Slovenija

Podpora širitvi schengna na Hrvaško, Bolgarijo in Romunijo

Ljubljana, 02. 12. 2022 14.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, N.Š.
Komentarji
15

Parlamentarni odbori za zadeve EU, zunanjo politiko in notranje zadeve so danes na zaprtem delu seje podprli stališče vlade glede širitve območja schengna na Hrvaško, na odprtem delu pa še stališče glede širitve na Bolgarijo in Romunijo.

Končna odločitev glede širitve bo sprejeta na Svetu EU za notranje zadeve prihodnji četrtek v Bruslju.
Končna odločitev glede širitve bo sprejeta na Svetu EU za notranje zadeve prihodnji četrtek v Bruslju. FOTO: Shutterstock

Kot je po zaprtem delu seje novinarjem povedal predsednik odbora za zadeve EU Franc Breznik (SDS), so na "zgodovinskem zasedanju" vseh treh odborov glede Hrvaške sledili stališčem vlade. Osnutek gre zdaj na zasedanje Sveta EU, kjer bodo odločali o njem. Razprave in glasovanja na seji Breznik, ki je vodil sejo, ni želel komentirati, češ da gre za zadevo interne narave.

Predlog stališča Slovenije glede vstopa Hrvaške v schengen s 1. januarjem prihodnje leto je vlada obravnavala 17. novembra. V skladu z njim Slovenija vstop načelno podpira, obenem pa v enostranski izjavi potrjuje svoje vztrajanje pri implementaciji arbitražne razsodbe, ki je dokončna, zavezujoča in jo je treba spoštovati.

Breznik je za medije pojasnil, da tudi o razpravi o izjavi ne more povedati nič, ker je interne narave.

Odbori so zatem na odprtem delu skupne seje podprli tudi predlog vlade, da Slovenija podpira vstop Bolgarije in Romunije v schengen. O sklepu glede predloga stališča Slovenije so glasovali člani odbora za zadeve EU – za jih je bilo 12, proti ni bil nobeden.

Končna odločitev glede širitve bo sicer sprejeta na Svetu EU za notranje zadeve prihodnji četrtek v Bruslju. Notranji ministri schengenskih držav bodo odločali ločeno o Hrvaški ter skupaj o Bolgariji in Romuniji.

Gre za zadnjo fazo postopka, potem ko je Evropska komisija novembra ugotovila, da vse tri države izpolnjujejo tehnične pogoje za polno uporabo določb schengenskega pravnega reda, in potem ko je njihov vstop odločno podprl tudi Evropski parlament. 

Za vstop Hrvaške v schengen naj ne bi bilo več zadržkov med članicami

Države članice EU medtem po navedbah diplomatskih virov nimajo več zadržkov do vstopa Hrvaške v schengensko območje. Podpora vstopu Romunije in Bolgarije je medtem pod večjim vprašajem. 

Avstrija nasprotuje vstopu obeh, pri čemer izpostavlja porast prihodov migrantov prek Zahodnega Balkana, je pojasnil visoki diplomat EU. Ob tem je opozoril, da Romunija sploh ne leži na zahodnobalkanski migrantski poti.

Nizozemska pa medtem nasprotuje zgolj članstvu Bolgarije, pri čemer pod vprašaj postavlja pripravljenost te države na področju upoštevanja vladavine prava. Poziva k pripravi poročila v okviru posebnega mehanizma preverjanja stanja v pravosodju in boju proti korupciji, ki ga je unija leta 2007 uvedla ob vstopu Romunije in Bolgarije v EU.

Viri so povedali, da priprava poročila ni več mogoča, saj Bolgarija od leta 2019 ni več v tem mehanizmu, ker je izpolnila zahteve. Evropska komisija je sicer pretekli mesec sporočila, da je napredek naredila tudi Romunija in da se lahko tovrstni nadzor odpravi tudi za to državo.

Stalni predstavniki bodo sklepa znova obravnavali prihodnjo sredo, torej dan pred samim zasedanjem notranjih ministrov. Diplomatski viri upajo, da bo do takrat dosežen napredek.

Za potrditev vstopa je potrebno soglasje držav schengenskega območja, ki so članice EU. Danska, ki sicer je v schengnu, zaradi izjeme o tem ne glasuje. Od članic EU poleg tega ne glasujejo še Hrvaška, Bolgarija, Romunija, Ciper in Irska. Prav tako ne glasujejo Islandija, Lihtenštajn, Norveška in Švica, ki so del schengna, niso pa članice unije. Potrebno je torej soglasje 21 držav, pri čemer vzdržan glas velja kot "tiha privolitev".

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Korintos11
03. 12. 2022 08.49
+1
A moramo res na vse pristati kar Bruselj reče? Sedaj bo pa treba zvečer vse zakleniti in luči po dvorišču prižgati. Z Novim letom, takrat bo pa res "đumbos" na južni meji.
BLAŽEN
02. 12. 2022 20.00
+2
naša vlada se je zopet podelala pred hrvati tati
rdeča petokraka
02. 12. 2022 18.59
+3
Schengen bo tako ostal samo na papirju. Avstrija je zaprla mejo zaradi Slovenije in to podaljšuje, sedaj bo pa zaprla za vekomaj
Harpuna
02. 12. 2022 16.18
+3
Ta vlada so prodani kimavčki celi Evropi,od naše samostojnosti in suverenosti ni ostalo nič.
paru
02. 12. 2022 16.17
+2
To pa je veselica...Nemci v nogometu ne pomenijo nič več, ponovno, za nagrado bodo pa dobili mejo z Ukrajino, Moldavijo in Turčijo! Teoretično, nekako prideš v Romunijo ali BOLGARIJO, POTEM PA, ČE IMAŠ SREČO, BREZ KONTROL NA PORTUGALSKO ALI ŠVEDSKO... Raj za *švercerje* in kriminalce... Meje med državami članicami bi morale ostati, kontrola os. dokumentov, četudi moramo malo postati na meji , prost pretok blaga pa seveda tudi, brez carin! Katere so tiste EU komisije, ki presojajo ustreznost vstopnih točk v EU, bi pa res rad vedel...Sicer pa verjetno to sploh ni pomembno, pomembne so pač politične odločitve...Še zelo bo Evropo bolela glava!
IvanJaJo
02. 12. 2022 15.58
+3
Do Alžirije 🤣
FONDAČ
02. 12. 2022 15.34
+3
Meje so umotvori nesposobnih politikov.
Nimasmisla
02. 12. 2022 15.20
+2
Ma Janša bi jim pa dal da lahko lovijo do debelega rtiča
zajebant1
02. 12. 2022 15.16
+3
Naša perjad je dala pogoj, da hr upošteva arbitražo zdaj pa je vrgla puško v koruzo to je postala specialnost levih
Nightingale
02. 12. 2022 15.09
+6
Schengen do Tokia?
kapljač1
02. 12. 2022 15.07
+9
Zahtevati bi morali ureditev znotraj naših meja z Hrvaško ! Vse ostalo je izdaja !
Nimasmisla
02. 12. 2022 15.00
+8
Nisem vas zato volil loleki
džonborno
02. 12. 2022 14.51
+10
A mi želimo z zelo invazivno nacijo Hrvaško meje določiti ali jih ukiniti? Že če nam uspe rešiti problem razmejitve nismo varni pred apetiti Hrvatov, kaj šele ko meje ne bo!
Uporabnik1539232
02. 12. 2022 14.45
+11
Mickay
02. 12. 2022 14.23
+0
Če so vzeli nas Slovence potem lohka vsakega.