Tujina

Pogodba z morilcem: družini informacije o usodi žrtve, obsojencu tisočake

London, 29. 11. 2023 07.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pred več kot 50 leti sta Nizamodeen Hosein in njegov brat ugrabila Muriel McKay in jo odpeljala na kmetijo v Hertfordshiru. Ves ta čas pa je obsojeni morilec skrbno hranil skrivnost, kaj se je zgodilo s truplom ugrabljene. A da bi naposled le izvedeli, kakšna je bila njena usoda, je družina McKeyeve z morilcem sklenila pogodbo v vrednosti več kot 45 tisoč evrov (50.000 dolarjev). A po podpisu listine se je zgodil preobrat – Hosein je denar zavrnil.

Nizamodeen Hosein je z družino svoje žrtve podpisal pogodbo v vrednosti več kot 45 tisoč evrov (50.000 dolarjev). V zameno za tisočake se je tako zavezal, da bo družini Muriel McKay, ki sta jo z bratom ugrabila leta 1969, razkril, kaj se je zgodilo z njenim truplom, piše Sky News.

Družina McKeyeve bi s kupčijo več kot 50 let od ugrabitve in dolga leta po tem, ko je obsojeni morilec zapustil zapor, naposled le izvedela, kakšna je bila usoda ugrabljene ženske. A po podpisu se je zgodil nepričakovan preobrat. Hosein je tisočake, ki bi ga rešili življenja v revščini, zavrnil ter družini informacije o tem, kako in kje je Muriel umrla, predal brez plačila.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Nočem denarja. Moj cilj je duševni mir," je 75-letni obsojeni morilec v Trinidadu povedal odvetniku družine. "Težko govorim o tem. Takrat sem bil mlad, star sem bil 22 let in nisem čutil bolečine, ki jo čutim zdaj," je priznal. Ponudil je tudi, da se vrne v Združeno kraljestvo, od koder je bil leta 1990 izgnan, ter da hčerki in vnuku pokojne pokaže mesto, kjer ležijo posmrtni ostanki Muriel McKay.

75-letnik sicer trdi, da je ženska le nekaj dni po ugrabitvi umrla zaradi srčnega infarkta na kmetiji v Hertfordshiru, ki je bila v lasti njegovega brata Arthurja. Brata sta McKayevo ugrabila na božič ter od njene družine terjala odkupnino v višini več kot milijon evrov.

Detektivi so Hoseinu poslali seznam z več kot 80 vprašanji, s katerimi skušajo preveriti njegovo zgodbo in ugotoviti lokacijo, kjer sta brata pokopala Mureil McKay. Tudi družina McKay razmišlja o tem, da bi oblasti zaprosila za novo preiskavo na kmetiji. 

Brata ugrabila napačno žrtev, nikoli nista izdala, kje sta jo pokopala

Družina je medtem na ministrstvo za notranje zadeve naslovila prošnjo, naj začasno odpravi ukaz o Hoseinovi deportaciji, da bi lahko 75-letnik ponovno obiskal kmetijo. "Samo na kmetijo se moram vrniti in bom vedel, kam sva pokopala truplo. Prepričan sem, da jih lahko privedem na točen kraj," je dejal Hosein.

Poslovnež, ki je sestavil pogodbo z morilcem, Mark Dyer je dejal: "Morda se marsikomu zdi nenavadno, da bi  Nizamu Hoseinu plačali za informacije. A po letih njegovega molka in naše žalosti je to privedlo do informacij, ki si jih je družina želela." Dodal je, da bi lahko Hosein zagotovo dobro porabil denar, saj da živi v koči z gnijočimi tlemi, brez ustreznih sanitarij. "A zdi se, da denarja ni sprejel, ker si tudi sam želi zaključka. Stara se, slaboten je in morda je bila to zanj priložnost, da se odkupi za vse, kar je storil," meni.

Muriel je bila v času ugrabitve stara 55 let. Bila je žena Alicka McKaya, izvršnega direktorja pri News Limited in namestnika tiskovnega barona Ruperta Murdocha, ki je takrat ravno kupil Sun in News of the World. Brata Hosein sta Muriel zamenjala za Murdochovo prvo ženo Anno, potem ko sta sledila napačnemu avtomobilu do doma McKayevih v Wimbledonu v južnem Londonu.

Po več dnevih je policija oba ugrabitelja aretirala na kmetiji, vendar pa o Muriel ni bilo ne duha ne sluha. Nobeden od bratov ni želel razkriti, kaj se ji je zgodilo. Oba so sicer obsodili zaradi umora, kar je bila ena prvih tovrstnih obsodb, ne da bi oblasti odkrile truplo žrtve. Arthur Hosein je leta 2009 umrl v zaporu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ssecnik
29. 11. 2023 10.57
+4
Bi poveda,bi,sam jih tale demokracija ščiti.Še prosu bi,če lohk pove.
Janez_53
29. 11. 2023 18.35
+3
sivomoder
29. 11. 2023 10.02
+8
Če bi bil srčni infarkt, dvomim da bi skrivala informacije o truplu
proofreader
29. 11. 2023 08.53
+4
Leta 1969 sta zahtevala evre?
Abica
29. 11. 2023 09.33
+14
Zmešnjava, kot običajno. Jaz razumem, da so pogodbo sklenili zdaj, ne pred 50 leti.
bogo66
29. 11. 2023 10.51
+5
Janez_53
29. 11. 2023 18.36
+2
Za malce manj brihtne so preračunali v današnjo EU valuto.