Tujina

'Pogajanja med Rusijo in Ukrajino so veliko resnejša, kot misli Zahod'

Jeruzalem, 08. 03. 2022 17.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
364

Izraelski premier Naftali Bennett je pred tremi dnevi obiskal ruskega predsednika Vladimirja Putina v Moskvi. Mnogi analitiki in strokovnjaki s področja diplomacije prav Izrael vidijo kot potencialnega mediatorja med sprtima stranema. V časniku Jerusalem Post so zdaj objavili poročilo pogovora med Bennettom in Putinom, pri tem se sklicujejo na neimenovani vir. Da "prava pogajanja" v resnici potekajo neposredno med Kijevom in Moskvo, trdijo, in tudi, da naj bi bila vrzel med državama v vojni manjša, kot si to predstavljajo zahodne zaveznice. Znani naj bi bili tudi novi pogoji, ki jih je Putin ponudil Zelenskemu v zameno za mir.

V Jerusalem Postu so danes popoldne objavili poročilo pogovora med njihovim premierjem Naftalijem Bennettom in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Bennett se je po navedbah izraelskega časnika – ta se sklicuje na neimenovani vir iz političnega vrha – med obiskom Putina v Moskvi pred tremi dnevi seznanil s tem, kako stojijo pogajanja med Rusijo in Ukrajino.

Kot so zapisali, "prava pogajanja" v resnici potekajo neposredno med Moskvo in Kijevom in naj bi bila "veliko resnejša, kot misli Zahod". Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski naj bi že dobil končno različico Putinove ponudbe za konec krize. "Vrzeli med stranema niso velike," besede neimenovanega vira navaja Jerusalem Post.

Tuji mediji, ki povzemajo časnik Jerusalem Post, opozarjajo, da teh informacij ni mogoče neodvisno preveriti. Ni nepomembno, da je imela izraelska vlada v preteklosti tesno zavezništvo s Putinovim režimom. Informacije, ki jih navaja vir, bi zato lahko bile prilagojene tako, da v resnici podprejo (drugačen) ruski načrt.

In kaj naj bi Putin ponudil Zelenskemu? Če gre verjeti izraelskemu časniku, bi Ukrajina lahko ostala neodvisna država, "vendar bo za to morala plačati visoko ceno". To, kot nadaljuje Jerusalem Post, pomeni, da bi se morala odpovedati regiji Donbas, uradno priznati proruske separiste, se zavezati, da ne bo vstopila v Nato, zmanjšati svojo vojsko in razglasiti nevtralnost. Če bi ukrajinski predsednik predlog zavrnil, pa naj bi Putin grozil, da bo "umrlo še na tisoče, morda deset tisoče Ukrajincev", država pa da bo popolnoma izgubila svojo neodvisnost.

Kot nadalje piše Jerusalem Post, naj bi bil Zelenski v hudi dilemi, ali naj te Putinove predloge sprejme ali ne. "Kijev o tem ne obvešča svojih zahodnih zaveznic, saj svetu ne želi dati lažnega občutka, da v njihovi državi ne vladajo izredne razmere," še navaja časnik.

Izraelski premier Naftali Bennett se je minuli vikend mudil v Moskvi.
Izraelski premier Naftali Bennett se je minuli vikend mudil v Moskvi. FOTO: AP

Tuji mediji, ki povzemajo Jerusalem Post, opozarjajo, da teh informacij ni mogoče neodvisno preveriti. Ni nepomembno, da je imela izraelska vlada v preteklosti tesno zavezništvo s Putinovim režimom. Informacije, ki jih navaja vir, bi zato lahko bile prilagojene tako, da podprejo (drugačen) ruski načrt. Če pa se izkaže, da so trditve Izraela o tem, da so pogajanja med Moskvo in Kijevom "sicer težka, a še zdaleč ne nemogoča", resnična, bi to lahko pomenilo, da je premirje na vzhodu Evrope vendarle mogoče kmalu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (364)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Butalivud
13. 03. 2022 19.02
Ničesar se ni naučil iz svojega bednega otroštva. Žal ničesar. Kot bi rekel moj pokojni Deda, to so prokleti boljševiki. Drži, sedaj to zagotovo razumem. RIP D.
JanezNovakJohn
13. 03. 2022 18.52
Z razsulom varšavskega pakta bi morali raspustiti nato. Ni šlo, zato ker je v ozadju orožarski lobij, zlasti Ameriški. Denar, denar, denar. Le zakaj mora Ukrajina vstrajati pri želji, da vtopi v Nato?
JanezNovakJohn
13. 03. 2022 19.00
Polek tega Rusija ne želi na svojih mejah trpeti orožarje zahoda.
nestabilen
12. 03. 2022 15.20
Ce bi se pogajala Putin in Zelensky bi ze zdavnaj dosegli dogovor,ker se pa Putin pogaja z USA v ozadju pa konec ni na obzorju.Med Ukrajino in Rusijo ni nobene mednarodno priznane meje.Putin noce pobijat civiliste,drugace bi ze letele Anihilator rakete.Vse skupaj je pa sevda vse velika tragedija.
RDPESA
10. 03. 2022 17.20
+0
Pa še to.. Kam spada zdaj Švica v tej svinjariji.. Glede na to, da je uvedla politične sankcije ni več nevtralna..
Korintos11
12. 03. 2022 13.55
+2
RDPESA
10. 03. 2022 17.16
+2
Zahod? Kakšen zahod? Kakšna Ukrajina.? Zahod zanima samo dobiček in zmaga v tekmovanju v odnosu do Rusije..
metronom
10. 03. 2022 08.41
+6
Putin bo kmalu pod ruso v vecnem kraljestvu zla
buzerantos
09. 03. 2022 11.58
+4
Samo eno vprasanje. Citam da je Putin zapit, bedak, pojma nima, lomi se mu, bla bla... Pa me zanima, ali ga poznate ? Ali vam je Jansa to povedal ? ali 24 ur ? nisem za nikogar, ampak poslusanje tega vsak dan samo gnili rusi, gnili rusi je pa tudi ze malo too much.... medtem pa EU pokvarjenci, ameri vse super, mirovniki, dobrotniki, pa Ukrajinci so naenkrat nasi bratje itd... dajte no... Koga ze americani ravno sedaj bombardirajo ????
Chopper
09. 03. 2022 21.29
Ves kako je ponavadi? Kar se govori v medijih je vedno nasprotno...
metronom
10. 03. 2022 08.42
+2
Ukrainci bi se radi resili, american dau prazne obljube
nestabilen
12. 03. 2022 15.22
Naj Jansha razlozi zakaj se drazi plin,Rusi pa se vedno posiljajo iste kolicine po pogodbi,zaloge nafte pri nso as polne,seveda recejo da je je zmankal ker cakajo na podrazitev.
mužik
09. 03. 2022 09.37
+0
vojni analitiki iz kauča !! dober dan !! dajte še malo nakladat !! samo bolj v razumnem smislu !!
Enadvatristiripet
09. 03. 2022 09.27
+3
Avstrija in Francija sta se tudi podredili Hitlerju, pa je bil mir?
detect
09. 03. 2022 09.17
+5
Komik brez izkušenj in ruski plačanec,« so mediji SDS obkladali Zelenskega – danes Janšo postavljajo ob bok herojskemu ukrajinskemu predsedniku.
bekson74
09. 03. 2022 09.15
-8
"tuji mediji" poročajo, da novice ni moč preverit ...a kar se pa sami zahod spomne je pa vse jasno kot beli dan....naj fukne jedrske pa bo mir na zemljici...saj si itak v trenutku v večnih loviščih kaj češ lepšega
Razsuti Tovor
09. 03. 2022 09.13
+4
Pred časom sem poslušal enega ameriškega politika, kako je rekel, da je Zelensky v bistvu bedak, ne pa heroj. Vztrajal je pri vstopu v NATO, tudi če američanom ni dišalo. In so ga vsi opozarjali, da bo zaradi tega počilo.
detect
09. 03. 2022 09.12
+7
Krivda za vojno je izključno na strani amerike in zveze NATO. Putin je ravnal pričakovano, tako kot bi ravnal vsak predsednik velike sile, ki bi ga druga velika država potisnila v kot.
Shisui
09. 03. 2022 09.21
+2
"ojej žena mi ugovarja, spet jo bom moral pretepsti" mentaliteta je smiselna samo bedakom.
User723439
09. 03. 2022 10.20
+1
To ni tako res, kot nekateri mislite, da je. Rusija je že v zgodovini s svojimi zaveznicami ravnala slabo, zato pa vse države, ki niso dobesedno okupirane, bežijo od nje. Rusiji gre za nahajališča plina in nafte v črnem morju okoli krima ter v tistih dveh pokrajinah doneck in lugansk. Prav tako jim je strateško ključno pristanišče sevastopol, ki je redko rusko pristanišče, ki ni del leta zamrznjeno. Zato zahtevajo krim in ostali dve republiki, zato so tudi podpirali spor med lokalci (ukrajinci in rusi) na območjih. Dodaten plus je koridor "buffer cone" med karpati in kaliningradom, ki je v obrambnem smislu precej krajša obrambna linija, kot je tista od črnega do baltskega morja. Nato pa se ni sam širil na območje bivše SZ, ampak ga je vsaka dotična država prosila, da se mu pridruži. Zakaj pa? Zakaj so šli raje na zahod, kot v pakt z rusi? Poglej malo zgodovino, pa ti bo jasno. Katera država, ki je v tem trenutku v paktu z Rusijo pa še prosperira? Malo si poglej, kako je v Belorusiji, Kirgiziji, Čečeniji, Kazahstanu, Tadžikistanu, Turkmenistanu, Uzbekistanu... se cedita med in mleko v teh državah? Malo si poglej kontekst vsega skupaj, pa ti bo jasno. Rusiji gre tukaj za plin in nafto, ker če bi Ukrajina šla v EU, bi Rusija izgubila velkk trg. Ravno zato pa ima pogoje priznanje teh treh območij kot samostojnih, da Ukrajina ne bo dobila nahajališč. Drugače bi se Rusija, če bi bila poštena, strinjala tudi s posebnim statusom teh treh območij.
buzerantos
09. 03. 2022 11.48
+1
Si preprican ? A ves da USA, ZN, Francija, Britanija, Ukrajina itd ne spostujejo pred leti podpisanih sporazumov z rusijo ? Med drugim tudi tega, da Ukrajina ne more postati clanica Nata ? Kljub dog. americani edini niso unicili jedrskega orozja se od Jelcina ? Vsi skupaj se niso drzali podpisanih sporazumov ! Za nemecek so pa rusom se naslonili orozje na ograjo. Da so jenkiji vsa ta leta oborezevali skrajne skupine v Ukrajini, imeli laboratorije za biolosko orozje, skratka pripravljali vojsko.... Zelenski pa je tako ameriski aparacik, bedak brez primere ki izrablja show za reklamo zase. Hm, to mi pride naprej kot ono, da so kameljetrebci iz sahare parkirali letala v WTC..... in voila, povod za bombardiranje je bil tu ! ne vidimo podobnosti ?? Potem so pa ameriski mediji nasli pasose ugrabiteljev, kot nove, medtem ko je stolpnica padla zaradi pozara, letalo zoglenelo.... mislim... saj ne rabis biti niti pameten da vidis....
Stajerc22
09. 03. 2022 09.00
+6
Zelenski mora pristati na zahteve Putina. Te zahteve niso nic v primerjavi z smrtnimi zrtvami vsak dan.
Stajerc22
09. 03. 2022 09.00
+5
Vkolikor Zelensky ne pristane na Ruske zahteve, je soodgovoren za vsako naslednjo zrtev
buzerantos
09. 03. 2022 11.52
+3
Prinašalec
09. 03. 2022 08.56
+0
Putin je debilnež.
buzerantos
09. 03. 2022 11.55
+3
ne bi rekel. Ko poslusam Putina, vem o cem govori. Ko poslusam Jenkije in ostale podrepnike, sploh pa nase nicvredne politike, je samo govor na govor in na koncu konkretne informacije seveda ni...
Draža
09. 03. 2022 08.49
+8
Ukrajjna naj se odreče Eu in Nato,saj je zaradi teh vojna operacija v Ukrajini.
FlatyEric
09. 03. 2022 08.59
-7
Pametnjakovič. Potem bo Putin še lažje pohodil Ukrajino.
buzerantos
09. 03. 2022 11.56
+3
FlatyEric - Ukrajina, ZN, USA, EU so podpisali sporazum da Ukrajina ne more biti clanica nata ali EU ! Kaj ni jasno ???
amedeo
09. 03. 2022 08.42
+6
Ne vem ali je zabuhel od vodke ali pa je na močnih tabletah...
rockon
09. 03. 2022 08.49
+1
A putler? Sej veš kako pravijo, če se nisi zredil vsaj 5 kg, nisi bil v karanteni. Stari je podrt, ko kozolec, verjetno mu zadnje ure bijejo...
Prinašalec
09. 03. 2022 08.57
+3
Od vodke seveda, so se mu skisali možgani, ne more terzno razmišljati!
mungus
09. 03. 2022 08.38
+0
se je le temu kgb-jevcu zalomlo vse skupaj....glede na njegovo pokvarjenost je tudi prav tako.
Apostol1
09. 03. 2022 08.34
+11
Dejstva so. Ukrajina v tej vojni ne more zmagati , lahko vztraja samo žrtev bo še in še in preden se bo umaknil Rus bo vsa država porušena in tudi potem ni šans , da bi bila Ukrajina v NATU ali v Evropi. Druga stvar pa je , da je glede na to dejstvo vse odvisno od Zelenskega , ker Putin je diktator in nikoli ne bo popustil. Torej kaj je bolje. Slab mir ali dober prepir . Jaz bi se odločil za slab mir in tisoči bodo ostali živi in dalo se bo živet , vendar tako kot bo rekel Putin in ne tako kot hoče Biden.
JoniBravo
09. 03. 2022 08.21
-6
Putinove zahteve so preproste. Naredi kar hočem, ali pa pobijem še na tisoče, deset tisoče (pa s tem ne misli vojakov). Tip si zasluži končat kot Mussolini. Slovenčki v teh komentarji pa tipični slovenčki. Jokajo ker plačujejo 7eur več za poln tank.