Tujina

Podjetje Colonial znova zagnalo cevovod, ki so ga napadli hekerji

Washington, 13. 05. 2021 07.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Podjetje Colonial je sporočilo, da je cevovodno omrežje, ki je največje na vzhodu ZDA, po hekerskem napadu konec preteklega tedna znova začelo delovati. Računalniški sistem Coloniala je pred slabim tednom dni ugrabila hekerska skupina DarkSide, ki je zahtevala odkupnino.

Cevovodno omrežje Coloniala je največje v ZDA, njegova zaustavitev pa je povzročila pomanjkanje bencina in kerozina ter dizla predvsem na jugovzhodu ZDA. Prišlo je tudi do navijanja cen. Zvezna vlada je pomagala z dovoljenjem za transport večjih količin goriva po cestah, vodi in železnicah, FBI pa vodi preiskavo. Dejanje hekerjev je ogrozilo gospodarsko okrevanje ZDA po pandemiji covida-19 in oblasti napovedujejo številne ukrepe za izboljšanje kibernetske varnosti.

Cevovodno omrežje Coloniala je največje v ZDA, njegova zaustavitev pa je povzročila pomanjkanje bencina in kerozina ter dizla predvsem na jugovzhodu ZDA.
Cevovodno omrežje Coloniala je največje v ZDA, njegova zaustavitev pa je povzročila pomanjkanje bencina in kerozina ter dizla predvsem na jugovzhodu ZDA. FOTO: AP

Več kot 8000 kilometrov dolgo cevovodno omrežje se je v sredo sicer deloma zagnalo, do obratovanja s polnimi zmogljivostmi pa bo po trditvah Coloniala moralo preteči še nekaj dni. Ni jasno, ali je podjetje plačalo odkupnino ali se je znašlo kako drugače.

Vodja Uprave za varstvo okolja (EPA) Michael Regan je izrazil razumevanje za ljudi, ki so v torek drli na bencinske črpalke in kopičili zaloge, podobno kot so ob izbruhu koronavirusa kopičili toaletni papir. Vendar pa jih je pozval k potrpežljivosti in poudaril, da ni nobene potrebe za kopičenje zalog.

"Ljudje morajo poslušati nasvete guvernerjev in drugih, naj se ne prepustijo paniki in naj se ne zalagajo z gorivom, ki ga je dovolj," je dejal Regan, guverner Pensilvanije Tom Wolf in drugi pa so govorili podobno.

Minister za transport ZDA Pete Buttigieg je v sredo dejal, da bodo morali vsi projekti, ki bodo zaprosili za zvezno proračunsko podporo pri obnovi ameriške infrastrukture, vsebovati trdno kibernetsko varnost. "To ni več opcija, ampak mora biti pogoj za pridobitev zveznih sredstev. Zaščitena mora biti tudi infrastruktura, ki ni v upravljanju zvezne vlade," je dejal Buttigieg.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
13. 05. 2021 18.46
Tri mesece bo sedaj primanjkovalo nafte, vse dokler gospodarstvo ZDA ne bo kolapsiralo. Tam nekje do konca leta 2021. To je taka mala laž, da zaradi tega celotni ameriki primanjkuje nafte. Podobno, kot je sub prime mortgage baje bil odgovoren za zlom celotnega gospodarstva leta 2018. Dejstvo je, da je sub prime premajten in ne bi mogel imeti takega efekta. Podobno tudi tu.
Ate_ist
13. 05. 2021 10.23
pa je bil hekerski napad na naftovod? čedalje več indicev je, da je to maslo demokratov in administracije predsednika bidona, katerega je glavni cilj zelena energetika, kot je bil cilj za trumpa zid na meji. cene na bencin so samo na floridi v tem tednu skočile za 100%. bidonova dejanja dajo misliti, da za pospešitev prehoda na zeleno energijo mislijo bencin preprosto narediti nedostopen povprečnemu američanu. zato se je ta teden tudi razplamtel spopad med palestinci, arabci ter židi na drugi strani. bidonovi administraciji poceni nafta ni več v interesu. tako postane izrael za bidona potreben kot peta taca psu. hamas to vidi in začne z realizacijo svojih načrtov, še posebno v času pred lokalnimi volitvami. aleluja, bogu hvala za bidona!
Ate_ist
13. 05. 2021 10.25
priporočam ogled intervjuja z jennifer granholm doe na temo preskrbe z nafto preko napadenega s strani hekerjev naftovoda. njen nasmešek pove več kot 1000 besed. zeleno zeleni lističi pa se množijo v njenih žepih
nikhrast
13. 05. 2021 16.12
-1
roten
13. 05. 2021 10.04
+1
Danes so za vse krivi hekerji čudno da niso izdali dobičkov farmacevtskih družb
Želko Kacin
13. 05. 2021 09.38
jst mam še zmeraj ročno pipo doma
TistoPravo
13. 05. 2021 09.17
+1
Se moram mal hecat po Dončičevo...on se smeje medtem ko zadeva :)
TistoPravo
13. 05. 2021 09.16
+1
Pa naj pomnč ugašajo računalnike...:)
?ampl
13. 05. 2021 08.42
+2
Ko sem gledal po tv in vidiš,da je njihov najmanjši avto večji od večina evropskih...čemu je to potrebno?? In da ne govorim o dnevni porabi goriva...
mario64
13. 05. 2021 08.19
+2
So izgleda plačali
asdfghjklqwertz
13. 05. 2021 08.42
Po mojem jim so jim pomagali programerji oz. hekerji iz FBIja, da so ga nazaj odklenili ...