Tujina

Policisti končali z iskanjem Madeleine, izsledkov ne razkrivajo

Lizbona, 25. 05. 2023 18.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
U.B., STA
Komentarji
0

Na Portugalskem so zaključili zadnjo iskalno akcijo pogrešane deklice Madeleine McCann. Policisti in potapljači, ki so območja rezervata temeljito prečesavali tri dni, sicer izsledkov preiskave še niso razkrili.

Policisti, kriminalisti in potapljači so tri dni temeljito pregledovali območje portugalskega rezervata Arade. Policijski psi so jim pomagali s prevohavanjem okolice, potapljači pa so prečesali dno rezervoarja. Kot je bilo mogoče videti, je tridnevno iskanje spremljalo od 20 do 30 portugalskih, nemških in britanskih policistov. Z območja so odnesli tudi več vreč zemlje, a več glede preiskave še ni znanega. Portugalska policija je sporočila, da bo zbrano gradivo predala nemškim organom.

Kot je sicer neuradno izvedel Reuters, naj preiskava ne bi prinesla več informacij od sicer skrivnostnega izginotja triletne deklice. Madeleine McCann je pogrešana 16 let, njena družina pa zaradi pomanjkanja dokazov verjame, da je hčerka še živa. 

Portugalski policisti so s preiskavo rezervata začeli zaradi prejema namiga, da bi se lahko na območju nahajalo truplo triletnice. Neuradno je preiskava povezana s fotografijami, ki so jih našli v skrivališču glavnega osumljenca Christiana B. Ta naj bi pogosto zahajal na območje, ki ga je imenoval "moj mali raj", od kraja izginotja pa je oddaljeno približno 50 kilometrov. 

Akcijo so sicer omogočila tudi dodatna finančna sredstva z britanskega ministrstva za notranje zadeve v vrednosti 110.000 funtov (približno 125.500 evrov). Lansko leto je britanska vlada v iskanje deklice vložila 300.000 funtov (približno 345.000 evrov), od leta 2011 pa vsega skupaj nekaj manj kot 13,1 milijona funtov (približno 15 milijonov evrov). 

Nemški državni tožilec Hans Christian Wolters je za Sky News dejal, da so policisti seveda iskali truplo, da bi morebiti lahko na območju našli tudi druge namige o izginotju. Policija je bila po njegovih besedah tudi precej optimistična, da bi lahko v bližini našla tudi trupla treh pogrešanih otrok, ki jih nikoli niso našli, vključno z osemletno Joano Cipriano, ki je iz kraja blizu letovišča Praia da Luz izginila leta 2004.

Dejal je še, da jim portugalska policija pomaga zaradi omejitev, ki jih ima nemška policija v tujini, prisotni pa so tudi britanski policisti. Po njegovih besedah nemška stran ne bo dajala nobenih informacij o poteku iskanja. 

Okolico in jezero so policisti sicer že pregledali leta 2008, a niso odkrili nobenih sledi. Sadov ni obrodila niti obsežna mednarodna iskalna akcija, za izginotje deklice pa ni bil obtožen še nihče.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.