Tujina

Poljska gradi največjo kopensko armado v Evropi: 'Gre za revolucijo'

Varšava , 22. 03. 2023 17.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Medtem ko so slovenski poslanci sprejeli resolucijo o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja slovenske vojske, v katerem med drugim načrtujejo tudi dvig obrambnih izdatkov na dva odstotka bruto, je Poljska te izdatke povečala na štiri odstotke – kar je dvakrat več, kot zahteva Nato. S tem načrtom bo Poljska postala največji porabnik sredstev na prebivalca v zavezništvu, več sredstev pa bo državi omogočilo, da prične z gradnjo največje kopenske armade v Evropi.

Prvega dela nove opreme so se lanskega decembra že lahko razveselili vojaki poljskega 11. artilerijskega polka in njihov stotnik Marek Adamiak. V polku, nameščenem nedaleč od ruske meje, je sicer dlje časa prevladovala zastarela oprema, večinoma sovjetske izdelave. 

Decembra pa je polk postal bogatejši za 24 samovoznih havbic K9 južnokorejske izdelave, ki lahko zadenejo 34 kilometrov oddaljene cilje. "Kot stotnik artilerije sem navdušen nad novo opremo. Zdaj lahko bolje manevriramo in streljamo od koder koli," je Adamiak o pridobitvi povedal za Telegraph.

Vojakom nova oprema daje tudi novo samozavest. "Vidimo, na kakšen način Ukrajinci uporabljajo artilerijo. Zelo so hitri: gredo v akcijo, streljajo in odidejo," je dodal častnik, ki meni, da se bodo z novim orožjem v primeru konflikta lahko uspešno uprli. 

24 novih havbic pa je le drobec v načrtovanih nakupih Poljske, s katerimi država želi okrepiti svojo obrambo. 

Prva pošiljka južnokorejskih oklepnikov K9, ki je v Poljsko prispela decembra.
Prva pošiljka južnokorejskih oklepnikov K9, ki je v Poljsko prispela decembra. FOTO: Profimedia

Poljska je sicer z nakupom dela opreme pričela še pred pričetkom vojne v Ukrajini, a je ruska invazija proces poljske vojaške posodobitve pospešila. "Zaradi zločinskega napada Ruske federacije na Ukrajino in Putinove nepredvidljivosti moramo posodobitev opreme še bolj pospešiti. Za Poljsko je ključnega pomena, da čim hitreje povečamo raven varnosti. To lahko storimo le z oblikovanjem močne vojske. Tako močne, da bo morebitnega agresorja odvrnila od odločitve za napad," meni poljski obrambni minister Mariusz Blaszczak

Kaj vse obsega poljski vojaški nakup? 

Poljaki so v Južni Koreji naročili 1000 glavnih bojnih tankov K2 in v ZDA 250 novih tankov M1A2 SEPv3 Abrams. S temi nakupi bo Poljska presegla britansko 'floto' 277 tankov in postala lastnica največjih tankovskih sil v Evropi.

Poljski obrambni minister Mariusz Błaszczak, poljski premier Mateusz Morawiecki in romunski vojaki med vojaško vajo, organizirano v sklopu Nata, na Poljskem.
Poljski obrambni minister Mariusz Błaszczak, poljski premier Mateusz Morawiecki in romunski vojaki med vojaško vajo, organizirano v sklopu Nata, na Poljskem. FOTO: Profimedia

Artilerija bo okrepljena še s 600 oklepniki K9 in 18 Himarsi z 9000 raketami in 288 raketometi K239. Več kot 1000 novih pehotnih bojnih vozil Borsuk poljske izdelave je namenjeno prevozu vojakov, za zračno zaščito pa si bodo priskrbeli 96 ameriških helikopterjev AH-64E Apache in 48 južnokorejskih bojnih letal FA-50.  "Opremo menjamo zelo, zelo hitro. Gre za revolucijo in ne evolucijo," je o obširni nabavi povedal stotnik Adamiak. 

Poljaki nameravajo povečati tudi številčnost vojske in sicer na 300.000 pripadnikov. Z uresničitvijo tega načrta bi Poljska postala najštevilčnejša vojaška sila v Evropi na območju zahodno od Ukrajine.

V sodelovanju z Združenim kraljestvom pa se Poljaki dogovarjajo tudi o gradnji "ogromne tovarne orožja", v kateri bi popravljali in proizvajali vojaško opremo in orožje, namenjeno Ukrajini.

V nakup opreme kljub finančnim tveganjem 

A cena "vojaške revolucije" je visoka. Poljska, ki je nekaj let beležila gospodarsko rast, si bo z obsežnim nakupom nakopala precejšne stroške. Do leta 2035 nameravajo za nakupe nove opreme porabiti okoli 96,4 milijard evrov. Letošnji obrambni proračun države pa znaša rekordnih 20,4 milijard evrov. Nekateri analitiki medtem ocenjujejo, da bi lahko dejanski znesek za leto 2023 narasel na okoli 27 milijard evrov, če bi za obrambo namenili tudi sredstva izven proračuna. 

Takšna poraba ni brez tveganj, opozarja poljska obrambna strokovnjakinja Magdalena Jakubowska. "Bojim se, da bi vsa ta poraba, če ne bo ustrezno upravljana, lahko izčrpala proračun," je povedala.

Jakubowska je izpostavila, da bi takšna poraba lahko pomenila tudi manjšanje nekaterih civilnih projektov. "Zadnjih nekaj let smo imeli stabilno gospodarsko rast, zdaj pa smo blizu recesije. Če ne bomo spodbudili gospodarstva z evropskim denarjem, ki ga pričakujemo iz sklada za obnovo po pandemiji, lahko razmere postanejo kritične," je opozorila.

Denarja za okrevanje po pandemiji Poljska sicer še zmeraj ni dobila, ker je državi Evropska komisija zaradi spora o pravni državi blokirala dostop do približno 34 milijard evrov nepovratnih sredstev.

Poljaki so kljub finančnim tveganjem odločeni za krepitev svoje vojske. "Poljaki se zavedajo, da se je za nacionalne interese treba žrtvovati. Vojna je morda tik pred vrati," je še dodala obrambna strokovnjakinja. 

Poljsko sicer jeseni čakajo parlamentarne volitve in vprašanje nacionalne varnosti bo zagotovo ena od tematik kandidatov, menijo analitiki. "Večkrat sem že dejal, da je bolje biti zadolžen in celo krčiti proračun na drugih področjih kot pa biti okupiran," je v začetku leta dejal Jaroslaw Kaczynski, vodja poljske vladajoče stranke Zakon in pravičnost in dodal, da "kdor je videl, kaj se dogaja v Ukrajini, o tem ne bi smel dvomiti".

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (577)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zdenko Krajnc
10. 05. 2023 19.19
+1
Velika poljska tankovska armada z 1000 tanki K2 in 250 Abramsi bo še vedno 10x manjša od ruske, ki ima 12.600 tankov (polovica novejših). Pa ne pozabite, da rusi v Ukrajini stare tanke predelujejo za surovino železarn, medtem ko tedensko naredijo 15 kom T90 in 20 kom Armat. V vsakem primeru pa je ta poljska "silna vojska" nesmisel, saj rusi za spopad s poljaki niso pripravljeni reskirati niti enega svojega vojaka imajo pa zanje en Sarmat.
france prbiti
25. 03. 2023 09.42
+2
največja kopenska armada v europi je rusija:)
marre
23. 03. 2023 13.17
+1
Tukaj je izpostavljena Poljska, ki je šla res v ogromno posodobitev in povečanje vojaškega potenciala.. Ne smemo pozabt, da se praktično cela Evropa pospešeno oborožuje, ker so vsi uvideli, da bo šel zblazneli kremeljski možic tudi v svetovno vojno, za dosego svojih ciljev.. Ki niso nič manj kot vzpostavitev ponovne kontrole in zone vpliva nad komplet vzhodno Evropo, doseč umik Nato ozemlja na stanje v letu 1997, instalirat svoje vojaške kapacitete po tej isti vzhodni Evropi in postat spet svetovna sila.. No vsak normaln ve, da so to iluzorne, pobožne želje, ampak mali fašistek iz kremlja si je očitno zadal ta cilj, ki lahko vodi samo v vojno...
Nanuk
23. 03. 2023 19.06
-3
dajno
24. 03. 2023 10.37
-1
To so risanke, znanstvena fantastika ali... Psiho motnje?
Zdenko Krajnc
10. 05. 2023 19.24
Vsak normalen ve, da bodo američani vso orožje v vzhodni Evropi, uperjeno v Rusijo, morali umakniti v zahodno Evropo, oz na pozicije pred letom 1997. Če tega ne bodo naredili, pa bo prišlo do adaptacije bele hiše z ruskimi mojstri.
Francisekvizita
23. 03. 2023 11.49
+5
Naši stari so nas učili. Če v Evropi ni ameriške vojske v Evropi divja vojna. Danes je malce drugače. Vojna je tam v Evropi, kjer ni ameriške vojske. Lep dan
Razumnež
23. 03. 2023 13.48
+3
Grunf TNT
23. 03. 2023 11.21
+4
Nekajkrat sem obiskal Poljsko in tudi nekajkrat imel možnost dopustovat z njimi. Žal o njih nimam najboljšega mnenja. Take pač imam izkušnje. O Ukraini in Rusiji pa itak imam različna mnenja, ker sem tam preživel kar nekaj časa, skoraj 2 leti vse skupaj. Več v Rusiji kot v Ukraini, ampak so vedno oboji zatrjevali, da so bratje in da se imajo radi. Tako je v zakonu, dokler se ne vmeša nekdo tretji... Ta tretji pa ponavadi hoče samo sex in to smo tudi dobili...
Razumnež
23. 03. 2023 13.49
+4
Jap... če bi recimo nekoga ponoči kap, bi se vojna kaj hitro končala.
Broj1 TNT
23. 03. 2023 11.11
+2
vsak ki kvasi tukaj neumnosti o miru bi moral prebrati knjigo " nezaželeni mir " da bi mogoče mu kanilo da mir ni mogoč že zardi nrave človeka in če k temu še prištejemo pohlep in željo po nadvaladi je jasno da nti milijonske žrtve v vojnah človeka ne odvračajo od pobijanja v lastnih vrstah! !
Grunf TNT
23. 03. 2023 11.09
-2
Na temu portalu očitno podpirajo vse zločine zahoda z ZDA na čelu, če takoj radirajo omembo takih dokazanih zločinov
Broj1 TNT
23. 03. 2023 11.03
+0
teoretično bi lahko bil svet brez vojne ampak to pomeni da bi samo v največji proizvajalki orožja v meriki ostalo brez službe več kot 100 milijov ljudi ki so direktno ali indirektno povezani z vojaško industrijo!
gozdar1
23. 03. 2023 11.14
+5
Verjatno so zda krive tudi za peloponeške vojna ali pa aleksanra velikega. MEd tem ko ostale države delajo orožje zato da jim ni dolgčas.
Broj1 TNT
23. 03. 2023 10.55
-4
ne vem no eni se obnašate kot da je to prva in edina vojna v človeški zgodovini!
Pametnjak0vi?
23. 03. 2023 10.51
-2
Če poljaki hocjo probat invazijo na Rusijo jo kar lahko, samo naj nevlecejo se vseh otalih zraven. Good lick, lets see what happens
Broj1 TNT
23. 03. 2023 10.52
-1
saj nas je že potegnila merike preko ukrajine zraven !
Rains
23. 03. 2023 10.55
+4
Poljaki se oborožujejo za obrambo. Invazijo na Poljsko hočjo porobat Rusi. Samo ne bo šlo.
Broj1 TNT
23. 03. 2023 11.07
-4
poljaki se oborožujejo ker so jim meriško-židovski bankirji tako rekli !zapufal se bodo tolk da tud 5 generacij ne bo vrnilo dolga!
Nanuk
23. 03. 2023 19.14
+1
Rains, že sam Putin je večkrat poudaril, da ne želi preizkušat pete točke Nata zato se je lotil Ukrajine preden ta vstopi v Nato in prepreči svetovni konflikt, tako da te nebuloze, da ima namen invazijo na Poljsko zadrži za svojo sekto ! na drugi strani, ko so se pa Rusi pritoževali, da se počutijo ogrožene s strani Nata ste pa to označevali za nebuloze
jugalo
23. 03. 2023 10.46
-5
Lahko pričakujemo od Nata kak napad na Rusijo ali bog ne daj na kitajsko… malo mi je čudno to, nekak pogosto se oborožujejo nato sile zadnji cajt :)
Rains
23. 03. 2023 10.52
+3
Jaz se čudim, da še ni. Si predstavljaš kaj bi Rusija naredila, če bi NATO napadel Belorusijo, in bi se NATO tanki pomikali proti vzhodu Belorusije, hkrati bi pa EU sproti aneksirala kose Beloruskega teritorija? Rusija bi že zdavnaj celo štalo naredila in sama aktivno vstopila v vojno. Ko pa Rusija napada in aneksira Ukrajino in se njeni tanki bližajo mejam NATA, pa vsi pričakujete da bo NATO samo gledal. Se ti ne zdi to malo pristransko?
gozdar1
23. 03. 2023 10.53
+0
Glede na to da je rusija napadla sosedo in grozi ostalim sploh ni nič čudnega.
Grunf TNT
23. 03. 2023 10.56
+4
Si predstavljaš Ruski protiraketni ščit v Mehiki, Venezueli, Boliviji, Kubi, Haitiju, Dominikani..... Kako bi ukrepale ZDA..
MathewM
23. 03. 2023 10.58
+3
Zdenko Krajnc
10. 05. 2023 19.34
Saj NATO samo gleda... se spomniš kako so čez tri države opazovali drona, ki je pristal v Zagrebu. Če pa bi rusi napadli katero od vzhodnih članic, pa bi NATO to "najostreje obsodil" pa veliko neuporabnega železja bi poslal, podobno kot sedaj glede Ukrajine. Pa še nekaj vojakov bi iz vzhodnih članic šlo na pomoč tako kot sedaj v Ukrajino hodijo plačanci. Pa kaj res mislite da so američani tako neumni, da bi se resno zapletli z rusi zaradi kakšne Litve, Estonije ali Poljske. Garantirano se ne bi zapletli, ampak bi vzganjali medijsko propagando kot v vsakem konfliktu do sedaj.
Broj1 TNT
23. 03. 2023 10.46
+0
očitno da so ameri spoznali po hladni vojni da jih vojne igrice na BV ne osrečujejo več ker je svet postal apatičen in zaradi enoličnosti je upadla pozornost zato so se začeli dolgočasiti !potem so pa rekli "rabimo nekaj udarnega" in to bo moral narediti nekdo ki je dementen da drug dan že ne bo vedel kaj je ukazal prešnji dan!
Proteinar123
23. 03. 2023 10.43
+5
Poljaki si lahko to privoščijo, ker nas že prehitevajo po standardih in bdp, sicer pa kolikor je poljski narod pretrpel je malo kdo, že vedo zakaj se oborožujejo. PS: Rusija je začela to vojno in ni nobenega opravičila, vsa nestrinjanja se lahko rešijo diplomatsko, vojna je nepremišljen in skrajni ukrep, zaradi katerega nastradajo civilisti!
Broj1 TNT
23. 03. 2023 10.49
+0
kje si se pa ti rodil?človek se vojskuje od samega nastanka in to ga ločuje od drugih živalskih vrst!
Grunf TNT
23. 03. 2023 10.58
+0
Poljsku narod pretrpel. Kvečjem so pretrpeli judje na Poljskem, Poljaki so pa z zastavicami pričakali najprej Nemce, poj pa še Ruse..
Broj1 TNT
23. 03. 2023 10.36
-2
kot sem že večkrat omenil!ali bodo evroatlantski mafijci belorusijo potegnili v vojno ali pa poljsko,odvisno kako se bojo odvijali dogodki!
Rains
23. 03. 2023 10.46
+2
Belorusijo v vojno vleče Rusija že od samega začetka!
Broj1 TNT
23. 03. 2023 10.50
+1
Rains
23. 03. 2023 10.54
+2
UA ni nikogar napadla in ni začela te vojne.
Broj1 TNT
23. 03. 2023 10.34
+1
kitajske železarne hočejo samo razmontirane oklepnike za reciklažo ker cele ne morejo spraviti v elektropeči!
Thor
23. 03. 2023 10.30
-2
dobra naložba za staro železo
Misija1
23. 03. 2023 11.45
+4
Staro železo? Obojni tanki, tako J. Korejski, kot tudi Ameriški, so nove verzije izvedenk in obe veljata za top 5 tanke na svetu. Tudi preverjene v bojih.
Blue Dream
23. 03. 2023 10.22
+4
Kdaj bomo ljudje vstali na noge in rekli ne pokvarjeni politiki. Izgleda bo res potrebna revolucija
JohannDoe
23. 03. 2023 10.43
+1
Počakati morate, da vlada zaključi mandat pa da Jankovič več ne kandidira, potem boste pa protestirali.
JohannDoe
23. 03. 2023 10.16
+2
Zgleda da je cela Osnovna šola Bežigrad danes na 24 in komentira poljsko oboroževanje.
JohannDoe
23. 03. 2023 10.36
+2
Torej, preden pride učiteljica iz kabineta... kaj ste nam povedali danes? To, da Poljaki postanejo lačni, če kupujejo puške? Ti Poljaki so pa res eni papučarji, zakaj ne kupujejo take puške kot Rusi, pa bi bili z njimi siti.
JohannDoe
23. 03. 2023 10.37
+4
Potem druga stvar: če se kdorkoli upira Rusom, ga ti zmeljejo? Rusi meljejo že vseskozi, popolnoma so se zmleli z Afganistanom proti proksi Američanom še v časih svojega vrhunca in od teh časov je že dolgo ostala samo lakota. Potem so se total zmleli v Čečeniji proti par deset tisoč vojakom in šele v drugo jim je uspelo pokoriti malo državo, za katero takrat seveda ni stal celoten NATO z orožjem in finančno in vojaško podporo.
JohannDoe
23. 03. 2023 10.39
+3
Pa, seveda, rakete. Z nuklearkami lahko seveda izbrišejo celotno poljsko armado, ampak za vsako nuklearko, ki jo bodo izstrelili, jih bo nanje priletelo pet, od katerih bo vsaka njim naredila isto. Zato nuklearke lepo počivajo v vseh bazah po tem svetu in so počivale tudi, ko so Ruse mrcvarili in mleli in popolnoma zmleli z ameriškim orožjem in opremo mudžahedini v Afganistanu. Pa vemo... samo ena raketa bi jih verjetno spravila na kolena. Pa jih ni. Ker, hudič, ko prileti ena, lahko v vsakem trenutku prileti še kaka v drugo smer.
Mia1998
23. 03. 2023 10.01
-2
scanje v veter
SON?EK 12
23. 03. 2023 10.01
-6
POLJSKA NAPADE NEMČIJO IN SVET 1. SEPTEMBRA .EVO 3 SVETOVNA