Tujina

Kim Džong Un se je po dvajsetih dneh spet pojavil v javnosti

Pjongjang, 02. 05. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min

Kim Džong Un se je po dvajsetih dneh spet pojavil v javnosti, poroča severnokorejska tiskovna agencija. Severnokorejski voditelj je imel operacijo srca ali ožilja, a naj ne bi bil huje bolan. Nedavni satelitski posnetki premikov severnokorejskih luksuznih jaht sicer nakazujejo, da se je voditelj umaknil v obalno letovišče Vonsan. Tudi Južna Koreja zavrača poročila o njegovem domnevno slabem zdravstvenem stanju, pa vendar se mnogi sprašujejo: kdo bi vodil Severno Korejo, če ne bi bilo Kima?

Iz Severne Koreje poročajo, da se je Kim Džong Un po skoraj treh tednih spet pojavil v javnosti. Po besedah severnokorejske tiskovne agencije KCNA je njihov voditelj v petek popoldne prerezal trak na odprtju neke tovarne umetnih gnojil.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ugibanja in govorice o domnevno slabem zdravstvenem stanju severnokorejskega voditelja torej morda ne pomenijo ničesar, in so res samo to, govorice, a vseeno se vprašanju, kdo bi lahko (nekoč) nasledil 'kralja' Pjongjanga, ni moč izogniti.

Novinarji britanskega BBC so z analitiki govorili o Kimovih potencialnih tekmecih ter o tem, ali je zgodovina na njihovi strani.

Kim Džong Un na gori Paektu
Kim Džong Un na gori Paektu FOTO: AP

Na čelu Severne Koreje že od nekdaj Kim

Moški člani rodbine Kim Severno Korejo vodijo že vse od leta 1948, ko je po koncu japonske nadvlade Korejskega imperija, Kim Il Sung na plečih sovjetske okupacije na severnem delu polotoka ustanovil Demokratično ljudsko republiko Korejo. 

Družino Kim v očeh severnokorejske družbe že od nekdaj prežema skrivnostnost in mitologija. Severne Korejce s propagando o njeni veličini namreč začnejo 'hraniti', še preden sploh znajo brati – že predšolski otroci tako denimo prepevajo pesem z naslovom 'Želim si videti našega vodjo Kim Džong Una'.

Si torej sploh gre zamišljati Severno Korejo brez te politične figure in simbola na vrhu? "Kako bi se tamkajšnja družbena elita in ne nazadnje celoten narod sploh znašla?" se sprašujejo pri britanskem mediju. Najenostavnejši odgovor bi se glasil: ne vemo. In kar je še bolj zanimivo: tudi Severni Korejci najverjetneje ne vedo sami. Ne nazadnje jim še nikoli ni bilo treba.

Danes 36-letnega 'velikega vodjo' Džong Una so na to, da bo nekoč prevzel vodenje države, pripravljati malodane že od rojstva. V ta namen so pričeli uporabljati tudi skovanko 'Paektu krvna linija', s katero Severni Korejci legitimizirajo  oziroma 'upravičujejo' njegovo vladavino. Gora Paektu v identiteti in zgodovini naroda namreč zaseda posebno mesto. Gre sicer za aktivni vulkan, na katerem je imel (kot pravi njihovo izročilo) prvi voditelj države – Kim Džong Unov dedek Kim Il Sung – glavno vojaško bazo. Na tej sveti gori, ki ima v zavesti tamkajšnjega prebivalstva skorajda že mitološki status, pa naj bi se tudi rodil Kimov oče Kim Džong Il. V 'ideološkem srcu' države je tako vedno obstajal Kim.

Paektu je severnokorejska sveta gora, od koder naj bi Kim Il Sung vodil gverilsko vojno. Severnokorejci jo označujejo za izvor njihovih tradicij in odločnosti, Kim Džong Un pa se tja navadno odpravi, ko napove oziroma želi sporočiti pomembne politične odločitve.
Paektu je severnokorejska sveta gora, od koder naj bi Kim Il Sung vodil gverilsko vojno. Severnokorejci jo označujejo za izvor njihovih tradicij in odločnosti, Kim Džong Un pa se tja navadno odpravi, ko napove oziroma želi sporočiti pomembne politične odločitve. FOTO: AP

A kakšna bi Severna Koreja sploh bila videti brez naslednika iz te skrivnostne družine? Aktualni vrhovni voditelj ima otroke, a so še veliko premladi za vladanje. Javnost je sicer uradno seznanjena z 'obstojem' le enega – najstarejšega, 10-letnega Kim Džu Aeja, o mlajših dveh (najmlajši naj bi imel tri leta) pa svetovni mediji še vedno bolj ali manj le ugibajo. A nenazadnje, tudi njihov oče je bil, ko je v roke vzel vajeti oblasti, star 'le' 27 let – kar Severni Korejci za prevzem takšne funkcije štejejo kot "precej rosna leta".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

In kaj bi se zgodilo, če severnokorejskemu voditelju zdravje le ne bi bilo tako naklonjeno, kot so nenazadnje prepričani tudi njihovi južni sosedje?

Najverjetneje bi se vzpostavila nekakšna vlada oziroma bi se na oblast povzpela določena skupina, ki bi prevzela vodenje. Morda bi jim 'roko ponudil' Vietnam, ki se v novejši zgodovini večinoma prav tako naslanja na podobne ideologije in nauke, s pomočjo katerih legitimizira svoj položaj – ne nazadnje se je tudi sam Kim Džong Un marca lani v Hanoju poklonil nekdanjemu vietnamskemu voditelju Ho Ši Minhu, dobremu prijatelju svojega dedka.

Opazovalci pa medtem budno spremljajo kdo drži v rokah ključe do pomembnih položajev v državi in njenih institucijah. Morebitni premiki na severnokorejski šahovnici so sicer stvar mikroskopsko natančnega opazovanja in zunanji vpogled v to, kdo, najsibo skozi osebni položaj, zasebne vezi ali po uradnem položaju, vleče niti oziroma vlada, je bolj ali manj nemogoč. Namestniki direktorjev, podpredsedniki oziroma druge osebe na nižjih položajih imajo včasih namreč precej več moči kot vodja njihove institucije. In to kakršnekoli napovedi glede Kimovega nasledstva izjemno otežuje, piše BBC.

Trije 'preostali' Kimi

A če vendarle predpostavimo, da bi Severna Koreja že kmalu potrebovala novega vodjo, v vrsti za Kimov 'prestol' stojijo (najmanj) trije njegovi potencialni nasledniki. Vsi trije bi lahko bili potencialno vpleteni v politiko države, a se hkrati vsi soočajo tudi z omejitvami, kar se tiče vladanja.

Prva v vrsti je Džong Unova mlajša sestra Kim Jo Džong, za katero se je govorilo, da je očetova ljubljenka. Že od malih nog jo je namreč zanimala politika, kar je Džong Il spremljal z navdušenjem in ves čas zatrjeval, kako zelo pred svojimi vrstniki da je. Njeno delovanje (čeprav iz ozadja) je izredno učinkovito, a hkrati je njeno postopanje – predvsem, kar se tiče brata – previdno, blago ter v rokavicah, a zelo diplomatsko hkrati. To, da sta si z bratom zelo blizu, se namreč pozna tudi v njegovih odločitvah. Njeno vlogo je priznal celo ameriški predsednik Donald Trump, ki ji je na srečanju v Singapurju junija 2018 podaril pero, s katerim je podpisal skupno izjavo, s katero sta se s Kim Džong Unom "zavzela za vzpostavitev novih odnosov med med ZDA in Severno Korejo". Trump je v dokumentu takrat obljubil "varnostna zagotovila" Severni Koreji, Kim pa je potrdil zavezo k celoviti denuklearizaciji Korejskega polotoka. Jo Džong je bilo opaziti tudi na naslednjem vrhu v Hanoju, ko je, medtem ko je njen brat poziral za fotografe, skrivnostno kukala izza vogala. Kljub temu pa je njena podoba po hanojskem vrhu za nekaj časa izginila z oči javnosti, morda tudi zato, ker srečanje ni obrodilo nikakršnih sadov. Povsem utopično je sicer pričakovati, da bi kdorkoli od političnih veljakov, ki jo obkrožajo, njeno začasno 'izginotje' oziroma umik kadarkoli potrdil.

Po Džong Unu ostanejo še trije Kimi - med njimi tudi njegova sestra Kim Jo Džong. Že samo njena pojava, kot edine ženske v vrhu države, sproža navdušenje in pušča vtis - tako med Severnokorejci kot na Zahodu.
Po Džong Unu ostanejo še trije Kimi - med njimi tudi njegova sestra Kim Jo Džong. Že samo njena pojava, kot edine ženske v vrhu države, sproža navdušenje in pušča vtis - tako med Severnokorejci kot na Zahodu. FOTO: POP TV

32-letnica sicer ne sedi v Komisiji za državne zadeve (najvišjem državnem organu za oblikovanje politike), je pa članica Politbiroja in podpredsednica Oddelka za propagando in agitacijo (PAD) severnokorejske Delavske stranke. Gre za izjemno močno in vplivno organizacijo, ki znotraj obstoječega političnega sistema zagotavlja predvsem lojalnost.

A Kimova desna roka in zaupnica ima tudi eno veliko 'pomanjkljivost': je ženska. In zato si jo je v družbi, ki jo povsem prežema patriarhalnost, v prihodnje težko predstavljati na najvišjem državniškem položaju. Severna Koreja je 'moška država', kjer spol določa posameznikov položaj in (rigidna) pričakovanja, ki se jih goji za nekoga. Položajev 'državni voditelj' in 'vrhovni poveljnik vojske' pač ne gre najti v tamkajšnjem opisu delovnih nalog ženske.

Drugi v vrsti je Kim Džong Unov starejši brat Kim Džong Čul, ki pa zanimanja za politiko ali s tem povezanim položajem, ugledom, močjo nikoli ni pokazal. Namesto tega ga menda bolj zanima Eric Clapton. Politologi se v zvezi z njim tako večinoma strinjajo, da bi se ga 'dalo izkoristiti' zgolj kot povezavo z družino Kim, morda na čelu kakšne fundacije ali za prebiranje uradnih govorov.

Zadnji je Kim Pjong Il, polbrat Kim Džong Unovega očeta Džong Ila. Njegova mama (torej Džong Ilova mačeha) si je sicer močno prizadevala, da bi prav njen sin nasledil slavnega 'ustanovitelja' države, a ji je spodletelo. Kim Džong Il je namreč iz dneva v dan bolj krepil svoj vpliv, njegovega polbrata pa so nato leta 1979 poslali v Evropo, kjer je deloval na različnih veleposlaništvih in se je v domovino vrnil šele lani. Njegova vloga je tako povsem stranska in malo verjetno je, da bi v preigravanjih za osrednji položaj v severnokorejski politični eliti sploh prišel v obzir.

Drugi najvplivnejši mož Severne Koreje v tem trenutku

So pa tukaj še drugi posamezniki, ki lahko konkurirajo Kim Džong Unu, morda že za časa njegove ere? Težko je sicer reči, kdo od njih bi bil najprimernejši, kdo bi zasnoval partnerstva, ki bi ga povzdignila do same vladavine, kdo bi si sploh drznil v spopad za 'prestol Pjongjanga' in kdo bi si takšne tekme sploh želel.

Eden od možnih kandidatov bi bil Čoe Rjong Hae. Pod Džong Unom je sicer doživel vzpone in padce, a je uspešno prekrmaril nevihte in se trdno usidral na položaju predsednika Politbiroja in hkrati prvega podpredsednika Komisije za državne zadeve. Lani je na položaju po 20 letih zamenjal tudi ostarelega Kim Jong Nama in tako postal nekakšen zunanji minister Severne Koreje. Čoe prav tako zaseda visoke položaje v vojski in na Oddelku za organizacijo in vodstvo (OGD) Delavske stranke, kjer je zadolžen za ohranjanje zvestobe obstoječemu političnemu režimu. Gre sicer za izjemno močno in vplivno organizacijo, zadolženo za strogo sledenje in spoštovanje ideologije. Najverjetneje gre za drugega najvplivnejšega moža Severne Koreje, piše BBC.

Čoe Rjong Hae in Kim Džong Un
Čoe Rjong Hae in Kim Džong Un FOTO: Reuters

Stari vohuni, novodobni povzpetniki in druge politične struje

Še eden od severnokorejskih politikov, ki se vodstvene vloge gotovo ne bi branili, je Kim Jong Čol. General, ki je tlakoval pot do srečanj Kim-Trump, večkrat se je srečal tudi z ameriškim državnim sekretarjem Mikom Pompeom. Že vrsto let je na čelu severnokorejske obveščevalne službe; zadolžen je tudi za odnose z Južno Korejo. Tudi zanj se zdi, da je zaradi propadlih pogovorov oziroma pogajanj z ZDA med njim in Kimom zadnje čase zazeval prepad, a malo verjetno je, da bo ta 'stari vohun' dolgo ostal v ozadju.

Kim Jong Čol se je v Washingtonu srečal z Donaldom Trumpom.
Kim Jong Čol se je v Washingtonu srečal z Donaldom Trumpom. FOTO: AP

V vrsti strumno stoji tudi Kim Džae Rjong, ki v sklopu izredno vplivne službe na Komiteju za državne zadeve velja za nekakšnega notranjega ministra Severne Koreje. O njem je sicer znanega le malo, a nekaj je nedvomno: njegova zvezda je zasijala, medtem ko so druge zašle. Vrsto let naj bi se ukvarjal pretežno z industrijo in vodil eno najbolj oddaljenih severnokorejskih provinc, kjer naj bi bile pretežno ključne vojaške baze oziroma objekti vojaške industrije. To pa bi torej lahko pomenilo, da je močno vpet v severnokorejski jedrski (orožarski) program.

Tukaj je še Džong Kjong Taek, nekakšen hibrid obrambnega in notranjega ministra Severne Koreje. Odgovoren je za državno varnost, fizično varnost vodje, prav tako pa preiskuje in bdi nad 'primernim' kaznovanjem političnih zločincev. To pa so pravzaprav zadolžitve, ključne za stabilnost sistema.

Hvang Pjong So je še eden od uradnikov, ki je v preteklosti zasedal najvišje vojaške položaje, za časa Kima Džong Una pa vodi OGD omenjene Delavske stranke. Podobno kot Čoe Rjong Hae tudi on slovi po izjemni disciplini.

Je pa po mnenju političnih analitikov, ki spremljajo dogajanje na Korejskem polotoku, treba poudariti, da se vloge politikov, zadnje desetletje zadolženih za odnose s tujino (kot sta na primer Ri Jong Ho in Ri Su Jong), vidno zmanjšujejo. Omenjena sta zamenjala Ri Son Gvon in Kim Hjung Džun. Slednji naj bi veljal za pomembnega zaveznika Kim Jong Čola.

Vojaški obrazi in učinkoviti izvršitelji

Morda je treba v obzir, kar se tiče možne bodoče oblasti, vzeti tudi peščico najvišjih generalov Korejske ljudske armade (KPA), ki bi sicer imeli pomemben vpliv v kateremkoli prehodnem obdobju. Na vrhu Generalnega političnega urada KPA trenutno sedita dva moža – Kim Su Gil in Kim Von Hong. Omenjeni urad sicer skrbi za uveljavljanje politične lojalnosti v vojski, kar bi bilo v tovrstnem obdobju negotovosti ključnega pomena. In prav vloga slednjega od teh vplivnežev pomaga prikazati, kako zelo težko je napovedati, kako bi si delili oblast, če na čelu ne bi bilo več Kim Džong Una. Von Hong in Hvang Pjong So namreč veljata za rivala, ki že leta tekmujeta, kdo bo imel večji vpliv na vodjo – seveda na račun drug drugega.

Kim Džong Un se veseli

In za konec še vprašanje: kdo med vso to (politično) elito bi se medsebojno spopadel in kdo sklepal zavezništva? Bi se oblikovale 'za in proti Kim Džong Un frakcije'? Bi strah pred negotovostjo ustavil nasprotnike in jim preprečil, da bi povsem ušli izpod nadzora? Nenazadnje si gotovo nihče od tamkajšnjih elitnežev ne želi videti razkroja in propada lastne države, ki bi južnim sosedom ali celo Kitajski na široko odprl vrata za 'prevzem'.

Za Kimovega možnega naslednika v tem trenutku tako bolj ali manj ni na voljo primernega kandidata. Še najbolj se tej možnosti približa njegova sestra, a bi morala premagati obstoječi seksizem in poraziti tradicijo dedovanja oblasti po spolu. Iz Paektu krvne linije pa trenutno ni drugega potomca, ki bi se lahko zavihtel na 'prestol'. Konec koncev pa se bodo Severni Korejci tudi morali vprašati, kako močno si želijo ohraniti enotnost države, ki je dolga leta kljubovala vsakršnim zunanjim vplivom in pritiskom, in kaj so za to pripravljeni sprejeti, storiti in kakšne kompromise skleniti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (225)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Foxn.ca
03. 05. 2020 18.16
+1
Tipu u.. so zamenjale srce in ožilje od zdravega s.korea. okrevanje so izvedli kina doh-"polena" po nipon met. Ukrad... srce lavfa so rekli dohtarji brez meja kina"polena" iz vojne z nipon: Berite zgodovino.saj vidite da okrevalno stoji;
širimresnico
03. 05. 2020 17.12
-6
ta zna vsaj korejsko govoriti. un naš samooklicani maršal ni znal besede slovensko niti srbohrvaško.še do danes niso ugotovili v katerem jeziku je žlobudral.
Rob123
03. 05. 2020 17.01
+1
Uziva model pa Sarca Pogresa
Želko Kacin
03. 05. 2020 16.05
+2
Debelinko je biu na kolinah
Nikolajev
03. 05. 2020 15.18
-1
Slika me spominja na demokrata maršala Josipa Broza Tita.
piu
03. 05. 2020 13.54
+3
kratke hlače in teniske in športat vsak dan........ vsake 2 meseca naj ga spravijo v eno številko manjšo obleko......
maneno48
03. 05. 2020 14.14
+3
veš, v s. koreji, venezueli destinaciji mesečnnikov ,nekaj pomeniš če si debel, da dokažeš da nisi lačen. da je hrane dovol in ta s.korejski buhtelj to hoče dokazat, ljudstvo pa strada . . .
širimresnico
03. 05. 2020 12.17
-9
enga tazga smo mel tud pri nas. se je kar za maršala oklical. un se je raj z mrtvimi medvedi na ketni slikal
maneno48
03. 05. 2020 11.35
-3
skril se je pred korono, kot šarec!!!
Foxn.ca
03. 05. 2020 11.12
-5
Verjetno so nekemu korejcu vzeli srce z ožiljem in montirali kimu, brez okrevanja. Velike laži.,...
Betuul
03. 05. 2020 10.48
+1
Da pride ven rafale pokat!Prec nazaj v lukjo
zinaaziza
03. 05. 2020 10.17
+5
Nemogoce, da pride po treh tednih ven iz bolnice tok debel, kot je sel noter
Anton jakše 1
03. 05. 2020 09.35
+4
Malo se je skri, da bi videl reakcije prozahodnih vohunov.!
anakondabox
03. 05. 2020 09.23
+5
Prav zdrav pa Un na prvi sliki ne zgleda, saj ga podpirata kar dve osebi. Nisem škodoželjna in mu želim čimprejšnje opolnomočenje. Samo skrbi me, da bo potem spet 'mrknil' neznano kam. #skrb
Nikolajev
03. 05. 2020 09.08
+5
Na sliki ni niti enega kolesarja. Vsi so likvidirani.
Nikolajev
03. 05. 2020 09.07
+5
Na sliki je debeluh, ki izvaja teror na lastnim ljudstvo. Cela Severna Koreja ima status Golega otoka.
Anton jakše 1
03. 05. 2020 09.36
-1
Millady
03. 05. 2020 10.28
+4
Blue star, sinoči je bil film Leibah v S.Koreji, poglej ga/ če ti je dovoljeno gledati 'režmsko" Rtv :))
riss
02. 05. 2020 21.34
-2
LEVICA je presrečna, samo, da je s Kimom vse v redu. Danes še koles niso spravili v pogon zaradi evforije ob novici.
kure bedne
02. 05. 2020 21.32
+16
Kim je preživel. Kam za boga je pa mrknila Kim Kardashian. To me bolj skrbi. Včasih so jo tukaj opevali vsaki dan sedaj pa kot, da bi jo ugrabili in puuuf ni je več. Aja, urednico so zamenjali.
Miro32
02. 05. 2020 21.34
+3
Nima kaj objavlati le slike iz lastnega wcja 😅
Millady
02. 05. 2020 21.15
+4
Tuje agencije poročajo, da je Kim prestal kardiovaskularni poseg na radialni arteriji, ker je na njegovi roki opaziti svežo brazgotino :) konc ugibanja, do naslednjič
spermi?
02. 05. 2020 20.55
+2
To je slika stara najmanj tri mesece .
Nimasmisla
02. 05. 2020 20.31
+4
Hodi kot bi bil rezan