Tujina

Podrobnosti iz obtožnice: Zavadlav je mesec dni pred trojnim umorom vadil streljanje

Split, 26. 05. 2020 21.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Z vloženo obtožnico zaradi trojnega umora v Splitu 11. januarja se je končal predkazenski postopek proti 25-letnemu mornarju Filipu Zavadlavu. V dokumentu so navedene podrobnosti, ki javnosti do zdaj niso bile znane, nakazujejo pa na to, da je šlo pri krvavih zločinih za skrbno načrtovano dejanje, na katerega se je storilec pripravljal več mesecev.

Med dokaznim materialom splitskega tožilstva je tako videoposnetek iz decembra lani, s katerega je razvidno, kako Filip Zavadlav z avtomatsko puško vadi streljanje v kovinsko tarčo, ki jo je z več zadetki prerešetal, poroča Slobodna Dalmacija.

V njegovem mobilnem telefonu so našli tudi fotografijo mize, na kateri je nabojnik za avtomatsko puško z več naboji ter Zavadlav, ki sedi za mizo s kalašnikovko. Tudi na nekaterih drugih fotografijah na telefonu Zavadlav v rokah drži orožje – posnete so bile v njegovem stanovanju in na prostem.

Ob Filipu se na posnetku in fotografijah pojavljata še dva moška – eden prav tako strelja na tarčo, drugi pa se fotografira z orožjem v rokah. Kriminalisti so oba moška identificirali in z njima opravili razgovore. 

Filip Zavadlav
Filip Zavadlav FOTO: Facebook

Preiskava je pokazala, da je Zavadlav vojaško avtomatsko puško kalašnikov kalibra 7,62 mm kupil septembra lani nelegalno od neznane osebe. Že takrat je po mnenju tožilstva začel vaditi streljanje, s katerim se je pripravljal na zločine tiste krvave sobote. Smrtonosno orožje in ogromne količine streliva je kupil trdno odločen, da ga bo uporabil. Vse je hladnokrvno načrtoval in nato tudi realiziral, v obtožnici piše tožilstvo. 

O okrutnosti zločinov, ki jih je storil, priča tudi način, na katerega je bila trojica ubita. 25-letni Marin Boban, ki se je peljal z motorjem, je bil prerešetan z desetimi naboji. Nesrečnik je imel prestreljeno glavo, prsni koš, levo ramo, desno stegno, poleg poškodb notranjih organov so mu streli pustili sledi tudi na rebrih. 37-letnega Jurico Torlaka, ki je na motorju sedel za Marinom, je naboj zadel v levo stran prsi. Zlomil mu je rebro in prebil pljuča. Nekako je uspel priteči do dvorišča v bližnji ulici, poklicali so reševalce, ki so ga odpeljali v bolnišnico, a je tam podlegel poškodbam. 25-letnega Marina Ožića Paića, v katerega je Zavadlav streljal z razdalje okoli 60 metrov, pa sta zadela dva naboja. Eden ga je zadel v levo stran prsi, mu prebil pljuča in srce, mu zlomil dve rebri, drugi pa ga je zadel v zadnjico. 

Kmalu za tem, ko je ustrelil svojo tretjo žrtev, se je Zavadlav znebil puške tako, da jo je vrgel v zabojnik za smeti. Ko je policija orožje našla, je bilo v nabojniku še 12 nabojev, eden pa je bil tudi v cevi. Tako na orožju kot na torbi, v kateri ga je imel, so našli DNK Filipa Zavadlava, še poroča Slobodna Dalmacija. 

Spomnimo 

Zavadlav je moril 11. januarja, da bi se maščeval več članom narkomanske združbe, ki so grozili ali fizično napadali njega in njegovega brata. Ta je preprodajalcem drog domnevno dolgoval večje količine denarja, ti pa so mu zato grozili in pritiskali nanj. 

Za zločine naj bi mu grozilo kar 50 let zapora, se je pa sodišče v tem času ukvarjalo predvsem z vprašanjem ali je njegovo psihično stanje dovolj dobro, da lahko sodeluje na sojenju. Med drugim je prišlo na dan, da pred zločinom več dni ni ne spal, ne jedel.

Poleg tega naj bi v krvi mladeniča našli sledi različnih snovi - med njimi je bilo več predpisanih zdravil, pa tudi sledi metadona ter sintetično sredstvo, ki ga uporabljajo za zmanjšanje bolečin pri substitucijski terapiji heroinskih odvisnikov. Odredili so mu preiskovalni pripor, po oceni psihiatrične sodne izvedenke pa so ga premestili na psihiatrični oddelek zaporniške bolnišnice v Zagrebu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
12. 08. 2020 19.34
+3
Sistem ga ni bil v stanju skupaj z bratom zavarovati,zato je sam posegel po ,,drugih sredstvih,,... Sodijo mu zato,ker je ,,deritariziral,, bližjo okolico in posledično naredil precej dobrega... Verjetno druge možnosti tudi ni imel,če je hotel preživeti...
DR.Fejsbuk
27. 05. 2020 10.53
+28
Zmanjšanje števila preprodajalcev drog, tudi na tako drastičen način, se ne bi smel tretirati kot zločin. Zločin je, da policija ve zanje, a jih ne odstrani!! Poba zasluži medaljo za hrabrost, ne pa zapor!! Ogorčen sem, pa najbrž ne samo jaz, da ga mediji opisujete kot zločinca!!!
Zasanjanec
28. 05. 2020 12.14
+4
IKOSS
27. 05. 2020 08.48
+11
Komentarji pod prispevki ter njihovo ocenjevanje, izjemno dobro prikazuje stanje duha naše družbe. Mnogokrat namreč posamezniki komentarje, ki so strokovno in vsebinsko točni, ocenijo negativno, ob tem pa niso pripravljeni zapisati svojih protiargumentov. To seveda onemogoča, da bi se s pomočjo tvorne razprave, izluščilo nesporna dejstva. Škoda!
DR.Fejsbuk
27. 05. 2020 10.54
+5
Torej, če greš srat, je najbolje, da se tudi v resnici userješ......
HUSO BOSS
27. 05. 2020 08.27
+22
GLEDE NA TO DA JE BIL TUDI SAM ODVISNIK NE PODPIRAM NE NJEGA NE DILERJEV!
HUSO BOSS
27. 05. 2020 08.28
+11
DA NE OMENJAM DA JE Z MAMO OROPAL ŽUPNIKA!
grgrgr
27. 05. 2020 08.40
+1
Nightrider
27. 05. 2020 08.50
+11
Župnika je najbolje oropat. Tudi sami kradejo
?ebula
27. 05. 2020 09.04
+1
To da je oropal župnika lahko rečem le - tapravga!
DR.Fejsbuk
27. 05. 2020 10.55
+6
Bonus, v mojih očeh je samo še večji junak....
IKOSS
27. 05. 2020 08.05
+11
Za kar čim natančnejši prenos informacij je bistveno, da se uporablja ustrezno izrazoslovje. Poleg tega je pomemben tudi način na katetega se neko informacijo podaja, saj ta ustvarja podton sporočila. V prispevku je zapisano: "...z avtomatsko puško vadil streljanje...". Med drugim obstajajo puške, ki omogočajo pol-avtomatski režim ognja in takšne, ki omogočajo avtomatski režim ognja. Zaradi vrste razlogov je manj verjetno, da je puško ob treningu uporabljal v avtomatskem režimu ognja, temveč je to počel v pol-avtomatskem (to je tudi režim, ki je bil uporabiljen ob napadu). Ob tem omemba "avtomatske puške" v prispevku pri bralcu ustvarja izrazit občutek večje nevarnosti, kar je precejšen nesmisel. Dejstvo, da posameznik trenira streljanje, samo po sebi še ne predstavlja družbeno problematičnega ravnanja, tako opredelitev lahko postavimo šele v povezavi z drugimi dejavniki in ravnanji. V prispevku je uporabljen termin "nabojnik". Slednje opredeljuje zalogovnik streliva v obliki traku. Termin, ki opredeljuje zalogovnik streliva v obliki šklatle, je "okvir za naboje". V članku se velikokrat uporablja izraz "orožje". Omenjeni termin ima docela jasno opredelitev in puške ali pištole, same po sebi te definicije ne izpolnjujejo. Zaradi tega je takšno opredeljevanje, čeravbo pogosto, vsebinsko in strokovno netočno. Gre za sredstva, ki se sicer lahko uporablhajo v tej vlogi, poleg tega pa tudi v vrsti drugih, saj gre za izrazito večnamensko blago. Prav tako je v članku uporabljena besedna zveza "vojaško orožje". Obstaja vrsta sredstev, ki jih vojske uporabljajo za potrebe bojevanja. Omenjena besedna zveza se je uvedla predvsem z namenom poudarjanja "velike nevarnosti" določenega sredstva, kar je dokajšen nesmisel. Prav tako je uporabljen izraz "smrtonosno orožje". Nobeno potencialno nevarno sredstvo ni smrtonosno samo po sebi. Glede na tehnične lastnosti ima večina sredstev v naši okolici potencial, da je z njihovo pomočjo mogoče ogroziti zdravje, ali celo življenje soljudi. Seveda je ob tem točno, da je raven potencialne nevarnosti nekaterih sredstev višja, kot drugih. Ob tem so mnoga potencialno smrtonosna. V zapisu je navedeno, da je bil ob najdbi, en naboj v cevi. Tehnično točen zapis bi bil, da je bil naboj v ležišču naboja cevi. Vstavitev naboja v cev namreč ni mogoča, le krogla v cevi pa bi pomenila resno okvaro v delovanju puške. Za konec, tudi ta primer ponovno dokazuje izjemno omejene možnosti posebne zakonske regulacije sredstev, saj je storilec puško in strelivo zanjo, brez težav uspel pridobiti na črnem trgu.
Rafael Kramar
27. 05. 2020 10.19
+0
DR.Fejsbuk
27. 05. 2020 10.52
-1
Skdesni
27. 05. 2020 08.01
+31
Pri taki kriminalni združbi ki je na tem svetu bi bilo treba vaditi streljanje vsak dan.
Samo gasssss...
27. 05. 2020 08.01
+39
Frajer jih je fino porihtal. Ti dilerji ne bodo več nikomur prodajali rumeno ali belo sranj...
extradeluxe
27. 05. 2020 08.06
+12
načeloma se uporablja besedo rjavo. kot naprimer angleško brown sugar.
Rafael Kramar
27. 05. 2020 10.21
+1
Vprašanje s kje je. V kakem Velenju ga razredčijo do rumene.