Tujina

Po Trumpovih izjavah članice Nata vedno bolj zaskrbljene

Washington, 12. 02. 2024 10.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nedavne izjave najverjetnejšega republikanskega kandidata Donalda Trumpa, da bi Rusijo spodbujal k napadu na članice zveze Nato, ki ne izpolnjujejo svojih finančnih obveznosti do zavezništva, so požele kup kritik. Kot eden prvih se je odzval generalni sekretar zveze Nato, Jens Stoltenberg, ki je opozoril, da vsako "namigovanje, da se zavezniki ne bodo branili med seboj, spodkopava varnost vseh nas". "Zveza Nato ne more biti zavezništvo a la carte," pa se je odzval visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Trumpa pa so okrcali tudi njegovi republikanci.

V govoru na zborovanju v Conwayju v Južni Karolini je Trump precej samozavestno opozoril zbrane in se spomnil, kako je še kot predsednik neki neimenovani članici Nata dejal, da bo "spodbujal Rusijo, naj v primerih, ko zaveznice Nata ne izpolnjujejo svojih obveznosti, ravna po svoji volji".

Trumpove pripombe so ravno med članicami vzbudile velike skrbi. Zelo zaskrbljeni so Poljaki, ki so bili v preteklih stoletjih pod ruskim nadzorom in kjer tudi zdaj vlada velik strah zaradi vojne, ki jo Rusija vodi tik ob poljski meji z Ukrajino. "Na naši meji imamo vojno," je dejal poljski premier Donald Tusk in izrazil zaskrbljenost, če bodo ZDA pokazale "popolno solidarnost z drugimi državami Nata v tem soočenju z Rusijo, ki bo kot kaže, trajalo še dolgo časa", piše AP.

Srečanje Trumpa in Stoltenberga
Srečanje Trumpa in Stoltenberga FOTO: AP

Tudi poljski predsednik Andrzej Duda, ki je sicer zaveznik desničarske opozicije in je veljal za podpornika Trumpa, je na X objavil, da mora biti poljsko-ameriško zavezništvo močno, "ne glede na to, kdo je trenutno na oblasti na Poljskem in v ZDA". "Žalitev polovice ameriške politične scene ne služi niti našim gospodarskim interesom niti varnosti Poljske."

Nemška vlada Trumpove izjave še ni komentirala, vendar je zunanje ministrstvo v objavi na družbenem omrežju X opozorilo na Natovo načelo solidarnosti. 

Je pa nemški dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung pozval evropske države, naj namenijo več sredstev za obrambo. "Če bo Trump znova zmagal, bodo izjave, kot je bila ta, povečale tveganje, da bo Putin razširil svojo vojno," so napisali v svoji nedeljski izdaji. "Evropejci lahko storijo le eno, da se temu zoperstavijo: končno vložijo v svojo vojaško varnost v skladu z resnostjo razmer."

Stoltenberg je bil bolj oster do Trumpovih izjav. "Vsako namigovanje, da se zavezniki ne bodo branili med seboj, spodkopava našo varnost, vključno z varnostjo ZDA, in izpostavlja ameriške in evropske vojake večjemu tveganju," je poudaril. Dodal je, da pričakuje, da bodo "ne glede na to, kdo bo zmagal na predsedniških volitvah, ZDA ostale močna in predana zaveznica Nata".

"Bodimo resni, Nato ne more biti zavezništvo a la carte. Ne more biti zavezništvo, ki je odvisno od razpoloženja ameriškega predsednika," je Borrell dejal glede izjav nekdanjega predsednika ZDA. Borrell je Trumpove izjave komentiral pred današnjim neformalnim zasedanjem ministrov EU, pristojnih za razvojno sodelovanje. V ospredju so humanitarne razmere v Gazi, kjer Izrael nadaljuje napade po oktobrskem napadu palestinskega islamističnega gibanja Hamas na izraelsko ozemlje.

Trumpovi komentarji so vzbudili precej zaskrbljenosti tudi med baltskimi državami, Litvo, Latvijo in Estonijo, ki so bile med hladno vojno pod nadzorom Moskve ali v celoti vključene v Sovjetsko zvezo. 

Kritični tudi njegovi republikanci

Tudi republikanci niso najbolj veseli zaradi Trumpovih izjav, piše Sky News. Visoki zahodni uradniki so Trumpa ostro kritizirali. "Že dolgo trdim, da je neprimeren za predsednika ZDA," je nekdanji republikanski predsedniški kandidat Chris Christie povedal za ameriško NBC.

Tudi eden izmed Trumpovih tesnih zaveznikov, Lindsey Graham, je dejal, da se ne strinja z njegovim načinom. "Rusija ni nikogar napadla, ko je bil predsednik, in če bo spet predsednik, tudi ne bo."

Da v Trumpovi izjavi ne gre ravno za šalo, potrjuje tudi dejstvo, da je njegov višji svetovalec Jason Miller poudaril, da bo Trump, v primerjavi s predsedniškim kolegom Joejem Bidnom, lahko učinkoviteje prisilil zaveznice, da povečajo izdatke za Nato. Dodal je še, da naj "članice ne bodo presenečene, ko bodo imele več vojn, ko ne bodo plačevale svojih obrambnih izdatkov".

Mandat Donalda Trumpa je deloma zaznamovalo tudi odkrito občudovanje ruskega predsednika Vladimirja Putina, piše AP, njegova morebitna zmaga na prihajajočih volitvah pa lahko pomeni eksistenčni izziv za Nato. Zaveznice so zaskrbljene, Stoltenberg pa kmalu ne bo več sedel na visokem stolčku, da bi še naprej uspešno žongliral med Natom in Trumpom. Natov generalni sekretar bo namreč kmalu odstopil, njegov naslednik pa bo najverjetneje objavljen na vrhu Nata ob 75. obletnici julija, poroča AP.

Že leta 2020 Trump ni okleval, temveč je predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen sporočil: Če bo Evropa napadena, vam nikoli ne bomo priskočili na pomoč in vas podprli. Dodal naj bi tudi, da bodo ZDA izstopile iz Nata.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (158)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marcus Aureliuss
12. 02. 2024 19.35
To je dejstvo, da se vsi zavezniki ne bodo med seboj branili .....
Grunf TNT
12. 02. 2024 18.56
-1
N-nacionalna A-ameriška T-terorističn. O-organizacija je največja terosristična organizacija na svetu, ki deluje izključno za profit ZDA oziroma njihovih lastnikov... Ja povečati proračun za oboroževanje, ampak Evropske države naj kupujejo svoje orožje in ne Ameriško, ali pa naj povečajo proizvidnjo lastnega orožja. Aja to ne gre, ker buđet je pod nadzirim NATO, oziroma Amerike in njihovih vladarjev, tako da je 95% orožja Ameriške proizvodnje... Evropa si pa lahko pod nosom obriše za vse večje dobave orožja NATO članic... Ustanoviti Evropsko vojsko z Evropskim orožjem, ne pa biti podložnik še naslednjih 100 let...
STRIKE-ONE 333 V.I.P
12. 02. 2024 18.38
Meni se zdi po pisanju enih da bo ogromno materijala za meme po tem ko Trump zmaga.
trgft
12. 02. 2024 18.33
+3
Tramp je že omenil, da Amerika izstopa iz NATA, če bo dobil volitve. Kaj se pol čudite, kot pura kruhu. NATO se razpada pred vašimi očmi.
Ki zombi
12. 02. 2024 17.41
-2
Trump ne razume kaj NATO je. Slon v trgovini s porcelanom, bogat , primitiven, neotesan , a na mestu predsednika ZDA nevaren zanje , za Evropo in svet.
LiAnnA
12. 02. 2024 17.24
+0
Zelo zaskrbljujoce, da se ta cepe c ponovno bori da prileze v Belo hiso. Americani niso pametni, okej, ampak spet...
LuxVeritas
12. 02. 2024 17.10
+4
ne samo da bi pisci novic rabili tecaj slovenscine, se tecaj anglescine bi potrebovali, kot je slisat je trumo yo ze izjavil, in se tudi pohvalil da je takrat zacel.spet pritekat denar v nato od drzav ki niso placevale.
Podlupo
12. 02. 2024 17.09
+1
No ja, to še nam fali
mackon08
12. 02. 2024 17.01
+3
Ja seveda Rusija bo napadla celo Evropo pa ja. To bi bilo lahko samk v primeru z jedrskim orožjem, kar bi pomenilo uničenje za vse z Rusijo vred. Pa kar se tiče jedrskega orožja niti Putin ne more kar tako, ker itak ni sam pri tem.
First Last
12. 02. 2024 16.20
-1
Brez da bi gledal vem da gre za nekaj vzeto iz konteksta in po novinarsko za priteg pozornosti.
STRIKE-ONE 333 V.I.P
12. 02. 2024 16.48
+7
To je pamet, brez da bi gledal ti veš, sej smo vajeni te pameti od zaupaj židom iz pfizerja da ti hočejo samo dobro z eksperimentom zoper vrsto gripe, ter potem Ukrajinskimi zastavami v vašem bio... to je ta pamet brez da gleda on ve!
Onxxx13
12. 02. 2024 16.16
+3
Potrebno bi bilo izstopiti iz nata, saj se amerikančki ko pride do problema ponavadi po ser jejo.
Broj1 TNT
12. 02. 2024 16.10
+5
raja ne ve da orožje ki ga kupimo za naš denar potem preide v lastništvo NATO, isto kot kupiš števec za elektriko pote je pa last elektrodistributerja !
STRIKE-ONE 333 V.I.P
12. 02. 2024 16.06
+6
Toliko o najboljšem zavezniku ki bi nas branil, če ni denarja ga ne zanimaš in ne samo to nimaš denarja potem bi še spodbujal druge da te napadejo da mu zrhitaš denar.
PostenoJa
12. 02. 2024 15.43
+7
Kjer ni nafte ni vojne
Broj1 TNT
12. 02. 2024 16.06
+2
hondica
12. 02. 2024 15.38
+11
V resnici Trump samo dobro hoče evropi. Če sami ne bomo plačevali za svojo obrambo, bomo ostali brez. Jaz se s tem povsem strinjam, zanašanje na druge je otročje naivno.
Yon Dan
12. 02. 2024 15.34
+6
To je privatna vojska globoke države, mi jo pa plačujemo.
Yon Dan
12. 02. 2024 15.33
+9
Seveda je vzeto iz konteksta. NATO je zločinska neonacistična organizacija, z geoingeniringom spreminja vreme ( Chemtrailsi, HAARP ), nas zastruplja, ogroža, uničuje.. In to z našim denarjem.
rCharles
12. 02. 2024 15.30
+7
borel naj bo tiho eu ni v natu vsaka drzava je suverena nato pa je zgolj mednarodna pogodba in nic vec
_Heisenberg_
12. 02. 2024 15.21
+0
Vzeto iz konteksta.Sploh ni to rekel.
medusa
12. 02. 2024 15.15
+2
Nas naj ne bo strah...Slovence mislim...On je przenen h nam in nas ima rad!