Tujina

Po nekaj mesecih Hamas znova nad Izrael, izstrelili rakete na Tel Aviv

Gaza/Tel Aviv, 26. 05. 2024 15.29 | Posodobljeno pred 21 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Brigada Al-Qassam je sporočila, da so po skoraj štirih mesecih napadli Tel Aviv, v Izraelu pa so se oglasile sirene, ki opozarjajo na morebitne raketne napade. Borci naj bi napad sprožili v odgovor na "cionistične poboje nad civilisti v Gazi".

Kot poroča katarska televizija Al Jazeera, so se borci Hamasa, oziroma njihovo oboroženo krilo Al-Qassam, odločili za povračilni napad na Izrael, za prvo tarčo pa izbrali Tel Aviv.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Rakete naj bi bile izstreljene iz Rafe na jugu Gaze, kjer izraelska vojska izvaja intenzivno vojaško operacijo. Poleg Tel Aviva so se sirene oglasile še v drugih mestih, v Herzliji in Petah Tikvi. Po poročanju časopisa the Times of Israel, ki se sklicuje na izraelske uradnike, je bilo v napadu izstreljenih okoli deset raket. A je izraelski obrambni sistem Iron Dome prestregel večino njih. 

Oboroženo krilo Hamasa je sicer napad pred tem napovedalo na Telegramu. Današnji napad kaže, da je oboroženo krilo Hamasa kljub sedmim mesecem uničujoče izraelske ofenzive v Gazi, do katere je prišlo po oktobrskem napadu Hamasa na Izrael, še vedno sposobno izvajati raketne napade.

Španija: Priznanje Palestine je pravičnost za palestinsko ljudstvo

Priznanje države Palestine pomeni "pravičnost za palestinsko ljudstvo" in je najboljše jamstvo za varnost za Izrael, je v Bruslju danes dejal španski zunanji minister Jose Manuel Albares ob srečanju s palestinskim premierjem Mohamedom Mustafo. Ta je pozdravil odločitev Španije, Norveške in Irske o priznanju Palestine.

"Palestinci imajo pravico imeti državo, tako kot imajo Izraelci to pravico," je dodal Albares na novinarski konferenci z Mustafo, ki je pozdravil odločitev Španije, da skupaj z Norveško in Irsko prizna palestinsko državo. To potezo je označil za "veliko spodbudo" za mir in stabilnost v regiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Španski zunanji minister Jose Manuel Albares in palestinski premier Mohamed Mustafa
Španski zunanji minister Jose Manuel Albares in palestinski premier Mohamed Mustafa FOTO: AP

"Želimo, da vse države v Evropi storijo enako," je dejal Mustafa, ki je hkrati tudi zunanji minister v palestinski vladi. Dodal je, da priznanje palestinske države odpravlja "nepravičnost, ki je bila povzročena palestinskemu ljudstvu".

Albares in Mustafa sta se sestala v Bruslju, kjer danes poteka srečanje mednarodnih partnerjev o Palestini na ministrski ravni. Palestinski premier se je srečal tudi z norveškim zunanjim ministrom Espenom Barthom Eidejem, ki mu je ob tej priložnosti predal dokumente za diplomatsko priznanje Palestine, je poročal spletni portal Politico. "Priznanje nam veliko pomeni. To je najpomembnejša stvar, ki jo lahko kdo naredi za palestinsko ljudstvo," je dejal Mustafa.

Mustafa se je danes srečal tudi z visokim zunanjepolitičnim predstavnikom EU Josepom Borrellom. V ponedeljek, ko bo v Bruslju zasedanje zunanjih ministrov EU, bo imel še eno srečanje s španskim, norveškim in irskim ministrom, v sredo pa bo na obisku v Španiji, poroča AFP.

Španija, Irska in Norveška so sredi tedna sporočile, da bodo v torek priznale Palestino. Doslej je Palestino priznalo več kot 140 članic Združenih narodov. Evropske države so glede tega vprašanja razdeljene. Slovenija je že začela postopek priznanja Palestine, ki ga želi zaključiti do 13. junija.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA