Tujina

Liz Truss se je po davčnih spremembah pokesala: Šli smo prehitro in predaleč

London, 18. 10. 2022 11.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, N.L.
Komentarji
6

Britanska premierka Liz Truss se je v ponedeljek opravičila, ker je z davčnimi spremembami, ki so v Veliki Britaniji povzročile obsežne gospodarske pretrese in številne kritike, po lastnih besedah šla prehitro in predaleč. Ob tem je zatrdila, da namerava kljub vsemu konservativce popeljati na naslednje parlamentarne volitve.

Nova premierka je bila primorana v preobrat glede proračuna le mesec dni po nastopu funkcije.
Nova premierka je bila primorana v preobrat glede proračuna le mesec dni po nastopu funkcije. FOTO: AP

"Želim sprejeti odgovornost in se opravičiti za storjene napake. Šli smo predaleč in prehitro," je za BBC dejala britanska premierka Liz Truss. Dodala je, da je popolnoma zavezana uresničevanju ciljev za to državo, čeprav se vrstijo kritike javnosti in poslancev ter vprašanja, kdo ima zdaj dejansko nadzor nad vladno politiko.

Novi britanski finančni minister Jeremy Hunt je namreč napovedal odpravo skoraj vseh davčnih ukrepov, ki jih je pred tremi tedni predstavil njegov predhodnik Kwasi Kwarteng in ki so zamajali britanski finančni trg.

Novi minister za finance je dejal, da nobena vlada ne more nadzorovati trgov, vendar je poudaril, da bodo ukrepi zagotovili stabilnost javnih financ in pomagali zagotoviti rast.

Truss je pred tem v petek odpustila svojega tesnega sodelavca Kwartenga, potem ko je predlog proračuna z znižanjem davkov, ki ga je predstavil septembra in naj bi državo do leta 2026 stal 45 milijard funtov, povzročil pretrese na trgu, funt je močno padel, z odkupom državnih vrednostnih papirjev je morala posredovati celo centralna banka.

Konservativci menijo, da je predsednik vlade pravzaprav finančni minister Jeremy Hunt.
Konservativci menijo, da je predsednik vlade pravzaprav finančni minister Jeremy Hunt. FOTO: AP

Nova premierka je bila tako primorana v preobrat glede proračuna in le mesec dni po nastopu funkcije je spodbudila intenzivna ugibanja o svoji politični prihodnosti.

Zaradi razburjenja glede proračuna naj bi se namreč začela ugibanja o morebitnem odstopu premierke, britanski mediji pa so poročali, da naj bi nekateri konservativni poslanci celo načrtovali njeno odstavitev. Konservativni poslanec Roger Gale je ocenil, da je Hunt "de facto predsednik vlade".

Opozicijska laburistična stranka trdi, da je torijska stranka sama odgovorna za kaos in fiasko. "To je kriza v režiji torijcev, ki je nastala na Downing Streetu, ceno pa plačujejo navadni ljudje," je dejala predstavnica laburistov Rachel Reeves.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

c-2040
18. 10. 2022 14.33
Liz Truss na smetišče zgodovine...
MiskoPol
18. 10. 2022 13.16
+3
A to je tista, ki je komaj začela, pa je že povedala, da je totalno falila?
devote
18. 10. 2022 12.53
+3
JAZsemTI
18. 10. 2022 12.50
+3
Brexit je padel na realna tla…
Millady
18. 10. 2022 12.28
+4
Angleški politiki se zelo radi opravičujejo..
jank
18. 10. 2022 11.42
+4
Upam, da so to prebrali in tudi razumeli naši desničarji. In da ne slišimo več njihovih nebuloz o nižanju davkov. Upam, da jim je jasno kam to pelje.