Tujina

Vučić: Razorožili bomo Srbijo, v šole bomo napotili policiste

Beograd, 05. 05. 2023 10.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po strelskem pohodu na eni od beograjskih šol iz Srbije poročajo o novem streljanju. 21-letnik, ki ga je policija že prijela, je ubil osem ljudi, ranil pa najmanj 14. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je že drugič v tem tednu stopil pred kamere in nagovoril srbsko javnost. V luči nove tragedije je napovedal pripravo številnih ukrepov, s katerimi bodo zaostrili pogoje za posedovanje orožja, v šole pa bodo napotili policiste.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je uvodoma spomnil, da že drugič v 48 urah nagovarja javnost. Dejal je, da je vsaka beseda "težka, nezadostna in odveč". V imenu vlade je izrazil sožalje družinam umrlih. "Združeni smo v bolečini in žalosti. To je napad na celotno našo državo in to občuti vsak državljan," je dodal. 

"Izgubili smo veliko otrok, dragih ljudi," je poudaril. Ob tem se je navezal na ZDA in 11. september. "Ko se je Amerika soočila z 11. septembrom, so vedeli, da se morajo združiti in odzvati. Sprejeli so ukrepe, ki prinašajo rezultate," je povedal. Kot je dodal, so bili, ko se je zgodil prvi strelski pohod v šoli, vsi v šoku. "Mi, ki moramo biti trezni, racionalni, smo hodili naokoli kot zombiji." Povedal je, da starši pričakujejo, da bo njihov otrok v šoli varen, "ne pa da bo nekdo brez kančka obžalovanja ubijal naše otroke". 

Napovedal je, da bo vlada sprejela vrsto novih ukrepov. Odslej bo v šolah poleg varnostnika vedno tudi policist, v ta namen bodo zagotovili 1000 dodatnih policistov. "Ne samo, da bomo povečali varnost, za 80 odstotkov bomo zmanjšali medvrstniško nasilje v šolah. To je velika stvar," je optimističen Vučić. 

V nadaljevanju se je dotaknil tudi včerajšnje tragedije. Primer je označil za teroristično dejanje."Protiteroristične enote so imele nalogo uničiti terorista. Zlobneža so aretirali in nikoli več ne bo ugledal luči belega dne. Ne bo prišel na svobodo," je dejal Vučić. 

Aleksandar Vučić na novinarski konferenci, ob njem so stali tudi vsi člani vlade.
Aleksandar Vučić na novinarski konferenci, ob njem so stali tudi vsi člani vlade. FOTO: Al Jazeera

Vlada bo danes sprejela sklep, s katerim bo ministrstvu za notranje zadeve naložila pripravo nujnih sprememb zakona o oboroževanju, s katerimi bodo zaostrili pogoje za posedovanje orožja. Vsi posamezniki, ki imajo doma orožje, teh je okoli 400.000, bodo podvrženi podrobnemu preverjanju. "Izvedli bomo popolno razorožitev Srbije." 

Ministrstvo za pravosodje bo moralo pripraviti spremembe zakona, s katerimi bodo zaostrili kazni za nezakonito, nedovoljeno posedovanje in promet z orožjem. Zaostrili bodo tudi kazni za nošenje nevarnih predmetov, ki lahko povzročijo lažje do težje telesne poškodbe. 

Vučić se je zahvalil policistom, ki so sinoči sodelovali v lovu na morilca. "V dobi družbenih omrežij, ko smo imeli včeraj 25 intervencij na ozemlju Srbije zaradi neodgovornega vedenja naše mladine, ki je posnemala morilca, hkrati imamo še 20 lažnih prijav. Naša policija ne more aretirati vseh, a je odgovorna za vse. Za razliko od nekaterih, ki so že prej vedeli, kje je morilec, pa tega niso prijavili. Tudi oni bodo odgovarjali, država pa se bo zoperstavila zlikovcem."

Državno tožilstvo v Beogradu je medtem objavilo poziv državljanom, naj prenehajo z lažnimi prijavami, in napovedalo, da bodo tovrstno ravnanje preganjali, storilce pa pridržali. 

V nadaljevanju je Vučić odgovarjal na vprašanja novinarjev. Ob tem je poudaril, da je najpomembneje "preprečiti širjenje laži". Dodal je, da je premierki Ani Brnabić predlagal uvedbo smrtne kazni: "A je ne moremo uvesti zaradi tistih pametnih konvencij." "Tako sem bil nekoč proti obstoju smrtne kazni, a to bridko obžalujem. Pošast, ki je ubijala ljudi pri Mladenovcu, je nosila majico s Hitlerjevim pozdravom. Izmeček en. Če niste vedeli, je pozdrav generaciji 88 Hitlerjev pozdrav. Žaljivke je ponovil tudi ob aretaciji," je dejal Vučić. 

Po prvem intervjuju številne kritike

Vučić je že drugič v tem tednu stopil pred kamere. Prvič je javnost nagovoril po sredinem strelskem pohodu na eni od beograjskih osnovnih šol, v katerem je umrlo devet ljudi. 

Po novinarski konferenci se je sicer na predsednika vsul plaz kritik. Med govorom je namreč razkril številne osebne podatke mladoletnega strelca in njegove družine."Ne gre za nekoga, ki bi napad izvedel zaradi nasilja staršev ali ki bi se boril za status v šoli. Ravno nasprotno," je dejal in nanizal več informacij, tudi o njegovem čustvenem stanju.

Ob tem je naštel deset predlogov, ki jih v obravnavo pošilja srbski vladi. Med njimi je tako na primer predlog znižanja starostne meje za kazensko odgovornost in zaostritev sankcij za ponudnike medijskih vsebin, ki oglašujejo nasilje.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić FOTO: AP

Le dva dni po tragediji v Beogradu pa Srbijo pretresa nov strelski pohod. 21-letnik je sejal smrt v naselju Mladenovac, ki je od srbske prestolnice oddaljeno okoli 40 kilometrov. V novem napadu je umrlo osem oseb. Domnevni storilec, ki je streljal iz avtomobila, je ranil še najmanj 14 oseb. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3