Tujina

Odločitev Poljske močno odmeva. Von der Leynova 'globoko zaskrbljena'

Varšava, 08. 10. 2021 09.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V Bruslju še vedno močno odmeva odločitev poljskega ustavnega sodišča, ki je s četrtkovo razsodbo postavilo pod vprašaj primarnost prava EU nad nacionalnim pravom. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je izrazila globoko zaskrbljenost in zagotovila, da bo komisija uporabila vsa pooblastila, da zagotovi primarnost prava EU. Poljski premier pa je zatrdil, da "mesto Poljske je in bo v družini evropskih držav".

"Globoko sem zaskrbljena zaradi včerajšnje odločitve poljskega ustavnega sodišča. Službam komisije sem naročila, naj jo temeljito in hitro analizirajo. Na podlagi tega se bomo odločili o naslednjih korakih," je sporočila v uradni izjavi.  Evropska unija je skupnost vrednot in zakonov. "Zagovarjali bomo temeljna načela pravnega reda EU," je še navedla v izjavi. Glavna prednostna naloga je zagotoviti, da bodo pravice poljskih državljanov zaščitene in da bodo uživali ugodnosti, ki jih podeljuje članstvo v EU, tako kot vsi državljani unije.

Ursula von der Leyen je zaradi odločitve Poljske "globoko zaskrbljena."
Ursula von der Leyen je zaradi odločitve Poljske "globoko zaskrbljena." FOTO: AP

Predsednica je ob tem ponovila, kar je komisija sicer sporočila že ob objavi odločitve poljskega ustavnega sodišča v četrtek: "Naše pogodbe so zelo jasne. Vse odločitve sodišča EU so zavezujoče za vse organe držav članic, vključno z nacionalnimi sodišči. Pravo EU ima prednost pred nacionalnim pravom, vključno z ustavnimi določbami." Da to zagotovi, bo Evropska komisija uporabila vsa pooblastila, ki jih ima na podlagi pogodb EU.

O tem, kakšne konkretne ukrepe bi lahko komisija sprejela in kdaj jih pričakovati, se v Bruslju danes niso želeli izrekati. Zatrdili so, da bodo odločitev sodišča najprej natančno in hitro proučili. "Vzeli si bomo čas, potreben za analizo odločitve, preden damo dodatne izjave o možnih naslednjih korakih," je dejal glavni govorec komisije Eric Mamer.

Da odločitev poljskega sodišča ne more ostati brez posledic, je prepričan tudi predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli. "Primarnost prava EU mora biti nesporna. Kršitev pomeni izpodbijanje enega od temeljnih načel naše unije," je zapisal na Twitterju in komisijo pozval, naj sprejme potrebne ukrepe. Državni sekretar francoskega zunanjega ministrstva Clément Beaune pa je v odzivu dejal, da gre za "napad na EU." "Gre za napad ustavnega sodišča, ki je bilo oblikovano po vzoru poljske vlade, na EU," je izjavil Beaune. Po njegovem mnenju obstaja "nevarnost de facto izstopa" Poljske iz EU, je še dejal za francosko televizijo BFM in dodal, da si tega ne želi.

Odločitev poljskega ustavnega sodišča je sicer že v četrtek sprožila tudi manjše proteste, k odločnejšemu protestiranju pa je pozval tudi vodja opozicije, nekdanji predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. "Pozivam vse, ki želijo braniti evropsko Poljsko, da se v nedeljo ob 18. uri zberejo v Varšavi," je pozval Tusk na Twitterju. "Samo skupaj jih lahko ustavimo," je dejal predsedujoči Državljanski platformi, največji opozicijski stranki.

Na nasprotni strani so v vladajoči stranki Zakon in Pravičnost, ki jo vodi Jaroslaw Kaczynski. EU "nima kaj govoriti" o sodstvu in se nima pravice vpletati v določene sfere poljskega življenja, je dejal.

Poljsko ustavno sodišče je s četrtkovo razsodbo postavilo pod vprašaj primarnost prava EU nad nacionalnim pravom.
Poljsko ustavno sodišče je s četrtkovo razsodbo postavilo pod vprašaj primarnost prava EU nad nacionalnim pravom. FOTO: Dreamstime

Poljski premier pravi, da ne bodo drugorazredni

Poljski premier Mateusz Morawiecki je v četrtek zvečer pohvalil odločitev ustavnega sodišča, da ima poljska ustava prednost pred evropsko zakonodajo. Zanikal pa je, da bi se država pripravljala na izstop iz EU. Ne bodo pa drugorazredni, je dejal.

"Razsodba ustavnega sodišča potrjuje, kar dobesedno izhaja iz vsebine ustave republike Poljske, torej da je ustavno pravo nad vsemi drugimi viri prava," je bil zadovoljen poljski premier. A po drugi strani to ne pomeni, da bi Poljska zapuščala EU. Vstop Poljske in drugih srednjeevropskih držav v EU je bil "eden najpomembnejših dogodkov v zadnjih desetletjih", je dejal Morawiecki. "Vsi smo pridobili s tem. Zato moram zelo jasno povedati: Poljsko mesto je in bo v družini evropskih držav," je zatrdil.

"Imamo enake zakone kot vse druge države. Hočemo, da se ti zakoni spoštujejo. Nismo nepovabljen gost v EU. In zato se ne strinjamo s tem, da se nas obravnava kot drugorazredno državo. Želimo skupnost spoštovanja. To je tudi naša skupnost, naša unija. Želimo si take unije in še naprej bomo ustvarjali tako unijo," je še zapisal Morawiecki.

Tiskovni predstavnik poljske vlade Piotr Müller je pojasnil še, da je odločitev ustavnega sodišča specifična. Ne zadeva področij, kjer ima EU jasno zapisane pristojnosti v skladu s pogodbami. Dejal je, da gre za podobno odločitev, kot so jo videli tudi v drugih članicah EU. "Spomnimo, da so tudi v Nemčiji, Franciji, na Češkem, Danskem, v Španiji in mnogih drugih državah EU sodišča eksplicitno določila, da ima ustava prednost pred evropsko zakonodajo. Poljsko ustavno sodišče je odločilo na podoben način," je dejal Müller.

Vendarle gre po njegovih besedah za sodbo, ki je določila obseg uporabe evropskega prava na Poljskem, torej da se nekatera določila iz pogodb EU ne bodo mogla uporabljati, "če bodo interpretirana preširoko in bodo presegala pristojnosti, ki so eksplicitno navedene v pogodbah EU". "Gre za obvezujočo interpretacijo za sodstvo in javne institucije," je dejal na vprašanje, ali bo zdaj prišlo do sprememb kakšnih poljskih zakonov.

Varšava in Bruselj sta zaradi poljskih pravosodnih reform že več let v sporu. Poljska vlada trdi, da so reforme nujne za spopad s korupcijo in prekinitev zapuščine komunističnega obdobja v poljskem pravosodju. Evropska komisija na drugi strani meni, da to spodkopava vladavino prava.

Spomnimo. Poljsko ustavno sodišče je v četrtek presodilo, da so nekatere določbe in sodne odločitve EU v nasprotju s poljsko ustavo. S tem so pod vprašaj postavili načelo primarnosti prava EU, ki temelji na tem, da v primeru navzkrižij med vidikom prava EU in vidikom nacionalnega prava prevlada prvo.

Na odločitev sodišča, ki bi po ocenah nekaterih analitikov lahko vodila do "polexita", so se danes odzvali tudi v Berlinu in Parizu. Nemški zunanji minister Heiko Maas je sporočil, da mora Poljska kot članica povezave izvajati zakone EU.

"Če se država politično odloči, da bo del EU, mora zagotoviti, da se dogovorjena pravila v celoti in povsem izvajajo," je za časopisno skupino Funke dejal Maas. Pri tem je Evropski komisiji ponudil "popolno podporo pri njenem poslanstvu, da podpre evropsko zakonodajo po vsej EU".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tomazzek
11. 10. 2021 10.36
+1
Zaradi neke spolne agende so v Bruslju pripravljeni razjahat nekaj najboljšega, kar bi se lahko evropi kadarkoli zgodilo.
GlasResnice
11. 10. 2021 09.09
-1
Spodnji komentarji kažejo na nepoznavanje... ali pač? Janši samo še sodstvo ni uspel do konca podrediti (vključno z mediji). Mogoče pa si ravno to želi, da bo imel kot na poljskem in madžarskem tudi tu popoln nadzor?
tomazzek
11. 10. 2021 10.33
Harpuna
09. 10. 2021 16.20
+2
Bruselj svojim državam grozi,če so nepokorni,obenem pa zopet vabi na tisoče migrantov,da bi živeli na račun državljanov EU,namesto,da bi se doma borili za boljši jutri kot smo se morali mi.Koliko časa bomo še hlapci,prej Beogradu,sedaj Bruslju.
mlutherking
09. 10. 2021 16.06
+2
Ta g. ni voljena, samo upravlja funkcijo in odreja stvari v imenu koga. Ekonomskih lobijev valjda.
cEstMoi
09. 10. 2021 15.34
+3
Ursula, vse skupaj je zvodenelo. Vleče se v neskončnost, enotnosti ni. Ne obeta...
Samotnjak999
09. 10. 2021 15.33
+1
Nemci in Francozi, so si s pomočjo ECB-ja, povsem podredili EU. Vse kar se dogaja, je točno določena agenda, ki počasi uničuje evropske narode zato, da lahko imajo Nemci 250 mlrd. € letnega, zunanje trgovinskega presežka, ostali pa se moramo zaradi tega zadolževati. Izmišljujejo si vedno nove predpise in nam delijo drobtinice. Za majhen denar kupujejo strokovnjake in znanje iz vzhodnih držav in jim na ta način preprečujejo gospodarski preporod. Današnja EU je četrti REICH.
mlutherking
09. 10. 2021 16.05
+0
Točn tako, kupujejo naš les, naš materijal in uporabljajo naše delavce mi pa kupujemo u Deichmannu, Hoferju, Lidlu, itd.
bronco60
09. 10. 2021 14.58
+1
Za 20 000€ na mesec je pač lahko zelooo globoko zaskrbljena, sekira se pa itak , kako bo potrošla ta denar.
mlutherking
09. 10. 2021 16.07
+1
Ja samo koliko pa še od nagrad od raznih lobijev.
totinori
09. 10. 2021 14.55
+0
Gospa predsednica, še veliko bolj bi morali biti zaskrbljeni, če bi poznali dejansko stanje v Sloveniji. Glede na to, da dobivate informacije tako z ene kot druge strani, vzamete od vsake informacije nekaj, pa ste nekje v mlačni sredini. Če ne spomladi, pa tik pred volitvami ali pa po njih, odvisno od tega, kako bo po godu situacija vrhovnemu pacientu, se znajo stvari močno zaostriti in takrat bo prepozno. Sicer pa EU itak nima nobenih pristojnosti, česar se veliki diktator zelo dobro zaveda, kar dokazuje z njegovim "kuhanjem slovenskih žabic", ki se očitno počutijo zelo udobno v pregreti in usmrajeni mlaki šentflorjanski. Njegovi aligatorji jih bodo z lahkoto pohrustali, če bodo preglasno regale. EU bo "izrazila zaskrbljenost", vpliva pa itak ne bo nobnega, tako kot se dogaja na Madžarsem, Poljskem !!!
ROMELS
09. 10. 2021 14.00
+4
Višegrajci hočejo v skupnosti živeti kot suverene države in ne kot neke bruseljske marionete.
sinhron
09. 10. 2021 13.02
+1
EU bi morala državam 8Višegrajska skupina ), ki ne delujejo v smislu ustanovne listine in podpisane pogodbe in se obračajo v povsem nedemokratično smer, pokazati , da se mora v neki skupnosti v kateri želiš živeti in delati podrediti večini , živeti s kompromisi , če želiš uživati bonitete te skupnosti , sicer boš deležen sankcij ali prošnje za odhod iz te skupnosti ! Tudi trzniti z očesom ne bi smeli pri zaprtju finančne pipice tem državam ,dokler ne stopijo na pot , ki ga je začrtala EU in upoštevali njene pravne , politične in človeške norme , norme , ki vodijo v demokracijo in ne diktaturo !
nestabilen
09. 10. 2021 12.45
+2
Razpad EU bi pomenil da Slovenija umre na operacijski mizi.Operacija uspela,bolnik umrl.
superjezek
09. 10. 2021 11.58
+1
Poljski premier pa je zatrdil, da "mesto Poljske je in bo v družini evropskih držav". Podkupljeni premier! Takoj ga odpustiti saj želi sodelovati v zločinskem planu nad ljudmi..
za naše
09. 10. 2021 11.41
+2
Zdaj imamo prvo vlado,ki si upa kaj reči v bruslju ,pa jo četrt slovenije pljuva. Žalostno
ROMELS
09. 10. 2021 11.36
+2
Take diktature prava in politike smo Slovenci navajeni iz bivše juge, kot nam jo diktira Bruselj. Poljaki pa normalno, da se ji bodo uprli saj imajo z diktaturo prava izkušnje iz varšavskega pakta.
Marleneroya
09. 10. 2021 10.54
+1
Drgač naj men, da svojih 17 000 evrov plače, se bom jaz namesto nje sekirala 24m ur na dan in bila cel teden še zaskrbljena..Vmes pa šla še Turku na rezervno klop sedet.
Marleneroya
09. 10. 2021 10.45
+7
Evropa po meri Nemcev in Francozov ni Evropa po meri Evropejcev...Da se malo spomnemo Evropa Evropskih narodov, notranje odprta na zunaj zaprta vendar z sodelovanjem z vsemi predvsem Rusi, kjer bodo slišani vsi tudi mali narodi )) Nič od tega sam Islam in Nemko, Francosko izsiljevanje ostalih..Nič ni bilo o zatiranju Evropskih narodov, uničevanju avtohtone kulture in vrednot ter uvozu na milijone divjakov..
Trglav
09. 10. 2021 10.09
+1
Vseskozi je tako, ker so voditelji Evrope samo zaskrbljeni. Sam sicer nisem niti malo za to, da ima Evropa preveč pooblastil, ampak, kar jih ima, jih je potrebno upoštevati, ali pa iti iz zveze. Enako velja za Nato. V domačem žargonu, ki bo razumljiv tudi desnim: Ne moreš se poročiti in ga nato žingati po svoje še naprej. Ali pač?!
mlutherking
09. 10. 2021 16.10
+0
Ja valjda ima še folk pamet in ne bo samo plesal.
setisfekšn
09. 10. 2021 09.55
-1
Marleneroya
09. 10. 2021 09.10
+4
Enako jih naj tretirajo kot Angleže..??
Marleneroya
09. 10. 2021 09.06
+4
Evropa propada..to je še večja gniloba kot BEOGRAD..
No pasaran
09. 10. 2021 10.00
+0