Tujina

Po treh dneh pogovorov BiH in Hrvaška ostali brez dogovora

Neum, 30. 01. 2022 16.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predstavniki hrvaških in bošnjaških strank v BiH so brez dogovora zaključili tridnevne pogovore o spremembah volilne zakonodaje. Pogajalci, med katerimi sta bila tudi predstavnika EU in ZDA, so sicer sporočili, da so strani zbližale stališča.

Palmer je po zadnjem krogu pogovorov poudaril, da je pomembno, da so se politični voditelji sestali in odkrito govorili o težkih vprašanjih, ki ne bodo kar tako izginila.
Palmer je po zadnjem krogu pogovorov poudaril, da je pomembno, da so se politični voditelji sestali in odkrito govorili o težkih vprašanjih, ki ne bodo kar tako izginila. FOTO: Dreamstime

Na pogovorih v Neumu, ki so se začeli v petek, so se sestali vodje stranke bosanskih Hrvatov HDZ BiH, bošnjaške Stranke demokratične akcije in več opozicijskih strank. Sodelovala sta tudi posebni ameriški veleposlanik za volilno reformo v BiH Matthew Palmer in diplomatka zunanje službe EU Angelina Eichhorst.

Govorili so o različnih modelih sprememb volilnega zakona, da bi bil v skladu z razsodbami Evropskega sodišča za človekove pravice in ustavnega sodišča BiH. Odpraviti je treba diskriminacijo državljanov na podlagi etnične pripadnosti ali kraja prebivališča ter zagotoviti legitimno zastopanje konstitutivnih narodov v organih oblasti.

Palmer je po zadnjem krogu pogovorov poudaril, da je pomembno, da so se politični voditelji sestali in odkrito govorili o težkih vprašanjih, ki ne bodo kar tako izginila. "Sprejetje ustreznega volilnega modela mora Hrvatom v BiH zagotoviti ustrezno zastopanost v vseh organih oblasti, institucije v Federaciji BiH pa morajo biti močne in funkcionalne," je poudaril.

Povedal je, da bosta EU in ZDA še naprej posredovali, vendar pa morajo rešitev najti domači politiki. Opozoril je, da gre za paket, v katerem ni nič dogovorjeno, dokler ni dogovorjeno vse.

Tudi diplomatka EU je povedala, da so bili pogovori, čeprav niso dosegli končnega dogovora, dobri. Dosežen je bil napredek in najpomembneje je, da se bodo pogovori nadaljevali.

Predsednik HDZ BiH Dragan Čović je prav tako ocenil, da je prišlo do določenega napredka in da je to dobra osnova. Po njegovih besedah bi lahko pogovore nadaljevali v prihodnjih sedmih do desetih dneh in bi lahko našli rešitev za način izbire članov predsedstva države in članov parlamenta entitete Federacija BiH.

Izrazil je nasprotovanje zmanjšanju pristojnosti parlamenta federacije, kot predlaga bošnjaška stran. So pa možne spremembe načina izbiranja predsednika entitete in njegovih namestnikov.

Predsednik SDA Bakir Izetbegović je dejal, da je vprašanje parlamenta praktično rešeno, dogovor glede izbire članov predsedstva države pa je zelo blizu.

V opozicijskih strankah so medtem enotni, da etnični element ne sme prevladati nad interesi BiH kot države.

Politične stranke iz entitete Republika Srbska na pogovorih ne sodelujejo, saj menijo, da je volilna reforma stvar dogovora med Hrvati in Bošnjaki. Nanaša se namreč predvsem na Federacijo BiH.

Splošne volitve v BiH so predvidene za november, pri čemer jih mora volilna komisija razpisati najkasneje do 5. maja. Če želijo, da bodo veljale rešitve, o katerih se bodo dogovorili, mora parlament BiH do takrat sprejeti spremembe volilnega zakona in tudi delno spremeniti ustavo.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Roxy79
31. 01. 2022 10.45
predstavnika Rusije ni bilo???? Tile predstavniki EU in USA, so pa vsepovsod...Irak, Arabija, Indija, Slonokoščena obala,Argentina,Tajvan,Ukrajina, Albanija...
manga
30. 01. 2022 21.11
+2
Pred kratkim gledam Svet,oddajo na Kanalu A o stanju v BiH.Novinarka,ki je najmanj kriva,trosi desetine laži o proslavi Dneva Republike Srbske in defileju policije in raznih društev iz Republike Srbske in niti z besedico ne omenja dogajanja v Bužimu in Sarajevu,ali pa ponovni javni nabor Zelenih beretk v Federaciji BiH.Edini klicatelji vojne v BiH so islamistični muslimani,navadni ljudje vseh treh narodov si vojne ne želi.
ni_mi_vse_eno
30. 01. 2022 20.47
+0
Tu bo še vojna, napovedujejo strokovnjaki.
Professor
30. 01. 2022 19.04
+8
Muslimani v Bosni so imeli krizo identitete ker niso nacija. Zaradi tega so leta 1991 izmislili novo ime nacije - "Bošnjaki". Takrat je bil problem jezik. Potem so Srbo-hrvaščino preimenovali v "Bosanski jezik". Mentorji in managerji so bili Američani s ciljem da se instalira sovraštvo med narodi na Balkanu kako bi lažje upravljali s situacijo.. Isti managerji trenutno urejajo Ukrajino in "pomagajo" pri integraciji "demokracije". Poslali so 80 ton streliva...Skratka muslimani v Bosni bi radi izločili Hrvate in prisvojili čim več zase..Zaradi tega Srbi želijo stran oz želijo odcepitev Republike Srpske iz federacije..
kiropraktik
30. 01. 2022 18.41
-1
Dogovor s Hrvati? NEMOGOČE!!!
ni_mi_vse_eno
30. 01. 2022 20.48
-2
tudi če do dogovora pride, se ga ne bodo držali. Oni bodo nadmodrivali.
ivan z Doba
30. 01. 2022 18.40
+2
Hdz je navadno sraje! Ena taka sekta.
TEHNOVED
30. 01. 2022 18.33
+6
sploh ne rabijo Dodika da nebi je-bal drug drugega!
Nimasmisla
30. 01. 2022 18.08
+7
Zakaj pa Hrvati dodika ne vprašajo za nasvet
sanyo
30. 01. 2022 18.05
+4
Srbom svoje Hrvatom svoje kaka bih….muslimani pa ne vem komu naj bi pripadali kot oni pravijo Turkom….
reaf
30. 01. 2022 17.38
-7
Hrvati spet zahtevajo nemogoče! Pa kak narod so to ...
SmiselZivljenja
30. 01. 2022 17.43
+10
sanyo
30. 01. 2022 18.06
+7