Tujina

Po ruskih radijskih postajah se je predvajalo opozorilo o zračnem napadu

Moskva, 22. 02. 2023 17.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po ruskih radijskih postajah se je predvajalo opozorilo o zračnem napadu. "Razglašen je zračni alarm. Pozor! Pozor! Vsi takoj v zaklonišča," se je predvajalo po komercialnih radiih. Predstavniki Kremlja trdijo, da je šlo za kibernetski napad.

Ruske državljane so v opozorilu, predvajanem po komercialnih radijskih postajah, opozorili na grožnjo raketnega napada in jim naročili, naj poiščejo zatočišče.  

Sporočilo, ki so ga menda predvajali v več mestih po vsej Rusiji, je zvenelo takole: "Razglašen je zračni alarm. Vsi takoj v zaklonišča. Pozor! Pozor! Grožnja raketnega udara."

Kibernetski napad
Kibernetski napad FOTO: Shutterstock

Vendar pa je Rusija pojasnila, da informacija ni resnična in da gre pravzaprav za posledico kibernetskega napada.  

"Kot posledica hekerskega napada na strežnike številnih komercialnih radijskih postaj v nekaterih regijah države je bilo v eter predvajano opozorilo o napadu in grožnji raketnega napada," je rusko ministrstvo za izredne razmere objavilo na Telegramu. "Ta informacija je lažna in ni resnična. Vljudno vas prosimo, da spremljate sporočila uradnih virov," so dodali.

Maja lani vdrli tudi v televizijske programe

A Rusija se s takšnim vdorom ni soočila prvič. Maja lani so ruske televizijske oddaje med prenosom proslave dneva zmage predvajale oddajo s protivojnimi slogani, ki so nasprotovali invaziji na Ukrajino.  

"Kri na tisoče Ukrajincev in na stotine umorjenih otrok je na vaših rokah," se je izpisalo na zaslonih. Drugi napis se je glasil: "Televizija in oblasti lažejo. Recite ne vojni."

Hekerskih napadov obtožena tudi Rusija

Je pa bila raznih hekerskih napadov v preteklosti obtožena tudi Rusija. Julija lani so bili kibernetski vohuni, osumljeni dela za rusko zunanjo obveščevalno službo (SVR), obtoženi, da so v okviru hekerske kampanje ciljali na države Nata.

Ukrajina je tudi obtožila Rusijo, da stoji za obsežnim kibernetskim napadom na spletne strani ukrajinske vlade januarja, le nekaj tednov, preden je Vladimir Putin ukazal svojim enotam, naj gredo čez mejo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou