Tujina

Pokopal hčerko: 'Počutim se, kot da bi me raztrgali'

Kabul, 03. 10. 2022 21.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Študentke v Afganistanu so že tretji dan zapored stopile na ulice, da bi iskale pravico za žrtve samomorilskega bombnega napada v učnem centru. Napad se je zgodil na območju afganistanske prestolnice, kjer živijo večinoma etnične Hazare, ki pripadajo afganistanski manjšinski šiitski skupnosti. Večina žrtev je bila študentk, starih od 17 do 20 let. Po podatkih misije ZN za pomoč Afganistanu UNAMA je močna eksplozija terjala okoli 53 žrtev.

"Naše zadnje upanje so bile izobraževalne ustanove. Na žalost so zdaj ogrožene tudi institucije," je povedala Sakina Nazari, 25-letna prebivalka in nekdanja študentka učnega centra Kaaj, katere družinski prijatelj je bil v napadu hudo ranjen. Preživeli so povedali, da je bilo 400 fantov in deklet, ločenih z zaveso, v skladu z navodili talibanov. Islamistična talibanska vlada je bila deležna hudih kritik, ker ni zagotovila varnosti najbolj preganjani afganistanski manjšini. Nasilje je sprožilo domače in mednarodno ogorčenje. 

Peščica Afganistank je protestirala proti umoru študentov v izobraževalnem centru v šiitski soseski Kabula. Protestniki so s transparenti z napisom v angleščini "Stop Hazar Genocide" zahtevali varnost od talibanske vlade. "Talibansko vlado sprašujemo, ko trdijo, da so vzpostavili varnost, kako ne morejo preprečiti napadalcu, da bi vstopil v izobraževalni center in ciljal na študentke? V tem incidentu je ena družina izgubila štiri člane, zakaj se to še vedno dogaja?" se je spraševala ena izmed protestnic Fatima Mohammadi.

Eden izmed očividcev je pojasnil, da so napadalci najprej streljali na množico študentov, nato pa razstrelili eksploziv v avditoriju, kjer je približno 500 študentov opravljalo sprejemni izpit. "Najprej je napadalec tam, kjer je stala ogromna množica študentov, začel streljati, ubitih je bilo najmanj 40 ljudi. Potem ko so ljudje poskušali pobegniti, je drugi napadalec sprožil eksploziv," je dejal Hussain.

Zahra, ki je tisti dan opravljala sprejemni izpit, je ostala nepoškodovana, saj je le nekaj minut pred napadom odšla ven, da bi kupila pisalo. "Ne vem, kaj naj prosim, ne vem, koga naj prosim, ker tudi če karkoli prosim, se to ne bo izpolnilo. Zato sem nehala kar koli zahtevati, niti nisem prepričana, ali je za še imamo prihodnost ali ne," je dejala.

Glavni tekmec talibanov od njihovega prevzema oblasti v Afganistanu, Islamska država Iraka in Levanta, je v preteklosti izvajala brutalno nasilje nad afganistanskimi Hazarami. Skrajneži so izvedli več smrtonosnih napadov v Dashti Barchiju, vključno z grozljivim napadom na porodnišnico leta 2020, v katerem je bilo ubitih 24 ljudi, vključno z novorojenčki in materami.

"V zadnjih dveh nočeh nisem mogel spati, ničesar ne čutim več. Počutim se, kot da bi me raztrgali," je dejal Mohammad Amir, potem ko je pokopal svojo hčerko Wahido, ki je življenje izgubila v učilnici.

UNAMA je talibane pozvala, naj odgovorne privedejo pred sodišče, in pozvala islamistične vladarje, naj "izpolnijo obveznosti za zagotovitev varnosti vseh Afganistancev". Talibani so obljubili, da bodo po napadu povečali varnost vseh Afganistancev in poslali svoje predstavnike družinam žrtev, da bi jim zagotovili zaščito pred morebitnimi prihodnjimi napadi.

"Naša ekipa za človekove pravice nadaljuje z dokumentiranjem zločina: preverja dejstva in vzpostavlja zanesljive podatke za boj proti terorizmu in revizionizmu," sporoča UNAMA. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Talibansko zunanje ministrstvo je v izjavi obsodilo petkov napad in druge tovrstne incidente kot delo "zlonamernih mrež" in "zaroto sovražnikov" Afganistana, da bi ustvarili delitve v afganistanskemu ljudstvu.

Talibanski borci stražijo pred izobraževalnim centrom, ki ga je napadel samomorilski napadalec v Kabulu v Afganistanu
Talibanski borci stražijo pred izobraževalnim centrom, ki ga je napadel samomorilski napadalec v Kabulu v Afganistanu FOTO: AP

"Islamski emirat ne verjame v kakršno koli etnično ali versko delitev afganistanskega ljudstva in se smatra za odgovornega za zaščito življenj vseh Afganistancev," je sporočilo ministrstvo. "Medtem ko obljubljamo vsem našim rojakom, da bomo storili več za identifikacijo in privedbo storilcev teh napadov pred sodišče, pozivamo vse tuje strani, naj se vzdržijo izdajanja neodgovornih izjav o afganistanskih notranjih zadevah, razen izražanja sožalja."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

akmt
20. 11. 2022 10.52
Sami so izvolili Talibane..