Tujina

Po streljanju v Teksasu: 'Utrujen sem od izrekanja sožalj, tako sem utrujen'

Dallas, Washington, 25. 05. 2022 07.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Račič, STA, N.Š.
Komentarji
218

Po tragediji na šoli v teksaškem Uvaldeju se vrstijo jezni odzivi in vnovični pozivi, naj ZDA vendarle kaj ukrenejo glede dostopnosti orožja prebivalcem. Pred tekmo v Dallasu, na kateri je blestel Dončić, je zbrane nagovoril trener Warriorsov Steve Kerr. "Nocoj bomo igrali to tekmo. Želim pa, da vsak človek tukaj, vsak, ki to posluša, pomisli na svojega otroka ali vnuka, mamo ali očeta, sestro, brata. Kako bi se počutili, če bi se to zgodilo vam?" je s tresočim se glasom in na robu solz dejal Kerr. Oglasil se je tudi ameriški predsednik Joe Biden, ki se je ob dogodku spomnil na svojo osebno tragedijo: "Izgubiti otroka je tako, kot bi ti odtrgali košček duše."

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Biden poziva k spremembi zakonodaje
    02:36
    Iz 24UR: Biden poziva k spremembi zakonodaje
  • Biden po streljanju v Teksasu
    01:45
    Biden po streljanju v Teksasu

 

Polna dvorana športnih navdušencev v Dallasu v Teksasu je nestrpno čakala na začetek razburljive tekme v ligi NBA, na kateri je blestel tudi slovenski športni as Luka Dončić. Vse je bilo pripravljeno za spektakel, ko je občinstvo nagovoril trener Warriorsov Steve Kerr. "Danes ne bom govoril o košarki," je uvodoma dejal. Njegov tresoči se glas in solzne oči so pretresle prisotne. Kerrov triminutni monolog ni nikogar pustil ravnodušnega. 

"Danes ne bom govoril o košarki." Tako je svoj čustveni nagovor pred izjemno pomembno tekmo v ligi NBA začel trener Warriorsov Steve Kerr.
"Danes ne bom govoril o košarki." Tako je svoj čustveni nagovor pred izjemno pomembno tekmo v ligi NBA začel trener Warriorsov Steve Kerr. FOTO: AP

Kerr je že pred dogodkom v Uvaldeju – to mesto je od Dallasa, kjer je potekala tekma, oddaljeno kakšnih 500 kilometrov – dosledno opozarjal na nasilje z orožjem v Ameriki. "Najprej so v supermarketu v Buffalu ubili starejše temnopolte ljudi, v južni Kaliforniji smo imeli pokol v azijski cerkvi. Zdaj imamo otroke, umorjene v šoli. Ali bomo končno kaj naredili? Utrujen sem. Tako sem utrujen od izrekanja sožalja uničenim družinam, ki so tam zunaj. Tako sem utrujen. Oprostite. Žal mi je. Utrujen sem od trenutkov tišine. Dovolj je!" 

Kot je nadalje izpostavil, v ameriškem parlamentu trenutno sedi 50 senatorjev, ki nočejo glasovati o zakonu, s katerim bi v ZDA korenito spremenili dostopnost orožja. "Ta zakon tam stoji že dve leti. In seveda obstaja razlog, zakaj o njem ne bodo glasovali: ker želijo obdržati oblast. Obračam se na vas, Mitch McConnell (vodja senatske večine, op. a), obračam se na vse vas, senatorje, ki nočete storiti ničesar glede streljanja v šolah, supermarketih in cerkvah. Sprašujem vas: Ali boste življenja naših otrok, starejših in vernikov vendarle postavili pred svojo željo po moči? Trenutno je namreč videti točno tako da vam je ta želja pomembnejša."

Svoj čustveni govor je zaključil takole: "Nocoj bomo igrali to tekmo. Želim pa, da vsak človek tukaj, vsak, ki to posluša, pomisli na svojega otroka ali vnuka, mamo ali očeta, sestro, brata. Kako bi se počutili, če bi se to zgodilo vam?"

Biden: Čas je, da se v ZDA zoperstavimo orožarskemu lobiju

Po grozljivi tragediji se je oglasil tudi ameriški predsednik Joe Biden in ostro obsodil napad ter poudaril, da je čas, da se v ZDA zoperstavijo orožarskemu lobiju. Tudi on je v Beli hiši komaj zadrževal solze, ko je govoril o teksaškem pokolu. Kot je dejal, je pred prevzemom mesta predsednika države upal, da mu takšnih sožalj ne bo treba nikoli izrekati. "Sit sem tega, moramo ukrepati. Starši ne bodo nikoli več videli svojih otrok, to jih bo zaznamovalo za vselej. Izgubiti otroka je tako, kot da bi ti odtrgali košček duše," je dejal Biden.  

Tudi Joe Biden je v nagovoru, ki ga je imel v Beli hiši, s težavo zadrževal solze.
Tudi Joe Biden je v nagovoru, ki ga je imel v Beli hiši, s težavo zadrževal solze. FOTO: AP
Zaradi poškodb, povezanih s strelnim orožjem, je umrlo več kot 4300 mladih Američanov. V tej številki so sicer zajeti tudi samomori, a večinski del predstavljajo umori. Grozljivo statistiko podkrepi še podatek, da imajo ameriški civilisti v lasti več kot 390 milijonov pištol in pušk.

Biden je takoj po tragediji ukazal spustiti ameriške zastave na pol droga. Z napadom so ga seznanili med poletom iz Japonske, ko je nemudoma poklical teksaškega guvernerja Grega Abbotta in mu ponudil pomoč. Abbott, ki je bil konec tedna v Houstonu v Teksasu med govorniki nacionalne konvencije najvplivnejšega orožarskega lobija v ZDA, je sicer napad označil za "grozljiv in nedoumljiv"

Odzval se je tudi nekdanji ameriški predsednik Barack Obama. "Naša država je paralizirana, in to ne zaradi strahu, ampak zaradi orožarskega lobija in politične stranke," je dejal.

Senator Chris Murphy: To se dogaja samo v tej državi, nikjer drugje

Senator Chris Murphy pa je ob tragediji v Teksasu spomnil na streljanje leta 2012, ko se je v osnovni šoli Sandy Hook v Connecticutu – to je tudi njegov rojstni kraj – zgodil najsmrtonosnejši strelski napad do zdaj. Dvajset od skupno 26 žrtev je bilo starih od pet do šest let. "To se dogaja samo v tej državi. Nikjer drugje. Nikjer drugje majhni otroci ne hodijo v šolo z mislijo, da bi jih tisti dan lahko ustrelili," je poudaril Murphy.

Prav tako je spomnil, da je republikanski senator iz Teksasa Ted Cruz po takratnem pokolu zavrnil pozive k nadzoru orožja. "Dejal je, da to ni učinkovito, da ne preprečuje kriminala," je dejal Murphy. 

Nedavna raziskava ameriškega Centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) je pokazala, da je orožje postalo najpogostejši vzrok smrti ameriških otrok in najstnikov v letu 2020, prehitelo je tudi prometne nesreče. 

Nov strelski pohod odmeva tudi po svetu

Pretresenost nad dogodkom je izrazil tudi papež Frančišek in poudaril, da bi bilo treba take tragedije preprečiti. "Moje srce je zlomljeno po pokolu v osnovni šoli v Teksasu," je dejal papež na splošni avdienci na Trgu svetega Petra v Vatikanu. Dodal je, da moli za žrtve in za njihove družine.

"Čas je, da naredimo konec nenadzorovani trgovini z orožjem. Preprečiti moramo, da se takšne tragedije še kdaj zgodijo," je papež še opozoril na široko dostopnost orožja v ZDA.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je na Twitterju zapisal, da z Američani deli pretresenost in bolečino ter tudi jezo s tistimi, ki si prizadevajo za to, da bi bilo nasilja konec.

Nemški kancler Olaf Scholz je dejal, da je težko najti besede za opis tako nepojmljivega pokola. Izrekel je sožalje ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu in "ameriškim prijateljem".

Španski premier Pedro Sanchez pa je tvitnil, da je treba v ZDA ustaviti "to vsakodnevno grozo".

Sožalje je Američanom izrekel tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Dejal je, da je strašno, da v času miru prihaja do žrtev streljanja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (218)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Misolovka
26. 05. 2022 09.38
+2
A dej no pedo*il bo pameten..
Berdem
26. 05. 2022 09.31
+2
Američani si lahko za osebno obrambo kupijo avtomatske in polavtomatske puške, kar je dokaj nelogično. Drugače si boš pa v Ameriki prej lahko kupil minometalec ali pa ročno bombo, kot pa da bodo ukinili orožje.
MUNGATUMBA
26. 05. 2022 10.14
-2
muci007
26. 05. 2022 08.12
-3
91 letni Soroš je povedal svoje v Davosu. A pokvarjenec ne upa priti na Madžarsko
MUNGATUMBA
26. 05. 2022 10.14
-2
DuhSaSjekirom
25. 05. 2022 20.15
+0
Precednik je v govoru dejal da je cas da se zoperstavijo orozarskemu lobiju. Ta izjava sama pove vec kot tisoc besed. Torej naj bi verjeli da obstaja nek bavbav nek lobi s katerim politika nima nobene povezave. Kajpada. Zivimo v hibridu filmov Idiocracy in Matrix.
2022
25. 05. 2022 19.35
-1
Trump je bil najboljši predsednik ni imel nič proti orožju....
2022
25. 05. 2022 19.42
+0
puspan
26. 05. 2022 09.33
-1
Trump naj dober predsednik ostane kar v svojem Trump Tover in tako bo tudi najmanj škode po svetu delal.
Zaskrbljeni
25. 05. 2022 18.23
+5
Zakon o kupovanju orožja naj mal spremenijo. De Bili ameriški.
2022
25. 05. 2022 19.38
+1
Ti si de bil hlapcovski ker ne razumeš da človek ubija...
92ddt 1
25. 05. 2022 20.35
+0
Ne samo dostopnost tudi omejevanje je ključ do uspeha.Povdarja se odgovorno upravljanje in lastninjenje oroža. Ko pa pogledaš čez mejo v mehiko 95% zaplenjenega orožja je prodano v Texasu.Kot razumem registracija kupljenega kosa orožja v Texasu še vedno ni potrebna. Enkrat ko imaš dovoljenje za orožje te nihče več ne vpraša koliko kosov orožja imaš doma in tudi nihče te ne preverja če ga imaš.Ob izgubi nekega kosa nisi za nič kaznovan ali omejen. Niti ti ni potrebno prijaviti ničesar. Tako pač je tam. Feral hog ( divja svinja) je z leti postala kar velik problem Texasa. Samo če smo realni in korektni je največja divja svinja v Texasu privatna lastnina. Od tukaj izhajajo vsi problemi.
Pacek22
25. 05. 2022 17.23
+3
Če se spomnimo leta 1999 High School Columbine,(mislim da prvi tak primer) ko je pretresel cel svet, nebi pomislil da bo ta dogodek razpršil podobnih dejanj po Ameriki, dokler dovolijo da orožje isto kupiš za lahkoto kot kilo kruha!
nikhrast
25. 05. 2022 15.51
+1
Biden vsaj izraža sožalje, ne tako kot Trump, ta pa še na konvencijo National Rifle Assosiation.
stojcevic
25. 05. 2022 17.53
+4
nikhrast
25. 05. 2022 18.44
-1
Trump pa ravno na konvencijo NRA, tam bo dobil še večjo podporo za nošenje orožja.
_Heisenberg_
25. 05. 2022 15.17
+6
Americani morajo najprej (in še s tem je dosti dela za kar nekaj casa) pomesti pred svojim pragom. Ker lahko recemo, da Amerika se zdavnaj ni najboljsa, ko se tako radi hvalijo.
JohannDoe
25. 05. 2022 14.56
+4
Sirija, Afganistan, Irak, Somalija, Libija, Ukrajina.... tole so pravi miljardni orožarski posli... tako republikanci, še zlasti pa demokrati so zvesti in dejavni biznismeni, ko gre za dejanske interese ameriških orožarskih in drugih lobijev. 2nd amendment je samo notranjepolitična igrica za rajo. Partizani in domobranci po Ameriško. In tudi končali jo bodo takrat kot mi, nikoli.
JohannDoe
25. 05. 2022 14.43
-3
Nepotrebna tragedija, ki si jo je težko prestavljat. Nedopustno. Biden je pa utrujen, tako utrujen... že od volitev in nastopa mandata. Namesto, da bi mu pustili uživat starost v miru v svoji bogataški vili, ga molzejo do kraja.
JohannDoe
25. 05. 2022 14.46
+0
Bržkone nas bo tako nagovarjal Janez Janša brezčasni predsednik čez 20 let, ko bo na istem.
anntiKomunajzer
25. 05. 2022 15.49
+2
če bi pogledal posnetek bi vedel kdo je govoril o "utrujenosti" !!
olidata
25. 05. 2022 14.17
+3
Manjka samo še: "V mislih smo s svojci žrtev". Kakšen blef so ti američani, po celem svetu sejejo smrt in se zaradi tega popolnoma nič ne skeirajo. Še posebno ne tisti v vrhu...
wizard007
25. 05. 2022 14.13
+9
Kako negativni komentarji glede g. Kerra. On se je že parkrat konkretno izpostavu, da se naj omeji orožje. Vrhunski igralec, vrhunski trener in čudovit človek. O Kerru pa res samo s presežki.
Nace Štremljasti
25. 05. 2022 14.11
+4
lepo se vam vrača od vietnama naprej pa koreja,afganistan,irak,libija povsod ste zbrisal pa taka vojska sramota
HumanNOTsheep
25. 05. 2022 14.11
+8
Tako sem utrujen ameriškega vmešavanja v tuje države .... tako sem utrujen od uničujoče politike.... tako sem utrujen od vas levih in desnih žepov kateri se delate da ste za narod okol volitev ... tako se utrujen 24 ur admina kateri briše komentarje .... tako se utrujen delitev men ljudmi.... tako se utrujen da je burek 2.6 eu
glavni Baja
25. 05. 2022 14.20
+0
Pacek22
25. 05. 2022 17.25
+2
olidata
25. 05. 2022 14.06
+4
Striček je za v dom.
Korintos11
25. 05. 2022 14.03
+5
Na milijone mater po svetu je jokalo ko so jim Ameri po svetu otroke pobili. Sožalje vsem, vendar enkrat se vse vrne.
glavni Baja
25. 05. 2022 14.15
+4
ko bo 🇺🇸 zravnana, se bo lahko reklo, da se jim je vrnilo 🥂
Misolovka
26. 05. 2022 09.51
+1
zelo star kavkaški ov?ar
25. 05. 2022 13.42
+4
Haha utrujen ja, izmozgan in dementen.
rdeča petokraka
25. 05. 2022 13.42
+8
Upokoji se! Tudi planet Zemlja je utrujen zaradi tebe!!!
bohinj je zakon
25. 05. 2022 13.40
-1
Bedni ukreni kaj ne samo. .