Tujina

Pogajanja med EU in Veliko Britanijo se nadaljujejo

Bruselj, 19. 12. 2020 20.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Pogajalci Evropske unije in Velike Britanije danes nadaljujejo pogajanja o prihodnjih odnosih, za zdaj pa ni še nobenih znakov, da bodo dosegli preboj. Najbolj kritično ostaja vprašanje ribištva.

Brexit
Brexit FOTO: Shutterstock

"Zadeva je še vedno blokirana," je povedal evropski diplomat.

Drugi pa je dodal, da je Bruselj že podal Londonu svoj zadnji predlog glede ribištva in da mora odločitev sedaj sprejeti britanski premier Boris Johnson. "Če Velika Britanija ne sprejme zadnje ponudbe EU, potem ne bo dogovora glede ribištva," je dodal.

Glavni pogajalec EU Michel Barnier je predlagal, da bi se evropski ribiči odpovedali skoraj četrtini vrednosti rib, ki jih trenutno ulovijo v britanskih vodah. London pa si želi več kot polovico. Predlaga tudi, da bi kompromis trajal tri leta, nato pa bi se ponovno pogajali. EU bi se o tem znova pogajala šele čez sedem let.

Evropski parlament je sicer poudaril, da morajo dogovor skleniti do nedelje zvečer, da bi lahko postopkovno za uveljavitev še ulovili rok do konca leta.

Evropska komisija je sicer objavila načrt usmerjenih ukrepov, ki zagotavljajo osnovno povezanost zračnega in cestnega prometa med EU in Združenim kraljestvom ter omogoča vzajemni dostop ribiških plovil do voda obeh strani. Namen je premostiti obdobje, ko ne bi bilo nobenega dogovora.

Vrstijo se pozivi, da zmanjkuje časa za sklenitev dogovora. Britanski premier Johnson je pogajanja, ki so v sklepni fazi, označil za težka.

Koronavirus pasica november
Koronavirus pasica november FOTO:
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimasmisla
21. 12. 2020 08.06
ma nehite se pogajat carine na njihove izdelke in konec
ni_mi_vse_eno
20. 12. 2020 09.07
+1
Bi bilo pa zanimivo gledati, da bi se zaradi rib začeli vojaški spopadi med EU in GB. Pustimo se presenetiti.
ni_mi_vse_eno
20. 12. 2020 09.04
Petek zadnji dan pogajanj. Evo, pogajanja se nadaljujejo, hehe. Saga se nadaljuje. Poglej naslove začetka leta 2018, primer DW: Leto 2018, leto, ki bo odločalo o Brexitu (=2018: The year of Brexit decisions).
dante
20. 12. 2020 08.08
+1
Pogajanja so mlatenje prazne slame, če britancem ni do iztopa naj to priznajo, in se vključijo nazaj ali naj iztopijo