Tujina

Po novici o delni mobilizaciji v Slovenijo pribežalo povečano število Rusov

Ljubljana, 25. 11. 2022 15.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
292

Mineva že devet mesecev, odkar je Rusija začela invazijo na Ukrajino. Od takrat je v Slovenijo pribežalo skoraj 8000 državljanov Ukrajine, od tega je skoraj 3000 otrok. Povečanega prihoda Rusov v Sloveniji vse do 21. septembra nismo beležili, nato pa je Rusija razglasila delno mobilizacijo, število prihodov pa se je z 12 v septembru povečalo na skoraj 100 v oktobru. Zgolj v prvem tednu novembra je prišlo 68 državljanov Rusije, ki pa za razliko od Ukrajincev ne morejo pridobiti statusa začasne zaščite. Urad za migrante je imel medtem s pomočjo Ukrajincem doslej že 13 milijonov evrov stroškov.

Od 24. februarja, ko se je začela vojna, pa do konca oktobra je vlogo za začasno zaščito vložilo 7978 državljanov Ukrajine, od tega 2805 otrok, vlogo za mednarodno zaščito pa 189 državljanov Ukrajine, od tega 44 otrok, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve. V istem obdobju je Policija zabeležila 127 nedovoljenih prehodov meje s strani državljanov Rusije in 155 namer za podajo vloge za mednarodno zaščito, od tega je 26 otrok. 

"Povečano število nezakonitih vstopov državljanov Rusije smo zaznali po 21. septembru, ko je Rusija razglasila delno mobilizacijo. Povečano število beležimo predvsem v zadnjih dneh," pravijo na Policiji. Februarja in marca v Slovenijo ni nezakonito vstopil noben ruski državljan, aprila in maja sta vstopila po dva, junija in julija po en ruski državljan. Avgusta je nato število vstopov naraslo na 11, septembra na 12, oktobra pa je število poskočilo na 98. V zgolj prvih sedmih dneh novembra je v Slovenijo pribežalo 68 državljanov Rusije. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot smo že poročali, so septembra Rusi zaradi Putinove napovedi mobilizacije množično bežali iz domovine. Letalske karte iz Moskve so bile razprodane, najcenejši leti iz ruske prestolnice v Dubaj pa so stali več kot 5000 evrov. Položaj Rusov, ki ne želijo sodelovati v vojni, je nedvomno težek, nekateri pa so, kot kaže, svojo srečo prišli iskat tudi v Slovenijo. Njihov status je, čeprav tudi sami bežijo pred vojno, drugačen od statusa državljanov Ukrajine. 

Ukrajinci na primer za nedovoljen prehod meje niso obravnavani, saj "v Sloveniji zaradi vojnih razmer iščejo mednarodno oz. začasno zaščito". Sicer pa državljani Ukrajine za vstop v Slovenijo tudi ne potrebujejo vizuma, hkrati pa je večina vstopov potekala preko notranjih meja, najpogosteje iz Madžarske, pojasnjujejo na Policiji. Rusi medtem v Slovenijo lahko vstopajo kot državljani tretjih držav, in sicer z veljavnim vizumom ali z veljavnim dovoljenjem za prebivanje. 

Od 24. februarja je Policija zabeležila 127 nedovoljenih prehodov meje s strani državljanov Rusije in 155 namer za podajo vloge za mednarodno zaščito, od tega je 26 otrok.
Od 24. februarja je Policija zabeležila 127 nedovoljenih prehodov meje s strani državljanov Rusije in 155 namer za podajo vloge za mednarodno zaščito, od tega je 26 otrok. FOTO: Profimedia

Rusi lahko zaprosijo le za mednarodno zaščito, Ukrajinci tudi za začasno

Glavna razlika med obravnavo ukrajinskih in ruskih državljanov je v tem, da Ukrajinci poleg tega, da lahko zaprosijo za mednarodno zaščito, zaprosijo tudi za začasno zaščito. Zakon o začasni zaščiti razseljenih oseb je aktiviran v primeru množičnega prihoda razseljenih oseb iz tretjih držav, zlasti če obstaja nevarnost, da azilni sistem ne bo zmogel ustrezno obravnavati povečanega števila prošenj za mednarodno zaščito. Pri postopkih za mednarodno zaščito pa gre za individualno presojo razlogov za vsak konkreten primer.

Zaradi kriznih razmer v Ukrajini je Svet Evropske unije 4. marca letos sprejel odločitev o aktiviranju začasne zaščite razseljenih oseb v Evropski uniji, ki omogoča takojšnjo in začasno zaščito Ukrajincem, ki so se zaradi vojaške invazije ruskih oboroženih sil izselili 24. februarja ali kasneje. 9. marca je nato sklep o začasni zaščiti sprejela tudi Slovenija, uporabljati pa se je začel Zakon o začasni zaščiti razseljenih oseb. 

Državljani Ukrajine tako lahko koristijo pravice skladno s tem zakonom, osebe, na katere se ta zakon ne nanaša, pa so obravnavane skladno z Zakonom o mednarodni zaščiti. "Osebe s statusom začasne zaščite in osebe s statusom mednarodne zaščite imajo primerljiv obseg pravic," pravijo na Uradu vlade za oskrbo in integracijo migrantov (UOIM). 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Oseba, ki ji je priznana mednarodna zaščita in je v enem mesecu od pridobitve statusa sklenila pogodbo o integracijskih aktivnostih, ima sicer še pravico do: nastanitve v integracijski hiši ali drugih nastanitvenih zmogljivostih urada, denarnega nadomestila za zasebno nastanitev, tečaja spoznavanja slovenske družbe, tečaja slovenskega jezika, enkratnega opravljanja preizkusa znanja slovenskega jezika, kritja drugih stroškov, povezanih z izobraževanjem, kritja stroškov prevodov, povezanih s priznavanjem in vrednotenjem izobraževanja na podlagi ustreznih dokazil, kritja stroškov, povezanih s priznavanjem in vrednotenjem izobraževanja, ko formalne izobrazbe ne more dokazati z dokumenti, so še pojasnili na UOIM.

Poleg tega lahko osebe z začasno zaščito med trajanjem ali po prenehanju začasne zaščite zaprosijo še za mednarodno zaščito. 

Denarna pomoč: urad za program začasne zaščite porabil že več kot 13 milijonov evrov

Urad Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov je imel do 23. novembra letos v povezavi z aktivacijo Zakona o začasni zaščiti razseljenih oseb 13.275.043,40 eur stroškov.

Slovenski minimalni dohodek od 1. aprila znaša 421 evrov.

Če državljani Ukrajine z začasno zaščito niso nastanjeni v nastanitvenem centru in so brez dohodkov in drugih prejemkov ter zavezancev, ki so jih v skladu s predpisi Slovenije dolžni in zmožni preživljati, so upravičeni do denarne pomoči. Višina denarne pomoči se določi v razmerju do osnovnega zneska minimalnega dohodka. Prvi odrasli vlagatelj dobi 100 odstotkov, enak delež dobi mladoletna oseba brez spremstva, vsaka naslednja odrasla oseba dobi 70 odstotkov, otrok do 18. leta pa 30 odstotkov. Mladoletnim osebam, ki so v Sloveniji s samo enim od staršev, se denarna pomoč poveča za 30 odstotkov osnovnega zneska minimalnega dohodka, pravijo na UOIM.

Če imajo dohodke in druge prejemke, se višina denarne pomoči določi tako, da se od višine denarne pomoči, ki bi pripadala, odšteje višina dohodkov in drugih prejemkov, prejetih v preteklem mesecu, in se družini določi kot razlika med seštevkom minimalnih dohodkov vseh družinskih članov in seštevkom dohodkov in drugih prejemkov vseh družinskih članov, prejetih v preteklem mesecu, pojasnjujejo.

Ukrajinski begunci
Ukrajinski begunci FOTO: Profimedia

Višina mesečne denarne pomoči za zasebno nastanitev se medtem določi glede na število družinskih članov osebe z začasno zaščito. Družine tako prejmejo med 100 in 250 odstotki od osnovnega zneska minimalnega dohodka. Tisti, ki so nastanjeni v nastanitvenih centrih (trenutno je 111 oseb v nastanitvenem centru v Logatcu), pa imajo, če so brez dohodkov, pravico do žepnine, katere višina znaša 30 odstotkov osnovnega zneska minimalnega dohodka.

Bi se lahko začasna zaščita razširila tudi na državljane Rusije?

Možnosti, da bi se začasno zaščito razširilo še na državljane Rusije, na ministrstvu za notranje zadeve trenutno ne vidijo. "Če bi  želeli, da bi tudi državljani Ruske federacije zaprosili za začasno zaščito, bi moral Svet EU s sklepom ugotoviti obstoj množičnega prihoda razseljenih oseb iz Ruske federacije in aktivirati začasno zaščito, za kar pa je potrebna kvalificirana večina držav članic. Te možnosti pa zaenkrat glede na dane migracijske trende državljanov Ruske federacije ne vidimo, saj ni podanega množičnega prihoda razseljenih oseb, kot je v primeru Ukrajine," pravijo.

Za začasno zaščito je zaprosilo 35 državljanov Rusije (od tega sedem otrok), za mednarodno zaščito pa 54 državljanov Rusije (od tega 11 otrok). Glede na podatke Policije je sicer namero za podajo vloge za mednarodno zaščito izkazalo 155 ruskih državljanov, od tega je 26 otrok.

Dodatno so pojasnili še, da sklep Sveta EU temelji na pregledu stanja in obsega premikov razseljenih oseb, in sicer po oceni smotrnosti uveljavljanja začasne zaščite, upoštevajoč zmogljivosti za nujno pomoč in delovanje na terenu, ali neustreznosti takšnih ukrepov; in podatkih, prejetih od držav članic, Evropske komisije, UNHCR in drugih pomembnih mednarodnih organizacij. Direktiva množičen prihod definira kot prihod velikega števila razseljenih oseb v skupnost, ki prihajajo iz določene države ali geografskega območja, če je bil njihov prihod v skupnost spontan ali s pomočjo npr. evakuacijskega programa.

Države članice imajo sicer možnost razširiti začasno zaščito, ampak le v primeru, da so razseljeni iz istih razlogov in iz iste matične države ali regije. Skladno z navedenim pa Slovenija začasne zaščite ne more razširiti na državljane Ruske federacije, ki pridejo iz Ruske federacije. "Pri tem pojasnjujemo tudi, da so lahko sicer nekateri državljani Ruske federacije že sedaj upravičeni do začasne zaščite v Sloveniji, če so imeli v Ukrajini dovoljenje za stalno prebivanje in izkažejo, da se ne morejo vrniti v izvorno državo ali regijo na varen in trajen način, ali kot družinski člani ukrajinskih državljanov. Pri tem zanje veljajo enaki pogoji kot za državljane Ukrajine, in sicer da so v Ukrajini bivali do 24. 2. 2022 in jo na ta dan ali kasneje tudi zapustili," so razložili.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (292)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Naj bi
17. 08. 2023 16.22
+2
A da vsak teden čez vikend dobimo še čez 1000(ja tisoč+) ostalih pa ne poročate.
Janezx
26. 11. 2022 12.18
-1
VAU MILIONI SO ŠLI ZA UKRAINCE ko se gre za Rome pa se u komentarjih jamra za usak evro ( za ljudi brez vode, elektrike in primernega bivališča) groza v kakšni državi živim.
pesnitev
26. 11. 2022 15.59
+2
Janez, Romom so bila ponujena brezplačna stanovanja v okolici Ljubljane, a ne, niso jih hpteli, raje živijo v gozdu...
Bratjeslovani
26. 11. 2022 09.20
+2
Mislite, da je tem Rusom, ki bežijo pred norostjo, kaj lažje kot vsem ostalim? Enako jih je strah za svoje življenje.
Blond James
26. 11. 2022 09.16
-2
Vse migracije in vojne so prefinjen plan komunistov ki na svoj način dosežejo željeno
patogen
26. 11. 2022 08.49
-1
Druge generacije Ukrajincev in Rusov, nihče več ne bo ločil fizično od avtohtonih slovencev.
Neznanec444333
26. 11. 2022 08.30
+3
Nerabimo tule nacističnih Ukrajincev rabimo pa Ruse sej nam podobni natod bi se ujel z štajerci pa dolenci ker isto pijejo
lcePower
26. 11. 2022 09.16
-5
IQ maš pa tok je zdele stopinj zunej, okol 0
Neznanec444333
26. 11. 2022 09.20
+3
Arguss
25. 11. 2022 21.57
+12
Ko boste posojilce pri banki jemali .poglejte samo tuje avtomobile in njihovo vrednost.Amen
nekajpavem
25. 11. 2022 21.54
+8
V cem je razlika med državljanom Ukrajine, Rusije, Sirije, Afganistana? Sam vprašam zaradi spolšne ragledanosti…
Korintos11
25. 11. 2022 21.55
+10
patogen
26. 11. 2022 08.47
-3
Eni so nam podobni in bodo ztnali slovensko zelo hitro, drugi pa nikoli.
mungus
25. 11. 2022 21.43
-1
a rusi pa puklu in grimslnu ne gredo na živce???....sam vprašam.
Nimasmisla
25. 11. 2022 21.18
+6
A sta ona kadirjeva zraven
bohinj je zakon
25. 11. 2022 21.12
+2
Prej ko slej se bodo spopadi nehali in bo mir. Vse vojne so se končale z podpisom prenehanja sovražnosti.
Kimbo
25. 11. 2022 21.09
+3
TITO 50
25. 11. 2022 20.28
+14
Vse vojne je sprovocirala in vodila Amerika, begunce pa preživlja Evropa.
fljfo
25. 11. 2022 20.35
+2
Akuster
25. 11. 2022 20.48
+5
Kolikor vemo je Sirsko mesto Alep iz zemljevida zradirala Rusija.......
Zmaga Ukrajini ...
25. 11. 2022 20.57
-6
Torej trdiš, da je putler tako neumen, da se je pustil sprovocirat Amerom? Potem je pa res "talent", da gre zaradi Amerov uničiti dve državi...
SVOBODAGOVORAhaha
25. 11. 2022 20.24
+6
SPOSOBNI POLITIKI, KI KLEČEPLAZIJO ZA ZDA ŠE VEDNO PREJEMAJO MILIJONE ZA "NABIJANJE" POPOLNOMA NESMISELNIH SANKCIJ IN PODPORO ZELENSKEMU ZA PROLONGIRANJE VOJNE, NIHČE NITI NE OMENJA MIROVNIH POGAJANJ, TOLIKO O DEMOKRACIJI EU IN ZDA, DVEH GNILOB DRUŽBE.
pesnitev
26. 11. 2022 16.03
Zelenski se sploh noče pogajati, oziroma postavlja tako nemogoče pogoje, da so pogajanja nemogoča! Zelenski verjame v zmago s pomočjo Amerike in Evrope, ...
trgft
25. 11. 2022 20.11
+6
Za vse pogumne, ena informacija / novembra 347 državljanov Rusije, neuradno največ Čečenov
tutp
25. 11. 2022 20.09
+24
Od začetka vojne jih je ogromno v Sloveniji. Vozijo draga in zatemnjena vozila, ki si jih veliko Slocencev NE more privoščiti. Najemajo draga stanovanja. In se denarno pomoč dobijo. Slovenec ne dobi nič. Ni pošteno.
ćurkl
25. 11. 2022 19.57
+18
Že od nekdaj so reveži ostali doma in se borili za preživetje.
MojsterSplinter
25. 11. 2022 19.48
+17
Dobrodošel vsakdo, ki se mu ne da umreti za interese velikih sil, pa naj bo Rus ali Ukrajinec!
SVOBODAGOVORAhaha
25. 11. 2022 19.42
+17
RUSI BODO VERJETNO "MANJ VREDNI" PREBEŽNIKI.
Akuster
25. 11. 2022 19.41
-17
Z Rusi početi isto, kot Putin počne z Ukrajinci.....
Hugh_Mungus
25. 11. 2022 19.49
+15
To je tako, kit bi tujec tebe enačil z Janšo, ker je bil pač premier. Ful pošteno in zrelo, ja.
assassin911
26. 11. 2022 08.36
-4