8°C

Po terorističnem napadu v Parizu policija pridržala več ljudi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Urša Zupan /
KOMENTARJI
208
Identiteta napadalca, ki je v bližini šole na obrobju Pariza obglavil učitelja geografije in zgodovine, ker je ta svojim učencem pokazal karikature islamskega preroka Mohameda, še ni znana. Po nekaterih informacijah naj bi šlo za 18-letnika, ki je bil rojen v Rusiji. Je pa policija po napadu prijela devet oseb, sorodnike in znance napadalca.

VEČ VIDEOVSEBIN

02:48

Iz 24UR: Teroristični napad v Franciji

01:06

Posnetki s kraja dogodka

Petkov napad z nožem, ki se je v bližini šole v pariškem predmestju Conflans-Sainte-Honorine zgodil okoli 15. ure po lokalnem času, preiskuje protiteroristični oddelek francoske policije. 

Francoski mediji danes poročajo, da je policija po incidentu, v katerem je bil obglavljen učitelj, pridržala devet oseb. Štiri, med katerimi naj bi bil tudi mladoletnik, so njegovi ožji družinski člani, med preostalimi petimi pa so trije njegovi znanci in starši enega od otrok na šoli.

Identitete napadalca, ki ga je policija po dejanju ubila, še niso sporočili, a francoski BFMTV poroča, da gre za 18-letnega Čečena, rojenega v Moskvi, ki naj ne bi bil znan policiji.

Kaj se je zgodilo?

Kot smo že poročali, je napadalec z velikim nožem napadel učitelja geografije in zgodovine in mu odrezal glavo. Po navedbah prič, ki jih navaja agencija Reuters, je pri tem vzklikal "Alah akbar", arabsko za "Bog je velik". Po dejanju je stekel stran, a ga je policija izsledila in ubila, saj je grozil tudi njim. 

Učitelj naj bi tarča skrajneža postal, ker je učence v razredu učil o svobodi izražanja, v sklopu tega pa jim je pokazal karikature islamskega preroka Mohameda. Časnik Le Monde poroča, da je, preden je to storil, muslimanske učence pozval, naj zapustijo učilnico, če mislijo, da jih bo to užalilo. 

"Moj sin pravi, da je bil zelo prijazen in zelo prijateljski do njih," je za agencijo AFP povedala mama enega od otrok na šoli Nordine Chaouadi. 

Uredništvo satirične revije Charlie Hebdo, ki je bilo tarča terorističnega napada leta 2015, pa je tvitnilo, da je nestrpnost pravkar dosegla nov mejnik in da je, kot kaže, pri sejanju terorja ne ustavi nič.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je dogodek označil za nov islamistični teroristični napad. Po njegovih besedah je učitelj učence zgolj učil svobode izražanja. "Ne bodo zmagali, ukrepali bomo," je opozoril. 

Na dogodek se je odzvalo tudi slovensko zunanje ministrstvo. "Obžalujemo grozljiv teroristični napad v Franciji. Naše misli so z družino žrtve in francoskim narodom,"so zapisali na Twitterju.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Odzvala se je tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki je prek Twitterja izrazila sožalje družini umorjenega in Francozom. "Moje misli gredo tudi učiteljem, v Franciji in povsod v Evropi. Brez njih ni državljanov. Brez njih ni demokracije," je zapisala.

Poslanci v francoskem parlamentu so v počastitev ubitega učitelja vstali in prav tako obsodili "grozljiv teroristični napad". Notranji minister Gerald Darmanin, ki je bil na poti v Maroko, pa se je predčasno vrnil v Pariz.