Tujina

Pogajanja glede sporazuma WHO zaključena brez preboja

Ženeva, 24. 05. 2024 20.58 | Posodobljeno pred 22 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dolgotrajna pogajanja pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) o novem sporazumu glede preprečevanja pandemij so se zaključila brez končnega dogovora. Sporazum naj bi države članice WHO po napovedih potrjevale na bližajočem se zasedanju generalne skupščine WHO, vendar je to po današnjem razvoju dogodkov malo verjetno.

"To ni neuspeh. Ničesar ne smete obžalovati, saj ste se potrudili po svojih najboljših močeh," je danes po koncu pogovorov v Ženevi dejal generalni sekretar WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Države članice WHO po navedbah AFP sicer podpirajo nadaljnja prizadevanja za oblikovanje sporazuma. Tedros jih je ob tem pozval, naj to razumejo kot "dobro priložnost, da se ponovno okrepijo, preusmerijo in se še bolj zavzamejo za to, da bi dosegli, kar si želimo".

194 državam članicam organizacije skupaj s pogajalci tako v nasprotju z željami vodstva WHO ni uspelo doseči dogovora pred začetkom 77. zasedanja Svetovne zdravstvene skupščine (WHA), najvišjega organa WHO, ki bo med 27. majem in 1. junijem potekalo v Ženevi.

Pandemija.
Pandemija. FOTO: Shutterstock

Napovedovalo se je, da bi lahko na zasedanju odločali tudi o novem sporazumu glede preprečevanja pandemij in spremembah mednarodnega zdravstvenega pravilnika.

Dokumenta so začeli pripravljati zaradi vseh težav po izbruhu preteklih pandemij, tudi pandemije covida-19. Predloga besedil temeljita na večji solidarnosti med razvitimi državami in državami v razvoju, predlagala pa ju je Evropska unija. Pogajanja so potekala za vsak dokument posebej.

Tedros je doslej države že večkrat pozval, naj si prizadevajo doseči soglasje o sporazumu o preprečevanju, pripravljenosti in odzivanju na pandemije.

Predlog sporazuma sporen v več točkah

Predlog sporazuma je bil sicer v več točkah sporen. Med drugim ureja, kako hitro je treba deliti informacije o novih povzročiteljih bolezni, kdo in kje proizvaja cepiva in zdravila ter kako se ta distribuirajo. Bogate države so kritične, ker bi morale objaviti podrobnosti o financiranju raziskav, farmacevtska podjetja pa bi morala biti transparentna glede cen zdravil. Ena od spornih točk je tudi patentna zaščita cepiv in zdravil.

Sporazum bi morale sicer po morebitni potrditvi na letni skupščini države članice še ratificirati, vendar trenutno kaže, da tudi do potrditve še ne bo prišlo. Usoda sporazuma, ki bi zagotovil boljšo pripravljenost na prihodnje pandemije, za zdaj ostaja nejasna.

Mandat medvladnega pogajalskega telesa (INB), ki vodi pogovore, se namreč izteče prihodnji teden na zasedanju WHA. Pogajalci morajo zdaj skupščini poročati o napredku in se nato z ministri posvetovati o nadaljnjih korakih.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ajdanakolesu
25. 05. 2024 08.48
+6
Raje bi denar namenili za pridobivanje podatkov, kaj počno znanstveniki v laboratorijih za plačnike-naročnike ! Bolje preprečit kot zapirat ljudi v stanovanja. Vsi vemo, da se že desetletja ustvarja biološka vojna ki jo poganjajo lobisti.
Mušmula
24. 05. 2024 21.34
+6
Voluharji, seveda bojo potem za mastne denarce vsi podpisali in nas prodali hudiču.
25.maj
24. 05. 2024 21.20
-11
dokler bodo lahko vplivneži prepričevali ljudi, da ni bolezni, bo pač tako
TVmindcontrol
25. 05. 2024 15.37
+2
Ti nisi glih diht a je tako. Članka prav tako nisi prebral
Delavec_Slo
24. 05. 2024 21.19
+11
Who leglo lenuhov in nesposobnežev!
Sixten Malmerfelt
24. 05. 2024 21.06
+15
ta who in njen precednik naj čim prej krepa! zastrupljevalci s covid cepivom!