Tujina

Pogrešani britanski deček na Facebooku poiskal babico: 'Želim priti domov'

Toulouse, 15. 12. 2023 08.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Britanski deček je pred šestimi leti izginil med dopustom z mamo in dedkom, ki zanj nista imela skrbništva, zaradi domnevne ugrabitve pa ju išče policija. Zdaj 17-letni Alex Batty je zapustil "alternativno skupnost", v kateri je živel, in poskušal poiskati veleposlaništvo. Ob cesti je nanj naletel dostavljavec hrane in, ker se mu je najstnikova zgodba zdela neverjetna, poklical policijo. 17-letniku je posodil telefon, Alex pa je prek dostavljavčevega Facebooka poiskal svojo babico in ji poslal sporočilo: "Rad te imam, želim priti domov."

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Izginuli deček ponovno najden
    03:01
    Iz 24UR ZVEČER: Izginuli deček ponovno najden
  • Iz 24UR ZVEČER: Po štirih letih našli dečki
    01:11
    Iz 24UR ZVEČER: Po štirih letih našli dečki

BBC poroča, da je najstnika na policijsko postajo odpeljal zaskrbljeni motorist, ki ga je v sredo zgodaj zjutraj opazil na cesti ob vznožju Pirenejev. "Pojasnil je, da je hodil štiri dni in da se je odpravil iz kraja v gorah, čeprav ni povedal, od kod," je povedal dostavljavec Fabien Accidini.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"V brskalnik sem vtipkal njegovo ime in videl, da ga iščejo," je dejal. Lokalnim medijem je povedal še, da je najstnik želel priti do nekega večjega mesta, kjer bi lahko poiskal veleposlaništvo in zaprosil za pomoč. Namesto tega se je Accidini po pomoč obrnil na francoske oblasti.  

Accidini je nekaj več podrobnosti o svojem srečanju z najstnikom povedal za Sky News. Alex mu je povedal, da ga je leta 2017 ugrabila mama in da je nato s približno 10 ljudmi kot del "duhovne skupnosti" živel v luksuzni hiši v Španiji. V Francijo naj bi se nato preselili leta 2021. 

Kot še pravi dostavljavec, se mu Alex ni zdel jezen glede tega, da je moral bivati v omenjeni skupnosti, poleg tega mu je najstnik povedal, da ni bil "priklenjen", čeprav vseeno ni jasno, ali se je lahko prosto gibal, kjer koli je želel. Povedal mu je, da si zdaj želi le živeti "normalno življenje". 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Poleg tega je Alexu posodil telefon, ta pa je prek Accidinijevega profila na Facebooku vzpostavil stik s svojo babico v Veliki Britaniji. Napisal je: "Pozdravljena babica, jaz sem, Alex. Sem v Toulousu v Franciji. Res upam, da boš prejela to sporočilo. Rad te imam, želim priti domov."

Po poročanju BBC-ja naj bi bila sicer Alexova babica Susan Caruana, ki je tudi njegova zakonita skrbnica, prešibka, da bi odpotovala v Toulouse, vendar pa je za časnik The Sun povedala, da je bila v stiku z vnukom. "Tako sem srečna. Govorila sem z njim in dobro je," je dejala in dodala, da je to res velik šok.  

BBC še poroča, da je francosko tožilstvo v Toulousu primer uradno predalo britanski policiji in ni več v francoski pristojnosti. Policisti in konzularno osebje naj bi Alexa že v prihodnjih nekaj dneh pripeljali nazaj v Združeno kraljestvo.

Alex ne želi povedati, kje je njegova mama ali kje točno v Pirenejih je živel

Alexova babica je leta 2018 povedala, da misli, da sta mati Melanie Batty in dedek David Batty dečka odpeljala k duhovni skupnosti v Maroko. Želela naj bi namreč živeti "alternativni način življenja", zato sta se pridružila nekakšni duhovni skupnosti.  

V zadnjih letih naj bi Alex živel v oddaljenih pirenejskih dolinah, v okviru skupnosti pa naj bi se veliko selili od kraja do kraja. Območje ob vznožju Pirenejev je sicer znano prav po tem, da privablja ljudi, ki iščejo alternativne načine življenja.

Alex ne želi povedati, kje je njegova mama ali kje točno v Pirenejih je živel, je tožilstvo povedalo za BBC.  

Kot smo že poročali, sta Melanie in David Batty 30. septembra 2017 skupaj z Alexom zapustila svoj dom v Oldhamu v Lancashiru in odšla na vnaprej dogovorjene enotedenske počitnice v Marbello v Španiji. Dečka so nato nazadnje videli v pristanišču Malaga 8. oktobra istega leta na dan, ko naj bi se vrnili v Združeno kraljestvo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rožle Patriot
15. 12. 2023 11.43
+4
hmm ... nekaj tukaj ne štima v tej zgodbi !!?? ...
PomisliNaSonce
15. 12. 2023 09.53
+9
Iskreni prijatelji sonca z svojo iskreno energijo sežemo daleč. Dobrodošel nazaj...a nimamo tudi v Sloveniji podoben primer?
iDeGas2023
15. 12. 2023 10.17
+7
metuljka
15. 12. 2023 10.30
+6
ja, od Pogačarjevega brata hči, če se ne motim
metuljka
15. 12. 2023 10.32
+3
NotMe
15. 12. 2023 10.41
+6
Čakaj malo, kdo zdaj? Tisti, ki hoče nazaj v sistem, med beton in elektroniko, žice in cevi? Ali tisti travo jedi v gorah, brez neta, avta, ki se grejejo na drva in svetijo na sveče? Kdo je zdaj prijatelj sonca in kdo dobrodošel kam nazaj?
Abica
15. 12. 2023 11.29
+6
PARTIZAN PEPE
15. 12. 2023 09.46
-11
Še žal ti bo...iz narave v to betonsko đunglo med norce...
Razsuti Tovor
15. 12. 2023 09.48
+23