Tujina

Po nevihtah zdaj Otočanom zagodel še sneg

London, 24. 02. 2020 14.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na Otoku se po nevihtah Ciara in Dennis vreme še vedno ni umirilo. Minuli vikend so večji del države znova zajele obilne padavine, v nekaterih višjih legah pa je padel celo sneg, zaradi katerega so ponekod zaprte ceste in šole. Letošnji februar bi se tako na Britanskem otočju lahko zapisal kot najbolj moker v zadnjih 30 letih.

Na severu Anglije so zaradi obilnega sneženja in dežja danes zaprli več kot 250 šol in vrtcev, ponekod pa se je pouk začel pozneje, zato da so lahko šolarji in učitelji pravočasno prišli v šole. Zaradi vremena so na cestah na severu Otoka številne težave, kjer promet dodatno ovirajo vozila, ki so obtičala v snegu. Okrajni svet v Cumbriji je dejal, da je v nekaterih delih zapadlo občutno več snega, kot so napovedovali vremenoslovci in da so njihove zimske službe v polnem pogonu.

Britanska meteorološka služba je za Severno Irsko, Škotsko in dele severne Anglije izdala rumeno opozorilo za sneg. Nad 300 metri bi lahko padlo od 10 do 20 centimetrov snega, po nižinah pa do pet centimetrov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Hladna fronta je že ponoči na sever Otoka prinesla snežne padavine, vremenoslovci pa opozarjajo, da je na poti nova pošiljka snega. Zaradi neugodnih vremenskih razmer so zato znova opozorili, naj bodo ljudje pripravljeni na morebitne težave v cestnem, železniškem in zračnem prometu. Prav tako bi lahko bila motena oskrba z električno energijo.

Drugje po državi pa večinoma dežuje. V Shrewsburyju v regiji West Midlands v osrčju Anglije je tako znova v veljavi najvišja stopnja ogroženosti zaradi poplav ob reki Severn. Vremenoslovci so zaradi poplav izdali še 96 oranžnih in 202 rumenih opozoril po vsej državi.

Takole je danes poplavljena ulica v Shrewsburyju.
Takole je danes poplavljena ulica v Shrewsburyju. FOTO: AP

Skupnosti si še niso opomogle od poplav, pa že grozijo nove

Nove padavine so Otok zajele po tem, ko so dva vikenda zapored v večjem delu države trepetali pred nevihtami Ciaro in Dennisom. Predvsem zadnja je povzročila hude poplave, zaradi katerih si številne skupnosti še vedno niso opomogle. Nove padavine bodo tako še dodatno poslabšale razmere na prizadetih območjih. Čeprav naj bi sneženje do jutri prenehalo, pa vremenoslovci za konec tedna napovedujejo dodatne padavine.

Vremenoslovci medtem ugotavljajo, da bi se lahko februar zapisal kot najbolj moker v zadnjih 30 letih. Doslej je namreč v tem mesecu v povprečju padlo že 139,7 milimetra padavin, številka pa bi kmalu lahko presegla tisto iz leta 2014, ko je februarja padlo 167,64 milimetra padavin. To je bila sicer druga najvišja izmerjena količina padavin za februar doslej, najbolj moker februar v zgodovini meritev pa je bil leta 1990, ko je bila povprečna izmerjena količina padavin 193,04 milimetra.

Ljudje na prizadetih območjih: Kje je Boris?

Ob vremenskih nevšečnosti, ki pestijo Otočane, pa se mnogi Britanci sprašujejo, kje je in kaj počne njihov premier Boris Johnson. Ta se namreč kljub številnim pozivom, naj obišče prizadeta mesta in vasi ter si ogleda škodo, na teren še ni odpravil. "Ni res, da premierja to ne zanima," je v njegov bran stopil okoljski minister George Eustice. "Neizogibno je, da bomo imeli vse več takšnih ekstremnih vremenskih dogodkov," je dejal in dodal, da vse, kar lahko storijo je, da izboljšajo zaščito pred poplavami in odziv nanje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1046796
25. 02. 2020 10.44
+2
Pa res nimajo sreče, prej brexit, zdaj sneg..😂😂
mario64
24. 02. 2020 17.58
+1
rusi so krivi
RamzesII
24. 02. 2020 17.44
+2
Cel halo zaradi 5-15 cm snega.
felixkp
24. 02. 2020 16.32
+3
v kratkem bodo skenslali EU standarde za meso in jih sprejeli od ZDA.
Rožice cvetijo
24. 02. 2020 16.19
+5
Brabus
24. 02. 2020 15.43
+12
Ni čudno, če so pa zapustili EU,pa še po levi vozijo, jih mal bugec štrafa.