TUJINA

Policija objavila posnetek aretacije domnevnih morilcev črnogorskega Escobarja

Beograd, 12.03.2023, 11:53 | Posodobljeno pred 18 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Srbsko notranje ministrstvo je objavilo videposnetek aretacije dveh moških, ki sta osumljena umora moškega, poznanega z vzdevkom "Ranko Escobar", po rodu iz Črne gore. 28-letnika in 26-letnika so odpeljali v pripor, kjer čakata na zaslišanje pred preiskovalnim sodnikom. Danes naj bi policisti v zvezi s tem primerom prijeli tudi mladoletnico. Escobar je črnogorski policiji znan kot eden od vodij kriminalne združbe iz Nikšića.

54-letni Ranko Radošević, znan kot Ranko Escobar, je bil ubit 9. marca okoli 11. ure na bencinski postaji v Beogradu. Kot je poročal Kurir, sta dva napadalca s kapucami na glavi in kirurškimi maskami vkorakala v kavarno, polno ljudi, in vanj izstrelila pet nabojev, nato pa ga še dvakrat ustrelila v glavo. 

Priče so povedale, da je bil Escobar reden gost črpalke in je na kavo prihajal skoraj vsak dan ob isti uri. Vsak dan naj bi ga spremljal varnostnik, tistega dne pa mu je dal prost dan. 

Policija je še istega dne sporočila, da je v zvezi s sumom storitve kaznivega dejanja umora prijela 28-letnega S. Z. in 26-letnega L. V. Iz posnetka, ki so ga objavili, je razvidno, kako so zamaskirani in do zob oboroženi policisti vdrli v hišo, ju podrli na tla in vklenili. Posneli so tudi orožje in strelivo, ki so ga našli v hiši. Odpeljali so ju v pripor, po 48 urah pa bosta privedena pred preiskovalnega sodnika. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Danes srbski mediji neuradno poročajo, da je policija v stanovanju prijela še tretjo osebo. Gre za mladoletnico, ki je bila rojena leta 2006 in je osumljena kaznivega dejanja umora v sostorilstvu. Včeraj jo je zaslišal sodnik za mladoletnike na Višjem sodišču v Beogradu, in ji odredil 30-dnevni pripor. V postopek se je zaradi njene starosti vključil tudi center za socialno delo.

"Nadaljujemo neomajen boj proti vsem vrstam kriminala. Vsak, ki ima opravka z nepoštenostjo in kriminalom, mora vedeti, da pred srbsko policijo ni varen, da so srbski policisti usposobljeni in pripravljeni, da storilce kaznivih dejanj čim prej privedejo pred roko pravice," je ob tem po poročanju srbskega N1 dejal notranji minister Bratislav Gašić. "Kriminal na naših ulicah ni dobrodošel in oseb, ki bi bile zaščitene, ni. Ministrstvo za notranje zadeve bo naredilo vse, kar je v njegovi moči, da se državljani Srbije počutijo varne v svoji domovini," je še dodal.

Posnetek aretacija osumljenih za umor Eskobarja
Posnetek aretacija osumljenih za umor EskobarjaFOTO: MUP Srbije

Kdo je bil Ranko Escobar?

Umorjeni Radošević naj bi bil črnogorski policiji znan kot eden od vodij kriminalne združbe iz Nikšića, ki naj bi bila blizu Škaljarskemu klanu in vodji klana Jovanu Vukotiću, ki so ga septembra ubili v Istanbulu. 

Vzdevek Escobar (srbsko Eskobar) naj bi mu nadeli, ker je nekoč tihotapil kokain, pred leti pa so ga povezovali tudi z Bežanskim klanom. V zadnjem času je bil znan po tem, da je članom kriminalnih združb nabavljal in prodajal blindirana vozila. Njegovo ime se je omenjalo tudi na sojenju narkokralju Darku Šariću in ob aretaciji razvpitega Veljka Belivuka in njegovega pomočnika Marka Miljkovića, saj so v garaži slednjega našli avtomobil in prometno dovoljenje na njegovo ime. 

Belivuka in njegove sodelavce so policisti v spektakularni akciji prijeli leta 2021. Obtoženi so sedmih umorov, trgovine z drogami, nezakonitega posedovanja orožja, ugrabitve in posilstva. Srbska policija je tedaj razkrila krute podrobnosti iz preiskave, med drugim tudi, da so člani kriminalne združbe ljudi mučili in ubijali, njihove posmrtne ostanke pa zmleli v mlinu za meso v skrivni sobi, ki so jo odkrili v t. i. hiši groze v Ritopeku.

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.