Tujina

Policisti, soobtoženi kršitve državljanskih pravic Georgea Floyda, so se izrekli za nedolžne

Minneapolis, 14. 09. 2021 20.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Štirje nekdanji policisti iz Minneapolisa so se na zveznem sodišču izrekli za nedolžne. Obtožnica jih bremeni kršenja državljanskih pravic temnopoltega Georgea Floyda, ki ga je lani ubil eden od njih, Derek Chauvin. Ta je bil na državnem sodišču že obsojen za umor.

Pred sodiščem so bili Derek Chauvin, Thomas Lane, J. Kueng in Tou Thao. Medtem ko je Chauvin maja lani dušil na tleh ležečega Floyda, so se trije kolegi ukvarjali z odrivanjem prič, ki so opozarjale, da se Floyd duši, namesto da bi kateri od njih Chauvinu povedal, da je dovolj. Floydova smrt je sprožila silovite proteste proti policijskemu nasilju v ZDA, ki so se ponekod sprevrgli v nasilje.

Chauvin se je izrekel za nedolžnega iz zaporniške celice, saj je bil obsojen na 22 let in pol zapora. Ostala trojica, ki je še na prostosti, se je zaradi pandemije covida-19 prav tako oglasila na daljavo po videopovezavi. Kueng in Thao želita, da se njun primer loči od Chauvinovega, tej prošnji se je kasneje pridružil še Lane. Tožilstvo temu nasprotuje, ker gre za zločin, pri katerem so istočasno sodelovali vsi štirje.

Georgea Floyda je ubil policist Derek Chauvin, a tožilstvo vztraja, da so pri zločinu sodelovali vsi štirje.
Georgea Floyda je ubil policist Derek Chauvin, a tožilstvo vztraja, da so pri zločinu sodelovali vsi štirje. FOTO: AP

Na državnem sodišču so predvsem zaradi koronavirusa Chauvinu sodili posebej, ostala trojica pa bo na vrsti za sodni proces prihodnje leto marca.

Vsi štirje policisti se poleg obtožnice za umor na državnem sodišču soočajo še z zvezno obtožnico kršenja državljanskih pravic. To je ameriška posebnost, ki je bila uvedena zaradi prevlade belega rasizma na jugu ZDA, ko bele porote belcev skoraj nikoli niso spoznale za krive nasilja nad temnopoltimi. Zvezni kongres je potem sprejel zakon, po katerem se lahko na državni ravni oproščene osebe preganja za kršenje državljanskih pravic, kar v primeru obsodbe prinaša visoke kazni.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.