Tujina

Podnebne spremembe uničujejo najstarejše mumije na svetu

Santiago de Chile, 26. 03. 2022 13.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Čilski arheologi si prizadevajo rešiti najstarejše mumije na svetu pred podnebnimi spremembami. Močni vetrovi in povečane količine padavin namreč v zadnjih mesecih odkrivajo mumije, ki so že več kot 7000 let zakopane v peščenem pobočju v Arici ob robu puščave Atacama. Tako mumije, ki so od julija lani vpisane na Unescov seznam svetovne dediščine, propadajo.

Mumije v Čilu
Mumije v Čilu FOTO: Twitter

V prostranem peščenem pobočju na robu najbolj suhega območja na svetu je starodavno ljudstvo Činčoro lovcev in ribičev skrbno mumificiralo svoje mrtve. Po tem, ko so pokojnikom odstranili kožo in organe, so okostja obdali z maso iz trstike, kože morskih levov, gline, volne alpake in jim nadeli lasulje iz človeških las. Verjeli so, da jih bo suho puščavsko podnebje ohranilo za večno, poroča Guardian.

Toda njihova grobišča na skrajnem severu Čila vse bolj načenja nenormalno vreme, ki je povezano s podnebnimi spremembami. Vsako mumijo, ki jo veter odkrije, zakopljejo in postavijo oranžno zastavico. Teh je na pobočju že na desetine. Poleg tega povečana vlažnost v Atacami načenja mumije – nekatere napade plesen, druge podležejo suhi gnilobi ali jih napadejo žuželke. Arheologi so pred dilemo – ali poskusiti rešiti vse, kar lahko, ali pa se preprosto osredotočiti na ohranjanje in preučevanje že izkopanih mumij.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

Mnogi pričakujejo, da bo začetek gradnje novega, podnebno nadzorovanega muzeja v bližini Arike lahko pomagalo zaustaviti izginotje tega, kar vodilni strokovnjak na tem področju Bernardo Arriaza imenuje "čudež svetovne prazgodovine". Mumije Činčoroso namreč najzgodnejši primeri namernih mumifikacij, pravijo znanstveniki. Izvirajo iz leta 5000 pred našim štetjem – več kot dve tisočletji, preden so bili egipčanski faraoni prvič balzamirani in pokopani v piramide.

Antično ljudstvo Činčoro se je naselilo ob izlivu zelene, rodovitne rečne doline, izdolbene skozi neplodno puščavo. Kraj je oaza, podobna raju, a je imela dolina skrite nevarnosti. Namreč v reki Camarones je 1000 mikrogramov arzena na liter vode, kar je stokrat več kot varna meja za človeka. Z vsakim pitjem vode so se prebivalci tega antičnega ljudstva nevede zastrupljali, to kažejo analize vzorcev las. Zaradi tega so tudi utrpeli visoke stopnje splavov in smrti dojenčkov. Njihove najzgodnejše mumije so prav drobni dojenčki in mrtvorojeni zarodki. Pozneje so v kot 3500-letnem obdobju mumificirali tudi odrasle.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PomisliNaSonce
26. 03. 2022 16.58
+3
Nenormalno vreme?
tomahawk
26. 03. 2022 16.07
+7
Ja in? Vsi se bomo spremenil v zemljo tak pač je.
Novorazodetje
26. 03. 2022 17.03
+5
Ne vsi. Verniki si kupujejo nebesa in bodo tam uživali.
ni_mi_vse_eno
26. 03. 2022 15.55
+3
baje so mumije največji problem globalnega segrevanja, hehe.