15°C

Po tednu dni tavanja po arktičnem ledu rešili belo kosmatinko Aiko

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Kaya Kamenarič /
KOMENTARJI
19
Po poročanju ruskih državnih medijev so mornarji rešili psičko, potem ko je več kot teden dni tavala po Arktiki. Posadka ruske ledolomne ladje je na psičko pasme samojed naletela daleč na ledenih poljih blizu vasi Mis Kameni na severu Rusije. Psičko so živo in zdravo vrnili lastnikom, ki še zdaj ne razumejo, kako se je znašla sredi ledene puščave.

Egor Agapov, kapitan ledolomilca Aleksandra Sannikova, je za rusko televizijo povedal, da se je psica boku plovila približala, medtem ko je tavala po osamljeni ledeniški pokrajini v smeri proti naftnemu terminalu v Obinskem zalivu.

Kot je razvidno na videoposnetkih, ki so hitro zaokrožili tudi po družbenih omrežjih, je bela kosmatinka močno mahala z repom in se previdno premikala po nazobčanem ledu, nato pa se po lestvi, ki jo je spustila posadka, povzpela na ladjo.  

"Spustili smo lestev, po kateri se je pes sam povzpel na krov. Kasneje smo s pomočjo mobilnega telefona vzpostavili stik z lokalnim prebivalstvom in našli njenega lastnika," je za prvi program ruske televizije dejal Evgenij Nagibin, pomočnik za navigacijo ladje. 

Psičko so nato odpeljali v bližnjo vas in našli lastnike, ki so povedali, da je Aika pobegnila med sprehodom po vasi in brez posredovanja posadke verjetno ne bi preživela. "Psica brez nas ni šla nikamor, nimamo pojma, kako se je znašla tam," je dejala lastnica Svetlana Čerešneva, prebivalka vasi Mis Kameni. 

Samojed, pastirski pes z gosto, puhasto belo dlako, je sicer značilna pasma za severno Rusijo in Sibirijo. Aika je na svojem podvigu pokazala izjemno vzdržljivost, a psi so tudi sicer znani po svoji sposobnosti preživetja v težkih razmerah.

Podoben incident se je zgodil leta 2019, ko so delavci na naftni ploščadi približno 135 kilometrov od obale Tajske našli psa. Istega leta je francoski buldog preživel šestnadstropni skok iz stavbe v New Yorku.

Koronavirus pasica nova