Tujina

Po strmoglavljenju ruskega letala v mrtvašnico pripeljali le pet trupel?

Kijev, 26. 01. 2024 08.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Podatki ukrajinske obveščevalne službe kažejo, da je bilo s kraja strmoglavljenja ruskega vojaškega transportnega letala Iljušin-76 v bližnjo mrtvašnico prepeljanih le pet trupel, kar ustreza številu posadke na krovu. Dvomi o trditvah Moskve, da je bilo v eksploziji ubitih na desetine ukrajinskih vojnih ujetnikov, so zato vse večji. Obe državi sta sprožili preiskavo.

Iz Moskve in Kijeva že nekaj dni prihajajo nasprotujoče si trditve o tem, kaj je bilo na krovu letala Iljušin Il-76, ki je bilo v sredo sestreljeno v ruski regiji Belgorod. Moskva trdi, da je letalo prevažalo ukrajinske vojne ujetnike in da je umrlo vseh 74 ljudi na krovu (šest članov posadke, trije vojaški spremljevalci in 65 ukrajinskih vojakov), medtem ko Kijev trdi, da so bile na letalu ruske rakete za sistem zračne obrambe.

Andrij Jusov, tiskovni predstavnik ukrajinske vojaške obveščevalne službe, je za CNN povedal, da se število trupel, ki so jih pripeljali v bližnjo mrtvašnico, ujema s številom članov posadke na letalu. "Drugih trupel niso odkrili," je dejal. 

Kot je povedal za BBC, ne izključujejo možnosti, da so bili na krovu letala res ukrajinski ujetniki, saj sta tako Kijev kot Moskva potrdila, da bi do izmenjave ujetnikov moralo priti tistega dne. Vendar je poudaril, da Rusija ni predložila nobenega dokaza za to. "Ni jasnih informacij o vojnih ujetnikih. Obstajajo samo izjave Rusije, ki so politične in propagandne narave. Treba je razjasniti, kdo oziroma kaj je bilo na krovu." Moskvo je obtožil, da skriva informacije in fotografije s kraja strmoglavljenja. 

Ruski preiskovalni komite je sicer objavil kratek videoposnetek s kraja nesreče, ki prikazuje kri na snegu, razbitine letala in veliko počrnelo površino. Obstaja tudi nekaj posnetkov, na katerih so deli človeških teles, vendar so ti posnetki zelo omejeni. 

Jusov je povedal še, da je Ukrajina v zvezi z incidentom sprožila preiskavo, v sklopu katere bodo preučili vse možnosti. Poudaril je tudi potrebo po mednarodni preiskavi s popolnim dostopom do kraja strmoglavljenja in morebitnih delcev letala in izstrelkov. 

Potrdil je tudi, da je bilo strmoglavljeno letalo Il-76 predhodno že uporabljeno za dostavo streliva in "projektilov za sisteme S-300 in S-400" v regijo Belgorod. BBC teh informacij ni mogel neodvisno preveriti. Rakete, s katerimi je bilo letalo razstreljeno, se sicer uporabljajo v rednih smrtonosnih napadih na Ukrajino, zlasti na regijo Harkov blizu ruske meje.

Glede izmenjave zapornikov je Jusov potrdil, da je bila ta načrtovana za sredo "okrog kosila", vendar je bilo mišljeno, da se zgodi v regiji Sumi, zahodno od Belgoroda. Prav tako Ukrajina po njegovih besedah ni prejela obvestila Rusije, da bodo ujetnike v regijo prepeljali z letalom, namesto po cesti ali železnici. Pojasnil je, da državi sicer vedno komunicirata o poteh, ki jih bosta uporabili za izmenjavo ujetnikov, s čimer ena drugi zagotavljata varnost.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je medtem sestrelitev IL-76 označil za "pošastno dejanje", saj naj bi bili na letalu ukrajinski vojaki, ki bi morali biti "dobesedno čez en dan že doma." Po njegovih besedah preiskava še poteka.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3