Tujina

Francija si želi trajne prekinitve ognja med Izraelom in Hamasom

Ljubljana, 22. 11. 2023 18.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min

Svetovni voditelji odobravajo napovedano začasno humanitarno premirje in izpustitev talcev na območju Gaze. "Vsak dan, ko so te matere in otroci talci teroristov, je en dan preveč," je dejala predsednica Evropske komisije. "Gre za pomemben korak, ki mu mora slediti vrnitev vseh talcev," je dejal premier Golob. Poudaril je še, da mora biti zaščita civilistov, bolnišnic in šol zagotovljena tudi po humanitarni prekinitvi spopadov. Fajonova pa je poudarila zavezanost rešitvi dveh držav, ki naj vodi v trajen mir.

Razmere v Gazi
Razmere v Gazi FOTO: AP

Iz Združenih narodov so sporočili, da generalni sekretar Antonio Guterres "soglaša z dogovorom, ki sta ga ob posredovanju Katarja in ob podpori Egipta ter ZDA dosegla Izrael in Hamas". Po njihovi oceni gre namreč za "pomemben korak v pravo smer, vendar je treba storiti še veliko več".

Dogovor so doslej odobrile številne države, vključno z vsemi stalnimi članicami Varnostnega sveta ZN, Nemčijo, Jordanijo in Egiptom, pa tudi EU. Z njim soglašajo tudi palestinske oblasti na okupiranem Zahodnem bregu.

Prekinitev spopadov med Hamasom in Izraelom se bo po navedbah visokega predstavnika Hamasa Muse Abuja Marzaka začela v četrtek ob 10. uri po krajevnem času (9. uri po srednjeevropskem).

"Predsednik Mahmud Abas in vodstvo odobravata sporazum o humanitarnem premirju, cenita katarsko-egiptovska prizadevanja in ponovno potrjujeta poziv k celoviti prekinitvi izraelske agresije proti palestinskemu ljudstvu in vstopu humanitarne pomoči," je na omrežju X zapisal visoki uradnik palestinskih oblasti Husein al Šejk.

Dogovor, sklenitev katerega sta davi potrdili sprti strani, predvideva izmenjavo 50 talcev – ki jih je 7. oktobra med napadom na Izrael zajel Hamas – in več kot 100 palestinskih zapornikov v Izraelu med štiridnevnim premirjem na območju Gaze. Izrael vztraja, da gre samo za premor in da dogovor ne pomeni konca vojaških operacij v palestinski enklavi.

Izraelski vojak med kopensko ofenzivo v Gazi
Izraelski vojak med kopensko ofenzivo v Gazi FOTO: AP

'Vsak dan, ko so te matere in otroci talci teroristov, je en dan preveč'

Ameriški predsednik Joe Biden pravi, da je zelo vesel, da bodo nekateri talci, ki so preživeli "tedne ujetništva in neizrekljivo preizkušnjo", znova združeni s svojimi družinami. Ob tem je dejal še, da bo dogovor, ki vključuje začasno premirje in dovoljenje za vstop v Gazo več sto tovornjakom z medicinsko pomočjo in gorivom, "omilil trpljenje nedolžnih palestinskih družin v Gazi".

Biden se je zahvalil voditeljema Katarja in Egipta za njuno vlogo pri doseganju dogovora, prav tako pa povedal, da ceni zavezanost izraelskega premierja k premoru v spopadih. "Pomembno je, da se vsi vidiki tega dogovora v celoti izvajajo," je še poudaril.

Dogovor z "vsem srcem" pozdravlja tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. "Vsak dan, ko so te matere in otroci talci teroristov, je en dan preveč. Delim veselje družin, ki bodo lahko kmalu spet v objemu svojih najdražjih," je sporočila v izjavi za javnost. Dodala je, da je hvaležna vsem tistim, ki so v zadnjih tednih neutrudno delali po diplomatskih kanalih, da bi posredovali pri tem sporazumu.

Ob tem pa je poziv namenila tudi "terorističnemu Hamasu". Od njega želi, da takoj izpusti vse talce in jim omogoči varno vrnitev domov.

"Evropska komisija bo naredila vse, kar je v njeni moči, da bo ta premor izkoristila za humanitarno pomoč Gazi," je še zagotovila ter dodala, da je slovenskega komisarja Janeza Lenarčiča že prosila, naj čim prej poveča dodatne pošiljke v Gazo, da bi ublažili tamkajšnjo humanitarno krizo.

Unčenje v Gazi po izraelskih napadih
Unčenje v Gazi po izraelskih napadih FOTO: AP

Francija poziva, naj se napovedano premirje razširi v 'trajno prekinitev ognja'

Delegacija zunanjih ministrov arabskih in muslimanskih držav Savdske Arabije, Jordanije, Egipta, Palestinske uprave, Turčije, Indonezije in Nigerije ter generalni sekretar Arabske lige in katarski veleposlanik namerava v prihodnjih dneh obiskati vse prestolnice stalnih članic Varnostnega sveta ZN. Danes je po srečanjih v Pekingu in Moskvi prispela v London in Pariz, načrtovano pa je tudi nadaljnje potovanje v Washington.

V Londonu je delegacijo sprejel britanski zunanji minister David Cameron. Razprave so bile osredotočene predvsem na to, kako zagotoviti izpustitev vseh talcev, ki jih je v začetku oktobra zajel Hamas, kako okrepiti humanitarno pomoč Gazi in doseči dolgoročno politično rešitev bližnjevzhodne krize.

Cameron je izrazil soglasje z dogovorom o premirju med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas, ki predvideva izmenjavo 50 talcev, ki jih je 7. oktobra zajel Hamas, in več kot sto palestinskih zapornikov v Izraelu. "Ta sporazum je ključni korak k zagotavljanju pomoči družinam talcev in reševanju humanitarne krize v Gazi," je poudaril.

Pojasnil je, da je z zunanjimi ministri arabskih in muslimanskih držav razpravljal o oživitvi diplomatskih prizadevanj za rešitev dveh držav. "Razpravljali smo tudi o tem, kako lahko zgradimo mirno prihodnost, ki bo zagotavljala varnost Izraela, pa tudi mir in stabilnost za Palestince," je dodal.

Francoski predsednik Emmanuel Macron pa je po srečanju z zunanjimi ministri arabskih in muslimanskih držav izrazil upanje, da se bo dogovor med Izraelom in Hamasom poglobil in da se bo napovedano premirje razširilo v "trajno prekinitev ognja".

Macron je še dejal, da morajo vsi upoštevati varnost Izraela. "Trajnega premirja ne bo brez zelo trdnih zagotovil o varnosti Izraela," je poudaril francoski predsednik.

Iz Macronovega urada so še sporočili, da je egiptovski minister omenil pripravljenost glede omogočanja humanitarnega dostopa do Gaze in možnosti, da bi Varnostni svet ZN lahko na to temo sprejel resolucijo.

David Cameron gostil ministre arabskih in muslimanskih držav
David Cameron gostil ministre arabskih in muslimanskih držav FOTO: AP

Borrell: Hamas ne more ostati na oblasti na območju Gaze, ki pa ne sme biti niti pod nadzorom Izraela

Tako Lenarčič kot visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell sta v Evropskem parlamentu v Strasbourgu odobravala dogovor o izpustitvi talcev in humanitarnem premoru na območju Gaze. Lenarčič je ob tem napovedal, da bo EU prekinitev spopadov skušala izkoristiti za dobavo humanitarne pomoči v Gazo.

Opozoril je tudi, da je bilo v izraelskih napadih na območju Gaze ubitih najmanj 12.000 ljudi, med njimi številne ženske in otroci, da je razseljenih 1,7 milijona prebivalcev palestinske enklave ter da primanjkuje osnovnih potrebščin, kot so hrana, zdravila in voda. Dejal je še, da humanitarna pomoč v hrani pokrije le 10 odstotkov potreb in da v enklavi deluje le še devet od 35 bolnišnic.

Borell pa je v razpravi z evropskimi poslanci o humanitarnih razmerah na območju Gaze napovedal, da bo Evropska unija pri zagotavljanju pomoči prispevala svoj delež. Unija je po besedah zunanjepolitičnega predstavnika zaskrbljena tudi zaradi napadov na palestinsko civilno prebivalstvo na zasedenem Zahodnem Bregu. Borrell je ob tem menil, da za bližnjevzhodni konflikt ni vojaške rešitve, ampak je prava le rešitev dveh držav. Poudaril je še, da palestinsko gibanje Hamas ne more ostati na oblasti na območju Gaze, ki pa ne sme biti niti pod nadzorom Izraela.

Nujno je izboljšati humanitarni dostop znotraj Gaze in v Gazo v skladu z resolucijo ZN. Treba je podpreti vlogo ZN pri humanitarni pomoči Palestincem. Za EU je nujno podpreti humanitarni odziv, je dejal Lenarčič, ki je menil še, da ne bi smeli prezreti slabšanja razmer na Zahodnem Bregu in bi morali okrepiti politična prizadevanja za dosego rešitve dveh držav. Združeni narodi so dogovoru med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas, ki predvideva izpustitev izraelskih talcev in palestinskih zapornikov ter štiridnevno premirje, danes izrazili soglasje kot pomembnemu koraku v pravo smer, a obenem opozorili, da je treba storiti še veliko več.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je v izjavi na spletu prav tako poudaril, da mora Hamas izpustiti vse talce in da je premor treba izkoristiti za dostavo čim več humanitarne pomoči. Ob tem se je zahvalil Katarju in Egiptu za posredovanje pri dogovoru.

Dogovor so odobravale tudi številne države, med njimi Francija, Nemčija, Velika Britanija, ZDA, Kitajska in Rusija. Tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Mao Ning je izrazila upanje Pekinga, da bo dogovor prispeval k "olajšanju humanitarne krize, deeskalaciji konflikta in zmanjšanju napetosti".

 

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova je sporočila le, da "Moskva soglaša z dogovorom Izraela in Hamasa o štiridnevnem humanitarnem premoru". Francoska zunanja ministrica Catherine Colonna se je za posredovanje pri dogovoru še posebej zahvalila Katarju in izrazila upanje, da bodo med izpuščenimi talci tudi francoski državljani. Njen britanski kolega David Cameron pa je dogovor pozdravil kot "ključen korak" pri zagotavljanju olajšanja družinam talcev in reševanju humanitarne krize v Gazi.

Na sklenitev dogovora so se odzvali tudi v Berlinu. "Napovedana izpustitev prve večje skupine talcev je preboj čeprav nič na svetu ne more odpraviti njihovega trpljenja," je zapisala nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock. Ob tem je poudarila, da je treba humanitarni premor izkoristiti za dostavo nujne pomoči prebivalcem Gaze.

Golob izrazil soglasje z dogovorom o talcih v Gazi

Tudi predsednik vlade Robert Golob je danes izrazil soglasje z dogovorom o izpustitvi talcev na območju Gaze med štiridnevnim humanitarnim premirjem. "Gre za pomemben korak, ki mu mora slediti vrnitev vseh talcev," je zapisal na družbenem omrežju X. Poudaril je še, da mora biti zaščita civilistov, bolnišnic in šol zagotovljena tudi po humanitarni prekinitvi ognja.

Ob tem je izrazil upanje, da bo humanitarno premirje omogočilo, da bo humanitarna pomoč prispela do tistih, ki jo najbolj potrebujejo.

Zunanja ministrica Tanja Fajon je dogovor med Izraelom in palestinskim oboroženim gibanjem Hamas označila za "pozitiven premik tako v luči nesprejemljivega trpljenja civilistov kot tudi humanitarne situacije". Vrnitev talcev in omogočanje nujne humanitarne pomoči po njenih besedah utirata pot nadaljnjemu iskanju rešitve.

MED-9 je neformalna skupina sredozemskih držav članic Evropske unije, ki jo sestavljajo Španija, Ciper, Francija, Italija, Malta, Portugalska, Grčija, Hrvaška in Slovenija. 

O razmerah na Bližnjem vzhodu so razpravljali tudi na zasedanju zunanjih ministrov devetih sredozemskih držav članic EU (MED-9) v Madridu, ki se ga je udeležila Fajonova. V razpravi je ministrica ponovila slovensko stališče o nujnem premirju, zaščiti civilistov in zavezanosti rešitvi dveh držav, ki naj vodi v trajen mir.  Dogovor o premirju in izpustitvi 50 talcev je označila kot pomemben korak k iskanju mirne rešitve. "Takoj, ko se nasilje konča, je politična rešitev, ki temelji na mirnem sobivanju Izraelcev in Palestincev, edino jamstvo za mir," je še poudarila ministrica.

Zunanji ministri držav članic MED-9 so se pogovarjali tudi o možnosti, da bi države koordinirale humanitarno pomoč za ljudi v Gazi. "Bližnji vzhod je naše neposredno sosedstvo, in MED 9 imamo lahko vidnejšo vlogo v skupnem pristopu EU do humanitarne krize v Gazi," je poudarila ministrica.

Matjaž Nemec: Razmere v Gazi so podobne peklu, severni del je zravnan z zemljo

Tudi evropski poslanec Matjaž Nemec (S&D/SD) je pozval, da mora dogovor o izpustitvi talcev in začasnem premirju prerasti v trajnejšo mirno rešitev. "Napoved Izraela, da bo na severu Gaze nadaljeval z boji, na drugi strani vliva določene dvome v zadnja diplomatska prizadevanja," je zapisal v izjavi.

"Razmere v Gazi so podobne peklu, severni del je zravnan z zemljo, življenje tam ne bo mogoče še več let, izraelska vojska pa še naprej napada civilne objekte tudi na jugu enklave," je dodal. Mednarodna skupnost, predvsem pa nedolžni civilni prebivalci Gaze, veliko pričakujejo od dogovora o začasnem premirju, obsežnejši dostavi humanitarne pomoči in izpustitvi talcev.

Do zdaj namreč pozivi izraelski vojski, naj dosledno spoštuje mednarodno pravo, niso bili uslišani. Izraelska vlada do zdaj tudi ni kazala znakov, da bi v okviru operacij sprejemala potrebne ukrepe za zmanjšanje civilnih žrtev ali prisluhnila pozivom po premirju. Nasilje nad palestinskimi prebivalci se prav tako skrb vzbujajoče stopnjuje na Zahodnem bregu.

"Naša moralna dolžnost in obveza je, da storimo vse, kar je v naši moči, da preprečimo nadaljnje izgube življenj v Gazi in množično uničenje. Evropska unija se mora premakniti onkraj klicev po zgolj humanitarnih premorih," je jasen Nemec. Dodaja pa še, da je treba povečati tudi pritisk na izraelske oblasti, da prenehajo z ubijanjem in sedejo za pogajalsko mizo.

Poudarja, da tudi v vojni veljajo pravila: "Kot domnevno demokratična država bi moral izraelska vlada to vedeti. Mednarodno humanitarno pravo, namenjeno zaščiti civilistov v oboroženih konfliktih, je grobo kršeno. Izraelske operacije v Gazi so jasen primer etničnega čiščenja Palestincev in vojnih zločinov. Pozivam k zagotovitvi univerzalne uveljavitve pravic beguncev in begunk ter k nepristranski preiskavi vojnih hudodelstev."

Evropski poslanci so na plenarnem zasedanju znova tudi razpravljali o humanitarnih razmerah v Gazi, nujni izpustitvi talcev ter o takojšnji humanitarni ustavitvi ognja. Nemec sicer dodaja, da je Evropska unija najprej in predvsem projekt miru, temelječ na vrednotah in temeljnih demokratičnih načelih. EU pa da upravičeno pričakuje enako tudi od svojih partnerjev, vključno Izraela.

"Če Izrael sprejme konkretne korake k premirju in se vključi v smiselne mirovne pogovore, mora Evropska unija stati za temi načeli in sankcionirati tiste, ki tega ne storijo." Na predsednico Komisije je zato 17 poslank in poslancev naslovilo pobudo, ki Komisijo poziva, da preuči spoštovanje meril vizumske liberalizacije, kot je to po uredbi dolžna, ter v primeru kršitev nemudoma uvede vizumsko obveznost za izraelske državljane.

"Naša dejanja danes bo sodila zgodovina. Ne moremo molčati in z molkom biti soodgovorni za nadaljnje izgube nedolžnih civilnih življenj. Čas za ukrepanje je zdaj!" je še povedal Nemec.

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gizmo49
01. 12. 2023 14.11
doklej je amerika zraven nebo slo
Strojan
01. 12. 2023 12.29
+1
Po komentarjih sodeč je bila TERITORIALNA OBRAMBA SLOVENIJE leta 1991 ko je branila svojo domovino TERORISTIČNA ORGANIZACIJA, katero je bilo potrebno uničiti. Janša pa je bil podobno kot voditelji Hamasa terorist, katerega je bilo potrebno odstraniti ?
rok1900
23. 11. 2023 09.53
+1
Z müsli ekstremisti sploh nimaš kaj debatirat samo brca nazaj med peščene sipine
LuxVeritas
23. 11. 2023 08.42
+3
boli izraelce kaj si drugi zelijo, opozarjali so na islamiste ze dolgoncasa, pa so vsi stran gledal, se zdej stran glejte zazimte cez pol.leta bote pozabil na gazo.
Strojan
01. 12. 2023 12.32
+1
Največji teroristi v Palestini, na bližnjem vzhodu je Izrael in to cel svet ve. Tisti ki menijo drugače lažejo sami sebi iz preprostega razloga...vodi jih sovraštvo do muslimanov !
gizmo49
01. 12. 2023 14.13
dam ti prav ,ce bi napisal kaj vec bi me moderator pohodil tko ko zmeraj
Delavec_Slo
22. 11. 2023 21.42
+4
In kaj a spet zbiramo 1919 da bo mir po 20 letih-ker se ne znajo zmenit!
Pikaponca
22. 11. 2023 21.36
+8
Edina možna rešitev je, da eni do konca potolčejo druge, druge ni.
Pikaponca
22. 11. 2023 21.37
+3
Ostalo pa rešujejo že 60. let neuspešno.
Raček Pujsaček
22. 11. 2023 21.54
-2
In tisti ki so se kje naselil! naj se odstranijo izzelijo! Biden jim naj najde prostor; ker ga tako ali tako išče po celem svetu in vsekakor ob morjoh ali vodi! Kot ata sulejman šah okoli l 1200!
LuxVeritas
23. 11. 2023 08.44
+0
se pravi odselijo arabci ki jih je tja naseli.rimski cezar ko je porazil in izgnal zide leta 164 ad. zgodovinska dejstva!!!
Dark Knight
22. 11. 2023 21.06
+7
Z uslimani je nemogoče mirno živeti.
puspan
22. 11. 2023 21.15
-4
To ne drži. Imam prijatelja, muslimana iz Tuzle, s katerim sva bila 30 let sodelavca v Nemčiji. Še danes se občasno slišiva in lahko rečem, da boljšega sodelavca in prijatelja še nisem doživel.
Sandx
22. 11. 2023 21.19
+7
Koliko Arabcev poznas? Bosanski muslimani so cisto normalni v 99% teh se ni za bat…arabi arabi…
LuxVeritas
23. 11. 2023 08.45
+0
pusti bosnjake, o i so muslimani kot vsak slovenec krscan ceprav ne hodi v cerkev. tisti iz dol tisti pa so vsi po vrstii extremisti, ki so tem ki so jih podpiral na koncertu rezal vratove.
Ho Chi Joža
22. 11. 2023 21.05
-5
Vse to je sad Izraelske okupacijske politike.Na žalost so svojega denarja vredni.Obsojati Hamas je isto kot nekateri obsojajo OF.
Sandx
22. 11. 2023 21.06
+6
LuxVeritas
23. 11. 2023 08.47
+2
jihad nikoli ni bil sad izraelske okupacije, ampak islama, najbolj zle religije, ki.ima probleme kjer se pojavi, imajo ptovleme s hindujci, bufdisti, zidi, krscani, neverniki, a poznas sploh kaksno religijo ki jo muslimani nw sovrazijo???
Top Gun
22. 11. 2023 21.04
+5
🇮🇱🇮🇱🇮🇱👍
Raček Pujsaček
22. 11. 2023 21.07
-5
txoxnxy
22. 11. 2023 20.58
+9
Navadna ljudje bi brez problema živeli skupaj , ampak vedno se bodo našli plačanci in provokatorji ki bodo hoteli več in izivali kot sedaj . Ampak tem teroristom so ljudje zadnja briga neglede na to na čigavi strani so .
Raček Pujsaček
22. 11. 2023 20.57
-5
Saj bog vej kaj bo zdaj pokazalo na kosovem in srbijo! Ko bodo kje navlekli neko vojsko! Tega Bajdna bi morali ameri odstavit in to pred -prednostno!
Raček Pujsaček
22. 11. 2023 20.54
-6
To da ti pobijejo otroke in celo število ljudi! Da bi s takim sosedom mirno živeli! Neverjetne zahteve! Čas mora pokazati ! In že je ! Izraeli ne bodo dali tam nikoli miru! In palestina mora oridobiti močna zavezništva! Izraeli naj se odselijo od tam! Označijo jih naj kot zliči ska dežela, benđota z bajdnom in laynovo pa v haag na sodišče!? Ker nikakor ne pašejo v in med arabe! In bo dosežen mir!
Sandx
22. 11. 2023 20.57
+6
Sandx
22. 11. 2023 21.01
+7
Kjer koli zivijo arabi delajo probleme naj te arabi dokazejo v Evropi da so ljudje ne pa da ne spostujejo NIC!! Halo v Nemciji hocejo KALIFAT????!!!! A to hoces?! Ma FUJ!!!
manga
22. 11. 2023 20.53
-4
Ta demokratična kamarila je ob razpadu SFRJ tulila na ves glas da ni sprememb republiških meja in so priznali Kosovo,novonastale države ,tudi Slovenija ,so to podprle in priznale .Kako to razumeti?
zmerni pesimist
22. 11. 2023 20.46
-1
Jaz vsako stvar vidim bolj črno kot belo
bojer
22. 11. 2023 20.46
+4
Sobivanj teh dveh narodov, nikar no......
Malo_sutra
22. 11. 2023 20.45
-2
Krenuli pa stali haha
INAZ
22. 11. 2023 20.32
+10
V Izraelu mirno sobivajo Izraelciin 2 miljona Palestincev. V Gazi to ni mogoče zaradi Hamasa.
zmerni pesimist
22. 11. 2023 20.07
-4
To no pa težko zaradi izraelcev ki mislijo da so nekaj več
AlexReal
22. 11. 2023 19.40
+8
...ampak brez Hamasa !!
kiropraktik
22. 11. 2023 19.36
+10
Kdo bi bil rad sosed đihadistom? Niti muslimani ne!
Sandx
22. 11. 2023 20.14
+11
Zivim v Nemciji in to na vasi na desni strani sosed Palestinci na levi Sirijci groza in strah ne spostujejo NIC samo svoje zaradi nemira prihaja policija skoraj vsak dan se njih napadajo!!! Nimajo ne kulture ne spostovanja res brez besed sem za njih… z zeno ko greva v soping imava pancirke pod oblacili ker lahko pricakujes na vsakem koraku da bo kdo z nozem uletu GROZA!!! Nujno morva zapustiti Nemcijo tukaj za vse nemuslumane ni vec prostora za zivet….in to nekateri podpirajo?! Zalostno res in kako moras bit opran v glavo da da si tako slep in podpiras nekaj kar bo unicilo vse vrednote normalnega cloveka!!!
puspan
22. 11. 2023 20.31
+8
Kaj pa drugega, kot to. S temi divjaki nihče ne bi bil rad v soseščini. Da z njimi ne velja noben dogovor bomo videli sedaj, ko bodo za nekaj dni prekinili spopade. Samo veseli smo lahko, da obstaja Izrael, ki vsaj delno obvladuje to arabsko anarhijo. To se jasno vidi tudi tam, saj jih niti po veri bratje muslimani ne marajo in nočejo imeti ob sebi.
baubax
22. 11. 2023 20.48
-2
To bi bil epski irl shov, da bi dali take zagovornike knim zivet :D