Tujina

'Hirošima in Bahmut sta enaka, nič živega ni ostalo'

Dnipropetrovsk, 22. 05. 2023 09.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
A.K., STA, N.V.
Komentarji
0

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na srečanju G7 na Japonskem primerjal uničenje Bahmuta z uničenjem, ki ga je atomska bomba povzročila v Hirošimi. Hkrati pa zatrdil, da kljub ruskim trditvam, da so Bahmut zavzeli, boja še ni konec. Medtem pa je ukrajinska jedrska elektrarna Zaporožje na jugu države, ki je bila danes začasno izključena iz ukrajinskega električnega omrežja, nanj ponovno priklopljena, je sporočil ukrajinski upravljavec energetskih objektov Ukrenergo.

Zelenski, ki se trenutno nahaja na Japonskem na srečanju skupine G7, je uničenje Hirošime po tem, ko jo je zadela atomska bomba, primerjal s škodo v Bahmutu in dejal, da ga slike Hirošime resnično spominjajo na Bahmut in druga ukrajinska mesta.

"Enako, nič živega ni ostalo, vse stavbe so uničene," je Zelenski povedal na novinarski konferenci. Izkoristil je konferenco še za ponovno zanikanje dejstva, da je Bahmut od nedelje ruski. "Nadaljujemo, bojujemo se," je zatrdil. 

"Razumem, kaj se dogaja v Bahmutu, vendar ne morem deliti taktike vojske. Tudi država, ki je večja od naše, nas ne more premagati. Minilo bo še nekaj časa in zmagali bomo. Danes so naši vojaki v Bahmutu," je povedal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Obstajajo namreč nasprotujoče si trditve o tem, kdo nadzoruje Bahmut. V soboto je vodja ruske zasebne vojaške skupine Wagner Jevgenij Prigožin trdil, da je Bahmut po večmesečnih brutalnih bojih zavzel, in dejal, da ga bo Rusiji predal najkasneje do 1. junija, ukrajinske oblasti pa so danes sporočile, da še vedno nadzirajo enega od predelov v mestu Bahmut.

"Spopadi za mesto Bahmut se nadaljujejo," je danes zatrdila namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar in pojasnila, da so njihove enote ohranile nadzor nad enim od delov mesta. V nedeljo je tudi dejala, da so ukrajinske sile mesto delno obkolile, kar naj bi oteževalo sovražnikovo navzočnost v Bahmutu.

Po ruskih napadih je jedrska elektrarna Zaporožje ostala odrezana od omrežja

Rusija je ponoči z brezpilotnimi letali in manevrirnimi raketami napadla regijo Dnipropetrovsk na vzhodu Ukrajine. Ranjenih je bilo najmanj osem ljudi, od katerih so morali tri odpeljati v bolnišnico, je sporočil guverner regije Sergij Lisak in dodal, da je ukrajinska zračna obramba sestrelila 20 brezpilotnih letal in štiri rakete.

Lisak je na Telegramu objavil tudi fotografije hudo poškodovanih stavb, vključno z zasebnimi hišami in stanovanjskimi bloki, ter avtomobilov.

Vojna v Ukrajini
Vojna v Ukrajini FOTO: AP

Sestreljena brezpilotna letala so bila po navedbah ukrajinskih letalskih sil iranskega tipa Šahed-136/131. Poleg tega so letalske sile Kijeva sporočile, da so sestrelile rusko bojno letalo Suhoj Su-35. Nad regijo Dnipropetrovsk so sicer ruske sile v nočnem napadu skupno izstrelile 16 raket različnega tipa, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Rusija je ta mesec po skoraj dvomesečnem zatišju in v luči prihajajoče ukrajinske protiofenzive okrepila raketne napade in napade z brezpilotnimi letali.

Jedrska elektrarna Zaporožje je bila ponovno odrezana od električnega omrežja

"Elektrarna prehaja na napajanje iz ukrajinskega energetskega sistema," je sporočil državni operater Ukrenergo. Pojasnil je, da "kljub jutranjemu napadu sovražnika ukrajinski energetski sistem deluje stabilno", in zagotovil, da je elektrike dovolj za pokritje potreb potrošnikov.

Ruska uprava nuklearke Zaporožje je pred tem danes sporočila, da je elektrarna ponovno odrezana od električnega omrežja zaradi prekinitve visokonapetostnega voda in da njeno delovanje zagotavljajo rezervni dizelski generatorji. Po navedbah ukrajinskega jedrskega operaterja Energoatoma je bil izpad posledica ruskih nočnih zračnih napadov na sosednjo regijo Dnipropetrovsk, v katerih je bilo ranjenih najmanj osem ljudi.

Jedrska elektrarna Zaporožje je pod nadzorom ruskih sil od lanskega marca, v tem času pa je bila večkrat odrezana od ukrajinskega električnega omrežja. Elektrika je sicer nujna za delovanje črpalk za kroženje vode za hlajenje reaktorjev in bazenov z jedrskim gorivom.

Rezervni dizelski generatorji lahko potrebam elektrarne po navedbah Energoatoma zadostujejo približno deset dni, kasneje pa lahko pride do nesreče z radioaktivnimi posledicami, če njeno zunanje napajanje ni obnovljeno. To je bil sicer že sedmi primer izpada elektrike v nuklearki, odkar so nadzor nad njo prevzeli Rusi.

Poleg izpadov elektrike strah pred jedrsko nesrečo vzbuja tudi občasno obstreljevanje v okolici objekta. V luči tega si Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) že dlje časa prizadeva, da bi na območju elektrarne vzpostavili varno cono in s tem zmanjšali tveganje za nesrečo.

Vodja IAEA Rafael Grossi je danes po izpadu elektrike v elektrarni na Twitterju zapisal, da so razmere na področju jedrske varnosti v objektu "izjemno ranljive" in vnovič pozval k dogovoru glede zaščite nuklearke, sicer največje v Evropi.

Jedrska elektrarna Zaporožje na jugu Ukrajine je pod nadzorom ruskih sil od lanskega marca, v tem času pa je bila večkrat odrezana od ukrajinskega električnega omrežja. Elektrika je sicer nujna za delovanje črpalk za kroženje vode za hlajenje reaktorjev in bazenov z jedrskim gorivom.

Rezervni dizelski generatorji lahko potrebe elektrarne po navedbah Energoatoma zagotavljajo približno deset dni. "Če v tem obdobju ne bo mogoče obnoviti zunanjega napajanja, bi lahko prišlo do nesreče z radioaktivnimi posledicami za ves planet," je še opozoril ukrajinski jedrski operater in dodal, da je to že sedmi primer izpada elektrike v nuklearki, odkar so nadzor nad njo prevzeli Rusi.

Poleg tega občasno obstreljevanje v okolici objekta vzbuja strah pred jedrsko nesrečo, zato si Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) že dlje časa prizadeva, da bi na območju elektrarne, sicer največje v Evropi, vzpostavili varno cono in s tem zmanjšali tveganje za nesrečo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou