Tujina

Podmladek AfD ni uspel: ohranja klasifikacijo ekstremistične organizacije

Berlin, 06. 02. 2024 20.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nemška notranja obveščevalna agencija je podmladek nemške skrajno desne stranke AfD Mlada Alternativa za Nemčijo (JA) leta 2023 uvrstila na seznam skrajnežev. S čimer pa se JA ni strinjal, da bi odstranili neželeno klasifikacijo, pa so se podali tudi na upravno sodišče. Postopek je zdaj končan, sodišče pa ni ugodilo pritožbi Mlade Alternative. Odločilo je namreč, da se jo lahko še naprej označuje kot ekstremistično. Slednje pa je sprožilo tudi razpravo o tem, ali bi morali skupino prepovedati.

Nemško upravno sodišče je v ponedeljek razsodilo, da lahko nemška notranja obveščevalna služba mladinsko krilo skrajno desne stranke Alternativa za Nemčijo (AfD) opredeli kot ekstremistično, poroča Deutsche Welle. V odločitvi, ki je bila objavljena v torek, je upravno sodišče torej zavrnilo pritožbo AfD in njene "Junge Alternative" (JA) oz. Mlade alternative za Nemčijo ter odločilo, da je uvrstitev skupine med skrajneže upravičena.

V povzetku odločitve je sodišče zapisalo, da so "prepričani, da je JA ekstremistična organizacija". Podmladek je namreč propagiral "etnonacionalistični pogled" na nemško družbo, ki si prizadeva za ohranitev nemškega ljudstva v njegovi etnični strukturi in bi, če bi bilo mogoče, izključil "etnične tujce", pa so navedli v pojasnilu.

Protest v Frankfurtu
Protest v Frankfurtu FOTO: AP

Slednje se po mnenju sodišča kaže v nadaljnji propagandi skupine proti tujcem, zlasti tistim z muslimanskim poreklom. "Poleg tega pa JA vodi kampanjo proti načelu demokracije in vzdržuje povezave z organizacijami, ki so razvrščene kot neustavne, kot je na primer 'Identitarno gibanje'," je še sporočilo sodišče.

Nemška notranja ministrica Nancy Faeser je razsodbo sodišča pozdravila. "Današnja odločitev jasno navaja, da imamo opravka z množičnim prezirom do človeštva, z rasizmom, s sovraštvom do muslimanov in z napadi na našo demokracijo," je dejala.

Pričakuje se sicer, da se bo Mlada alternativa najverjetneje pritožila na odločitev. A razsodba bo zdaj po poročanju Politica zagotovo tudi spodbudila razpravo, ali bi bilo treba JA kar prepovedati. V zadnjih tednih se je namreč na ulicah Nemčije zbralo več sto tisoč ljudi, ki so glasno izrazili svoje nasprotovanje stranki AfD in skrajno desnemu ekstremizmu.

Nadzor nad skrajno desnico v Nemčiji

Aprila 2023 je nemška notranja obveščevalna agencija oz. Zvezni urad za varstvo ustave (BfV) JA označila z ekstremistično klasifikacijo. To med drugim zaradi potencialne nevarnosti za nemški demokratični sistem omogoča povečan nadzor nad dejavnostmi skupine in njenih članov.

BfV zbira in analizira informacije o dejavnostih ekstremističnih in terorističnih ter tujih obveščevalnih službah v Nemčiji. Pod njihovim drobnogledom pa sta že dlje časa tudi AfD in JA. Članstvo skupine naj bi še vedno kazalo znake vse večje radikalizacije, BfV pa je med drugim dejal, da so bile dejavnosti JA usmerjene v splošno degradacijo nemškega demokratičnega sistema.

Sicer pa nemški organi na podlagi klasifikacije ne morejo sprejeti prav veliko ukrepov. Najbolj drastičen med njimi bi bil sicer lahko prepoved stranke, a tudi to ne bi bilo tako zlahka izvedljivo.

Nemško notranje ministrstvo je v preteklosti sicer že prepovedalo več skrajno desnih organizacij, vendar pa se je splošna prepoved uveljavljene politične stranke zgodila le dvakrat. Oba primera sta se zgodila v 50. letih prejšnjega stoletja ter proti odkrito fašističnim in komunističnim strankam.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

medvescak
07. 02. 2024 12.22
+1
Med vožnjo po avtocesti v Saudski Arabiji, je kar naenkrat tabla z napisom "ne-muslimani desno". Vstop v Meko je tako dovoljen samo muslimanom. Po svetu in Evropi bi pa radi sožitje. Dokler bodo ženomrzci zatirali ljudi, tudi po Evropi ne bi smelo biti mošej!
konc
07. 02. 2024 09.39
+3
Če hočete videti PRAVI ekstremizem, poglejte in spremljajte še kaj drugega, kot so prodani in cenzurirani mediji. Obenem boste videli, kaj nas in naše zanamce čaka v prihodnosti, če se ne bo začelo gledati na situacijo brez ignorance in sprenevedanja.
zdravkob
07. 02. 2024 09.22
+6
Da bodo sodišča "varovala" demokracijo v Nemčiji je malo za lase privlečeno. AfD je po raziskavah menda že na 1. mestu, z okoli 30% podpore. Predvsem je odgovor na EU, UK, USA globalizem, zeleni prehod, migracije, ki so v resnici trgovina z ljudmi, kjer nihče ne ve kaj s temi migranti. Zaenkrat je velik kaos s tem. Res je nemški nacionalizem lahko problematična zadeva in je to treba budno spremljati. Nemci znajo bit naduti. Kako so šele Slovenci naduti nad balkanom, recimo. Takšne sodbe pa vseeno so bolj propaganda kot kaj drugega. Obeta se konec tem levičarskim norostim.
avgust.
06. 02. 2024 21.58
+6
Mediji vse, ki kaj rečejo proti obstoječi oblasti, označijo za skrajne desničarje. Lažna propaganda.
LinaAnil
06. 02. 2024 21.56
+3
Seveda jih želijo prepovedati, bojijo se jih! Poglejte fotoko zgoraj. Ta otrok nikoli in nikdar ni Nemec! In ti se seveda bojijo izgona! Preveč so si Nemci dovolili s temi migranti, ki drugega ne delajo, kot lagodno živijo na račun domačih. Da o povečanem kriminalu, drogi in posilstvih niti ne govorim.
Bolfenk2
06. 02. 2024 21.51
+9
Vsi ki nasedate propagandi levičarskih medijev, ki AfD zmerjajo s skrajno desnico si poglejte kak govor dr. Alice Weidel, šefice AfD, da se na svoje oči prepričate kako umirjena, pametna, razgledana in odločna ženska je to. Levičarski politiki se zaganjajo v njo kot kakšni psički, ji skačejo v besedo, jo zmerjajo, ona pa jih ubija z argumenti. Bori se proti sankcijam da nemško gospodarstvo postane spet močno kot nekoč. Želi si ponovno gospodarsko sodelovanje z Rusijo in da se konflikt v Ukraini konča s pogajanji in kompromisom, ne z nadaljevanjem vojne. Bori se za nižje davke, da si bodo delavci spet lahko ustvarili visok standard. Bori se proti nevladnim organizacijam, ki so pijavke za narod. Bori se proti LGBT propagandi v šolah. In iz Nemčije namerava izseliti vse, ki so tja prišli ilegalno in se niso integrirali v nemško družbo. Še vedno pa so dobrodošli vsi kvalificirani delavci, ki pridejo legalno. Poslušajte nekaj govorov in sami presodite ali so AfD ekstremisti ali pa nekaj, kar bi morali posnemati v Sloveniji in povsod v EU.
4556
06. 02. 2024 21.44
+9
Za po vaše skrajne desničarje je kriva po naše vaša skrajna leva politika ,ki zelo pogubna za mlade generacije ,kaj vse hudega bodo doživeli zaradi vaše totalno zgrešene azilne politike.
Eagle76
06. 02. 2024 21.39
+9
Afd je ena redkih strank v evropskem prostoru, ki ima zdrav razum in dela svoj narod, ne pa za ilegalne migrante...
sapphireitaly
06. 02. 2024 21.33
+3
Alternativa za Slovenijo proti Srbom in islamu.
Na pol ovca
06. 02. 2024 21.36
-4
Bečki konjušarji no bruselski so večja težava kot to kar si napisal
NOVAKF
06. 02. 2024 21.26
+8
Želite oslabiti desnico? PRENEHAJTE NAS POSILJEVATI Z ISLAMOM PA BO DESNICA IRELEVANTNA.
Nace Štremljasti
06. 02. 2024 21.20
+6
upam da dobi pri nas ppdmladek da se vključimo vanjo
Na pol ovca
06. 02. 2024 21.20
+7
lol panika med ekipo kimavcev, če je kdo extremen so to zeleni in njihovi in naši šefi DC (ZDA)
Bolfenk2
06. 02. 2024 21.14
+8
Predvsem pogrešam v Sloveniji podobno stranko Alternativa za Slovenijo, da bomo imeli alternativo na prihajajočih volitvah. Mnogi razočarani volilci Goloba sedaj pravijo, da bodo raje volili Janšo. Ja, življenje delavca, kmeta in podjetnika bi bilo pod Janšo res boljše. Ampak sponzoriranje in podpiranje vojne v Ukraini bi se nadaljevalo. Morda bi janšisti bili bolj strogi do ilegalcev ampak remigracije in strogega zaprtja meje z odpravo pravice do azila za ilegalce pa žal nimajo v programu.
amedeo
06. 02. 2024 21.12
-11
Vse te neonaciste strogo prepovedat!
Morgoth
06. 02. 2024 21.06
+10
A je ta obveščevalna agencija kdaj tudi kakšno levo stranko označila za ekstremistično, ali to počne samo za desne?
4556
06. 02. 2024 21.46
+3
mi jo imamo v parlamentu z logotipom rdeče zvezde
Bolfenk2
06. 02. 2024 21.02
+16
V programu AfD nisem opazil nič eksremno desnega ali desnega. Sredinska stranka razuma, ki želi končati vojno v Ukraini ali vsaj sponzoriranje te vojne, želi ukiniti sankcije da nemško gospodarstvo spet zadiha. In želi remigrirati vse ilegalce in tujce, ki niso sprejeli kulture okolja kam so prišli. Kaj je v temu ekstremnega?
Bolfenk2
06. 02. 2024 20.55
+15
Sem pregledal program nemške stranke AfD. Stranka delavcev, kmetov in podjetnikov. Levičarji pa se borijo za ilegalne migrante, LGBT, nevladnike in so sovražniki naroda. Levičarji tudi podpirajo in sponzorirajo vojno v Rusiji. AfD je en redkih glasov razuma v Evropi. Prevzaprav edino upanje, da Nemci ostanejo Nemci, Slovenci ostanemo Slovenci... da povsod v Evropi volimo podobne stranke. Najhuje za nas v Sloveniji je, da sploh nimamo stranke s podobnim programom, kot ga ima AfD.
Sailer2
06. 02. 2024 20.53
-8
zadnjič sem bil brisan, ko sem rekel da je AfD ekstremistična, pred tem pa dobil val minusov...sej ne moreš več vedt kva sploh vi gruntate še v tej skorumpiran držav 😂 zlo bo zlo ane, četudi ima več oblik, ga prepoznaš!
baka.ckzks
06. 02. 2024 21.16
+9
AfD je nemški odgovor na zelo zgrešeno politiko EU mafije v povezavi z ZK in ZDA,upam,da bo prevladala zdrava pamet.Drugače smo vsi cu grunt(bi rekel moj deda),brez zemlje in prihodnosti.
antirepresija
06. 02. 2024 20.39
+21
AfD je posledica zgresene evropske politike zadnjih 15 let. Naroda nihce nic ne vprasa. Kaj si zeli, v katero smer bi radi sli. To ni demokracija. Vse vlade EU delajo samo na tem ,da se vse kar je naprijetnega pac cenzurira. To ni resitev. V narodu vre. Bolj kot ga zatiras in preglasis, bolj vre, ta kotel enkrat eksplodira. Zato se je pojavil AfD in ostale podobne stranke. Najhuje od vsega pa je to, da namesto, da bi vladajoca klika zacela razmisljati o tem od kod priljubljenost te stran, se osredotocajo na to ,kako jih cenzurirati. Pa ti se res prav nic ne naucijo iz zgodovine. Ne mores cenzuriati naroda. Zdaj so vsem simpatizerjem AfD naredili slabo vest - ZACASNO. Mogoce bodo zamaknili neizbezno za par let. Ampak AfD ima zelo pragmaticen in logicen program, ki sloni predvsem na koncu ilegalnih migracij! To si vsi v EU zelimo, to se ne pomeni ekstremizma. Vladajoce barabe bi lahko vsaj zdaj uvidele kaj so naredile iz EU in se posipale s pepelom, ter takoj zakljucile s to migracijsko norostjo, ki ogroza celo sam obstanek EU. Ampak ne, oni vidijo resitev v cenzuri in bodo nadaljevali enako politiko naprej. AfD bo slej ko prej dobil absolutno vecino v parlamentu. Ne razumem od kod ta aroganca in slepota.
Posteni
06. 02. 2024 21.22
-4
Sori.. sm ta stranka ne sm da ima ekstremna stalisca do dolocenih skupin .. njeni clani so bli vmesani v dolocene akcije z elementi terorizma .. sori .. to ni normalno.. s tem da so dolocene akcije pravosodni organi pometli pod preprogo.. to je b9lno...
JK123
06. 02. 2024 20.32
+15
Se pač vidi, da smo v Evropi vazali washingtonski politiki, kdo pa upravlja to politiko, bi pa ljudem moralo do zdaj postati jasno, samo napisati se ne sme.