Tujina

Po odvzemu nazivov vnukom se je danska kraljica opravičila

Koebenhavn , 04. 10. 2022 08.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Danska kraljica se je opravičila, potem ko je štirim svojim vnukom odvzela kraljeve naslove – vendar odločitve ni preklicala. S prihodnjim letom bodo tako štirje otroci namesto princ in princesa nosili naziv grof in grofica Monpezata.

Kraljica Margareta II. je dejala, da želi, da gre monarhija "v korak s časom", da je bila njena odločitev že dolgo pričakovana in da bo zato institucija "odporna na prihodnost". Vendar je "podcenila" reakcijo svoje družine in, kot pravi, "za to mi je žal". Prvotno odločitev je najavila prejšnji teden, veljati pa bo začela naslednje leto."Naziva princ in princesa, ki so jih imeli do zdaj, bosta ukinjena," je zapisano v prvotni izjavi. "Potomce princa Joachima bo tako treba v prihodnosti naslavljati kot vaša visokost."

Princ Joachim – mlajši sin kraljice Margarete II. – je dejal, da ga je sprememba razburila. "Nikoli ni zabavno videti, ko s tvojimi otroki ravnajo tako," je povedal. "Znašli so se v situaciji, ki je ne razumejo." Njegova žena, princesa Marie, pa je povedala, da je bil njen najmlajši otrok po tem, kar je imenovala "kratka obvestila", v šoli ustrahovan . V intervjuju je par tudi povedal, da Margareta ni govorila z njima, odkar so bile objavljene spremembe. En vnuk, princ Nikolaj, pa je dejal, da je bila njegova družina "šokirana" nad odločitvijo.

Brez naziva princ ali princesa bodo ostali 23-letni princ Nikolaj, 20-letni princ Felix, 13-letni princ Henrik in 10-letna princesa Athena.
Brez naziva princ ali princesa bodo ostali 23-letni princ Nikolaj, 20-letni princ Felix, 13-letni princ Henrik in 10-letna princesa Athena. FOTO: Profimedia

Od začetka leta 2023 bodo Joachimovi štirje otroci – 23-letni princ Nikolaj, 20-letni princ Felix, 13-letni princ Henrik in 10-letna princesa Athena – namesto princ in princesa nosili naziv grof in grofica Monpezata. Iz palače so sporočili, da gre za "naravno razširitev" želje danske monarhinje po zmanjšanju monarhije. "Njeno veličanstvo kraljica želi ustvariti okvir za štiri vnuke, da bi lahko v veliko večji meri oblikovali svoja življenja," je zapisano v izjavi prejšnji teden. Toda po tem, kar je Margareta opisala kot "močne reakcije" na svojo odločitev, se je v novi izjavi opravičila, ker je podcenjevala odziv. "Nihče ne bi smel dvomiti, da so moji otroci, snahe in vnuki moje veliko veselje in ponos. Zdaj upam, da bomo kot družina našli mir in se prebili skozi to situacijo," je dejala.

Najstarejši sin kraljice Margarete II., prestolonaslednik Frederik, je prvi v vrsti za prestol. Njegovi štirje otroci bodo svoje nazive obdržali. Njegova žena, prestolonaslednica Mary, je podprla kraljico in dejala, da je "sprememba lahko težka in lahko resnično boli, vendar to ne pomeni, da odločitev ni prava".

Otroci prestolonaslednika Frederika bodo svoje nazive obdržali.
Otroci prestolonaslednika Frederika bodo svoje nazive obdržali. FOTO: Profimedia
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

devlon
04. 10. 2022 12.42
a to se moras samo roditi v kraljevski druzini..in si car?
majazmaja2
04. 10. 2022 10.53
+5
Brezveze. Raje nas se osredotočijo na genocid, ki so ga izvajali na Grenlandiji - na prisilno kontracepcijo žensk.
MiciMici22
04. 10. 2022 10.51
+2
dokler jim ni spremenila ogromnih letnih apanaž, je vse v najlepšem redu:))))))))))))))))))), mar ne?
oježeš
04. 10. 2022 10.24
+2
Sam sem prepričan, da bodo brez problema preživeli.
BitterTruth
04. 10. 2022 10.23
+0
Enim je res hudo, otroci zaznamovani za vedno, sedaj so samo se grofi namesto princev... predlagam da se se naprej identificirajo kot princi in princese, pa jih bodo kot taksne morali sprejeti
juventina10
04. 10. 2022 10.06
-2
človek bi pomislol,da so danci malo bolj odprti,pa se oklepajo nekih nazivov,na drugi strani pa padajo bombe.
Klima
04. 10. 2022 13.44
Saj so odprti, poglejte kaj so storili inuitkam...
Pocen jajc
04. 10. 2022 09.50
+3