Tujina

Vulkan Semeru znova izbruhnil, naraslo tudi število žrtev

Džakarta, 06. 12. 2021 07.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tadeja Voščun, U.Z., STA
Komentarji
5

Število žrtev vulkana Semeru, ki je v soboto izbruhnil na indonezijskem otoku Java, se je povzpelo na 22, medtem ko še vedno pogrešajo 27 ljudi. Vulkan je namreč danes ponovno izbruhnil in s tem otežil iskanje preživelih.

Ponovna aktivnost vulkana je danes ovirala iskalno in reševalno operacijo, saj so se reševalci morali umakniti z nekaterih območij. "Prišlo je do novega manjšega izbruha, ki bi lahko ogrozil reševalne ekipe," je dejal reševalec Rizal Purnama. Ulice kraja Lumadžang na vzhodu Jave so še vedno polne vulkanskega pepela in blata, ki je pogoltnilo številne hiše in vozila. "S preprostimi orodji je reševanje zelo težko. Zelo verjetno je, da so trupla, ki jih še nismo našli, pokopana pod vročim blatom," je dodal.

Kot je znano, je vulkan na najvišji gori na otoku Java izbruhnil v soboto, v nebo se je dvignil visok oblak pepela, ki je dobesedno prekril okoliške vasi. Fotografije prikazujejo vasi, ki so dobesedno pokopane pod vulkanskim pepelom, gost dim pa medtem prekriva nebo nad otokom in zastira sončno svetlobo. Izbruh vulkana je dan spremenil v noč.

Vodja observatorija za vulkane na Indoneziji je prebivalce opozoril, naj se izogibajo gori, saj še vedno obstaja potencialna grožnja izbruha, zrak pa je močno onesnažen. Opozorilo so izdali po tem, ko se je nekaj prebivalcev vrnilo v uničene vasi, da bi preverili svoje domove in živino. Pristojni opozarjajo, da je takšno početje izjemno nevarno. 

V izbruhu je bilo do sedaj znanih podatkih poškodovanih 57 oseb, večinoma imajo hude opekline. Število žrtev se je povzpelo na 22, medtem ko še vedno pogrešajo 27 ljudi. Iskalna akcija na območju poteka. Po izbruhu pa nove težave povzročata močan veter in dež, ki otežujeta sanacijo območja in reševanje ljudi. 

Oblasti so postavile javne kuhinje za več kot 1000 ljudi, ki so jih do sedaj uspeli evakuirati. Prav tako so za njih uredili tudi zatočišča. Na terenu je tudi zdravniška ekipa, dobrodelne organizacije pa so tja že poslale pakete pomoči – riž, odeje, oblačila in druge nujne potrebščine. 

Izbruh vulkana je pretrgal več cestnih povezav, svetovalni center za vulkanski pepel pa je letalski industriji svetoval tudi glede lokacije in premikanja potencialno nevarnega vulkanskega pepela. Letalske družbe so prejele opozorilo, da se oblak pepela dviguje do 15.000 metrov visoko. Da bi se mu izognile, je tako več letalskih družb preusmerilo svoje lete.

Gora Semeru je visoka 3676 metrov in je najvišji vrh Jave. Zadnji večji izbruh je bil decembra lani, ko je domove moralo zapustiti na tisoče ljudi. Indonezija leži na t. i. pacifiškem ognjenem obroču. Otoška država z okoli 275 milijoni prebivalcev ima okoli 130 aktivnih vulkanov.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tone 12345
06. 12. 2021 17.21
TistoPravo
06. 12. 2021 10.12
+1
La Nina na delu, ves topel sloj morja je postrgalo ....zdej se pa hladna in topla fronta tolčeta...poleg vulkana, karmje seveda precej kruta kombinacija. Pri takih temperaturah pod stalno ki jih imajo tam, pa itaq adijo pamet
Uporabnik2005296
06. 12. 2021 09.59
+5
Ubogi ljudje.... smilijo se mi iz dna srca.....😥🙏🙏🙏🙏🙏
flojdi
06. 12. 2021 17.11
Enako . ampak meni je žal tudi za vse ostale živalce , ki niso zmogle uit
N0EL
06. 12. 2021 09.16
+2
Upam, da so izkopali tisto kokoško... 🥴