Gospodarstvo

Delničarji vložili tožbo zoper matično družbo in direktorja propadle banke

Washington, 13. 03. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA, U.B., K.K.
Komentarji
59

Delničarji so zaradi goljufije vložili tožbo zoper SVB Financial Group (SIVB.O) in dva najvišja direktorja banke. Obtožili so jih, da so prikrili, da bo njena enota Silicon Valley Bank zaradi naraščajočih obrestnih mer še posebej dovzetna za propad. Ameriška zvezna vlada se je sicer v nedeljo zvečer odločila, da bo pogasila požar, ki je nastal po propadu Silicon Valley Bank in potem še Signature Bank. Britanska vlada je kupila podružnico SVB na Otoku, za to pa odštela en funt (1,13 evra), nemška podružnica se je zaprla. Težavo je v ponedeljek naslovil ameriški predsednik Joe Biden in zagotovil, da je ameriški bančni sistem varen.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zlom ameriške banke
    03:18
    Iz 24UR: Zlom ameriške banke
  • Iz SVETA: Propad Banke SVB
    02:57
    Iz SVETA: Propad Banke SVB

Predlagana skupinska tožba proti Silicon Valley Bank (SVB), izvršnemu direktorju Gregu Beckerju in glavnemu finančnemu direktorju Danielu Becku je bila vložena na zveznem sodišču v San Joseju v Kaliforniji, poroča Reuters. To bi lahko bila le prva od mnogih tožb zaradi propada banke, ki so jo ameriški regulatorji zasegli 10. marca po velikem dvigu depozitov. 

Delničarji, ki jih vodi Chandra Vanipenta, so v tožbo zapisali, da banka SVB s sedežem v Santa Clari v Kaliforniji ni razkrila, kako bi naraščajoče obrestne mere lahko spodkopale njen poslovni model in jo spravile v slabši položaj kot banke z različnimi bazami strank. Tožba zahteva nedoločeno odškodnino za vse, ki so v SVB vlagali med 16. junijem 2021 in 10. marcem 2023.

Iz SVB so medtem sporočili, da bodo raziskali strateške alternative za reševanje tistega, kar je ostalo od podjetja, še poroča Reuters.

Banka Silicon Valley Bank
Banka Silicon Valley Bank FOTO: AP

Biden: Ameriški bančni sistem je varen

"Američani so lahko brez skrbi, da je bančni sistem varen," je po propadu bank dejal ameriški predsednik Joe Biden. "Vaši depoziti bodo, ko jih boste potrebovali, na voljo. Mala podjetja po vsej državi, ki imajo račune pri teh bankah, lahko zadihajo, saj vedo, da bodo lahko plačala svoje delavce in račune," je dejal.

V svojem govoru je izpostavil takojšnje ukrepe, ki jih je sprejela njegova vlada. Med drugim naj bi zaščitili depozite. "Od danes bodo imele stranke dostop do svojega denarja. To velja tudi za vsa mala podjetja po državi, ki morajo opraviti obračun plač, plačati svoje račune in ostati odprta za poslovanje," je dejal Biden in dodal, da davkoplačevalci ne bodo utrpeli nobene izgube.

Ob tem je zatrdil še, da ukrepanje ne bo bremenilo davkoplačevalcev oziroma da sredstev za poseg ne bodo črpali iz proračuna. "Denar bo prišel iz prispevkov, ki jih banke plačajo v sklad za zavarovanje denarnih vlog. Upravi obeh bank bosta odpuščeni. Če Zvezna korporacija za zavarovanje depozitov (FDIC) prevzame banko, takšno vodstvo v njej ne more ostati. Vlagatelji ne bodo zaščiteni. Zavestno so tvegali in se jim ni izšlo. Taka je narava kapitalizma," je dejal in dodal, da ni nihče nad zakonom, zato bodo izvedli preiskavo vzrokov propada.

Propadla SVB banka v ZDA
Propadla SVB banka v ZDA FOTO: AP

Ameriški predsednik je menil še, da bo treba zmanjšati nevarnost ponovitve tovrstnih dogodkov, pri čemer je spomnil, da se je v času predsednika Baracka Obame po veliki finančni krizi leta 2008 uvedlo nove regulacije bank, vključno z zakonom Dodd-Frank, ki je povečal zahteve glede kapitalskih rezerv bank.

"Na žalost je prejšnja administracija ukinila nekaj regulacij," je dejal Biden in se zavzel, da se jih s ciljem povrnitve zaupanja v sistem povrne. Na koncu je še opisal gospodarski napredek v zadnjih dveh letih in zagotovil, da ne bo dovolil njegovega uničenja.

Leta 2018 je republikanska večina v kongresu v sodelovanju z administracijo Donalda Trumpa sprejela zakonodajo, s katero je zrahljala pravila za banke z bilančno vsoto med 50 in 250 milijardami dolarjev, strokovnjaki pa so tedaj opozarjali, da bo to povečalo sistemska tveganja in možnost novih kriz. SVB, ki oskrbuje predvsem tehnološka podjetja v Silicijevi dolini, je imela 212 milijard dolarjev premoženja.

Demokratska senatorka Elizabeth Warren, ki je leta 2018 ostro nasprotovala spremembi zakonodaje, je v petek dejala, da so republikanci s predsednikom Trumpom zmanjšali nadzor nad bankami in kapitalske zahteve, s čimer so prispevali k aktualnemu dogajanju. Ni pa pojasnila, da so pri tem sodelovali tudi nekateri njeni demokratski kolegi v senatu.

Ministrstvo za finance, centralna banka Federal Reserve (Fed) in Zvezna korporacija za zavarovanje depozitov (FDIC) so sicer v skupni izjavi že v nedeljo zvečer naznanili, da bodo imeli vlagatelji v omenjenih bankah že danes dostop do vseh svojih sredstev. Ob tem je Zvezna vlada dejala, da jamči za vse vloge v obeh bankah, tudi tiste nad 250.000 dolarjev. 

Obenem so zagotovili, da davkoplačevalci ne bodo trpeli izgube zaradi ukrepov. SVB, ki je oskrbovala predvsem tehnološka podjetja v Silicijevi dolini, je propadla pretekli teden, Signature Bank pa se je zaprla v nedeljo.

Fed je zagotovil, da bodo imele tudi vse druge banke dostop do zadostnih finančnih sredstev za pokritje potreb vlagateljev oz. depozitarjev. To v teoriji pomeni, da ne bo problema, če bodo vsi naenkrat leteli po svoj denar v svojo banko.

Denar so imela na računih omenjenih bank tudi nekatera slovenska podjetja

Pri banki SVB je imelo račun in denar tudi trboveljsko podjetje Chipolo. "Ko smo v petek v medijih zasledili novico, smo šli takoj preveriti naš račun, do katerega pa nismo mogli več dostopati. Nam pa je to kasneje zvečer sicer uspelo in smo prenakazali denar na slovenski račun. Ker ni šlo za visoke zneske do 250.000 dolarjev je bila postavljena meja, do katere so vloge zavarovane in bodo tudi brez težav poplačane nas vse skupaj ne skrbi preveč, bo pa zagotovo delna omejenost do sredstev nekoliko kratkotrajno otežila poslovanje podjetja," so sporočili iz podjetja.

"Denar, ki smo ga v petek nakazali, pa do danes še ni prišel na račun, v normalnih pogojih bi že moral biti," so odgovorili za 24ur.com in dodali, da so v ponedeljek lahko dostopali do računa, a sredstev v Slovenijo niso mogli prenakazati. "Zadeva ni tako hitro rešljiva, govorimo, da sedaj več tisoč podjetij išče alternative in odpira nove račune pri drugih bankah. Tudi mi smo sedaj v iskanju druge ameriške banke, s katero bomo v prihodnje poslovali. Trenutno imamo vsa sredstva na slovenskem računu in je račun v Ameriki zamrznjen," pojasnjujejo.  

"Najbolj nas skrbi, ali bo propad drastično vplival na globalni odziv, nekatere delnice, tudi evropskih podjetij, so se že znižale, in ali lahko pride do še ene krize, ki bo povzročila propad še kakšne druge banke," so še dodali. 

Britanska HSBC bo odkupila britansko podružnico SVB

Britanska vlada je sporočila, da je bil med njihovo banko HSBC in ameriško SVB sklenjen sporazum o odkupu propadle podružnice. Stranke in podjetja, ki imajo svoja sredstva naložena na SVB VB, bodo lahko do svojih sredstev dostopala nemoteno, piše BBC.

Britansko ministrstvo za finance ob tem poudarja, da za nakup ni porabilo davkoplačevalskega denarja in da je naložba v podružnico SVB varna. Za nakup je ministrstvo odštelo en funt (1,13 evra). 

Banka HSBC
Banka HSBC FOTO: Reuters

"Ta (dogovor) zagotavlja, da so vloge strank zaščitene in da lahko banke poslujejo kot običajno, brez podpore davkoplačevalcev," je zagotovil finančni minister Jeremy Hunt.

SVB ima v VB posojila v višini približno 5,5 milijarde funtov (6,2 milijarde evrov) in depozite v višini približno 6,7 milijarde funtov (7,5 milijarde evrov).

"Ta prevzem je strateško zelo smiseln za naše poslovanje v Združenem kraljestvu," je v sporočilu za javnost poudaril izvršni direktor HSBC Noel Quinn. "Krepi našo franšizo komercialnega bančništva in povečuje našo sposobnost, da služimo inovativnim in hitro rastočim podjetjem v Združenem kraljestvu in na mednarodni ravni, vključno s tehnološkim sektorjem in sektorjem znanosti o življenju," je pojasnil.

Nemško podružnico regulatorji zaprli

Nemška državna agencija za finančni nadzor Bafin je nemško podružnico propadle ameriške banke SVB zaprla. V Bafinu sicer zagotavljajo, da propad banke ne predstavlja grožnje finančni stabilnosti Nemčije oziroma obstoječo nevarnost glede izpolnjevanja obveznosti do upnikov.

Ob tem so poudarili, da propad banke nima širšega učinka na nemški bančni sektor. "Stiska nemške podružnice Silicon Valley Bank ne ogroža finančne stabilnosti," so zagotovili in dodali, da je bila izdana prepoved prodaje in plačil banki.

Nemška podružnica SVB je začela delovati maja 2018 in je zagotavljala posojila podjetjem. Po navedbah Bafina banka ni zbirala vlog od strank v Nemčiji, zato moratorij nima posledic za zavarovanje vlog v Nemčiji. Skupna vrednost sredstev nemške podružnice SVB s sedežem v Frankfurtu je po podatkih agencije konec leta 2022 znašala nekaj manj kot 789,2 milijona evrov, navaja dpa.

Da stečaji ameriških bank SVB in Signature ne predstavljajo nevarnosti za francoske finančne institucije, je danes zatrdil tudi tamkajšnji minister za finance in gospodarstvo Bruno Le Maire. "Ne vidim nobenega tveganja okužbe, zato lokalnim posojilodajalcem ni treba izdati posebnega opozorila," je Le Maire povedal v pogovoru za televizijo Franceinfo.

Popoldne je vlagatelje na stari celini miril tudi evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni. Kot je dejal, propad SVB ne predstavlja resne grožnje za Evropo. "Možnost posrednega vpliva je nekaj, kar moramo spremljati, vendar trenutno ne vidimo bistvenega tveganja," je Gentiloni dejal novinarjem, potem ko so evropske delnice v popoldanskem trgovanju močno padle.

EU skupaj z Evropsko centralno banko sicer podrobno spremlja razmere, je dodal.

Dogajanje okoli SVB tudi danes odmeva na svetovnih finančnih trgih

Delnice druge največje švicarske banke Credit Suisse so danes strmoglavile, saj so finančni trgi zaskrbljeni glede evropskih bank. V dopoldanskem trgovanju na švicarski borzi je vrednost delnice padla za 14,3 odstotka na 2,139 franka, kar je novo zgodovinsko dno.

Delnice nemške Commerzbank so izgubile 12 odstotkov, španske Santander 7,4 odstotka, nizozemske ING pa 8,3 odstotka, navaja AFP.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vap0
14. 03. 2023 09.35
In tako se začenja...
dannyer
13. 03. 2023 21.57
+3
zaradi woke kulta so to naredili najeli te ne pa stroko. halo.
c00kies
13. 03. 2023 21.49
+6
Tole zna bit še zanimivo, če in ko udarni val doseže Evropo 😉 upam, da ostane ta iskrica na njihovi celini.
Andree
13. 03. 2023 21.53
+3
Težko bo v Nemčiji se ze trese nekaj bank
vax-o-mat
13. 03. 2023 21.48
+3
Je bila Goljufija storjena,še preden so banko odprli !!!
Andree
13. 03. 2023 21.44
+5
Tudi v Nemčiji je kar nekaj bank pred vrati stečaja med njimi stw najbolj poznani Fidorbin N26
Andree
13. 03. 2023 21.45
+3
SlovenŠtima
13. 03. 2023 21.33
+6
SVB ni edina, ki je šla rakom žvižgat, ampak ta novica se ni prišla do prevajalcev na tem portalu.
MTM AUDI
13. 03. 2023 21.22
+5
Sankcije so tukaj glavni razlog
Dimnikar84
13. 03. 2023 21.22
+7
SANKCIJE DELUJEJO
Delavec_Slo
13. 03. 2023 21.20
+6
Resnice pa ne povedo zakja je tako-ZATO, KER SO NA BORZI PREKOMERNO ŠORTALI DELNICE- SE PRAVI PRODAJALI 1000X KOPIRANO DELNICO-LAHKO BI JO PA SAMO 1X.!
CDROM
13. 03. 2023 21.20
+6
Že pred časom sem pisala glede tega, da bo domino efekt s tem k dvigujejo obresti, ker so se podjetja znašla v nezavidljivem položaju zaradi energetske krize in višjimi stroški kar je fiksnih stroškov v podjetju, dviga plač na račun inflacije in posledično še dvig obrestne mere za tista podjetja k so šla v kake velike investicije, huje jo bodo odnesli tisti, ki so vzeli premostitveni kredit in ravno tile ne bodo mogli vračat posojil, podjetja pač kar imsjo premoženja za stečajno maso, ki nekako nikdar ne poplačajo vsega in začaran krog, ko na podlagi tega še banka zaide v probleme. To se je zgodilo v USA in bo zanimivo opazovat ostali svet.
dobrabejba35
13. 03. 2023 21.19
+10
Te banke je treba pustiti da propadejo. Vse ostalo samo poglobi problem.
Delavec_Slo
13. 03. 2023 21.19
-4
In zopet jih bodo nateee... že videno, zato pa je najbolje, da imaš na vseh računih minus in se ne sekiraš!
srecnii
13. 03. 2023 21.13
+2
Kaj pa so pričakoval, še vsaka stvar gre lahko v 3pm, zato pa je treba prihranke razpršit na 5 koncev. In ko 1 zgubiš, moraš ostalih 4 ponovno razpršit na 5 virov
SAF1
13. 03. 2023 15.06
+4
Hah Biden in ameriški levaki uničujejo ameriko na polno, tisti woke levičarski mutavci pa še kar svoje sprane rinejo naprej.
Vap0
13. 03. 2023 14.03
+13
Reče se banki, ki sta propadli v dveh dneh. In nista edini. V tem tednu se bo zgodilo še marsikaj...
Ugovor vesti 133.člen
13. 03. 2023 13.03
+3
Jaz pa sem iz naslova pomislil, da je naše ministrstvo odkupilo podružnico banke!
mikpiki191
13. 03. 2023 12.08
+10
in recesija večja kot 2008 je tu
Vap0
13. 03. 2023 13.53
+3
Ni 2x za rečt. JE treba malo spucat bilance.
gr?arica
13. 03. 2023 11.43
+11
Vse kar ne sumi pod prsti ni vredno NIC. Ok razen tisto kar se zlato sveti pod prsti. Neki kvazi zetoncki in razni coini pa ni . Tako je vedno bilo in tudi bo. Za rimski zlatnik se vedno kaj dobis. Z danasnjo delnico ali pa Bitom pa v primeru svetovne krize ( vojne) pa NULA.
smajser1
13. 03. 2023 10.30
-14
Se nekaj let in kriptovalute bodo prevladale in vse ostalo kar spada zraven...
Andree
13. 03. 2023 21.47
+5
Izklopijo ti internet in elektriko pa je coin vreden manj od papirja.
Rezervni Kristus
13. 03. 2023 09.00
+8
Gre se zgolj za uvajanje digitalne valute. To pride tudi k nam. Vabili nas bodo z lepimi in vzvišenimi besedami o koristnosti, nato pa nas bodo zaprli v 15 minutna mesta, ter nas tako getoizirane in zbrane na kupu, zlorabili na polno, nam pobrali vse pravice, ter uničili. Pogoj za operiranje z digitalno valuto bo seveda digitalna identiteta, pogoj za pridobitev le te pa bo, poleg vseh ostalih neumnosti, tudi urejen zdravstveni karton(WHO diktatura), z vsemi obveznimi cepljenji, tudi pred zgolj domnevnimi epidemijami. Uvedlo se bo trajno izredno(vojno) stanje, ki bo botrovalo popolni eroziji pravic. Kdor bo sebe in svoje telo prepustil sistemu, da z njim upravlja, bo sicer opredeljen kot zgleden državljan, a bo, po načrtu, v doglednem času tako, ali drugače uničen, usmrčen, ali eliminiran...Vse skupaj ima eno skupno točko in to je depopulacija na zvit in mehak način, kar pa ostane, pa zasužnjit za elite...
Zelenadezela1
13. 03. 2023 10.20
+11
Tocno tako je... Sedaj bo vse ostalo problem in panika... Edina realnost je pa da se petrodolar razpada...izgubili so polovico drzav z katerimi so poslovali v dolarjih pa se bricks je v vzponu... Da ne govorimo o zadolzenosti sanjske amerike... Lahko je "graditi" drzavo z najvecjim kreditom pufom na svetu. Zeleli so se popraviti z unicenjem pipice za plin ki so jo unicili pa so videli da ni dovolj bo treba se bolj ukrepat... Tisti ki mislijo da se v ukrajini dogaja kaj drugega kot po ciscenje usa shiteka se moti in to krepko...