6°C

V ZDA po 70 letih zvezna usmrtitev: zadavila nosečnico in ugrabila otroka

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
Kaya Kamenarič /
KOMENTARJI
83
V ZDA bodo prvič po skoraj 70 letih izvedli zvezno usmrtitev ženske. Usmrtili bodo Liso Montgomery, ki je leta 2004 zadavila nosečnico v Misuriju, nato pa ji iz trebuha izrezala otroka in ga ugrabila. V prepričanju, da želi od nje kupiti psička, jo je 23-letna nosečnica sama spustila v stanovanje. Smrtno injekcijo naj bi ji v Indiani vbrizgali 8. decembra.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Zadnja ženska, ki jo je usmrtila ameriška vlada, je bila Bonnie Heady, ki je leta 1953 umrla v plinski komori v Misuriju. Decembra bodo sicer usmrtili tudi Brandona Bernarda, ki je s sostorilci leta 1999 umoril dva ministranta. Kot pravi ameriški državni tožilec William Barr, gre za posebej huda in gnusna kazniva dejanja.

Da bodo nadaljevali zvezne usmrtitve, je lani dejala Trumpova vlada.

Žrtev zadavila, ji iz trebuha izrezala otroka in ga ugrabila

Decembra 2004 se je Lisa Montgomery iz Kansasa odpeljala k 23-letni nosečnici Bobbie Jo Stinnett, saj naj bi od nje kupila mladička psa. Ko je vstopila v njeno stanovanje, jo je napadla in začela daviti, vse dokler ni žrtev, ki je bila v osmem mesecu nosečnosti, izgubila zavesti, je zapisano v poročilu za javnost ministrstva za pravosodje.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

S kuhinjskim nožem je nato zarezala v njen trebuh, zaradi česar je Stinnettijeva prišla k zavesti. Ženski sta se prerivali, dokler ni Montgomeryjeva svoje žrtve zadavila. Dojenčka je izrezala iz trebuha nosečnice in pobegnila. Pretvarjala se je, da je dojenček njen in ga celo kazala naokoli. Naslednji dan so jo izsledili in aretirali, novorojenčka pa so v skrbništvo predali očetu. 

Leta 2007 je porota Montgomeryjevo spoznala za krivo ugrabitve s smrtnim izidom in soglasno priporočila smrtno obsodbo. Montgomeryjevi odvetniki so sicer trdili, da je v otroštvu, ker so jo pretepali, utrpela možganske poškodbe, da je duševno bolna in da je ne bi smeli obtožiti na smrtno kazen.

Kaj je razlika med zvezno in državno usmrtitvijo?

V skladu z ameriškim pravosodnim sistemom je mogoče zločinom soditi na zveznih sodiščih, torej na nacionalni ravni, ali pa na sodiščih posamezne zvezne države, torej na regionalni ravni.

Zvezni zapor, kjer izvajajo usmrtitve.
Zvezni zapor, kjer izvajajo usmrtitve.FOTO: AP

Nekatera kazniva dejanja, kot sta ponarejanje denarja ali kraja pošte, se samodejno obravnava na zvezni ravni. Prav tako se na zveznih sodiščih odloča o primerih, v katere so vključene Združene države Amerike, in primerih, ki vključujejo kršitve ustave. Ostale primere na zveznih sodiščih obravnavajo glede na resnost kaznivih dejanj. 

Leta 1972 je vrhovno sodišče prepovedalo vse usmrtitve tako na državni kot tudi zvezni ravni. V letu 1976 so smrtno kazen ponovno omogočili na državni ravni, leta 1988 pa je vlada sprejela zakonodajo, na podlagi katere je bila smrtna kazen ponovno dovoljena tudi na zvezni ravni. 

Po podatkih Informacijskega centra za smrtne kazni je bilo na zvezni ravni med letoma 1988 in 2018 na smrt obsojenih 78 ljudi, dejansko usmrtili pa so le tri. Medtem so samo letos usmrtili že sedem ljudi, Montgomeryjeva in Bernard bosta tako osma in deveti. Na državni ravni je usmrtitev zapornikov več, skupaj so od 1984 usmrtili 16 žensk, nazadnje leta 2015.

Trumpova vlada je lansko leto sporočila, da bodo po krajši prekinitvi nadaljevali izvrševanje zveznih usmrtitev. "Ministrstvo za pravosodje podpira pravno državo. Zaradi žrtev in njihovih družin smo dolžni izvršiti kazen, ki jo je izrekel naš pravosodni sistem," je takrat dejal državni tožilec. 

Pasica koronavirus oktober