Tujina

Politiki ne želijo (več), da se jih vidi v družbi elite in sredi razkošja?

Davos, 16. 01. 2023 09.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Večji del leta je Davos zgolj priljubljeno smučišče visoko v švicarskih Alpah. Potem pa pride tisti teden v januarju, ko se tja obrne svetovna pozornost, saj se tam elita zbere na letnem srečanju Svetovnega gospodarskega foruma (WEF). Razpravljajo o vizijah za prihodnost in perečih dnevnih temah, s tem pa po eni strani razkrivajo, kako razmišljajo voditelji, po drugi strani pa občasno razburjajo z idejami in hranijo strahove ljubiteljev teorij zarote.

Svetovni gospodarski forum v Švici
Svetovni gospodarski forum v Švici FOTO: AP

V Davosu se začenja Svetovni gospodarski forum. WEF je leta 1971 ustanovil Klaus Schwab, švicarsko-nemški ekonomist in profesor, da bi spodbudil globalno sodelovanje pri političnih, družbenih in gospodarskih vprašanjih.

V osnovi je cilj te organizacije, ki ima zdaj sedež v bližini Ženeve, združiti javni in zasebni sektor, da bi skupaj iskali rešitve za pereče globalne težave, vpleteni zase pravijo, da so zavezani iskanju rešitev za boljši svet. 

Pogosto so sicer tarča očitkov, da skrbijo za interese bogatašev. WEF je tako pogosto kritiziran kot oder, kjer razpravlja privilegiran odstotek sveta, kjer se lobira pri bogatih in vplivnih, da bi se dosegle globalne spremembe.

A tarča kritik so na drugi strani tudi – kritiki. Ekonomski dopisnik New York Timesa Peter Goodman je na primer v svoji knjigi Človek iz Davosa poudaril protislovje, ko se od milijarderjev in elit, ki jih kritiki obtožujejo, da povzročajo največje probleme na svetu, zahteva, naj najdejo načine za njihovo rešitev.

Je pa Davos kot še marsikatera druga konferenca tudi kraj, kjer govorci pridigajo o tistem, česar potem sami ne živijo – denimo o klimatskih spremembah, medtem ko se v Davos pripeljejo z zasebnimi letali. 

V Davos običajno pridejo svetovni voditelji, vodstva EU in ZN, pa poslovneži, podjetniki, ugledni misleci, akademiki, vodje nevladnih organizacij in dobrodelnega sektorja, inovatorji, civilna družba, aktivisti vseh veroizpovedi, občasno zvezdniki ... 

Uradni seznam gostov je pogosto zelo ekskluziven in je sestavljen iz približno dva do tri tisoč udeležencev in govorcev. Ker pa se ob glavnem zvrsti še vrsta obrobnih dogodkov, forum skupaj privabi več tisoč ljudi. 

Forum se sicer lahko pohvali tudi s kakšnim dosežkom, pred letošnjim dogodkom poudarja Euronews. Leta 1988 je bil na srečanju podpisan sporazum, ki je pomagal Turčiji in Grčiji, da sta se umaknili z roba oboroženega spopada. Leta 1992 sta se Nelson Mandela in takratni južnoafriški predsednik FW de Klerk prvič skupaj pojavila na mednarodnem prizorišču prav v Davosu, kar je bil pomemben korak proti odpravi apartheida. Par je naslednje leto prejel Nobelovo nagrado za mir. Leta 2000 pa je bila v Davosu ustanovljena Globalna zveza za cepiva in imunizacijo (Gavi), ki je od takrat izboljšala dostop do cepiv za milijone. Od svojega nastanka naj bi prispevala k cepljenju 760 milijonov otrok po vsem svetu.

Nemški kancler Olaf Scholz
Nemški kancler Olaf Scholz FOTO: AP

Olaf Scholz, nemški kancler, naj bi bil sicer edini od voditeljev skupine G-7, ki se bo udeležil letošnjega Davosa. To, da je v Švico pripotovalo malo najpomembnejših voditeljev, se je v preteklosti že dogajalo. Razlogi za njihovo odsotnost so pogosto bolj pereče težave, ki jih je potrebno rešiti doma.

Rekordno udeležbo voditeljev G7 smo videli leta 2018, ko se ga je udeležilo šest od sedmih voditeljev. To je vključevalo tudi nekdanjega ameriškega voditelja Donalda Trumpa, ki se je foruma v enem mandatu udeležil dvakrat – za razliko od svojega predhodnika Baracka Obame, ki v Davos ni prihajal. 

Nekdanji politični svetovalec in ustanovitelj svetovalne družbe The Story Network,  Ed Owen, je za ameriški CNBC sicer ocenil, da obstaja še en pomemben razlog, da se voditelji vse bolj izogibajo Davosa – politiki naj bi bili namreč vse bolj previdni, ko gre za druženje z globalno elito, saj naj bi jim to odnašalo politične točke. Ni namreč tako malo volivcev, ki so tudi po zaslugi vsega mogočega, kar lahko najdemo na družbenih omrežjih, prepričani, da so takšni dogodki namenjeni temu, da politiki dobijo navodila, kako ljudstvo voditi v skladu z zahtevami elite, ki vlada svetu. 

Inflacija naj bi politike odvrnila od odhoda v Davos.
Inflacija naj bi politike odvrnila od odhoda v Davos. FOTO: AP

Owen tudi meni, da bi ugledu politikov škodovalo, če bi ljudje videli, kako uživajo v grešno dragem Davosu, medtem ko imajo ljudje po svetu zaradi inflacije težave z nakupom hrane in plačilom položnic. 

Tudi WEF je v letnem poročilu o tveganjih pred vrhom zapisal, da je kriza življenjskih stroškov največja grožnja današnjemu svetu, pri čemer je poudaril vpliv energetske krize, pomanjkanja hrane in višjih cen na najbolj ranljive.

Še posebej naj bi bil po Owenovem mnenju v takšnih razmerah prihod v Davos problematičen za britanskega premierja. Rishi Sunak je namreč že tako tarča kritik, da se mu niti ne sanja, kako živijo ljudje v njegovi državi, saj se je sam še pred politično kariero kopal v denarju. 

Letošnji WEF naj bi sicer pomenil nekakšno vrnitev v normalnost, potem ko je organizacijo v zadnjem obdobju motila pandemija. Od danes pa do 20. januarja bo forum potekal pod geslom "Sodelovanje v razdrobljenem svetu", panelisti in osrednji govorniki pa so južnoafriški predsednik Cyril Ramaphosa, nekdanji državni sekretar ZDA Henry Kissinger, generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Ghebreyesus, generalni sekretar ZN Antonio Guterres in igralec Idris Elba. Scholz bo imel poseben nagovor v sredo.

Pričakuje se, da bo Davos tudi letos postregel z zanimivimi razpravami, ki so vredne pozornosti. Pogosto namreč nakazujejo trende, kamor se svet na koncu dejansko premakne, čeprav nikakor ni mogoče trditi, da se v Davosu niso že kdaj pošteno motili. 

Tokrat se sicer nekoliko bolj obračajo k aktualnih problemom, manj k jutrišnjemu svetu, čeprav je oboje seveda neizbežno povezano. "Potrebno je usklajeno, kolektivno ukrepanje, preden tveganja dosežejo prelomno točko," pravi Schwab. 

Končno vprašanje pa je seveda vedno, kakšen je dejanski vpliv Davosa. Splošno mnenje je, da je WEF skrivnostna in zlovešča organizacija, podobna nečemu iz romanov o Jamesu Bondu. A kot izpostavljajo pri Guardianu, WEF nima izvršilne moči, je pa ogromen oder, kjer potekajo pogovori, svetovni voditelji se rokujejo, gospodarstveniki pa sklepajo posle za zaprtimi vrati. 

V nekem smislu Davos pripravlja prizorišče za vrhove, ki se odvijajo pozneje v letu, in na katerih se sprejemajo resnične odločitve. Njegov vpliv tako ni nezanemarljiv, bi mu bilo pa pretirano pripisovati moč, da upravlja s svetom. 

Schwab sicer pravi, da je treba prekiniti začarani krog kratkoročnega in sebičnega oblikovanja politik. A če torej Davosu pripisujemo vsaj do neke mere pomemben vpliv, bi bilo 2023 tudi dobro leto, ko udeleženci foruma iščejo nekoliko bolj realne rešitve, ki razumejo stiske običajnega človeka. To pa bi seveda pomenilo, da morajo pogledati izven svojega običajnega okvirja, če v okviru rešitev ne želijo ustvariti še več težav. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (135)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mungus
17. 01. 2023 18.29
a tako kot se je ta-puklasti pretegoval na jahti znanega bogatunćeka.....in taki naj nam bi naj zakone pisali....
JanezNovakJohn
17. 01. 2023 16.13
+2
Politiki morajo delati na novi delitvi denarja in do nebrzdanega razkošja morajo nastopiti sovražno.
User1538643
17. 01. 2023 12.26
Od G7 je le nemški Scholz, od izvoljenih prišel, in naša Tanja, seveda. Naša vlada bo očitno izvrševala vse, kar namignejo, a mi bomo nastradali. In to niso nikašni VODITELJI, kako jim roke ljubite...
User1538643
17. 01. 2023 12.23
+1
Tokrat so šli še en korak dlje. Zaprli so 3 kilometarsko področje okoli Davosa za vse, razen za kreditirane novinarje ms medijev. Še bolj skrivajo, prikrivajo in lažejo.
periot22
17. 01. 2023 10.14
+1
V Davosu se zbira največje zlo na svetu ki uničuje lasten narod in naravo!
Castrum
17. 01. 2023 09.50
+1
Baje da so v Davosu navdušeni nad smučarko Tanjo....
holcar.
17. 01. 2023 09.20
+0
Večina vas, ki ste proti forumu cvili samj zato, ker vi tja ne morete. Tipična foušija. Ampak svet ni več kot je bil, je globaliziran. Kar pomeni da je Slovenija mušica med velikimi ptiči. In če želite, da nas Kitajska in Indija ne zasužnita čez 30 let, ko bodo daleč najmočnejše na svetu, potem je treba najti resitve. Prav tako za globalno segrevanje. Vcasih je bilo 4x več snega na zimo, Kitajci pa segrevanje se vedno zanikajo!!
trgft
17. 01. 2023 09.50
+0
Kot kaže so to samo tvoja prepričanja ustvarjena na podlagi MSM, malo bo potrebno raziskati, kako se globalni svet ruši, kaj je sploh globalno segrevanje, čigave floskule so to? Kaj se v resnici dogaja na temle čudovitem planetu? Kdo vse živi zraven nas na planetu, kdo ustvarja vreme, in tako naprej! Faušija- ne, hvala zraven takšnih izpirjencev si ne želim biti!
ssbobo
17. 01. 2023 10.03
-1
Holcar.... žviš v diktaturi neobvečšanja z szrani STA????
periot22
17. 01. 2023 10.11
+2
Ni potrebe da nas Kitajska zasužnji vsaj so nas naši politiki že prodali pokvarjeni Ameriki ki je največje zlo na svetu!
WD40
17. 01. 2023 09.18
+2
falkon in tanja ???? da ali ne ????
holcar.
17. 01. 2023 09.15
-5
Če želite imeti Evropski in zahodni standard, ki ga uživate, potem ne blatite Davosa. Taka druženja so bistvena za razvoj blaginje in svoboščin. Pa kaj če tam jedo kaviar, jaz ga ne rabim. Prav tako ne jahte in gradov. To je tisto kar bh imeli člani stranke levica. Jahte in kaviar za delavce, kar pa nikjer ni mozno!
trgft
17. 01. 2023 09.52
+2
periot22
17. 01. 2023 10.13
+0
Davos kjer se zbira največje zlo na svetu!
VirusX
17. 01. 2023 08.42
+1
janezka tudi ni več videti ne slišati. Aja njegova služba so sedaj obravnave na sodiščih.
WD40
17. 01. 2023 09.19
-1
jajo se bo počasi umaknil iz politične scene ,vem da ga boš pogrešal ,žal je tako ,ti pa ga boš sanjal in imel nočne more še dolgo ...............virusx
travc
17. 01. 2023 08.33
+6
Sami zlobci na kupu.
WD40
17. 01. 2023 08.22
+3
golob je pa tanjo poslal ,nima jajc pa bi sam šel ,ne marajo ga ,ker je prevelika brihta
Bolfenk2
17. 01. 2023 08.10
+8
Politiki ne želijo (več), da se jih vidi v družbi elite in sredi razkošja? Kakor kdo. Naša komunistična Fajonka naravnost uživa v izbrani kapitalistični družbi.
Skinwalker
16. 01. 2023 21.49
+10
Vsi ki so v tem WEF-u na celu z schwabom so najvecke zlo na tem svetu vse laj se zdaj dogaja in se bo dogajalo se lahko njim zahvalimo. Denarja vmajo dovolj zdaj hocejo vladati in omejevati narod SVETA..
User1538643
16. 01. 2023 21.23
+11
Po virih, bodo tudi vsklajevali in intenzivirali borbo zoper širjenja t.i. 'dezinformacij in teorij zarot'. Ker so tele večinoma resnične, v bistvu gre za zatiranje svobode govora, pravice o resničnem informiranju, a s ciljem da oni lažje izvajajo in dosegajo cilje agende, ter urejeno laganje in prikrivanje. Saj vse, kar se dogaja, vse projekte, daljnosežne, bi morale vlade, v celoti razgrnuti in ponuditi prebivalstvu na izbiro, a prav tega, posebej zdaj z okoljskimj, ne počno. Ponujajo oskubljena pojasnila, lažne obljube in sladkobesednost. Koliko cepiv je, recimo, naročeno, tudi za nas, koliko je plačano, Potrebno je, da jim, vladam, odvzamemo pravico na tajnost in tajne pogogodbe pred prebivalstvom, ki ga zastopajo.
Mini Cloud
16. 01. 2023 21.14
+6
nuremberg 2.0 !!!
TITO 50
16. 01. 2023 20.22
+13
Na kupu bo mnogo bednikov, ki mislijo, da so elita.
Zverinjak
17. 01. 2023 09.44
Med njimi kar trije iz obveščevalnih služb...
dobrabejba35
16. 01. 2023 20.18
+14
Vsem udeležencem tega srečanja je treba sodit za zločine proti človeštvu
2mt8
16. 01. 2023 20.12
+6
Imel ne boš nič in boš srečen...
Stolček
16. 01. 2023 19.30
+15
Ko poslušaš Hararija iz WEF, kakšne blodnje, vizije ima, se res lahko upravičeno vprašaš po mentalnem zdravju tega osebka.