Tujina

Podzemne otroške bolnišnice: 'Pogoji so osnovni, a tu je občutek varnosti'

Kijev, 27. 02. 2022 20.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
0

Medtem ko nad zemljo divja vojna, prebivalci Ukrajine varno zatočišče iščejo na postajah podzemne železnice in v kleteh. Tam se njihova življenja, čeprav obkrožena z otipljivim strahom, nadaljujejo. Najstniki drsajo po pametnih telefonih, starši z odejami pokrivajo otroke, eni sami, drugi z družinami ali prijatelji, spet tretji v družbi hišnih ljubljenčkov. V zakloniščih zdravijo, žalujejo, se bodrijo, rojevajo pa se tudi nova življenja.

Na dan, ko se je rodilo deklica Mia, ki jo Ukrajinci zdaj vidijo kot svoje upanje, je na svet prijokal še en otrok. Ta se je rodil v kleti bolnišnice blizu vzhodne meje Ukrajine, kjer se je zbralo več kot 100.000 ruskih vojakov, poroča The Guardian.

Kot je na spletu zapisala kletna podzemna bolnišnica, v kateri je na svet prišlo novo življenje, na dan prejmejo po tri opozorila o nevarnosti, v bližini bolnišnice poteka obstreljevanje, ognjeni zublji goltajo stavbe, v čakalnici pa številni ranjeni. "Medtem pa v kleti porodnišnice, v razmerah daleč od tistih, ki si jih novo življenje zasluži - glasen jok novorojenčka ... Fantek!" so zapisali.

Spet drugi posnetki kažejo, kako so novorojenčke iz enote za intenzivno nego novorojenčkov v otroški bolnišnici v Dnipru v vzhodni Ukrajini preselili v improvizirano podzemno zavetišče. Vodja oddelka za novorojenčke v otroški kliniki v Dnepropetrovski regiji dr. Denis Surkov je stanje komentiral: "To je zdaj naša realnost".

Fotografije dveh novorojenčkov je delil tudi ukrajinski minister za zdravje Viktor Liashko. Označil ju je označil za "obraz vojne". "Nikoli ne bodo pozabili in nikoli ne bomo odpustili," je zapisal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V bolnišnici Okhmatdyt, kjer se zdravi še ena deklica Mia, se po prezgodnjem porodu, zaradi raka ali kakšne druge hude bolezni zdravi na desetine otrok. Natrpani so v kletni bunker, ki so ga v 70. letih prejšnjega stoletja zasnovali sovjetski inženirji, da bi vzdržal morebitno hladno vojno. "Pogoji so le osnovni, a tu je občutek varnosti. Sedim na tleh, ni oken, stene pa so debele zaradi česar slišimo le tiste najglasnejše eksplozije," pravi Miina mama.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Medtem ko so v petek zvečer na deževale bombe in rakete, se je na postajah podzemne železnice, v kleteh in zakloniščih stiskalo na tisoče ljudi, mnogi v spremstvu otrok, ki so imeli s seboj tudi plišaste igrače. "Otroci so prestrašeni, jokajo, svoje matere pa sprašujejo, če bodo vsi umrli," je za Reuters povedala ena od žensk v zaklonišču v Kijevu Alla.

Čeprav se je invazija začela pred manj kot tednom dni, je ukrajinskim otrokom že prinesla smrt in travme. Četudi bo vojne konec jutri ali pojutrišnjem, bo brazgotine zaradi groze in uničenja nosila celotna generacija.

V spopadih je umrlo že do 10 otrok, med njimi tudi deklica Polina, ki je obiskovala 4. razred. Kot je na spletu zapisal podžupan Kijeva Volodimir Bondarenko so ruske sile ustrelile avto, v katerem je bila deklica. Njenega brata so odpeljali na zdravljenje v Okhmatdyt, sestra pa je na intenzivni negi v drugi bolnišnici.

Še eden od otrok je umrl v eksploziji, ki je zadela vrtec v mestu Okhtyrka. "V želodcu se mi obrača, ko vidimo neselektivni napad na vrtec, kjer civilisti iščejo varno zatočišče. Gre za vojni zločin," je dejala Agnès Callamar, generalna sekretarka pri skupini Amnesty International.

Šolanje je zaradi napadov prekinilo že več sto tisoč otrok. Nekatere šole so medtem ostale brez učiteljev, ki življenj izgubili med spopadi. "Šole ne smejo postati bojišča, za odvijanje vojne, učenci pa postanejo žrtve," je dejala direktorica programa Save the Children za vzhodno Evropo Irina Saghoyan.

pasica vojna v Ukrajini
  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.