Tujina

V Srbiji razglasili tridnevno žalovanje, minister krivi 'zahodne vrednote'

Beograd , 03. 05. 2023 12.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Srbijo je zjutraj pretresla tragična vest, da je še ne 14-letni učenec na eni od osnovnih šol streljal in ubil najmanj devet oseb. Srbski minister za izobraževanje je sporočil, da je vlada razglasila tridnevno žalovanje, vzrok za strelski pohod pa vidi v "zahodnem načinu življenja".

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Strelski pohod na šoli v Srbiji
    04:35
    Iz 24UR: Strelski pohod na šoli v Srbiji
  • Iz 24UR: Na prizorišču beograjske tragedije
    01:59
    Iz 24UR: Na prizorišču beograjske tragedije
  • Iz SVETA: Strelski pohod na srbski osnovni šoli
    05:16
    Iz SVETA: Strelski pohod na srbski osnovni šoli
  • Načelnik policijske uprave o prijavi
    00:43
    Načelnik policijske uprave o prijavi
  • Načelnik Policijske uprave Beograd Veselin Milić
    00:15
    Načelnik Policijske uprave Beograd Veselin Milić
  • Igralec, košarkar in minister med starši, ki so čakali na novice o otrocih
    01:16
    Igralec, košarkar in minister med starši, ki so čakali na novice o otrocih
  • Izjava srbske ministrice za zdravje
    00:31
    Izjava srbske ministrice za zdravje

Minister za izobraževanje Branko Ružić je najprej izrazil sožalje zaradi "najhujše tragedije, ki je doletela Srbijo in njen izobraževalni sistem v sodobni zgodovini". "Staršem nihče ne bo mogel vrniti otrok," je spomnil. 

Kot je povedal, je bila poleg varnostnika, ki ga je učenec smrtno ranil, na šoli tudi šolska policistka, ki pa je bila v času streljanja ravno na obhodu po šoli. 

Poleg varnostnika je umrlo osem otrok, več učencev je poškodovanih. "Ne moremo si niti zamisliti, kako so se otroci počutili, kako zelo jih je bilo strah. Kako so se bali varnostnik in učitelji, ki so poskušali tragedijo preprečiti," je dejal minister za izobraževanje in ob tem naznanil, da je vlada določila tridnevno žalovanje, ki se bo začelo v petek. 

Vzroke za tragični dogodek je pripisal spletnim igram in "zahodnemu načinu življenja". "Rakotvorni in pogubni vpliv interneta in videoiger ter zahodnih vrednot je očiten in vsem nam je jasno, da je potreben velik preobrat, zaostrovanje ukrepov in sistemsko iskanje rešitve, da se ta tragedija ne bi ponovila," je dejal.  

Pretreseni učenci zapuščajo mesto tragičnega pokola.
Pretreseni učenci zapuščajo mesto tragičnega pokola. FOTO: Profimedia

Za njim je pred mikrofon stopila ministrica za zdravje Danica Grujičić, ki ni uspela skriti solz. Povedala je, da se za življenje najhuje poškodovane deklice in enega dečka še vedno borijo. Tudi ona je izrazila sožalje staršem, ki so "izgubili otroke, ki so jih zjutraj pospremili v šolo", in dodala, da je ne glede na 40-letno kariero v zdravstvu in vsem prizorom, ki jim je bila priča v devetdesetih, to nekaj najhujšega, kar je videla. 

"Osem otrok in en odrasli so umrli v šoli. Na žalost se ne bodo vrnili domov," je poudarila. Dodala je, da je ranjenih šest otrok in učiteljica. "Ena deklica je na žalost v kritičnem stanju, operirana je, naredili so vse, da bi jo rešili, še vedno se borijo za njeno življenje," je povedala. Omenjeno deklico zdravijo na pediatričnem centru v Beogradu, tam sta še dva poškodovana, medtem ko so tri učence odpeljali na klinični center. "Na kliničnem centru je deklica s poškodbo trebuha in roke, morali so ji jo amputirati, fantek s poškodbo noge je trenutno na ortopediji, operacija fantka, ki je bil ustreljen v prsni koš in vrat in je najhuje poškodovan, medtem še poteka. Treba bo opraviti še več posegov," je še povedala Grujičićeva. 

Za vse, ki potrebujejo psihološko pomoč, bodo odprli dve telefonski liniji, na voljo pa jim bodo tudi posvetovanja v živo. 

Načelnik Policijske uprave Beograd Veselin Milić je povedal, da jih je ob 8.40 najprej poklicala pomočnica ravnateljice, nekaj minut za njo pa še storilec, ki je povedal, da je ustrelil več ljudi. Milić je nato prav tako v solzah naštel začetnice imen in priimkov umrlih otrok. 

13-letnik je zločin planiral dlje časa, imel je celo spisek učencev, ki jih je nameraval likvidirati, čeprav motiv ni znan, je povedal. Dejal je še, da so pri njem našli dve pištoli, ena je bila devetmilimetrska, druga pa pištola manjšega kalibra, in molotovko. 

Najprej je ustrelil varnostnika, takoj za njim pa še učenko, ki je bila danes dežurna, ter dekle, ki je stalo ob njej. Četrta žrtev je bila še ena učenka, tudi njo je krogla zadela na hodniku. Od tam je vstopil v učilnico zgodovine, kjer je imel pouk njegov razred, in ubil še pet učencev. 

Kot je še povedal Milić, je 13-letnik treniral streljanje, na strelski pohod pa se je odpravil z očetovima pištolama. Ti sta sicer bili na varnem v sefu, a je najstnik poznal kodo za dostop. Kot smo že poročali, ga je policija prijela, v pridržanju pa je tudi njegov oče. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3