali so namreč zloglasni po prenatrpanosti, slabih sanitarnih pogojih, pomanjkljivi zalogi hrane ter po lučeh, ki so prižgane 24 ur na dan.

Večini prebivalcev mesta so že svetovali, naj ne zapuščajo svojih okrožij. Na vhodih delavci, oblečeni v bela zaščitna oblačila, ustavljajo nepooblaščene osebe in poskrbijo, da prebivalci pokažejo nedavni negativni test na COVID-19, da jim je odobren vstop ali izstop.

Mestne oblasti so zaprle osem okrožij v osrednji provinci Henan. Ljudem so prepovedale, da bi v naslednjih petih dneh zapustili območje. Gibanje so omejili z barikadami, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V mestu so sicer potrdili malo novih okužb s koronavirusom, a stroga kitajska politika ničelne tolerance do covida-19 tudi v takšnih primerih predvideva stroge omejitve gibanja in množično testiranje. Do zaprtja območja je prišlo dva dni po izbruhu nasilnih protestov zaposlenih v tovarni iphonov. 

Tudi danes po poročanju AFP protestirajo. Agencija se sklicuje na posnetke, objavljene na družbenih omrežjih, a kot so zapisali, lokacije niso mogli potrditi.

Zaposleni v tovarni so za AFP v preteklih dneh pojasnili, da demonstrirajo zaradi spora glede obljubljenih bonusov. Spomnimo, da so delavci prejeli stokrat nižje zneske od dogovorjenih. 

Potem ko so številni delavci zapustili obrat, je Foxconn objavil oglase za zaposlovanje. Danes so se po poročanju AFP na spletu pojavili posnetki, na katerih je vidno, da tajvansko podjetje zavrača več tisoč delavcev, ki so se prijavili za delo. Nekatere so poslali v karanteno v hotele, na koncu pa niso dobili službe, je za AFP povedalo več delavcev. "Smo v karanteni v hotelu in nimamo možnosti, da bi vstopili v Foxconnov kampus," je dejal eden izmed njih, ki je želel ostati anonimen, navaja AFP. Drugi je pojasnil, da je bilo delavcem, ki so bili prisiljeni v karanteno, obljubljenih 10.000 juanov (okoli 1300 evrov) kompenzacije, a so jim izplačali le delček te vsote. "Ne pustijo nam, da bi začeli z delom, hkrati pa se ne smemo vrniti domov," je dejal eden od delavcev.  Dodal je, da je bilo tudi v drugih območjih mesta Henan več manjših protestov delavcev podjetja.

Do nemirov naj bi sicer prišlo tudi zaradi vse večjega razočaranja javnosti nad strogo vladno politiko ničelne tolerance do covida-19. V petek je bilo sicer na Kitajskem potrjenih 33.000 pozitivnih primerov.

Na družbenih omrežjih lahko vidimo posnetke, ki prikazujejo prebivalce mestnega okrožja Haizhu, ki odstranjujejo barikade in mečejo predmete v policiste, poroča France24.

Glasujte za najboljši portal v regiji
Glasujte za najboljši portal v regiji FOTO: 24ur.com

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User2369190
25. 11. 2022 18.17
Pri nas bodo zgleda počasi stvari pometli pod preprogo. Še vedno klamfajo neke številke, ampak to se mi zdi bolj tako, iz inata. Pri nas je zgleda te norišnice konec, ki se je kot po čudežu razblinila ob začetku vojne.
User2369190
25. 11. 2022 18.12
Ja, v hazmat skafandrih rešujejo problem premalo izplačanih plač hehe… Saj verjamemo.
Ivar The Boneless
25. 11. 2022 14.22
+5
Vse to je zaradi covid tiranije. Ne pa plače. Saj nismo neumni. Kako bebasto zgledajo v teh belih oblekah hahaha. Cel svwt jih gleda in se čudi debilizmu.
Nikdar več
25. 11. 2022 14.15
+0
Plača je bila v eni kriptovaluti... 😁