Tujina

Merklova: Moja dolžnost je, da najdem pot do rešitve za potrditev svežnja

Bruselj, 19. 11. 2020 10.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Natalija Švab, Neža Pušnik, STA
Komentarji
1145

Voditelji članic EU so na virtualnem zasedanju spet razpravljali tudi o svežnju za spoprijemanje Evrope z gospodarskimi in socialnimi posledicami pandemije, potem ko sta Madžarska in Poljska na začetku tedna blokirali bistvena dela tega svežnja, obe državi pa še zaostrujeta spopad z Brusljem, kjer še vedno odmeva tudi pismo slovenskega premierja Janeza Janše. Nemška kanclerka je sporočila, da bodo iskali kompromis, h kateremu je po njenih besedah pozval tudi Janša.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Merklova išče rešitev
    03:21
    Iz SVETA: Merklova išče rešitev
  • Iz 24UR: Odzivi na blokado pomoči
    02:53
    Iz 24UR: Odzivi na blokado pomoči
  • IZ SVETA: Ostri odzivi iz Evrope tudi danes
    03:02
    IZ SVETA: Ostri odzivi iz Evrope tudi danes

Voditelji članic EU so virtualno zasedanje začeli z razpravo o madžarski in poljski blokadi svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo v vrednoti 1824 milijard evrov. Madžarska in Poljska sta v začetku tedna blokirali dva bistvena dela svežnja, ki se sprejemata s soglasjem, ker nasprotujeta dogovoru o pogojevanju evropskih sredstev z vladavino prava.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je po neuradnih informacijah pred zasedanjem vzpostavil stik z vsemi delegacijami, da bi zagotovil, da razprava ostane "pod nadzorom". Ob tem neuradni viri izpostavljajo, da videokonferenca ni ustrezen format za razpravo o tako zapletenem vprašanju.

V Bruslju tudi poudarjajo, da ne podcenjujejo resnosti položaja in da verjamejo, da je treba julijski dogovor voditeljev izvesti čim prej, a za izvedbo tega dogovora je potreben sporazum.

Vrh EU

Po neuradnih informacijah se je v kratki razpravi oglasilo pet voditeljev. Najprej je govoril predsednik Evropskega sveta Michel, nato je nemška kanclerka Angela Merkel orisala stanje. Poleg njiju so govorili še madžarski premier Viktor Orban, poljski premier Mateusz Morawiecki in slovenski premier Janez Janša.

Kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, je Janša izpostavil, "da je bil s skupnimi močmi v juliju dosežen zelo pomemben dogovor, sedaj pa je potrebno doseči končni kompromis, ki bo ustrezal temu dogovoru". Glede pogojevanja z vladavino prava je izpostavil, da "mora biti dokončna presoja vedno v rokah Sodišča EU, sicer bi to bila politična odločitev, kar pa ni skladno z načeli vladavine prava". Dodal je še, da je Slovenija pri iskanju poti do kompromisa pripravljena ponuditi tudi konkretne ideje.

Angela Merkel po zasedanju Sveta EU.
Angela Merkel po zasedanju Sveta EU. FOTO: AP

Ključno vlogo pri iskanju rešitve za blokado igra Merklova. Dejala je, da bo poskušala v prihodnjih dneh v pogovorih s Poljsko in Madžarsko najti sprejemljivo rešitev, h kompromisu pa je po njenih besedah pozval tudi Janša. O časovnem okviru, kdaj bi lahko dosegli dogovor, ni želela govoriti. Prav tako ni želela razkrivati možnosti, kje sama vidi morebitne rešitve.

Zavrnila je tudi možnost, da bi Madžarski in Poljski kakor koli grozili z možnostjo odvzema glasovalnih pravic. "O tem sploh ni govora. Moja dolžnost je, da najdem pot do rešitve," je dejala.

Michel pa je povedal, da so on, von der Leynova in Merklova prejeli "pisma treh držav, ki so izrazile zadržke glede trenutnega kompromisa, ki je na mizi". Tako smo zdaj zaradi pisma premierja v očeh predsednika Evropskega sveta ena izmed treh držav, ki dogovora, pogojenega z vladavino prava, ne podpirajo, čeprav ga uradno nismo blokirali. 

Poljska in Madžarska še zaostrili retoriko: 'EU lahko tudi propade'

Medtem ko bruseljski viri drug za drugim ponavljajo, da gre za razmere, ki lahko zelo škodujejo povezavi, Poljska in Madžarska očitno ne nameravata popustiti – čeprav to pomeni, da bosta sami izgubili evropske milijone, ki so v trenutnih razmerah še kako pomembni. 

Poljski premier Mateusz Morawiecki je v ognjevitem govoru napadel "evropsko oligarhijo",  ki ima težnjo, da bi kaznovala najšibkejše države bloka, in da to ni EU, ki se ji je Poljska sprva pridružila.

"Pravna država in kršenje pravne države sta postala propagandna palica v EU," je dejal. "Zavračamo to stališče, zavračamo ta pristop. Iz časov PZPR (Poljske združene delavske stranke) in komunističnih časov dobro poznamo uporabo teh propagandnih palic."

"EU mora biti zgrajena na temeljih prava in pravne varnosti. To je tudi načelo, za katerega se borimo. Brez tega načela je EU mehanizem za samovoljno odločanje evrokratov in evropske oligarhije ter nekaj močnejših držav, samo da bi prevladale nad šibkejšimi. In s tem se ne strinjamo," še vztraja poljski politik. 

"Smo za EU, a proti temu, da nas kaznujejo kot otroke, in proti temu, da se Poljsko in druge države obravnava krivično. Gre za vprašanje suverenosti," je nadaljeval Morawiecki in opozoril, da bi določanje pogojev, kot je pravna država, lahko privedlo do propada EU. "Danes je ta instrument usmerjen proti nam, proti Madžarski, morda proti Sloveniji, morda proti kakšni drugi državi v srednji Evropi. Čez nekaj let, čez dve leti ali tri, bi ga lahko usmerili proti nekomu drugemu. To je prelomnica v zgodovini EU. Sprejemanje odločitev, ki temeljijo na samovoljnih določbah v predpisih EU, lahko privede do njenega propada," je še prepričan. 

Orban: Vladavina prava je ideološko orožje

Madžarski premier Viktor Orban je medtem predlagani mehanizem EU, ki se nanaša na pravno državo, označil za "politično in ideološko orožje", češ da je zasnovan za "izsiljevanje" in kaznovanje držav, ki zavračajo priseljevanje.

"Danes se v Bruslju kot pravne države vidi le tiste, ki prepuščajo migrante," je dejal v izjavi.

Viktor Orban je prepričan, da Bruselj izsiljuje drugače misleče države. A vzorec kaže, da imajo z vladavino prava težave le države, kjer imajo vlade avtokratske težnje.
Viktor Orban je prepričan, da Bruselj izsiljuje drugače misleče države. A vzorec kaže, da imajo z vladavino prava težave le države, kjer imajo vlade avtokratske težnje. FOTO: Miro Majcen

Orban je tudi zatrdil, da pogoji pravne države nimajo objektivnih meril, in državam, ki jih sankcionira mehanizem, ne dovoljujejo iskanja pravnih sredstev. "Ko bo ta predlog sprejet, ne bo več ovir za finančno izsiljevanje držav, ki nasprotujejo migracijam," je dejal.

Upirajo se le vlade z avtoritarnimi težnjami

Drugi voditelji EU sicer menijo, da Poljska in Madžarska nimata razloga, da bi nasprotovali mehanizmu pravne države, če resnično podpirata pravno državo, kot trdijo njuni politiki.

Zavračajo tudi očitke, da bi se določbe o pravni državi lahko uporabljale samovoljno, dejansko je njihova uporaba ozko predpisana za zaščito proračuna EU. 

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je pred današnjim srečanjem znova poudaril, da so reforme in vladavina prava temelj za izplačevanje evropskih sredstev. "Ne smemo pristati na kompromise in moramo natančno nadzorovati, čemu je namenjen denar," pravi.

Toda tako Poljsko kot Madžarsko vodita vladi z avtoritarnimi težnjami, ki se redno zapletata v spore z EU, vse bolj pa je na tej poti tudi Slovenija. 

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1145)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zibertmi
24. 11. 2020 10.21
+1
seveda mrzlično iščejo rešitev drugače bo vreča ostala zaprta.kriminalci vedno izsiljujejo pravične ljudi.samo trije so pa krojijo usodo denarne pomoči,vladavino prava in svobodo medijev in govora,ki so jo včeraj obsodili na sestanku v bruslju
polikarbonatka
23. 11. 2020 20.19
-2
V zahvalo Merklovi bo zdaj Janša reševal nemško avtomobilsko industrijo-minimiliziral bo davke na luksuzna vozila.
jg57
20. 11. 2020 18.04
+3
"Nemška kanclerka je sporočila, da bodo iskali kompromis, h kateremu je po njenih besedah pozval tudi Janša". Naši levaki so pa 2 dni blazneli o izdajstvu, hlapčevstvu itd.
nicor
20. 11. 2020 18.13
-2
Če bi stvari napisal jasno in glasno, ne pa blebetal na štirih straneh in spet jamral o ukradenih volitvah, pa o kosilu na ladji, ledeni gori in čereh in še kaj. Saj ni pisal prostega spisa za maturo. In namesto, da bi delal kaj bolj pametnega, je za pisarijo porabil ves dan glede na dolžino.
nicor
20. 11. 2020 18.13
-2
Če bi stvari napisal jasno in glasno, ne pa blebetal na štirih straneh in spet jamral o ukradenih volitvah, pa o kosilu na ladji, ledeni gori in čereh in še kaj. Saj ni pisal prostega spisa za maturo. In namesto, da bi delal kaj bolj pametnega, je za pisarijo porabil ves dan glede na dolžino.
pravica5
20. 11. 2020 18.44
+3
nicor, pisanje g.JJ je prezahtevno za levake zato težko razumete kaj je JJ napisal,prej bi iz kamna vodo stisnu kot pa da bi levaki razumeli za kaj se gre v pismu!!
VP87
22. 11. 2020 11.01
-1
bibien
20. 11. 2020 17.58
+4
Merklova miri situacijo.
clavdia11
20. 11. 2020 16.56
+3
Včeraj se spet videla beda opozicije.Janša je bil v svojih odgovorih takšen kot mora biti prdsednik vlade.Opozicija pa bla bla bla.Na koncu jim je resnico povedala še g.Merkl.
wolfterier
20. 11. 2020 15.37
+8
Angela in Janez vodita Evropo. Ja,so ist es !
rolicapapirja
20. 11. 2020 11.07
+10
Janša je daleč najbolj sposoben voditelj in PV, zna tudi kaj povedat in narediti, tako na domačem kot tudi svetovnem parketu. Z pismom je pokazal, da Sloveniji ni samo za €€€, ampak za rešitev problema. To je prepoznala tudi mutti Angela. Levi pa bi se uklonili, samo da bi dobili €€€€, ki bi si jih potem razdelili med seboj. Kako so jokcali levi z mediji na čelu, da nas Janša sramoti, da bomo izključeni iz EU, da ne bomo dobili denarja. Kako mora boleti, ko je Angela dala potrditev Janši. Sej razumem, da politika in PV, ki bo všeč vsem nikjer na svetu ni, samo Janša je svetlobna leta pred celotno opozicijo, ki ne premore skupaj takega državnika in politika kot je Janša. Samo kar znajo je kritizirat vse kar naredi Janša, ko pa je potrebno podati rešitve se pa zaključi. Levim je Angela pokvarila vikend, pa ne samo vikend, celo leto, s tem ko je naredila ravno nasprotno kot delajo levi že pol leta - blatijo Janšo na vsak način- ga je ona pohvalila. Sigurno priznanje za Slovenijo.Aja Alenka in Šarec pa bolje, da sta tiho in data glavo pod kamen izpod katerega sta jo potegnila. Zakaj? Ona dva niti uvoda oz. nagovora nebi napisala, kaj šele takega pisma. Spomnimo se Alenkinih blamaž na zaslišanjih za komisarko ali govorov v Bruslju, ko je bila PV. Šarec je pa itak stisnil rep med noge in niti pred parlament EU ni upal. Potem pa ta dva govorita, da Janša dela sramoto Sloveniji. Kako ju mora boleti, ko je Angela naredila nasprotno in pohvalila Janeza in ga celo predlagala v mediatorsko skupino za razrešitev spora. Alenka in Marjan tega nista sposobna v nobenem vesolju.
prašek
20. 11. 2020 11.49
-7
Thor78
20. 11. 2020 11.54
+2
wolfterier
20. 11. 2020 15.38
+1
rolicapapirja
20. 11. 2020 11.02
+10
HAHAHA, čebi pa pokritizirala pismo bi pa bil naslov: Merklova prislonila klafuto Janši, sledilo bi še 5 člankov z izjavami opozicije itd itd.... Napište na naslov, da je mutti Angela pohvalila Janezovo prizadevanje, nepa da ga samo blatite, četudi dela dobro, ko pa naredi kaj okej ga pa ne pohvalite. Potem se jokate, ko vam očitamo, da ste pristranski.
Helix Nebula
20. 11. 2020 10.35
+10
Malo se je levemu četverku zareklo včeraj. Nakladanje o fašizmu se jim tudi ne obrestuje več. Izjave da mamo koncentracijska taborišča za imigrante se ne zdijo več primerna. Jah, ljudje spoznavajo da na levi strani ne premorejo nič konstruktivnega
pogledd
20. 11. 2020 10.34
+10
Ko sem včeraj zvečer gledal predsednike opozicijskih strank (brez Jelinčiča) mi je postalo slabo, "kot, da bi gledal in poslušal demone". Toliko laži, sovraštva, neumnosti, bizarnosti... se redko kdaj vidi na enem mestu, "kot, da lokostrelci streljajo sami sebe". Janša dobro vodi vlado, je rojen za zmage, "da opozicijske demone še malo razdražim," ha ha ha...
wolfterier
20. 11. 2020 15.41
+5
Res,take so klatili,da je bilo kar hudo.Alenka je rekla,da bi ona naredila cenejši drugi tir. Bi ! Če bi gradil forum 21 bi imeli lesene tračnice,nje.
Parsinent
20. 11. 2020 09.59
+15
.. EKSKLUZIVNO... šokantna novica iz Kamnika.... naš Marijan je včeraj zvečer končno vzel čitanko za 1. razred v roke in uspel mu je skorajda nedosegljiv preboj........... po celonočnem delu.... -.... BRANJU....mu je do zore trijumfialno uspelo prebrati prvo črko abecede, to je .......... A.......... Za ta nepozaben in veličasten uspeh ste lahko njegovi volilci čist zares ZELO ponosni nanj, še bolj pa NASE, ker ste volili tega VELIKEGA sina naše domovine.......
0od0
20. 11. 2020 10.20
+8
Jaz mislim, da mu je na začetku še kar šlo potem se mu je pa pri črki J zataknilo in vseskoz ponavlja JJ .... JJ ... JJ ...
Kollerik
20. 11. 2020 09.55
-10
Svečkarski forumski plačanci spodaj spet glasni. Še bo priteklo nekaj evrov za njihove socialke...
Diva15
20. 11. 2020 10.01
+8
wolfterier
20. 11. 2020 15.43
+4
Intelektualci sklicali krizni štab,po pošti,a ne,kolera...
andrejbrezovica
20. 11. 2020 09.47
+16
Ali bi danes pogreto juho? Bi mogoče, da se osveži spomin se enkrat objavili izjave o tem, kako nam je Janša ukradel državo, kako nas je osramotil in podobno? Dajte prosim. Da se še malo na smejemo. V bistvu imate srečo, da ima Janša tako trdo kožo in toliko potrpljenja. Če bi bil jaz na njegovem mestu priznam, da ne bi požrl vsega, kar mora on.
Parsinent
20. 11. 2020 09.45
+19
…. ja ampak naš Marijan bo pa vseen mogu čitanko spet vzet v roke..... enkrat se bo pa le mogu naučit vsaj brat, tud če nč ne razume, če bo hotu spet bit premie…. ej njegovi volilci, a ste kej ponosni nanj.. ..?? ..
andrejbrezovica
20. 11. 2020 09.49
+9
Lagrange
20. 11. 2020 09.54
+11
Šarec 2.7.19 v Bruslju: "Nimam kaj misliti. Bom videl, kaj se bo zgodilo, in temu primerno reagiral." Zelo KUL stališče. :)
Bolfenk2
20. 11. 2020 09.43
+17
Nobena skrivnost ni, da koalicijo KUL ustanavljajo iz ozadja slovenski tajkuni, da bi se spet napajali iz državnega korita. Oni so tudi zbrali denar Damjanu za nakup poslancev.
Common_sense
20. 11. 2020 09.51
+8
Denar. Razpisi. Drugi tir. To je ves catch.
Diva15
20. 11. 2020 09.41
+19
Spoštovani bralci. V kratkem lahko pričakujemo, da bo komentiranje umaknjeno, verjetno tudi članek. Zakaj se mi to dozdeva?
LFC78
20. 11. 2020 09.42
+11
Ferdo Crni
20. 11. 2020 09.43
+15
Članek izjemno hitro drsi iz naslovnic. Blatenje Janeza Janše iz strani opozicije je na naslovnici ponavadi cel dan.
andrejbrezovica
20. 11. 2020 09.45
+9
Ali se ti dozdeva, ali si tudi ti, enako kot jaz, dobil anketo 24ur, v kateri so te vprašali, kaj si misliš o tem, da se komentiranje umakne. Levici so stvari ušle iz rok. Njeno obnašanje in obnašanje njenih pokvarjenih glasil je shizifreno.
Diva15
20. 11. 2020 09.49
+7
Ne sam nisem dobil takšne ankete, je pa moj prijatelj, ki je neaktiven član od nina medie dobil klic in vprašanja o strankah, kjer pa so izpustili SDS. Ko jih je opomnil, zakaj med naštetimi strankami, ki bi prejele glas ni SDS-a so se opravičili, nekaj zamomljali in prekinili vezo.
andrejbrezovica
20. 11. 2020 09.40
+17
Avtor članka zelo sramezljivo in skoraj na skrivaj in neopazno zapiše, da je Angela Merkel potrdila, da se je Janša zavzel za tisto, kar je sploh vsem v interesu. Dala mu je prav. Če berete članek na SIOL boste tako tudi prebrali, že v naslovu. Potuhnjeni, preračunljivi in škodoželjni predstavniki opozicije, ki botrujejo ciljno usmerjenim objavam na 24 Ur, pop tv, RTV Slo in drugih očitno tega ne dovolijo zapisati. Kje je vsa novinarska etika? Kar vam je Hojs očital, je čisto res.
ivan res grozni
20. 11. 2020 09.44
-11
Ste slab poslušalec. Merklova je rekla, da je EU kompromis, ki ga je predlagal Janša, sprejeli že pred pol leta. Sedanji predlog EU je kompromis!!!
Parsinent
20. 11. 2020 09.47
+10
… ivan, tud ti boš mogu še enkrat čitanko vzet v roke, pa se končno nauču brat...….
LFC78
20. 11. 2020 09.39
+18
Nestrpno pričakujem prve odzive in twite lokostrelcev....Fajonke in Mesca še posebej.
LFC78
20. 11. 2020 09.42
+13
Še malo in bo članek izginil s prve strani...prejšnji je bil 3 dni prva novica na 24ur...banda manipulativna!
ivan res grozni
20. 11. 2020 09.46
-7
Kaj vas je tako navdušilo? Da bo 25 članic EU poiskalo rešitev mimo Madžarske in Poljske in morda tudi Slovenije?
LFC78
20. 11. 2020 09.55
+5
Točno tako, še par dni nazaj so namreč te iste članice grozile Madžarski in Poljski...vedno mora biti uravnoteženo, levo, desno, potem pa najti kompromis.
wolfterier
20. 11. 2020 15.47
+4
Angela in Janez vodita Evropo,Ivan grozoviti,hehehe !
Diva15
20. 11. 2020 09.39
+12
Nemška kanclerka Angela Merkel je danes na vrhu EU obvestila kolege iz drugih članic, da bo poskušala v prihodnjih dneh v pogovorih s Poljsko in Madžarsko najti sprejemljivo rešitev za potrditev svežnja za okrevanje unije po pandemiji novega koronavirusa. H kompromisu je po njenih besedah pozval tudi slovenski premier Janez Janša. “Slovenski premier Janez Janša je vnovič vse pozval, naj si prizadevajo najti kompromis, kar si seveda želi tudi nemško predsedstvo,” je dejala. Torej povsem drugače, kot so nas prepričevali mediji, ki so poročali povsem nasprotno in želeli ustvariti vtis, da slovenski predsednik vlade povzroča razdor in sramoti državo.
andrejbrezovica
20. 11. 2020 09.42
+6
Saj to so mediji brez hrbtenice le prenašali. Avtorji teh besedil so Fajon, Šarec, Mesec, Balratusek,...
ivan res grozni
20. 11. 2020 09.47
-3
Berete med vrsticami? Merklova je rekla, da je kompromis, ki ga predlaga Jansa, že sedanji predlog.
polanc1
20. 11. 2020 09.37
+15
hahahahaha, kakšno partijsko glasilo pa ste vi postali.... Štiri dni ste tolkli o neki "sramoti", ki nam bi jo naj naredil Janša ... Zdaj, ko je prva političarka Evrope pozitivno odreagirala na Janševo pismo, pa ne smete tega objaviti v naslovu ... Še več - SKRIVATE... Da vam pomagam. Merklova je javno izjavila: "Slovenski premier Janez Janša je pozval k delu za kompromis, to pa je tudi v interesu nemškega predsedstva svetu EU." .... Celo več, Janšo so v Evropi predlagali za mediatorja med sprtimi stranmi .... Predsednika vlade ene male nepomembne države .... Si predstavljate Burek KUL koalicijo, da bi katerega od tistih pajacev jemali 10% tako resno, kot jemljejo Janeza Janšo???
ivan res grozni
20. 11. 2020 09.50
-3
Dodala je tudi, da odstopanja od pogojevanja izplačil z vladavino prava ni in ne more biti.