Tujina

Konvoj ruske vojske vse bližje Kijevu, Ukrajina vojakom, ki odložijo orožje, ponuja amnestijo

Kijev, 28. 02. 2022 06.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maruša Slana, Maja Pavlin, Mirko Vorkapić, STA
Komentarji
4476

Spopadi v Ukrajini se nadaljujejo že peti dan. Ukrajinska vojska je minulo nedeljo označila za "izjemno težko" ter sporočila, da "se soočajo z agresorjem, tako na nebu kot na tleh". Po nekaj urah tišine so se v ukrajinski prestolnici in v Harkovu zjutraj znova zaslišale eksplozije, sirene so se oglasile tudi v Černigovu na severu države. Podobno se je nadaljevalo tudi tekom dneva, medtem ko sta se delegaciji Ukrajine in Rusije sestali na pogajanjih v Belorusiji. Ta so zdaj končana, pogovori pa se bodo nadaljevali v prihodnjih dneh. Ukrjainski predsednik Volodimir Zelenski je medtem podpisal vlogo za pristop Ukrajine k EU. Čeprav je bilo sprva napovedano drugače, sta Poljska in Bolgarija zavrnili dobavo vojaških letal Ukrajini. Bolgarija je kot razlog navedla pomanjkanje letal za lastno obrambo in rezervnih delov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Ruska tarča so tudi civilisti
    03:10
    Iz 24UR: Ruska tarča so tudi civilisti
  • Iz 24UR: Upanje za mir ostaja
    03:20
    Iz 24UR: Upanje za mir ostaja
  • Začetek pogajanj: prihod delegacij
    01:00
    Začetek pogajanj: prihod delegacij
  • Poškodovane stavbe na severu Ukrajine
    00:32
    Poškodovane stavbe na severu Ukrajine
  • Litovski Rdeči križ z donacijami napolnil 50 tovornjakov
    01:14
    Litovski Rdeči križ z donacijami napolnil 50 tovornjakov
  • Zatočišče v fitnesu
    01:43
    Zatočišče v fitnesu

"Ukrajinska delegacija je prišla na območje ukrajinsko-beloruske meje na pogajanja," so sporočili iz urada ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega. "Ključno vprašanje je takojšnja prekinitev ognja in umik sil z ukrajinskega ozemlja," so navedli. Pogovori so se sicer za zdaj zaključili, prisotni pa se bodo vrnili v svoje prestolnice. Tam se bodo pogovorili o izkupički današnjih pogajanj, pogovore pa bodo nato nadaljevali v prihodnjih dneh.

V ukrajinski delegaciji so bili vodja poslanske skupine predsednikove stranke Služabnik naroda David Arahamija, obrambni minister Oleksi Reznikov, predsednikov svetovalec Mihajlo Podoljak in namestnik zunanjega ministra Mikola Točicki.

Rusko delegacijo je vodil svetovalec Kremlja Vladimir Medinski, ki je pred pogovori dejal, da si ruska stran želi doseči dogovor s Kijevom. "Vsak dan, ko se konflikt podaljšuje, umirajo ukrajinski državljani in vojaki. Pripravljeni smo doseči dogovor, vendar mora biti to v interesu obeh strani," je povedal. "Lahko se počutite povsem varni," je ob začetku pogovorov dejal beloruski zunanji minister Vladimir Makej. Pogovori so potekali v eni od rezidenc beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka ob belorusko-ukrajinski meji v bližini Černobila.

Medtem ko so pri njihovih severnih sosedih potekala pogajanja, pa je ukrajinski predsednik s svetom delil novico, da je podpisal vlogo za pristop Ukrajine k Evropski Uniji. Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov pa je ruske vojake, ki se borijo v Ukrajini, pozval naj odločijo orožje. Če bodo to storili, jim je obljubil popolno amnestijo in denarno odškodnino. "Ruski vojak! V našo deželo so te pripeljali, da bi ubijal in umrl. Ne sledite tem ukazom. Zagotavljamo vam popolno amnestijo in pet milijonov rubljev, če odložite orožje. Za tiste, ki bodo še naprej sledli okupatorju pa usmiljenja ne bo," je zapisal na spletu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Spopadi v Ukrajini se medtem nadaljujejo. Ruska vojska je zavzela mesto Berdjansk, kar je že pred tem sporočila tudi ukrajinska stran. 

Po besedah tamkajšnjega župana so ruski vojaki v nedeljo popoldne vkorakali v mesto, kmalu zatem so jih opazili v središču mesta, je povedal župan Aleksander Svidlo. V mestno hišo so vstopili okoli 20. ure. Rusi so mestne oblasti obvestili, da so vse upravne stavbe pod njihovim nadzorom. V Berdjansku, kjer živi okoli 100.000 ljudi, je tudi pomorsko vojaško oporišče.

Zadnji satelitski posnetki ameriškega podjetja Maxar kažejo, da se ruske kopenske sile vse bolj približujejo Kijevu. V konvoju, ki se vije po cesti proti Kijevu, je več sto oklepnih vozil, tankov, topništva in vozil za logistično podporo. Satelitski posnetki na zahodni in severozahodni strani Kijeva pa prikazujejo posledice nedavnih spopadov, eksplozije pa so znova osvetlile nočno nebo nad ukrajinsko prestolnico. Po mestu so se ponovno oglasile sirene za zračni napad.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Od začetka ruske invazije je na Poljsko iz Ukrajine vstopilo že skoraj 327.000 ljudi, je medtem sporočila poljska mejna straža. Samo danes jih je do 17. ure mejo prečkalo okoli 73.300.

Po poročanju več tujih medijev naj bi se Belorusija, ki je delovala kot odskočna deska za ruske čete, pripravljala na pošiljanje lastnih vojakov v Ukrajino, da bi pomagala pri ruski invaziji. Washington Post, ki se sklicuje na neimenovanega ameriškega uradnika, poroča, da naj bi Belorusija vojake napotila že v ponedeljek. Belorusija, ki je dolgoletna ruska zaveznica, meji na Ukrajino. Država pod vodstvom avtokratskega voditelja Lukašenka se je v nedeljo na referendumu odrekla svojemu statusu države brez jedrskega orožja, s čimer je utrla pot Rusiji, da tam postavi jedrsko orožje. Volivci so beloruskemu predsedniku omogočili tudi mandat do leta 2035. 

Ukrajinski predsednik je sicer v nedeljo dejal, da mu je Lukašenko v telefonskem klicu obljubil, da beloruske enote ne bodo napotene v Ukrajino. Zelenski je govoril tudi z britanskim premierjem Borisom Johnsonom. Ta je Zelenskemu dejal, da bo storil vse, kar lahko, da zagotovi nadaljnjo vojaško pomoč Ukrajini. Ukrajinski predsednik je medtem ocenil, da bo naslednjih 24 ur ključnih za njegovo državo. Javnomnenjska raziskava je pokazala, da Zelenskega podpira 91 odstotkov vprašanih, kar je trikrat več kot decembra lani, poroča BBC. 

Tonin: Slovenija pošilja Ukrajini puške, čelade in strelivo

Slovenija bo Ukrajini namenila vojaško pomoč v obliki pušk, streliva in čelad, je danes dejal minister za obrambo Matej Tonin. O količinah minister ni želel govoriti, je pa pojasnil, da je Slovenija to pomoč že odposlala. Kot je dejal, v skladu z dogovorom med ministri sedemindvajseterice ne želi govoriti o konkretnih številkah. "Ne bi bilo pametno vse te številke razkrivati," je povedal po današnjem neformalnem virtualnem zasedanju obrambnih ministrov EU.

Kot je pojasnil prek video povezave za slovenske dopisnike v Bruslju, je ta pošiljka vojaške pomoči za Ukrajino "iz Slovenije že bila odpremljena z več letali".

 Evropska unija je sklenila, da bo v pomoč Ukrajini v boju proti ruski invaziji prvič financirala nakup in dostavo orožja napadeni državi. Zunanji ministri unije so se tako na nedeljskem zasedanju dogovorili, da bo EU za nakup in dostavo orožja Ukrajini namenila 450 milijonov evrov.

Poleg tega bo EU prispevala 50 milijonov evrov za pomoč ukrajinski vojski z neubojnimi sredstvi, na primer z gorivom in nujno medicinsko opremo.

O tem so danes razpravljali obrambni ministri EU, da bi uskladili nadaljnje korake, tudi dejansko dostavo ukrajinski vojski.

Zelenski poziva k takojšnjemu sprejetju Ukrajine v EU

Ukrajina spada v Evropsko unijo in želimo si, da bi se ji pridružila, pa je v nedeljo za Euronews dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. "Spadajo k nam. Eni od nas so in želimo jih," je dodala. "Evropsko unijo prosimo, da nujno sprejme Ukrajino v svoje članstvo po novem posebnem postopku. Prepričan sem, da si je Ukrajina to zaslužila in da je to mogoče," je dejal ukrajinski predsednik. 

Po besedah predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela sicer med članicami obstajajo nesoglasja glede širitve Unije na Ukrajino. "Željo po pridružitvi je Ukrajina izrazila že dolgo nazaj. Vendar pa so v EU različna stališča glede širitve. Ukrajina bo podala uradno prošnjo, Evropska komisija mora podati uradno stališče, Svet pa se bo odločil," je pojasnil postopek.

Michel je napovedal, da namerava ukrajinskega predsednika povabiti, da bi "redno sodeloval" na zasedanjih evropskih voditeljev. Zavzel pa se je tudi za okrepitev sporazuma med EU in Ukrajino. Kasneje so na komisiji pojasnili, da je von der Leynova predstavila svoje stališče kot predsednica komisije, in poudarili, da ne odloča sama. Njene besede, da so eni od nas, pa pomenijo, da je Ukrajina evropska država.

Evropska unija je medtem sprejela nove sankcije proti Rusiji, kot so zapiranje zračnega prostora EU za letala, ki so povezana z Rusijo, in prepoved ruskih medijev, ki širijo rusko propagando. EU bo prav tako financirala nakup in dostavo orožja v Ukrajino. Zunanji ministri Unije so se dogovorili, da za ta zgodovinski ukrep namenijo 450 milijonov evrov. 

Kremelj: Rusija bo nadomestila škodo zaradi sankcij Zahoda

EU je v sklopu sankcij napovedal tudi izključitev nekaterih ruskih bank iz sistema Swift in prepoved transakcij z rusko centralno banko. Ta je že sprejela več ukrepov, s katerimi želi omiliti posledice sankcij Zahoda. Med drugim je krepko dvignila ključno obrestno mero, in sicer z 9,5 na 20 odstotkov. Izvoznikom je naročila prodajo tujih valut, tujcem pa je prepovedala prodajo ruskih vrednostnih papirjev. Napovedala je tudi dokapitalizacije in transakcije v tuji valuti, namenjene podpori domačim finančnim institucijam.

Sankcije Zahoda so povzročile drastičen udarec ruskemu gospodarstvu. Rubelj je, preden je nekoliko okreval, v razmerju z dolarjem padel za 30 odstotkov.

"Zahodne sankcije so hude, vendar ima naša država potencial, da nadomesti škodo," je povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov "Predsednik Putin bo nadaljeval delo v Kremlju, danes se bo posvetil gospodarskim vprašanjem," je še dejal. 

Putin se bo po njegovih besedah sestal s premierjem Mihailom Mišustinom, finančnim ministrom Antonom Siluanovom, predsednico ruske centralne banke Elviro Nabjulino in izvršnim direktorjem glavne ruske banke Sberbank.

pasica vojna v Ukrajini

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

01.03

Zelenski za globalno prepoved za ruska letala in ladje

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v ponedeljek pozval h globalni prepovedi za ruska letala in ladje, ki uporabljajo tuja letališča ali pristanišča.

01.02

Madžarska ne bo dovolila tranzita orožja v Ukrajino čez svoj teritorij

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto ob obisku Prištine dejal, da Madžarska ne bo dovolila tranzita orožja, namenjenega v Ukrajino, čez svoj teritorij. "Razlog, da smo sprejeli takšno odločitev, je, da bi tovrstne dobave orožja v tranzitu lahko postale tarča napadov, mi pa moramo zagotoviti varnost Madžarske in se ne vpletati v vojno."

00.42

ZN: V Ukrajini umrlo več kot 100 civilistov

Po podatkih urada visoke komisarke Združenih narodov za človekove pravice Michelle Bachelet je v Ukrajini zaradi ruskega napada doslej umrlo več kot sto civilistov, ranjenih jih je bilo več kot 300. Med smrtnimi žrtvami je tudi najmanj sedem otrok.

00.30

Poročilo ruskega obrambnega ministrstva

Kot je povedal tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov, naj bi ruske sile od začetka operacije uničile 1146 ciljev. "Pri tem so uničile šest večjih konvojev, 31 poveljniških centrov, 81 protiletalskih sistemov, 311 tankov ter 42 letal in helikopterjev," je dejal v izjavi za javnost.

23.57

Bolgarija in Poljska zavrnili dobavo vojaških letal Ukrajini

Bolgarski predsednik vlade Kiril Petkov je zavrnil dobavo lovcev Mig-29 Ukrajini. Kot je dejal, Bolgarija nima na voljo dovolj letal in rezervnih delov. Z donacijo pa bi ostala brez kapacitet za nadzor lastnega neba. Predajo letal v uporabo Ukrajincem je prav tako zavrnila Poljska, poroča Politico.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4476)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nanuk
28. 02. 2022 20.51
in potem gledamo posnetke napadov 10.05.2021, ko so Izraelci napadali Gazo ! in to so verodostojni mediji ?
Enadvatristiripet
28. 02. 2022 20.51
+0
Ruska propaganda: v ukrajini vladajo neonacisti. Zelenjski je po rodu Jud. To ti je rusija.. se lazne propagande niso dobro nastudirali, sam za naivne ovcke nima veze to dan danes ker ne razmisljajo.
Vselepo
28. 02. 2022 20.51
+0
V glavnem tako kot PUTIN delajo samo pokvarjeni komunisti in bolani ljudje, menim da PUTIN ni glih diht v glavi, ker kumonisti so le malce bolj za dogovor, ko gre zares.
kekec_pokec
28. 02. 2022 20.51
Brezglavo sprejemanje Ukraine v EU mislim, da ni potrebno, kar se bo najverjetneje v prihodnosti tudi pokazalo, SLO se je pa spet postavila na čelo obrobnih, skoraj nepomembnih članic EUja. Bravo mi
DAEMONIUM
28. 02. 2022 20.50
+0
Nazadnje so Kijev bombardirali nemski fasisti 1941 danes pa ga ruski socialisti oz rdeci fasisti.
UnknownIdentity
28. 02. 2022 20.50
+0
Slava Ukraini. 💙 💛
dane30
28. 02. 2022 20.50
-1
ZDA in velike drzave v EU ne bojo takoj sprejele Ukrajine v EU ker bi to pomenilo konec zivljenja na svetu.Res ne razumem kaj se vtikajo te male drzave, vkljucno z naso.
Nanuk
28. 02. 2022 20.50
+0
fora je, ko napišejo po poročanju tujih medijev ! to je isto, kot da bi napisali “baje”
+0
minili so cajti ko so amerikanci v zgornjem nadstropju Dume plesali Jelcinu foxtrot!
StrikeOne III
28. 02. 2022 20.49
+1
Ukrajinski bayraktarji so zadali še dva huda udarca Ruskim enotam ter celo uničili tri buk sistema in celo kompozicijo cistern na vlaku.
vasja7
28. 02. 2022 20.49
+3
Putlerja bi morali Rusi sami odstranit.
LevLandau
28. 02. 2022 20.49
-2
Evo dodatna novica iz konference Nebenzya: ruska stran je po priznanju LPR, DPR dobila zanesljive informacije o tem, da se pripravljala večja ofenziva s strani Ukrajinske vojske. Še dodaten razlog, da gre za strateško pravilno potezo. Torej gre za defenzivo, NE ofenzivo. Bolje biti prvi, kot da imaš kasneje še več dela z ekstremisti.
samuray1
28. 02. 2022 20.48
-1
Rusija bi morala iz spoštovanja do angleške krone inštalirat svoje rakete na francoski obali.
c00kies
28. 02. 2022 20.48
+1
Cel svet sedaj pošilja orožje v Ukrajino proti Rusiji. In sem mislil, celo upal, da ima cel svet vsaj kanček pameti, da z nekim dialogom, diplomacijo ustavi to nenadzorovano eskalacijo. Ne pa, da jo še stopnjuje, in to tako, da smo prišli celo do globalne jedrske grožnje. Žal sem se motil o svetu. Od te točke naprej je povsem nerelevantno, kako si bomo/bodo Putina zapomnili po vojni z Ukrajino, ker nas po morebitni uresničitvi jedrskih groženj enostavno ne bo več, da bi sodili o njem. Upajmo, da si deda Putin premisli sicer so to zavesice za vse nas. Ne zagovarjam nobenega od teh bedakov, ampak, da tako podcenjujemo Rusijo, ma ne vem na podlagi kakšnih trdih drog, res ne vem in ne razumem.
Roadkill
28. 02. 2022 20.48
+3
konvoj + javelin = odprte konzerve
Lajnaa
28. 02. 2022 20.48
+1
Za amnestijo + dodatnih $100, nekateri zastonj, se urijo za Blitzkrieg na Kremelj.
Bolcn
28. 02. 2022 20.47
+2
8 držav za takojšnje sprejetje v EU. Biće rata...
ernestocg
28. 02. 2022 20.47
-1
Sem proti tej vojni ,kdo je odgovoren za njo bo pokazal čas ne pa mi tukaj ,ki lahko samo nekaj sklepamo.Me pa skrbi nekaj govorimo samo o naši Evropi in ZDA ki kot vidimo sta v zatonu,kaj si pa mislijo Indija in Kitajska,ki skupaj z Rusijo predstavljata več kot pol prebivalstva tega planeta pa nihce ne piše.
slo_veter
28. 02. 2022 20.46
+3
Kaj so meiji danes .. ni tri mesce nazaj 10 člankov o kovidu , krek, logarca, beovička, vse o cepljenju 3x pod mus . danes samo 3 mesece kasneje ..kaj, kdo , zakaj ? ne me jeba..t da smo imeli to ? Družben spomin je krajši od meseca dni, kaj je to znami ? In tako bo tudi s to vojno . poleti bo glavni problem Piranski zaliv ali pa kaj tretjega.. noro!!! Kaj so sploh vrednote za katere se splača živeti ?
jakec1575
28. 02. 2022 20.45
+4
Vsi pogajalci v sobi vedo, da je putin nor. ruski in ukrajinski.