Tujina

Kurz pomahal politiki v slovo, umika se po rojstvu sina

Dunaj, 02. 12. 2021 10.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tina Hacler
Komentarji
183

Nekdanji avstrijski kancler Sebastian Kurz se dokončno umika iz politike. Pred nekaj dnevi se je razveselil rojstva prvorojenca in tudi to je bil razlog za slovo, je javnosti pojasnil svojo odločitev. Dodal je, da so ga zadnji meseci, ko so mu očitali vpletenost v korupcijsko afero, zelo izčrpali. Na položaju predsednika avstrijske ljudske stranke (ÖVP) naj bi ga nasledil notranji minister Karl Nehammer, vodenje poslanske skupine pa prevzema August Wöginger.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kurz se je poslovil od politike
    02:22
    Iz 24UR: Kurz se je poslovil od politike
  • Iz SVETA: Kurz se umika iz politike
    03:09
    Iz SVETA: Kurz se umika iz politike
Sebastian Kurz je na novinarski konferenci sporočil, da se bo zdaj osredotočil na družino.
Sebastian Kurz je na novinarski konferenci sporočil, da se bo zdaj osredotočil na družino. FOTO: AP

Naraščaja sta se 35-letni politik in njegova partnerica Susanne Thier razveselila prejšnjo soboto, sinčka pa sta poimenovala Konstantin. In prav takrat, ko je zagledal svojega potomca, naj bi se v glavi Sebastiana Kurza "zgodil tisti klik", so viri njegove načrte za odhod iz politike opisali za časnik Kronen Zeitung, ki je o tem prvi poročal.

Kurz zapušča politiko: "Odločitev ni bila lahka, vendar je ne obžalujem."
Kurz zapušča politiko: "Odločitev ni bila lahka, vendar je ne obžalujem." FOTO: AP

Kurz: Počutil sem se, kot da me lovijo

Nato je pred kamere stopil tudi Kurz sam in v uvodu svojega nagovora javnosti dejal, da je za desetletje aktivnega ukvarjanja s politiko "nadvse hvaležen", ter se zahvalil vsem, od katerih se je lahko učil.  Priznal pa je, da ni bilo vedno lahko: "Kot kancler moraš vsak dan sprejeti toliko odločitev, da že zjutraj veš, da bo kakšna napačna. Poleg tega si ves čas pod drobnogledom, počutiš se, kot da te lovijo."

Zanj so zadnji meseci predstavljali predvsem "obrambo pred očitki namesto prizadevanja za najboljše rešitve". Zaveda se, da je to v politiki povsem običajna stvar, toda njega je to izčrpavalo, zato je njegova želja po političnem udejstvovanju počasi ugašala je opisal. Še do nedavnega je bil prepričan, da ne more nič preseči občutka po zmagi na volitvah, potem pa se mu je rodil otrok: "Ta čudež je nekaj neverjetnega," je poudaril.

Vseeno je počaščen, da je lahko služil državi: "Sprejel sem napačne odločitve. Nisem svetnik, nisem pa kriminalec. Sem človek z napakami in slabostmi ter z vsem, kar sodi zraven. Veselim pa se dneva, ko bom lahko na sodišču dokazal, da obtožbe proti meni niso utemeljene," je zatrdil. 

Potrdil je, da bo v prihodnjih tednih predal vse svoje politične funkcije, nagovor brez novinarskih vprašanj pa je zaključil z besedami, da bi zdaj rad odšel v bolnišnico po svojo partnerico in sinčka.

Na Kurzevo odločitev se je že odzval tudi avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen, ki je dejal, da se mu je v telefonskem pogovoru zahvalil za vse dosedanje delo na različnih funkcijah in za sodelovanje, ki ga je opisal kot dobro in zaupanja vredno. Zaželel mu je vse dobro tudi v prihodnje.

"Rojstvo otroka je preseglo občutke ob izvolitvi," je dejal Kurz.
"Rojstvo otroka je preseglo občutke ob izvolitvi," je dejal Kurz. FOTO: AP

Vpletenost v afero

Kurz je v začetku oktobra odstopil s kanclerskega položaja zaradi afere v zvezi z nezakonitim kupovanjem naklonjenega poročanja medijev in prirejenimi javnomnenjskimi raziskavami. V okviru škandala Kurza preiskujejo zaradi očitkov poneverbe in krivega pričanja. Avstrijski parlament mu je sredi novembra s soglasno odločitvijo odvzel poslansko imuniteto in s tem odprl pot za nadaljevanje kazenskega pregona tožilstva za gospodarski kriminal in boj proti korupciji (WKStA).

Sam je sicer očitke vztrajno zavračal in poudarjal, da ga zanima čimprejšnja razjasnitev zadeve. "Moja država je pomembnejša od mene," je dejal ob odstopu s položaja in dodal, da se mora zaradi tega umakniti. 

Tudi po odstopu s kanclerskega položaja je ostal aktiven v politiki

Njegova politična kariera se je pred tem strmo vzpenjala. Pri 27 letih je postal avstrijski zunanji minister, ko je bil star 31 let, pa je postal avstrijski kancler. Po njegovem odstopu s tega mesta je avstrijski predsednik Van der Bellen na ta položaj zaprisegel takratnega zunanjega ministra Alexandra Schallenberga. V opozicijskih vrstah pa so očitali, da so spremembe v avstrijski vladi zgolj farsa, češ da niti še naprej vleče Kurz.

Ta se je po odstopu s kanclerskega položaja kot poslanec vrnil v avstrijski parlament, kjer je bil vodja poslanske skupine Avstrijske ljudske stranke (ÖVP), ostal je tudi na mestu predsednika omenjene stranke. V tej vlogi naj bi ga po poročanju domačih medijev nasledil zdajšnji notranji minister Karl Nehammer.

Kurz se je kot kancler septembra lani mudil tudi na delovnem obisku v Sloveniji. S slovenskim premierjem Janezom Janšo sta se zavzela za skupen boj proti novemu koronavirusu in nezakonitim migracijam. Ob koncu srečanja pa sta se podala na skupno plezanje v severno steno Triglava, kar je pritegnilo precej pozornosti. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (183)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

EnKandidatDosmrtniMandat
03. 12. 2021 13.08
+1
"Sprejel sem napačne odločitve." Si zamislite takšen stavek od starega komunista, tovariša Janshe? On reče samo "Sprejeli so napačne odločitve." #BrezNapak
sinhron
03. 12. 2021 10.53
+1
Ja v našem parlamentu in sploh na političnem parketu se kaj takega sploh ne more zgoditi , ker imamo v parlamentu preveč poslancev , ki skrbijo samo zase , za svoj blagor in podpirajo vse lopovščine politikov in raje zatajijo lastno volilno bazo !
borec91
03. 12. 2021 10.29
kot kaze si je nabkradel dovol kesa ,da bo sedaj lahko uzival druzinsko zivljenje za razliko od nasega psihopata tvita ki mu ni in ni dovol
ArkaMast
03. 12. 2021 10.04
+2
Na Balkanu pa se pošlje vodni top nad narod, in to ga pošlje ODSTOPLJENI.
dante
03. 12. 2021 09.23
+1
Zaradi uspešne politike ubogljivosti v korona krizi si je nabral dovolj denarja za pet rodov, več ne potrebuje. Naš jj, si tudi želi da ga odstavijo, vendar nima zamenjave, zato še bo malo ostal
Nimasmisla
03. 12. 2021 08.43
na koncu je pa bolj tiho rekel kot terminator vrnil se bom
nikhrast
02. 12. 2021 20.47
-2
Prepoznavnost si je pridobil ko je bil kancler, zdaj bo pa lahko v privatnem življenju še več zaslužil, stara zgodba.
športnik66
02. 12. 2021 20.25
+2
Glede na izobrazbo, izkušnje, nastop, razgledanost,...ima g. Kurz pred sabo zagotovo odlično poslovno kariero. Veliki koncerni ga bodo bogato plačali za njegovo delo. Kapo dol, da bo nekaj časa raje družini posvetil. Tako odločitev lahko sprejmejo res veliki ljudje.
Dildoslav
02. 12. 2021 20.18
+3
Avstrijski parlament mu je sredi novembra s soglasno odločitvijo odvzel poslansko imuniteto in s tem odprl pot za nadaljevanje kazenskega pregona tožilstva za gospodarski kriminal in boj proti korupciji (WKStA). V sloveniji pa niti do interpelacije velikokrat ne pride, ker ni dovolj glasov. Kaksni smo. Pa nas je za en dunaj.
Ho Chi Joža
02. 12. 2021 20.16
-3
Takrat ,ko bo naš LUKEC klukec dobill sina se bo tudi odmaknil iz politike g .Kordeš pa tak nima prašnikov za kaj takega
SlobodaNE
02. 12. 2021 19.39
+1
Kanzler ki se druži s svečkotom hm..
MucaNeGrize
02. 12. 2021 18.35
+4
kurz je tako pomahal v slovo...da se vidi , da ima jajca...njegov soplezalec pa brez jajc in še kurza...
User416781
02. 12. 2021 18.17
-1
Edino pametno. Sedaj ima družino in nima več časa, niti volje za politiko.
MucaNeGrize
02. 12. 2021 18.01
+6
vse v zelo zelo kratkem času vzame vrag...česar se samo dotakne lažnivi helikopterski alpinist jajša
VirusX
02. 12. 2021 17.57
+3
Jajo je neizčrpen same korupcije in laži, pa se ne da.
bugykite
02. 12. 2021 17.53
-1
Kurz je lopov in izkoriščevalec ljudi. Vi pa mu delate reklamo. Nagnusen človek.
SlobodaNE
02. 12. 2021 19.09
Kristjan Rebec
02. 12. 2021 17.45
+2
Kurz pa taka politika ki ne pusti dabi kaj zaslužil naj bi se priseliv v Slovenijo pri nas je bolša možnost pri nans so vsi Pošteni že sedemdeset let še dobro nam gre.
Zora Kovač
02. 12. 2021 17.52
ivan z Doba
02. 12. 2021 17.41
+2
Elegantno. Čez leto ali dve, ko bo preiskava o korupciji končana, bo to drugorazredna novica.
Petur
02. 12. 2021 17.57
obravnava bo opuscena,potem se bo pa vrnil!
začetek konca
02. 12. 2021 17.29
+0
Houdor
02. 12. 2021 17.17
+2