Tujina

Po umoru 29-letnika memphiška policija razpustila enoto Škorpijon

Memphis, 29. 01. 2023 07.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
48

Policija v Memphisu je razpustila tako imenovano specialno enoto Scorpion (Škorpijon), del katere so bili policisti, ki so obtoženi umora 29-letnega Tyreja Nicholsa. Enota je bila ustanovljena oktobra 2021 z namenom, da bi aktivneje preganjala večja kazniva dejanja, kot so kraje avtomobilov in kriminal, povezan s tolpami. Policisti, ki so brutalno pretepli Nicholsa, so se "odločili, da bodo zašli s smeri", je priznala direktorica policije. Ulice Memphisa ter drugih mest v ZDA pa so zavzeli mirni protestniki, ki zahtevajo pravico za Nicholsa in konec "policijskega terorja".

Scorpion je kratica za "Street Crimes Operation to Restore Peace in Our Neighborhoods" (Operacija proti uličnemu kriminalu za ponovno vzpostavitev miru v naših soseskah). Enota je bila sestavljena iz 50 policistov, katerih naloga je bila zmanjševanje ravni kriminala na določenih območjih. 

A potem ko je pod udarci prav teh policistov, ki bi se morali boriti s kriminalom, 7. januarja obležal 29-letni Tyre Nichols, pristojni ne vidijo več smisla v obstoju takšne enote. "V najboljšem interesu vseh je, da se enota trajno ukine," so sporočili s policije in dodali: "Medtem ko gnusna dejanja nekaterih mečejo sramoto na naziv Škorpijon, je nujno, da mi, policijska uprava Memphisa, sprejmemo proaktivne korake v procesu zdravljenja za vse prizadete."

Nicholsova družina je v izjavi prek svojih odvetnikov to odločitev pozdravila in jo označila za "primerno in sorazmerno s tragično smrtjo Tyreja, kot tudi dostojno in pravično odločitev za vse državljane Memphisa". 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Enota Škorpijon je bila ustanovljena oktobra 2021 s poudarkom na pregonu večjih kaznivih dejanj, kot so kraje avtomobilov in kazniva dejanja, ki jih zagrešijo tolpe. Njeno delo je v svojem govoru pred enim letom izpostavil župan Memphisa Jim Strickland, ki je dejal, da je mesto uporabilo podatke o kriminalu, "da bi določilo, kje bo enota izvajala svoje dejavnosti pregona v mestu". Od oktobra 2021 do januarja 2022 je enota izvedla 566 aretacij. Zasegli so tudi več kot 100.000 dolarjev gotovine, 270 vozil in 253 kosov orožja.

Tadarrius Bean, Demetrius Haley, Desmond Mills ml., Emmitt Martin III in Justin Smith
Tadarrius Bean, Demetrius Haley, Desmond Mills ml., Emmitt Martin III in Justin Smith FOTO: AP

Policistom grozi od 16 do 60 let zapora

Spomnimo, policisti v mestu Memphis na jugu ZDA v državi Tennessee so 7. januarja letos zaradi domnevne brezobzirne vožnje ustavili avtomobil, v katerem je bil 29-letni Nichols. Trdili so, da jim je skušal pobegniti, vendar so ga ujeli manj kot 100 metrov pred domačo hišo in ga brutalno pretepli. Zaradi poškodb ledvic in srca je tri dni pozneje v bolnišnici umrl. 

Pet policistov – Tadarrius Bean, Demetrius Haley, Desmond Mills mlajši, Emmitt Martin III in Justin Smith – je bilo prejšnji teden odpuščenih. Po hitri notranji preiskavi, v kateri je bilo ugotovljeno, da so uporabili prekomerno silo in da pretepenemu niso nudili pomoči, so jih v četrtek priprli. Vsi so obtoženi več kaznivih dejanj, poleg nenamernega umora še ugrabitve, fizičnega napada in zarote. Grozi jim od 16 do 60 let zapora. Štirje od petih so plačali varščino in so bili do petka zjutraj že izpuščeni iz pripora. 

V javnosti posnetki brutalnega napada 

Oblasti v Memphisu so v petek objavile štiri nazorne videoposnetke aretacije 29-letnika, ki prikazujejo brutalno policijsko obravnavo in so polni nasilnih prizorov. Pet zdaj že nekdanjih policistov je mladeniča brcalo in teplo, medtem ko je ta v solzah klical svojo mamo. Iz posnetkov je tudi jasno vidno, da se Nichols aretaciji ni upiral drugače kot z besedami. Nichols je bil temnopolt, prav tako tudi vseh pet policistov, proti katerim so že vložili obtožnice zaradi umora. 

Odvetniki družine Nicholsa pa so napad nanj primerjali s policijskim nasiljem nad temnopoltim voznikom Rodneyjem Kingom iz Los Angelesa leta 1991, ki je sprožilo hude nemire v mestu in drugje po ZDA.  

Na ulicah mirni protestniki

Po objavi videoposnetkov so v Memphisu potekali mirni protesti, nekateri protestniki so blokirali glavno avtocesto v mestu, medtem ko so manjše demonstracije potekale drugod po državi. Številni protestniki so nosili transparente, na katerih so zahtevali pravico za Nicholsa in konec "policijskega terorja". 

"Enota, ki je umorila Tyreja, je bila trajno ukinjena," je protestnik zavpil v megafon in množica je vzklikala. Kljub dežju se je skupina okoli 100 protestnikov tudi v soboto zbrala na trgu pred sedežem memphiške policije, da bi zahtevala spremembo policijskega sistema, za katerega pravijo, da je brutalno ravnanje s temnopoltimi v Memphisu in po vsej državi postalo navada. 

"Memphis zavzema stališče," je dejal Casio Montez, eden od organizatorjev protesta. "To pomeni, da nekaj delamo prav." Obljubil je, da bodo še naprej pritiskali na direktorico memphiške policije CJ Davis in mestne oblasti, dokler "ne bodo izpolnjene vse zahteve skupnosti", vključno z reformo oddelka za organizirani kriminal. 

V petkovem intervjuju za BBC News je Davisova dejala, da je bila enota Škorpijon ustanovljena, da bi bili "bolj odzivni" in "bolj proaktivni" glede nasilja z orožjem v mestu. Vendar je priznala, da so se policisti, ki so brutalno pretepli Tyreja Nicholsa, "odločili, da bodo zašli s smeri". "Individualno ocenjujemo vse naše enote. To je nujen korak. Želimo biti popolnoma transparentni za skupnost," je dejala. 

Toda številni so prepričani, da je problem policijskega nasilja zakoreninjen pregloboko, da bi ga lahko rešila katera koli reforma. Na sobotnem protestnem shodu je Allie Watkins, rojena v Memphisu, v rokah držala transparent, na katerem je pisalo: "Vsi policisti podpirajo premoč belcev." "Gre za zgodovinsko dejstvo, saj se je zgodovina policije v Ameriki začela s suženjskimi patruljami. To ni vprašanje korupcije v ZDA, to je vprašanje dejstva, da je bil sistem zgrajen proti temnopoltim," je dejala. "Če je sistem pokvarjen, je edini način, da ga popravimo, da začnemo znova," je še dodala. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VirusX
30. 01. 2023 09.51
Se pravi on je brezobzirno vozil, ko so ga ustavili jim je verjetno pametoval, nakar se je vse skupaj sprevrglo v kreg, ko so ga hoteli aretirati se je upiral in sedaj je mrtev. Če ne bi brezobzirno vozil, če nebi pametoval, če se nebi upiral aretaciji, bi bil še danes živ.
Ici
29. 01. 2023 15.13
+3
Temnopolti je bežal pred policijo in tepli so ga temnopolti policisti. Kaj bodo pa zdaj?
xelA
31. 01. 2023 10.10
ElisaBETA
29. 01. 2023 14.08
+2
pri nas jih nagradijo, ščitijo, policijske preiskave po potekajo proti oškodovancem.
DuhSaSjekirom
29. 01. 2023 13.28
+1
Glede na videno na kameri in glede na znanje borilnih vescin - level nula - niso znali roke izolirat in vklenit - je ime za enoto Skorpijon dejansko propaganda. Sicer tipicno za Americane, veliko ropmpompoma za prazen nic. Enako kot njihov secret service. Ce jih ne bi bilo 2000 naokrog predsednik ne bi orezivu glede na individualne sposobnosti agentov. Ampak ljudje tega ne vedo - ker propaganda.
Rudolf Maister
29. 01. 2023 13.09
+10
Zanimivo,vprašaš kdaj bomo demonstracije BLM,pa ti izbrišejo komentar,zanimivo
WedontneedmoneyWeneedTIME
29. 01. 2023 12.54
+12
Iskreno...če bi bili ti policisti druge barve, bi ZDA gorele, tako pa...mirni protesti...hinavsko do amena
dannyer
29. 01. 2023 11.59
+7
Prav radikalci na levici hočejo to izredne razmere razpustitev policije med tem pa kriminal v levih državah dobesedno narašča brez kontrole. Drugič t aprimer naj bi bil oseben policistu naj bi ta 29 letnik bojda spal z njegovo ženo. nepotrebno prelivanje bencin na ogenj so delali msm. in pumpali javnost po slovensko sovražni govor. so bile kar neki hujše zadeve v zda kot medicinska sestra ki je ub. novorojenčke. itd. seveda ker pa niso mogli igrati na rasno karto a je kljub temu rasizem ker so kao policisti beli vidi se kdo je nestrpen v zda levica
Ramzess
29. 01. 2023 11.58
+1
Ja in, samo obliž so odstranili.
YourFriend
29. 01. 2023 11.21
+18
črni ubijajo črne. Zanimivo. Pa sami taki v uniformah.
Victoria13
29. 01. 2023 11.06
+10
Kmalu nihče ne bo želel v policiji, potem naj si pa vsak sam pomaga.....
albis
29. 01. 2023 10.51
+16
Iz plakatov protestnikov se lepo, da je tudi v ZDA leva stran res temeljito oprana in indoktrinirana. Še v tem primeru se obrne zgodbo na rasizem in kako so očitno za vse krivi belci. Igranje žrtve na levi strani je očitno res tak prikladen izgovor za lastno nesposobnost. In to prakso se lepo vidi tudi že pri nas.
stumfeta
29. 01. 2023 11.27
-11
Čestitam, iznašel si levo stran pri rasizmu. Zihr si Slovenc.
IKOSS
29. 01. 2023 10.50
+4
Enota je bila razpuščena, kot eden izmed ukrepov, da se pomiri javnost. Vprašanje je, ali je tak pristop smiseln. Namreč zavedati se je treba, da je bila ta ustanovljena zaradi tega, ker se je mesto soočalo z varnostnimi izzivi, katerim redna policija ni bila kos. Zaradi tragičnega incidenta omenjeni problemi ne bodo izginili. Prej nasprotno, ukinitev enote bo najbolj okorelim kriminalcem dala celo večji zagon in samozavest. Veliko tvorneje bi bilo v kolikor bi se mesto problema rešilo bolj pragmatično. Si pa policisti iz tega incidenta zaslužijo sankcijo, podrobna analiza incidenta pa bo pokazala, kakšna bi ta morala biti in kakšen je bil vpliv vsakega izmed vpletenih.
User1538643
29. 01. 2023 10.43
-1
No , pa so dosegli prav tisto, za kar so bili ustanovljeni. Pet zločincev gre sedet, pet zločincev, li so se skrivali za uniformami, manj. Nisem pričakoval tako hitrega odziva oblasti, tega je v ZDA veliko, a tudinminposkušamobuvesti njihove metode, kar je razvidno iz enih člankov zadnje čase. Menim, da gre za dogodke, ki so ves čas prisotni, vendar se o njih zdaj veliko več piše, in na način, ki sugerira potrebo okrepitve policijskega delovanja, s tehničnimi sredstvi in z zakonskimi pooblastili.
User1538643
29. 01. 2023 10.51
+5
Ta problem je pri njih, a zadnje čase tudi drugid, veliko večji, širši, sistemski, tako da, sodeč po dosedanjih digodkih, in po novonastalih zahtevah oblastnikov (WEF,...), ni pričkavati, da bodo, glede tega naredili kaj sistemskega. Kvečjemu, takšno policijo potrebujejo in jo bodo potrebovali še več. Enote različnega izvora, kot je tukaj bil nekašem poseben tim specijalcev SCORPION, ki so se morda vrnili s kakšnega bojišča, kjer so lahko počeli, karkoli so hoteli, in so bili za to predobro plačani, bodo napotene v civilno okolje. Vse boljbpogosto je pričakovati, da bodo delovale izven svojih domicilnih območij, prav zaradi čim bolj veče grobosti (do neznancev). Prihaja NWO, ki ga usmerjajo UN, WHO, WEF, močne mednarodne korporacije... Obetajo se enostranske obtožbe iz ministrstva resnice, in sicer terorizma (vir WEF) zaradi izražanja drugačnega ali zgolj čisto lastnega, lahko tudi povsem strokovnega mnenja na družbenih omrežjih in podobno, ki ni v skladu z uradnim, ter bo okvalificirano kot neresnica, teorija zarote, dezinformacija. Vse slabše je in še bolj slabo bo. Naj ugibam, kazenska odgovornost bo zatrta ali zelo blago uveljavljena, morda le laži za javnost. To se širi po vsem svetu, tudi k nam prihaja.
Rožice so zacvetele
29. 01. 2023 10.34
+14
V takih enotah so najhujši agresivci, ki komaj čakajo na "akcijo", da sprostijo svoje frustracije.
patogen
29. 01. 2023 10.23
+21
Ko so predlani ustanovili svobodno cono v nekem mestu, BLM in Antifa, so jih policisti pustili na miru. Kmalu so se začele v tej coni deviacije, nasilje, izsiljevanje, kraje močni in nasilni so splavali na površje, šibki so bili zatirani. Čez dva meseca so se sami razšli.... Tako je to brez policije. Enako je bilo v hipijevskih naselji pred 60 leti...
Intihar
29. 01. 2023 10.11
+8
Kr naj se nic hudega
daiči
29. 01. 2023 10.10
+43
Ja sitna situacija. Črnski polcaji so potolkli črnca. Me zanima kaj bojo zdej črnski pričrji vpili po cestah.
patogen
29. 01. 2023 10.18
+27
Pa šefica policije mesta je črnka, pa sšef policijske postaje če črnec. Pa protestniki so črnci. pa protestniki so črnci.
Najpametnejši
29. 01. 2023 10.22
+20
Še dobro, da niso sedaj belci vsega krivi.
patogen
29. 01. 2023 10.24
+14
Zinka Baznik2
29. 01. 2023 10.06
-2
Zakaj bi sploh bili policisti zakon javnega to je prihodnost
periot22
29. 01. 2023 10.01
+16
A na svetu obstaja samo Amerika?
supergigi
29. 01. 2023 10.01
+33
Fantje, to je pa sedaj zapletena situacija za BLM. Umorjeni je bil črnec, policisti pa prav tako 🤔