Tujina

Po odpravi pravice do splava v ZDA ženske izpostavljene okrutnostim

New York, 25. 07. 2022 07.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nosečnice so ponekod v ZDA prisiljene trpeti krče in krvavitve, zdravniki si v strahu pred pravnimi posledicami ne upajo zagotavljati nujne zdravstvene pomoči, lekarnarji pa si ne upajo izdajati zdravil za lajšanje posledic spontanega splava, ker se lahko ista zdravila uporabijo za umetno prekinitev nosečnosti in so prepovedana.

Washington Post poroča, da so ženske v ZDA mesec dni po odločitvi vrhovnega sodišča, da ukine pravico do umetne prekinitve nosečnosti, izpostavljene različnim zmešnjavam in okrutnosti.

Ženska v Louisiani je v 16. tednu nosečnosti ugotovila, da zarodek nima možnosti za preživetje. Zdravniki so želeli opraviti splav, vendar pa zakon to prepoveduje, zato je morala nosečnica obdržati zarodek ter opraviti porod, čeprav se je zavedala, da rojeva mrtvega otroka. Zdravnik je zapisal, da je posledično utrpela čustvene travme.

Neki ženski v Teksasu povedali, da njen zarodek nima več srčnega utripa, vendar je morala dva tedna čakati na še eno potrditev z ultrazvokom, preden je bila deležna zdravniške oskrbe. Za časnik Washington Post je povedala, da se je počutila kot hodeča krsta.

Druga Teksašanka je zaprosila za splav, potem ko je v 15. tednu nosečnosti spontano splavila enega od dvojčkov. Zdravniki so jo obvestili, da z nadaljevanjem nosečnosti tvega smrtno nevarno infekcijo. Po drugi strani pa so ji povedali, da njeno življenje še ni dovolj ogroženo in lahko opravi splav šele, če bo res tik pred smrtjo. Potem je morala nekaj tednov trpeti hude bolečine in okvaro ledvic.

Po odpravi pravice do splava v ZDA ženske izpostavljene okrutnostim (fotografija je simbolična).
Po odpravi pravice do splava v ZDA ženske izpostavljene okrutnostim (fotografija je simbolična). FOTO: AP

Zakoni ne določajo, kako resno mora biti ogroženo življenje nosečnice, da lahko opravi splav

Zakoni, ki jih proti splavu sprejemajo konservativne republikanske zvezne države ZDA, se ne ozirajo na zdravstveno stroko in niti ne upoštevajo spontanih prekinitev nosečnosti. Ne določajo, kako resno mora biti ogroženo življenje nosečnice, da lahko opravi splav, kjer seveda zakoni sploh dovoljujejo izjemo v primeru ogroženega življenja nosečnice. V primeru posilstva ali incesta izjem večinoma sploh ni.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zmaga Ukrajini
25. 07. 2022 14.11
+0
A niso tukajšnje "brihte" še nekaj časa nazaj krulile, da se v ZDA s sodbo ameriškega Vrhovnega sodišča nič ne spremeni?🙄 Še dobro, da imajo Ameri Bidna, da vsaj malce nevtralizira republikansko zaplankanost. Ženske imajo tako vsaj nekaj sreče v nesreči, da ni na oblasti uni prejšnji popoln idi ot - trampelj.
skuripanda burns
25. 07. 2022 14.33
-4
Važno je, da se ženskam da prednost pri njihovi promiskuiteti pred življenjem zarodka, anede? Bog ne daj, da bi ženska morala sprejeti odgovornost za svoje odločitve... Ne, lažje je odplakniti človeško bitje, zato da je ženska malo bolj komot.
škrga škrga
25. 07. 2022 14.53
+6
Skuripanda, ne bodi žaljiv-a do žensk! Če bi bile vse ženske promiskuitetne, ne bi bilo posilstev, razloga za uporabo rufijev ali alkohola, ali pa preprosto za dominacijo nad žensko. Če bi bil NE zares NE, bi bilo manj splavov.
Zmaga Ukrajini
25. 07. 2022 14.56
+3
Bolj brihtni od tebe so ženskam podelili to pravico. In zdaj jim jo očitno jemljejo. In to prav takšni opranci kot si ti. Od kje ti ideja, da ženska ne sprejema odgovornosti za svoje odločitve? Očitno je zate to, da ženska opravi splav isto, kot bi šla eno popoldne na kofe s frendico,... skratka nekaj, kar opraviš mimogrede in spotoma? In kako se pri vas "naredi" otroka? Lahko ženska pri vas to "naredi" kar sama, ali je morda potreben tudi moški? Če je tako (zgolj predvidevam), tudi moški nosi določeno odgovornost, ali pač ne po tvojem? Če ne, potem se lahko ženska sama odloči kaj bo ali ne bo storila, moški je pa lahko le tiho, saj itak ne prevzema odgovornosti. Drugače pa obstaja tudi kontracepcija za moške,... med katere sodi npr. kondom, ali tudi vazektomija. Preden začneš nabijat o pomiskuitetnih ženskah se raje vprašaj kaj so moški pripravljeni narediti v zvezi s svojo promiskuiteto in nehaj nabijat o "neupravičenih" pravicah žensk, ki jih sicer priznavajo vse normalne države. V EU je v povprečju splav na željo dovoljen nekje do konca 2. meseca. Na tej razvojni stopnji lahko govorimo samo o zarodku, ne pa že o "človeškem bitju", kar se zgodi precej kasneje.
Zmaga Ukrajini
25. 07. 2022 14.57
+3
amoteamo
25. 07. 2022 15.26
+4
Skuripanda burnw, ti imas skurjene možgane od kleceplazenja po cerkvah
JohannDoe
25. 07. 2022 12.48
+3
@jank "Ne povedo pa, da mora ženska, ki ima smolo... na splav v drugo zvezno državo" -------------- Kam pa gre ženska, ki ima "smolo" v Evropi? A ženska v Evropi ima kakšno posebno pravico na podlagi EU? Ali je to popolnoma odvisno od posamezne države?
Millady
25. 07. 2022 13.19
+1
V EU je ta pravica sodobno in spodobno urejena v korist žensk.
skuripanda burns
25. 07. 2022 14.30
+3
Millady... "sodobno in spodobno" pomeni, da ženska za svoja dejanja in svobodno izbiro ne rabi nosit nobenih posledic in nobene odgovornosti, nima nobene dolžnosti, in lahko mirno in brez problema ubije zdrav zarodek samo zato, ker ji v tistem trenutku pač ne paše bit obremenjena s starševstvom. Važno je, da se ženska lahko daje dol brez zaščite, neomejeno, splav pa je samo še ena oblika kontracepcije. Seveda to, da ima ženska vso pravico izbire načinov preprečitve zanositve, da v sodobnem spodobnem realnem svetu nobena ženska ne rabi zanosit, če se tako odloči, ni pomembno. Pravice, pravice, pravice... Odgovornosti pa nobene. To je sodobna in spodobna zahodna družba, kjer dajemo prednost promiskuiteti pred človeškim življenjem.
Challenger71
28. 07. 2022 15.47
@skuripanda - daj še enkrat preberi članek... Splava ne morejo opravit niti ženske z mrtvimi ali kako drugače okvarjenimi zarodki... O promiskuiteti pa ti predlagam debato na demokracija.si ali podobnem portalu... Tu izpadeš smešno zavrt...
dannyer
25. 07. 2022 11.49
+5
sam bi bil svet lep če bi ta medij pravilno kdaj jaj poročal. to bi bil čudež.
Zmaga Ukrajini
25. 07. 2022 14.20
-1
Čudež bi bil tudi, ko bi tebi uspelo vsaj en stavek napisati pravilno in razumljivo.
Jon Bacek
25. 07. 2022 11.41
+3
Bojte se države, ki drugim vsiljuje demokracijo.
JohannDoe
25. 07. 2022 12.40
+0
Ne bojte se! Če ima celo šolo demokracije za bodoče elite v tretjem svetu, kjer jih učijo te demokracije, in te bodoče elite v tretjem svetu štipendira.... se iz tega lahko izcimi edino kaj dobrega. Pa s tem mislim tudi kaj več kot izleti čez lužo in selfiji šefice inštituta 8. marec. Pa privoščim ji, vsi smo bili enkrat mladi in radi potovali. Kakršnakoli že prilika.
dannyer
25. 07. 2022 11.30
+3
in protesnice prihajajo iz modrih držav kamor se ni nič spremenilo. lahko pa izvajajo zločine. kar ljudje jezi.
dannyer
25. 07. 2022 11.20
+0
Sodišče ni odpravilo pravice do splava ampak odločilo da o tem nima pristojnosti in zadevo vrnila po državah. kamor pa so zaradi demokratski h skrajnosti ljudje pahnili v dva pola. v resnici večina američanov tako konzervatici podpirajo omejitve in ne splave do poroda. izkazalo se je sedaj kako so 10 letno deklico zlorabili za politično agendo . napadlaca so celo branili mu zmanjšali leta iz 27 na 17 tak oda grozi izvajalcu kazenska ovadba saj zadeve niso v sistemu. podlost levih ne pozna meja. samo da pa bi 24 popravi zgodbo pa ne. v večinih primerov se ni nič spremenilo države imajo tako kto so imeli modre neomejen splav do poroda. ali kalifornija celo p onjem. rdeči pa samo z izjemam kot vedno zgodbe so pri levih mediji narobe predstavljene kot primelr 10 letnice. tudi ta primer ima drugačno ozadje .vse ženske ki naredijo splav čutijo tesnobo. pri večjih plodih od 7,8 mesecev če umre naredijo enako. zanimivo da konzervativce ne moti če daj oprav čas tablete. da pa so z razliko od levih konstantni so celo bili proti za splav nezakonitih če prav ne podpirajo rojevanje v zda za pridobitev vsi vem okaj. vsaj načelA IMAJO. ki jih demorkait nimajo. in kaj kažejo poli republikanska stranka je bolj pisana in bolj delavsak. med tem pa je demorkatska bol bela in bolj elitna bogata itd.
dannyer
25. 07. 2022 11.29
+4
mož pa žena pričakujeta otroka žena se odloči brez moža da bo spalivla po 7 mesecih. in gre čez mejo. mož prijavi ograbitev otroka . hoče mi ga ubiti. pravna dilema se začne. v EU je jasno do tega nemore priti. v zda pa bo žena v teksasu spoznana za morilko. ker pravo že sedaj šteje če kaj narediš nosečnici si poškdoval otroka in mamo. no pa smo v dilemi. ali se razveljavi zakon ali pa vsi ksisedijo zaradi 2 umora zbrišejo na 1nega samo mamo.?????? ja pa se je začela alica v čudežni deželi
jank
25. 07. 2022 11.30
-1
To so ugotovitve naših čistunskih desncarjev, ki jih širijo v njihovih grezničnih medijih. Ne povedo pa, da mora ženska, ki ima smolo in živi v državi z nazadnjaškimi republikanci na oblasti na splav v drugo zvezno državo, ki jo vodijo demokrati. Vse vas naj bo sram, ki vam je vseeno za pravice žensk. Primci pri nas ne bi smeli kaj iskati.
dannyer
25. 07. 2022 11.38
+1
edini nazadnjaški so demokrati k ineznajo voditi mesta, kriminala umorov, ne ločijo spolov napadajo otroke itd. ja res si argumentiral z 0. predobro poznam zda kaj se tam dogaja. Splav pa ni pravica. odgovornost posameznikov. problem v zda da jih delajo nad 30 tedni kar ni nikjer v evropi razen na nizozemskem. brez razloga seveda. to ap je problem in tega ne podpiram. d o10 tedna DA nad tem NE. in ne negre več za pravice ženske tudi za ploda po 21 tednih. Sram je lahk otistega ki podpria splav saj je izgubil moralo in etiko.
Zmaga Ukrajini
25. 07. 2022 14.17
-2
Najhujši ste pa desnakarski cerkvenjaki. Ko boš lahko rodil, se oglasi. Nič prej! S to zaplankanostjo raje nikoli.
skuripanda burns
25. 07. 2022 14.23
+1
jank... pravica žensk do česa? Pravica žensk do tega, da brez posledic in brez prevzemanja odgovornosti dajejo narazen noge, potem pa zato, da jim je lažje in bolj komot, ubijejo živo bitje, človeka, ker je lažje iz maternice spraskati zarodek, kot pa vzeti tabletko in natakniti kondom? Pravico svobodne izbire ženska ima... Ne rabi občevati brez zaščite. Če pa izbere občevanje brez zaščite, je to njena svobodna izbira, na podlagi katere pride potem odgovornost. Progresivci bi radi predvsem to: pravice in to, da vam vse plačuje država, dolžnosti in odgovornosti pa nobene. Najhuje od vsega pa je to, da industrija abortusov (Planned Parenthood) služi milijone in milijone s taistimi zarodki, ki jih prodaja za "stem cells research", zato da bogatašinjam potem lahko delajo pomladitvene tretmaje v specializiranih spajih.
dannyer
25. 07. 2022 18.26
+1
Zm UK najhujši so levi neizobraženci ki mislijo da so pametni. pa niso. splavi so v zda dovoljeni a imajo določene omejitve v različnih državah razen v modrih ki jim je vseeno. za žesnke. lhko ga naredijo v parku varnost slaba. ko ap boš ti imel glavo se pa oglasi pa kaj pametnega napiši miško. sem bil pri splavu sem videl splav sem ga videl tudi v družini in ne ni lep oasmo da je v sloveniji večji standart v zda pa demorkati imajo srednji vek kako ga izvajajo je nehuman psihopatski. in nemoralen.
Rains
25. 07. 2022 11.10
+5
Tole so falil Američani ja.......
User1538643
25. 07. 2022 11.08
+2
ZDA, kot je videti, spet vodi svet, tokrat v smeri posthumanizma.
Skadi
25. 07. 2022 10.46
+5
Amerika v svojih skrajnostih. Tudi tokrat je zašla.
akmt
25. 07. 2022 10.35
+4
Bila sem v ZDA. Tam se seksa cisto tako. Nekomu pades v oci. Ce te tip povabi zvecer na pijaco ,bo sex ITAK. Ce gres na zur, ti je nekdo vsec ali vec njih-akcija bo cez pol ure. Gres na studentski zur-vrnes se poseksan. Z neznancem. To je njihov lajfstajl. Tega, da te tip najprej osvaja, da gresta najprej na par kav, tega NI Pa ne sele od sedaj, tako je ze vsaj 50 let. Zenska tam v lajfupovprecno seksa s 30imi tipii,pri nas je dosti nizja stevilka. Latinosi nimajo toliko razlicnih partnrtjev, se pa na preventivo ne spoznajo. Kot da tip ne more zastekat, da ga da ven pravi cas se, ker se moznost zanositve v tem primeru blazno zmanjsa.... Sicer pa:naj imajo drugje kot imajo .... Pri nas ni toliko prekinitev nosecnosti, na crno pa sploh ne, saj nismo neumne
Antony Soprano
25. 07. 2022 10.42
+6
kolikokrat so prišla poseksana nazaj v SLO?
ValterUdovernik
25. 07. 2022 10.45
+5
Antony Soprano
25. 07. 2022 10.48
+3
Antony Soprano
25. 07. 2022 11.00
+2
Jaz ko sem bil v Amsterdamu smo seksali cisto tako. Sploh nisem rabil nobene povabiti ven. So kar one mene prosile. Se sprehajaš po ulici pa te vabijo na pijačo
JohannDoe
25. 07. 2022 12.55
+3
@mengi Edin pol, ko plačaš pijačo, so mal navite cene.
adonai
25. 07. 2022 10.34
+3
Iz ene skrajnosti v drugo,...
skuripanda burns
25. 07. 2022 10.27
+2
Še to: slogan, ki ga aktivistke za splav uporabljajo, torej "moje telo, moja izbira" (my body, my choice) je logični nesmisel. Prvič, ne gre (le) za tvoje telo, ampak gre za telo nerojenega otroka, ki je svoje bitje s svojo lastno unikatno gensko zasnovo. In drugič, izbiro imaš, ko greš spolno občevati... Izbir imaš več... Lahko NE občuješ, lahko uporabljaš kontracepcijske tablete, diafragmo, kondome, lahko gre moški na vazektomijo ali pa ženska na sterilizacijo (ki je lahko tudi začasna, ne trajna). Možnosti, kako NE zanositi, je več kot dovolj, in ženske imajo prosto izbiro. Ko pa ženske izberejo občevanje brez kontracepcije, brez zaščite, s partnerjem, ki je ploden in nezaščiten, pa so SVOBODNO IZBRALE določeno pot, ki pa od tistega trenutka dalje terja PREVZEM ODGOVORNOSTI ZA LASTNA DEJANJA. V današnjem času na zahodu veliko govorimo o pravicah, o dolžnostih pa nič. Veliko govorimo o pravicah, da bi pa kdo odgovarjal za lastne odločitve, pa ne. Tista peščica splavov, do katerih pride zaradi zdravstvenih težav, zaradi posilstev in zaradi realne zatajitve pravilno uporabljenih kontracepcijskih sredstev, ne more biti izgovor in razlog za splošno uzakonjanje pravice do splava. In ja, velika večina splavov v ZDA je zaradi neuporabe ali nepravilne uporabe kontracepcije (in ne zaradi zatajitve le-te).
skuripanda burns
25. 07. 2022 10.14
+1
Kako pristranski in strogo selekcioniran članek... Dejstvo je, da so v ZDA nekje 95 do 98% splavov opravili ženskam, ki niso imele nobenih zdravstvenih težav, zarodki pa so bili zdravi, ker so ženske splav uporabljale kot obliko kontracepcije. Med milijoni primerov dobesednih umorov zdravih zarodkov samo zato, ker je bilo to ženski bolj komot, najti pet primerov, kjer gre za dejansko zdravstveno stanje in je splav upravičen, je zelo enostavno... Da pa teh pet primerov potem posplošiš kot običajno, je pa naravnost dvolično. Dejstvo je, da mora splav biti omogočen v ekstremnih primerih, na podlagi individualne presoje posameznega primera, kjer se oceni, ali gre za plod, ki je bolan ali deformiran, ali pa nosečnost predstavlja dejansko nevarnost nosečnici. Je pa absolutno dejstvo, da mora splav biti splošno nedostopen ženskam, ki se jim ne ljubi (ali nočejo) razmišljati o kontracepciji ali zaščiti med spolnim dejanjem, pa potem nočejo sprejeti odgovornosti za svojo nepremišljeno promiskuiteto in uporabijo umor otroka kot lahkotno rešitev za svoj promiskuitetni neodgovorni način življenja. Ne smemo pa tudi zanemariti dejstva, da se aktivisti ne borijo le za "pravico do svobodne odločitve" (pri čemer zanemarjajo dolžnosti in odgovornosti, ki izhajajo iz posameznikovih dejanj), ampak je končni cilj doseči pravico do splava v pozni nosečnosti, do dneva poroda, ter celo pravico do splava PO PORODU (beri: umor že rojenega otroka). To je treba zatreti v kali, ne pa popuščati.
ValterUdovernik
25. 07. 2022 10.19
+5
Stuhec in Grims morta bit neizmerno ponosna nate.
Millady
25. 07. 2022 10.19
+1
O tem, da je v nekaterih državah dovoljen splav ("splav") do 9. meseca naši ne poročajo. Selektivno poročanje je globalni trend.
skuripanda burns
25. 07. 2022 10.29
+1
Valter, sem ateist in nikoli nisem volil za SDS ali NSi, tako da tvoj argument ne drži vode.
skuripanda burns
25. 07. 2022 10.37
+4
Mimogrede, "moje telo, moja izbira" tudi ne drži vode: prvič, ni tvoje telo (ker je zarodek svoje bitje s svojim telesom, ki ima sebi lastno unikatno gensko zasnovo). In drugič, ženska izbiro ima: lahko ne občuje, lahko uporablja kontracepcijo, kondome, diafragmo, sterilizacijo, partnerja z vazektomijo... Izbire je dovolj, da sploh ne zanosi. Ko pa IZBERE občevanje brez zaščite s plodnim nezaščitenim partnerjem in je posledica te izbire zanositev, pa pač izbire ne sme več biti, ampak mora ženska prevzeti odgovornost za svoja dejanja.
dannyer
25. 07. 2022 11.23
+3
skuripanda burns drži. pravno so sedaj na zelo tankam ledu. ker gre za živo bitje nima pravice ubiti. in glede trend levih bo prej ali slej šibkejši v tem primeru zašćiten. to ap je plod. ker to da se dela splavi kar po 30 40 tednih je nedopustno.
Zelenadezela
25. 07. 2022 10.00
+5
Koliko je vsakodnevnih novic povezanih z Ameriko je že prav neverjetno... Ali res novinarji od celotne Evrope ki ima ogromno držav nenajdete kakšne novice iz Španije...Francije...Portugalske Nemčije.. da ne naštevam vseh držav.... ampak dejansko jih je kar nekaj in novinarji raje pišejo O AMERIKIIII.... pa dajte no tte copypaste članke nehat kopirat in pišite kaj se dogaja v naši okolici ne pa Amerika to Amerika ono Amerika tretje pa spet Amerika četrto... vsakodnevno nabijanje te Amerike...
ValterUdovernik
25. 07. 2022 10.01
+1
Je pac tako, da je zdrs demokracije in clovekovih pravic v ZDA precej velik in ociten.
ValterUdovernik
25. 07. 2022 09.58
+7
Katoliski fundamentalizem nikoli ni bil prijazen do zensk. Tole, kar se jim, bogim revam dogaja, je sele zacetek.
bu?e24 1
25. 07. 2022 09.24
-11
Kaj pa ko mati hoče ubit svojega dojenčka ki se je že rodil in ima po 28 dneh pravico ga ubit oče pa noče in ona ga bo ubila
Dej???
25. 07. 2022 09.36
+12
Millady
25. 07. 2022 09.21
+13
Po Evropi se dogajajo protesti kmetov, Nizozemska, Italija, Poljska, Španija...aja..za nas so bolj pomembni zblojeni Američani..
Dej???
25. 07. 2022 09.37
-12
Ne najbolj brihtne kmete je treba zatret. Nije žvaka za seljaka!
Collywoggle
25. 07. 2022 10.00
+6
VeNoM
25. 07. 2022 10.01
+5
@Millillady, jim gospodar ne dovoli poročati o tem. Raje nas posiljujejo z medrasnimi pari in srbskimi "zvezdnicami"
Rožice so zacvetele
25. 07. 2022 09.20
+9
In taki vodijo svet, izgleda, da se vračamo v stoletja nazaj, tako, kot vreme. Res žalostno, v digitalnem obdobju, tehnika ah in oh, sedaj pa tole.
JohannDoe
25. 07. 2022 09.13
+8
Amerika, Amerika... pravice ni več... se je kdo vprašal kje v Evropi je splav pravica? Kje dejansko je, kot vemo... ampak to je enaka izjema kot je kje v Ameriki, kjer je. Po novem se Ameriške države same odločajo kako bodo in kaj... kot v Evropi. Kaj torej mi Evropejci spet nekaj pametnjačimo.
Alena4
25. 07. 2022 08.54
+8
Ne primerjat Amerike in EU, samo strašenje