Tujina

Policija potrdila: Najdeni ostanki v Amazoniji pripadajo novinarju

Brasilia, 17. 06. 2022 22.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.K., STA
Komentarji
1

Policija je potrdila, da posmrtni ostanki, ki so jih našli v Amazoniji, pripadajo britanskemu novinarju Domu Phillipsu. Drugo truplo še ni identificirano. Policija je tudi pridržala dvojico osumljencev, od katerih je eden priznal, da je pogrešana ustrelil.

Kot poroča BBC, je policija potrdila, da posmrtni ostanki, ki so jih našli v Amazoniji, pripadajo Domu Phillipsu.  Po izginotju Phillipsa in Pereire je policija aretirala dva osumljenca, in sicer brata Amarilda in Oseney da Costa de Oliveira. Vodja zvezne policije v brazilski zvezni državi Amazonas Eduardo Alexandre Fontes je novinarjem povedal, da je glavni osumljenec Amarildo podrobno pripovedoval o storjenem zločinu in navedel kraj, kjer naj bi zakopal trupli. Njegov brat je vseskozi zanikal kakršno koli vpletenost. Policija napoveduje dodatne aretacije, medtem ko motiv za umor še ni znan. 

Spomnimo

Posmrtne ostanke, ki zdaj tudi uradno pripadajo britanskemu novinarju, je policija našla na težko dostopnem območju sredi džungle, oddaljenem približno tri kilometre od reke Amazonke. 

Phillipsova žena Alessandra Sampaio se je v sredo zahvalila vsem ekipam, ki so pomagale pri iskanju, zlasti domorodnim prostovoljcem. Združenje avtohtonih prebivalcev regije Univaja je namreč prvo opozorilo oblasti o tem, da je par izginil.

Poudarila je, da se sedaj začenja tudi iskanje pravice in izrazila upanje, da bodo preiskovalni organi izčrpali vse možnosti in čim prej prinesli dokončne odgovore o vseh pomembnih podrobnostih. Umora je označila za politični zločin, saj sta bila oba zagovornika človekovih pravic, zlasti pravih avtohtonih ljudstev.

Predsednik Brazilije Jair Bolsonaro, čigar vlada je bila v zadnjih dneh večkrat obtožena zavlačevanja preiskave, je bil v sredo deležen novih kritik, saj je dejal, da Phillipsa zaradi njegovega poročanja o regiji ljudje ne marajo. "Moral bi več kot podvojiti previdnostne ukrepe, ki jih je izvajal, a se je namesto tega odločil za izlet," je dodal.

Mnogi so njegove komentarje razumeli, kot da želi krivdo pripisati pogrešanim, saj je med preiskavo večkrat ponovil, da je bilo zelo nepremišljeno potovati v to regijo, ne da bi bili dovolj pripravljeni, tako fizično kot z orožjem. Njegove pripombe so sprožile ogorčenje po državi in svetu, poroča AFP.

Britanec Phillips je več kot desetletje živel v Braziliji in bil dolgoletni sodelavec časnika Guardian. Pripravljal je tudi knjigo o trajnostnem razvoju v Amazoniji. Brazilec Pereira je bil cenjeni strokovnjak in zagovornik avtohtonih ljudstev. Večkrat je dejal, da je prejel veliko groženj, saj se je boril proti nezakonitemu ribolovu, rudarjenju in gozdarjenju na tem območju.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rde?a pesa in hren
18. 06. 2022 08.49
+1
Tole je kar zanimivo iz vidika pristopa. Da je politika skorumiprana in pokrvajena ni treba hoditi v Brazilijo, to lahko občutimo že doma... Vsekakor je bolj zanimivo, da so uspeli razrešiti zločin. Po mojem policija tja, kjer je bila sedaj, zahaja zelo redko. Ne samo zaradi fizičen oddaljenosti, predsvem zaradi nevarnosti kriminala itd. Podobno kot npr v Franciji, so geta, kjer polcija vstopa samo, ko je nujno potrebno (na enkrat jih pride 50 ali več...). Zato se mi nekoliko praja dvom, ali so res prijeli pravega, ali pa je to samo za javnost in žrtovanje nekega lokalnega kriminalca ne predstavlja problem v smilsu strošek-koristi za vladajočo politiko... Verjetno tega ne bomo nikoli izvedeli. Dokazuje pa samo, še enkrat, kako je ta svet pokvajen, smrdljiv... in ni čdno, kot je napisal nekdo, da smo verjetno prva vrsta bitja, ki bo odgovorna za lastno samouničenje..